Ekonomi

Nigeria lanserar egen e-valuta

Papperssedlarna i Nigeria ska nu kompletteras med en e-naria. Arkivbild.
Foto: Sunday Alamba/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi På måndag lanserar Nigeria en egen digital valuta, e-naira, skriver landets centralbank i ett uttalande.
PREMIUM

Nigeria lanserar en digital valuta som ska existera vid sidan av landets "vanliga" valuta – nairan. Den ska fungera som "en plånbok" för kunderna för att hantera sina tillgångar.

"E-naira markerar ett stort steg framåt i pengautvecklingen och Nigerias centralbank är fast besluten att garantera att e-naira, precis som fysiska naira, ska vara tillgängliga för alla", skriver centralbanken i ett uttalande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Försvaret tecknar avtal för artillerisystem

Artilleripjäsen Archer i samband med övningen Aurora 17 år 2017. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal för reservdelar, utbytesenheter och verktyg för artillerisystemet Archer till en kostnad av upp till 350 miljoner kronor.

"Med det här avtalet ser vi till att Försvarsmakten får förutsättningar att kunna sköta driften av Archersystemet på ett bra sätt", säger Mikael Frisell, chef för armémateriel vid FMV, enligt myndighetens hemsida.

Avtalet gäller i fyra år med en option på förlängning med tre ytterligare år. Avtalet kommer att kompletteras med ett underhållsavtal.

Archer är svensk-utvecklat och är en vidareutveckling av den tidigare artillerimodellen Haubits 77B. Archer monteras på ett fordon och fungerar automatiskt och autonomt, skriver FMV, vilket innebär att soldaterna inte behöver lämna hytten i samband med att pjäsen avfyras.

Ekonomi

Splittrat på Asienbörserna

Uppåt på Tokyobörsen, medan Hongkongbörsen går ned. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna uppvisade ingen gemensam front i tisdagens förmiddagshandel.

Tokyobörsen steg efter gårdagens nedgångar, och Nikkei 225 hade vid lunchpausen stigit 0,8 procent, medan det bredare Topix hade gått upp 1 procent.

Även Taiwans viktade index och Shanghais kompositindex låg på plus under de första timmarnas handel.

Tyngre var det på Hongkongbörsen, vars Hang Seng-index är ner dryga procenten, vilket är ungefär samma utveckling som på Seoulbörsens Kospiindex.

Shenzhens kompositindex låg inledningsvis på plus, men vid 10.30-tiden lokal tid gled det ned under nollan.

Ekonomi

Fackstriden på Amazon blossar upp igen

En flagga med uppmaningen att rösta hänger på Amazons lageranläggning i Bessemer i Alabama tidigare i år.
Foto: Jay Reeves/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi En myndighet i USA tvingar Amazon i Alabama att göra om en omröstning som handlar om ifall en fackförening ska bildas på arbetsplatsen.
Striden har engagerat allt från presidenter till svenska investerare.

Beskedet från myndigheten National Labor Relations Board (NLRB), vars uppgift är att skydda anställdas rätt att gå samman, är ett bakslag för techjätten.

Det handlar om anställda vid en anläggning i Bessemer, som försökte att bilda en fackförening inom handelsförbundet RWDSU. En majoritet av de nästan 6 000 som röstade i slutet av mars sade nej till bildandet. Men omröstningen skedde efter det att Amazon kampanjat aggressivt mot ett bildande, och att en betydligt större grupp anställda än vad initiativtagarna avsett inkluderats.

Postlåda var fel

I det 20 sidor långa beslutet anser NLRB att Amazon försökt att ge intryck av att man kontrollerade omröstningsprocessen, genom att sätta upp en postlåda vid huvudentrén i Bessemer.

I "princip kapade arbetsgivaren processen och gav ett starkt intryck av att man kontrollerade processen. Det här farliga och olämpliga budskapet till de anställda förstör förtroendet för styrelsens agerande och trovärdigheten i valresultatet", skriver regionchefen Lisa Henderson i beslutet.

Striden i Bessemer har fått stor uppmärksamhet, och president Joe Biden har bland annat gett sitt stöd till fackförbundsbildandet. Från svenskt håll har bland annat Folksam och Öhman Fonder tillsammans med andra internationella storinvesterare uppmanat Amazons styrelse att se till att anställda får organisera sig.

"En besvikelse"

Amazons talesperson Kelly Nantell är kritisk till NLRB:s beslut.

– Våra anställda har alltid haft valet om de ska gå med i ett fack eller inte, och de valde överväldigande att inte gå med i RWDSU tidigare i år. Det är en besvikelse att NLRB nu har beslutat att de rösterna inte ska räknas, säger hon.

Från fackförbundet RWDSU är det inte helt oväntat helt andra tongångar:

"Dagens beslut bekräftar det vi har sagt hela tiden – att Amazons hot och inblandning förhindrade arbetare att få en rättvis chans att säga om de vill ha en fackförening på sin arbetsplats", säger ordföranden Stuart Appelbaum i ett uttalande.

Ekonomi

Höga elpriser ger ökat inkassotryck i Norge

De höjda elpriserna leder till fler inkassoärenden, tror norska inkassobranschen. Arkivbild.
Foto: Paul Kleiven/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Norska inkassobolag räknar med att många får svårt att betala elräkningen de kommande månaderna.

– Det här kommer uppenbart få genomslag i inkassotalen. Antalet inkassoärenden kommer att öka, säger Christian Aandalen, kommersiell chef vid inkassobolaget Fair Group, till Dagens Næringsliv.

Branschen räknar med en strid ström av ärenden efter nyår till följd av de höjda elpriserna, men antar samtidigt att pandemin gjort att många har kunnat spara pengar.

– Jag tror att de höjda elpriserna gör att folk tänker sig mer för om de använder pengar till annat. Det kommer att påverka konsumtionen i samhället, men det kommer nog samtidigt att bidra till att fler klarar att hantera högre elräkningar. Vi får inte heller glömma att norrmän efter pandemin har rekordmycket pengar på banken, säger Aandalen.

Ekonomi

Powell: Omikron komplicerar bilden

Fedchefen Jerome Powell. Arkivbild.
Foto: Sarah Silbiger/AP
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Chefen för den amerikanska centralbanken, Jerome Powell, säger i ett uttalande att den nya virusvarianten omikron, tillsammans med ett ökat antal smittade i landet, utgör en risk för den amerikanska ekonomin. Det blir också mer komplicerat att göra prognoser för inflationen.

"Ökningen av covid-19-fall och den nya varianten omikron är ett hot mot arbetsmarknaden och ekonomin och ökar osäkerheten kring inflationen. Ökad oro för den nya virusvarianten kan minska viljan och möjligheten att arbeta och sakta ned utvecklingen på arbetsmarknaden", säger Powell i det skriftliga uttalandet, enligt CNBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

GBJ Bygg AB

Bekymmersfritt boende i bostadsrätt

I bostadsrätten får man tid till annat än oroa sig för husets skötsel.
GBJ Bygg AB

-Att flytta från en villa till en ny bostadsrätt innebär att många bekymmer försvinner, samtidigt som man kan skapa sig ett helt nytt personligt hem.

Det konstaterar Erika Dahlström, försäljningschef på GBJ Bygg som just nu planerar för ett kvarter i centrala Eslöv: Föreningstorget.

Beslutet att flytta från sin nuvarande bostad är mycket stort för de flesta. I synnerhet om man bott i villa under lång tid och är van vid hur allting fungerar – eller kanske inte fungerar. Kostsamma renoveringar skjuts gärna framåt och bara tanken att lägga om taket eller åtgärda den dåliga dräneringen kan vara överväldigande.

De flesta längtar då efter ett enklare boende där man ändå kan känna sig som hemma och påverka hur man har det.

Nyproducerade bostadsrätter är då ett mycket intressant alternativ. Andra personer tar hand om de tråkiga jobben och du kan koncentrera dig på göra ditt hem trivsamt.

Men hur är det att bo i en bostadsrättsförening?

-Just när man kommer från en villa får vi ofta många frågor, till exempel hur det fungerar med det praktiska i en förening och vad man får göra med sin lägenhet, säger Erika Dahlström

-Den första är dock oftast den ekonomiska delen. Vad ska jag betala i månaden och vad ingår i avgiften?

Jämförelsen mellan kostnaderna i dag för att bo i villa mot en ny bostadsrättslägenhet kan vara knepig. I avgiften för lägenheten ingår nämligen de utgifter som man annars lätt glömmer bort som husägare. Någon som tar hand om fastigheten och ser till att ventilation och värme fungerar, håller snyggt och sköter grönytor och framför allt ansvarar för att det finns en buffert till större reparationer eller förbättringar.

-Den största skillnaden mot villan är att du inte personligen ansvarar för huset, det hanteras av en förening som gemensamt beslutar vad som behöver göras och tar initiativ till förändringar, förklarar Erika.

Erika Dahlström, försäljningschef och en ur ägarfamiljen till GBJ Bygg

Bostadsrättsföreningen leds av en styrelse som väljs av medlemmarna, alltså alla de som har en bostadsrätt i huset. Man bestämmer själv hur aktiv man vill vara i föreningen.

För den ekonomiska beräkningen är det alltid bra att ta kontakt med sin bank och en mäklare för att lägga korten på bordet. Då får du en kalkyl på de framtida boendekostnader samt vad den nuvarande bostaden är värd. Därefter kan tanken att flytta gro tills den en dag har mognat fram till beslut.

-Vi möter det ständigt, beslutet att lämna det gamla behöver ta tid och då är det en fördel att Föreningstorget blir färdigt under 2023. Det ger gott om utrymme för tanke och praktiska förberedelser.

-Och för att inte missa sin drömlägenhet under tiden, går det att teckna ett bokningsavtal så att man kan vara säker på att få det man vill ha. Dessutom har ju nya bostadsrätter ett fast pris.

I dag är de sociala ytorna viktiga när man bygger nya bostadsrätter.

Bokningsavtalet kan sägas upp om man ångrar sig och en annan fördel är att man inte betalar sin lägenhet förrän vid inflyttning vilket gör att man i lugn och ro kan samla ytterligare lite kapital.

Att flytta till i en nyproducerad bostadsrätt innebär också att man kan påverka hur lägenheten ska se ut. Om man så önskar.

-Vill man göra det enkelt för sig väljer man någon av våra färdiga paket, skapade av inredningsspecialister berättar Erika.

-Men många vill sätta en personlig prägel. Framför allt i kök och badrum. Det kan vara bänkskivor i sten, annat golv eller färg på köksluckor och väggar. Badrummen ska gärna ha en lyxigare känsla. Lite som på hotell.

Köket är en viktig samlingspunkt där många vill sätta en personlig prägel med egna val. Andra föredrar det enkla med färdiga paket.

Investeringarna och tillvalen kan även löna sig den dagen när bostaden ska säljas. Historiskt sett har värdet på bostadsrätter stigit och till skillnad mot hyresrätter, där du sällan får ändra något, kan du göra det mesta i din egen lägenhet så länge det inte påverkar dina grannar.

Att flytta till en nyproducerad lägenhet innebär också att man slipper oron för den gamla diskmaskinen eller den skramlande tvättmaskinen, allt är ju skinande nytt med garanterad funktion.

Men det finns också mjuka värden som kan ha stor betydelse.

-När vi bygger satsar vi mycket på att skapa sociala mötesplatser där man kan ses och ha det trevligt, säger Erika Dahlström.

-På Föreningstorget kommer det bland annat att finnas två växthus. Där kan man fortsätta odla som i sin villaträdgård och samtidigt träffa nya vänner.

I de två växthusen kan man fortsätta odla, precis som i sin villaträdgård.

FAKTA

De viktigaste stegen i köpet av en ny bostadsrätt

1. Intresseanmälan

Efterfrågan på nyproducerade bostadsrätter är stor. Det är därför bra att snabbt göra en intresseanmälan till företaget som bygger bostadsrätterna. Då får man i ett tidigt skede information om projektet och inbjudningar till eventuella träffar innan försäljningsstart.

2. Kontakta din bank och en mäklare

Gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för att köpa en ny bostadsrätt. Vad är din nuvarande bostad värd? Hur mycket pengar lägger du på ditt boende i dag och vad blir kostnaden för ditt framtida drömboende?

3. Bokningsavtal

Har du hittat din favoritlägenhet? För att vara säker på att kunna köpa just denna, kan du teckna ett bokningsavtal vilket innebär att lägenheten reserveras till dig under den första tiden försäljningen pågår. För detta betalar du 30 00 kronor. Bokningsavtalet är inte bindande och om du väljer att bryta avtalet återbetalas 20 000 kronor till dig.

4. Förhandsavtal

Nästa steg i processen är ett förhandsavtal med en förskottsbetalning som blir ett bindande avtal mellan dig som köpare och bostadsrättsföreningen. I detta läge behöver du ett lånelöfte från din bank som visar att du har möjlighet att köpa den aktuella bostaden.

5. Tillval

Nu kan du börja planera på riktigt hur din nya lägenhet ska se ut. Inredningsvalen varierar mellan projekten. Du kan oftast välja mellan att påverka många detaljer och tillval eller göra det smidigt och ta ett färdigt paket.

6. Tillträde

Efter slutbesiktningen som görs av en opartisk, extern besiktningsman och betalning, är den stora dagen inne. Du får nycklarna i handen och kan kliva in i ditt nya hem. Allt är på plats och du kan börja njuta!

7. Efterkontroll och tvåårsbesiktning

För säkerhets skull sker det även kontroller av lägenheten när du hunnit bo i den ett tag. Den första cirka tre månader efter inflyttningen och ytterligare en efter två år.

Läs mer om att köpa en bostadsrätt steg för steg

Ekonomi

Aktierna som småsparare ratade

Hemnet med vd:n Cecilia Beck-Friis fick inget nytt förtroende bland Nordnets kunder. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Sinch och Investor tillhörde bolagen som småsparare valde att plocka upp under november.
Hemnet och SKF fick dem i stället att trycka på säljknappen, visar ny månadsstatistik från Nordnet.
PREMIUM

Just molntjänstbolaget Sinch föll kraftigt i samband med sin delårsrapport vilket uppenbarligen sågs som ett läge att gå in i bolaget för många småsparare.

"Många tyckte helt enkelt att fallet på rapporten, som bland annat visade på en långsammare organisk tillväxt och kommentarer om prispress, var orimligt stort. Att köpa i kursfall är ett både bekant och populärt mönster hos Nordnets kunder, även om inte alla kursfall per automatik betyder rea", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Twitters vd lämnar – "mitt eget beslut"

Twitters vd Jack Dorsey lämnar sin post. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Twitters vd och medgrundare Jack Dorsey lämnar sin post. I ett pressmeddelande från Twitter framgår att han avgår med omedelbar verkan och efterträds av Parag Agrawal. Dorsey kommer dock att kvarstå som medlem av styrelsen tills nästa bolagsstämma under 2022.
PREMIUM

Den 45-årige Dorsey säger i ett pressmeddelande att han själv tagit beslutet att sluta och att han tror att Twitter är redo att att fortsätta utan en av sina medgrundare. "Mitt förtroende för Parag Agrawal är stort. Jag är djupt tacksam för hans kunskaper, själ och hjärta", säger Dorsey om sin efterträdare.

Jack Dorsey tvingades bort från vd-posten i Twitter 2008, men återinträdde 2015, sedan bolaget stagnerat under hans efterträdare. I pressmeddelandet tackar styrelsen Dorsey för hans "visionära ledarskap" och nämner också just hans återkomst till Twitter och att han fick det då krisande bolaget på fötter igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tekniklyft gav rekyl på Wall Street

USA-börserna steg på måndagen. Arkivbild.
Foto: Richard Drew
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Oron för den nya virusvarianten övertrumfades av köpglädje i främst tekniksektorn när USA-börserna på måndagen vände de blodröda siffrorna från i fredags till vinst. De så kallade Faang-bolagen steg, Apple lyfte 2,2 procent och Googles moderbolag Alphabet gick upp 2,4 procent.

Twitters aktie rusade direkt efter beskedet att medgrundaren Jack Dorsey lämnar vd-jobbet. Men lyftet kom av sig helt och aktien stängde 2,3 procent ned.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL