Inrikes

Unikt sälbesök i Mörrumsån – "inte bra"

Sälbesöket långt upp i Mörrumsån riskerar att störa laxen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En säl har i helgen siktats högt upp i Mörrumsån i Blekinge, rapporterar P4 Blekinge. Enligt expertisen är det unikt att en säl tar sig ända upp till Laxens hus i Mörrum.

– Spontant är känslorna negativa. Det är inte bra att det är säl uppe och stör när leken sätter igång, säger Tony Forsberg, chef för Mörrums kronolaxfiske, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ingen gripen efter skjutning i Stuvsta

En man hittades skjuten i ett fordon i Stuvsta i Huddinge på onsdagskvällen.
Foto: Pontus Altin/TT
Inrikes
Inrikes Den man som i går hittades skjuten i ett fordon i Stuvsta i Huddinge vårdas fortfarande på sjukhus. Polisen har under natten hållit flera förhör men ingen misstänkt är ännu gripen.

Strax efter klockan nio på onsdagskvällen larmades polisen om skottlossning i Stuvsta i Huddinge. På platsen hittades en skottskadad man i ett fordon.

Mannen fördes till sjukhus där han fortfarande vårdas.

– Målsäganden vårdas fortfarande på sjukhus men skadeläget är inte känt, säger polisen presstalesperson Anna Westberg.

Under natten och morgonen har polisen arbetat på den förmodade brottsplatsen och genomfört en teknisk undersökning och även genomfört ett flertal förhör. Insatsen på plats är nu avslutad.

Händelsen rubriceras som försök till mord. Ingen misstänkt är ännu frihetsberövad i ärendet.

En stund efter skjutningen sattes en bil i brand vid Örby slott i stadsdelsområdet Hägersten-Älvsjö. Polisen utreder om det finns någon koppling till skottlossningen.

Bara ett stenkast från den plats där onsdagskvällens dåd ägde rum sköts en man i 45-årsåldern ihjäl den 29 november. Även under tisdagskvällen skedde en skottlossning i samma område. Ingen person kom till skada vid det tillfället.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Ökat stöd för Socialdemokraterna

Stödet för Socialdemokraterna med statsminister Magdalena Andersson i spetsen ökar, enligt den senaste väljarundersökningen från SVT/Novus. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Socialdemokraterna (S) får 29,3 procent av väljarstödet i SVT :s och Novus väljarbarometer. Det är en ökning med 3,7 procentenheter jämfört med senaste mätningen.

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

S är populära bland väljare över 65 år där man får 43 procent av stödet. På andra plats i den äldre gruppen av väljarkåren hamnar Sverigedemokraterna med 17,6 procent av stödet.

Medan S får ökat väljarstöd ser det sämre ut för tidigare regeringskollegan. Miljöpartiet får 3,7 procent, vilket är en minskning med 1,1 procent.

– Tappet var som störst innan Miljöpartiet lämnade regeringen. Vi såg tendenser på att väljarstödet ökade något när man lämnade regeringen, men det är inte statistiskt säkerställt, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen gjordes den 8 november till 5 december 2021. Förändringarna är statistiskt säkerställda.

Inrikes

M, KD och SD vill skynda på avlyssningsutredning

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes M, KD och SD vill att riksdagen uppmanar regeringen att skynda på utredningen om att tillåta hemlig avlyssning i preventivt syfte i ökad utsträckning.

De vill att utredningen är klara med sina förslag strax före valet i stället för februari 2023.

"Genom regeringens senfärdighet har redan viktig tid gått förlorad", skriver partierna i ett så kallat utskottsinitiativ som läggs fram i riksdagens justitieutskott i dag.

Fråga är om det finns en riksdagsmajoritet för initiativet. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell pekar på att statsminister Magdalena Anderssson (S) sagt att regeringen ska "vända på alla stenar" i kampen mot kriminaliteten.

– Nu är det upp till bevis, säger Forssell.

M, KD och SD vill också att regeringen ändrar direktiven till utredaren. Partierna vill att förslag ska tas fram som tillåter preventiv avlyssning inte bara för att förhindra, utan även "upptäcka" allvarlig brottslighet.

– Det är en ganska stor skillnad. Det blir ett mycket bredare tillämpningsområde, säger Forssell.

Han uppger att M vill att det ska räcka med att vara gängkriminell för att kunna utsättas för preventiv avlyssning.

Preventiv avlyssning kräver ingen konkret brottsmisstanke och är i dag tillåtet i vissa fall, framförallt för att förhindra terrorism.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Många timanställda i äldreomsorgen

Mer än var femte timme i kommunal äldreomsorg utfördes av timanställd personer i hällften av Sveriges 50 största kommuner. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes I nästan hälften av Sveriges 50 största kommuner med kommunal äldreomsorg utfördes mer än var femte timme av timanställd personal i september i år. Det visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort.

Flera kommuner, bland annat Uppsala, säger att sjukfrånvaro är orsaken.

– Det beror på att sjuktalen och vabbandet har ökat under pandemin, säger Rasmus Sundström, avdelningschef Uppsala kommun, till SVT.

I de kommuner som minskat användandet är några av förklaringarna vikariepooler och att man anställt fler än vanligt under vissa perioder.

Marta Szebehely, som är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet, är kritisk till för stor användning av timanställlda.

– För att ge god omsorg måste man känna dem man jobbar med och har man för många timanställda så blir det sämre kontinuitet, säger Marta Szebehely till SVT.

Men det är inte givet att hög andel timmar utförda av timanställda per automatik innebär sämre kontinuitet.

– Nej, teoretiskt sett kan man tänka sig att man har timanställda som jobbar väldigt många timmar, men då är det ett otillständigt utnyttjande av timanställda skulle jag vilja säga, säger Marta Szebehely

Inrikes

Norska fartyg på plats – "Hoppas på framgång"

Många fartyg har arbetat i flera dygn med att försöka släcka den brinnande virkeslasten ombord på Almirante Storni, nära Vinga utanför Göteborg.
Foto: Kustbevakningen
Inrikes
Inrikes Läget förvärrades under onsdagen på det eldhärjade fartyget utanför Göteborg, och släckningsarbetet tär på personal och utrustning.
Nu hoppas Kustbevakningen att förstärkningen från Norge ska ge bra effekt.

Sedan i lördags har det brunnit i lasten på fartyget Almirante Storni, en brand som snabbt visade sig mycket svårsläckt.

I flera dygn har fartyg från en rad myndigheter och andra aktörer deltagit, och på onsdagskvällen anslöt två norska fartyg, som man nu hoppas ska kunna ge avlastning åt Kustbevakningens eldbekämpare.

– De här norska fartygen har väldigt bra vattenkapacitet så vi får väl se om en ökad vattenkapacitet ger framgång över tid, säger Erik Österlund, befäl vid Kustbevakningens ledningscentral, till TT.

Hård vind

Kraftiga vindar – periodvis uppåt 17 meter per sekund, vilket ger sjögång med höga vågor – försvårar inte bara släckningsarbetet, det sliter även hårt på personalen. Dessutom blir fartygen nedisade av vatten, kyla och vind.

Erik Österlund uppger att de norska fartygen kommer att underlätta servicen och besättningsbytena på Kustbevakningens två stora fartyg Poseidon och Triton.

– Men i huvudsak kommer de att komplettera våra enheter, säger han.

Risk för spridning

Under onsdagen kom en alarmerande rapport om oroande värmespridning i lasten. Enligt Kustbevakningen skulle det kunna tyda på att branden kan förflytta sig och spridas.

Transportstyrelsen har tidigare sagt att man inte vill låta ett brinnande och rykande fartyg bogseras in till hamn. Tanken har varit att bogsera Almirante Storni till Skandiahamnen i Göteborg när branden är släckt, eller nästan släckt.

Men Kustbevakningen anser nu att Almirante Storni måste till kaj snarast, eller åtminstone till någon plats inomskärs med lä och mindre sjögång.

Under onsdagsdygnet pågick intensiva samtal mellan de olika parterna: rederiet, Transportstyrelsen, Kustbevakningen och hamnen om förflyttning. Men än så länge har inget beslut fattat.

Johanna Engman/TT

Webbkarta som visar fartygets placering, samt de båda farlederna in till Skandiahamnen.
Webbkarta som visar fartygets placering, samt de båda farlederna in till Skandiahamnen.
Foto: Johan Hallnäs, grafik

FAKTA

Fakta: Fartygsbrand vid Vinga

Larmet om branden ombord på Almirante Storni kom vid 15-tiden på lördagen den 4 december.

Fartyget är 177 meter långt och lastat med trävirke, både i lastrummen och på däck.

Almirante Storni ägs av det tyska rederiet NSC, men är registrerad i Liberia.

Fartyget var på väg från Ljusne i Hälsingland till Alexandria i Egypten.

Besättningen på 17 personer finns kvar ombord, tillsammans med specialutbildade brandmän och representanter för Kustbevakningen.

Fartyget ligger för ankar söder om Vinga, i närheten av fyren Trubaduren, utanför Göteborg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Vaccinerade sprider mindre smitta

Vaccinerade som smittas med covid-19 sprider viruset vidare i mindre utsträckning än ovaccinerade eftersom de är sjuka en kortare period, enligt ny amerikansk studie. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Vaccinerade som insjuknar i covid-19 är inte lika smittsamma som ovaccinerade, enligt en ny amerikansk studie.
– Det är kunskap som har föreslagits förut, studien bekräftar att det är så, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet.

Forskarna har analyserat virusprover från 173 personer. I analysen ingick virusvarianterna alfa, delta samt andra mindre betydelsefulla varianter. Både vaccinerade och ovaccinerade personer ingick i gruppen.

Resultatet visar att mängden virus i kroppen låg på ungefär samma nivå hos alla som insjuknat i covid-19, oberoende av virusvariant och vaccinationsstatus.

Skillnaden låg i hur lång tid det tog för kroppen att rensa ut viruset. För ovaccinerade personer låg den genomsnittliga sjukdomstiden på 7,5 dagar och för vaccinerade på 5,5 dagar. Vaccinerade konstaterades alltså mindre smittsamma eftersom de är sjuka – och därmed bär på viruset – under kortare tid.

Två dagar

– Två dagar kanske inte låter så mycket, men det är 30 procent kortare tid ungefär och det gör mycket, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet som forskar om vaccin.

Studien är förhållandevis liten, men Ali Mirazimi menar att resultatet är relevant eftersom det ligger i linje med tidigare observationer och analyser.

Det nya är hur stor mängd virus som produceras hos vaccinerade respektive ovaccinerade som insjuknat i covid-19.

– Här ser man att det är lika mycket, men under kortare tid, säger han.

Säger inget om omikron

Det finns finns däremot andra avgörande skillnader mellan vaccinerade och ovaccinerade som inte tas upp i studien.

– Ovaccinerade som utsätts för virus blir smittade, men bland vaccinerade är det bara en liten del som smittas. Det har inte vägts in här, säger han.

Enligt Mirazimi går det inte att dra några slutsatser alls om omikron utifrån studien av smittade med alfa och delta.

Vaccinskyddet består av två skyddsarmar, som Mirazimi uttrycker det. Den ena är antikropparna som hindrar viruset från att ta sig in i cellen och som försvinner efter en tid. Den andra är t-cellerna som rensar ut infekterade celler hos den som smittats, det har längre minne och försvinner inte ur kroppen likna snabbt som antikropparna.

Avgörande kunskap

Hur smittsamheten bland vaccinerade förändras i takt med att vaccinskyddet börjar avta är därför en komplex fråga forskningen saknar svar på.

– När vi säger att skyddet försvinner menar vi att antikroppar försvinner, men t-celler är fortfarande aktiva. Vi har sett att vissa behöver sjukhusvård, framför allt de äldsta som inte har ett lika bra immunförsvar, säger han.

Andelen vaccinerade i världen ökar och utgör majoriteten på många håll. Det gör smittsamheten hos vaccinerade till en central fråga i hanteringen av pandemin.

Flera forskargrupper undersöker betydelsen antikropparna har för smittsamheten – om de stoppar viruset när det skjuts ut från cellen för att sprida smittan vidare.

– Vi vet inte i dag. Det är viktigt för hur man ska hantera smittan vidare, säger Ali Mirazimi.

Helena Björk/TT

Virusforskaren Ali Mirazimi.
Virusforskaren Ali Mirazimi.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta om studien

Forskare vid flera universitet i USA har undersökt smittsamheten hos vaccinerade respektive ovaccinerade personer som smittats med någon av virusvarianterna alfa, delta och övriga.

173 personer ingick i studien. Alla var friska, unga män vilket kan inverka på resultatet på så sätt att de har ett starkt immunförsvar som gör att de snabbare bekämpar infektionen. För en äldre åldersgrupp gäller sannolikt samma princip, men med ett längre sjukdomsförlopp, enligt Ali Mirazimi.

Omikron har inte studerats eftersom den inte upptäckts när studien gjordes.

Studien publicerades i The New England Journal of medicine 1 december.

Källa: "Viral Dynamics of SARS-CoV-2 Variants in Vaccinated and Unvaccinated Persons" och Ali mirazimi, professor vid Karolinska institutet.

Inrikes

Högerpartier vill förhandla med S

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är en av dem som skrivit debattartikeln.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) vill förhandla med Socialdemokraterna (S) om att strama åt arbetskraftsinvandringen.

"Syftet är att skapa en långsiktig och stabil majoritet för hur regelverket ska se ut och fungera", skriver partiernas migrationspolitiska talespersoner i en debattartikel i Expressen.

Partierna vill bland se ett höjt lönekrav, hejda arbetskraftsinvandringen av personliga assistenter, införa ett bostadskrav för familjemedlemmar som följer med till Sverige och avskaffa rätten för en asylsökande som fått avslag att i stället söka arbetstillstånd.

Inrikes

Stora skillnader i hjärthälsan ute i landet

Defibrillator på en arbetsplats. Arkivbild.
Foto: Mons Brunius/TT
Inrikes
Inrikes Invånare i Norrbotten löper mer än dubbelt så hög risk för att dö i hjärtinfarkt än i Stockholm.
– Det är inte acceptabelt i ett land som Sverige, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.
PREMIUM

Flera av Sveriges län sticker ut i Socialstyrelsens statistik över antalet döda i hjärtinfarkt per invånare, som sammanställts av Hjärt-Lungfonden. Värst drabbade är invånarna i Norrbotten som löper mer än dubbelt så hög risk för att dö i hjärtinfarkt än invånarna i Stockholm som klarar sig bäst.

– Redan 2010 var risken att drabbas av hjärtinfarkt högre om man bodde i Norrbotten än i Stockholm, och skillnaden har ökat betydligt sedan dess. Den troligaste förklaringen är att riskfaktorer som högt blodtryck, högt kolesterol, övervikt, diabetes och rökning är vanligare i Norrbotten än i Stockholm, säger Jan Nilsson, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL