Sport

"Uppträdandet var bedrövligt”

En fotbollstränare i aktion
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Lund
Fotboll Torns IF tappade allt och föll blytungt borta mot bottenkonkurrenten Qviding FIF, 1-3 (0-1). Nu är man under nedflyttningsstrecket i Ettan södra.

– En sanslös tuff förlust. Det blir allt färre möjligheter att räta upp skeppet och rädda kontraktet, suckade påtagligt besvikne tränaren Richard "Kalle" Ringhov.

– Vi gjorde en usel andra halvlek.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Kristoffersson världsmästare – efter drama

Johan Kristoffersson. Arkivbild.
Foto: Micke Fransson/TT
Sport
Sport

Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross. Svensken knep sin fjärde VM-titel i karriären efter en dramatisk uppgörelse med Timmy Hansen.

– Helt otroligt, jag är mållös. Vilken final, säger Johan Kristoffersson efter finalracet, enligt SVT.

När tävlingen var över stod Kristoffersson och Hansen på samma totalpoäng (217), vilket gjorde att antal segrar fick avgöra.

Där drog Kristoffersson det längsta strået och fick jubla.

– Det här kommer ta lång tid innan det har sjunkit in. Jag kommer till Tyskland och är 17 poäng bakom, och så vinner jag. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är mållös, och det är inte ofta jag är det, säger Johan Kristoffersson.

Sport

Hyllningen: "I dag dominerar Sverige"

Hanna Öberg efter sprintsegern.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Från katastrof till succé på mindre än ett dygn.
Med varsitt perfekt lopp vände Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson på den svenska besvikelsen från premiären.
– Självklart enormt skönt, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

I premiären var de svenska skidskyttedamerna snabba i spåren, men underpresterade på skjutvallen.

Men med Hanna Öberg i spetsen vände laget katastrofen till succé mindre än ett dygn senare.

Tre svenskor bland de nio bästa – och fem på topp 20 – var en stor scenförändring jämfört med lördagens premiär.

– Det är skönt, det var rätt svar, som man vill ha det. Inte bara segern utan hela laginsatsen. I dag dominerar Sverige, säger landslagstränaren Johannes Lukas.

– Det är väldigt skönt, men jag måste säga att jag var väldigt lugn i går. Jag sade det till laget i går, glöm bort det där, det var upptakten, men alla är på gång.

"Visar världsklass"

Och då hade dessutom herrlaget sin chans till revansch kvar. Det gick väl inte lika bra för gruppen – men det blev en övertygande svensk seger även här när Sebastian Samuelsson upprepade Öbergs bedrift.

– Världsklass. Han är en grymt bra kille även utanför sporten, det har jag sagt hela tiden. Här visar han världsklassnivå. Han leder från första mellantiden, har snabbast åktid och vinner på slutet. Världsklass, säger Johannes Lukas efteråt.

Både Samuelsson och Öberg visade därmed prov på en konst som är guld värld i skidskytte – att kunna studsa tillbaka från ett dåligt resultat.

Inte minst har Hanna Öberg visat prov på det även tidigare.

– Det är skillnaden mellan en medelaktiv och en världsklassaktiv. Hon har huvudet för den här idrotten och det har inte så många, säger Johannes Lukas.

– Hon är trygg och vet vad hon kan. Om det går dåligt en dag vet hon att hon kan skjuta noll-noll nästa dag och det är nyckeln.

"Stort förtroende"

Det katastrofala svenska skyttet – både på dam- och herrsidan – på lördagen ledde inte till några krismöten eller större oro, enligt landslagsledarna.

Men det var ändå med viss lättnad som Johannes Lukas summerade premiärhelgen efter två svenska segrar.

– Självklart enormt skönt. Men jag var inte så besviken. Om man kan läsa en analyslista bra fanns det mycket positivt att ta med sig, det har jag sagt till alla, säger han.

– Jag har stort förtroende för alla här och vet att vi kan så mycket bättre och det känns kul att vi har det på papper nu också.

Jens Bornemann/TT

Sport

Samuelsson: "Bästa loppet i karriären"

Sebastian Samuelsson ordnade en svensk dubbelseger när han vann herrsprinten i Östersund efter Hanna Öbergs seger i damloppet i världscuppremiären.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Sebastian Samuelsson gjorde som Hanna Öberg och vände ett distansmisslyckande till en sprintsuccé.
Felfritt skytte och snabbast åktid gav karriärens andra individuella världscupseger.
– Det är nog det bästa loppet i karriären, säger 24-åringen.

De svenska bommarna haglade på vallen i både damernas och herrarnas distanslopp i världscuppremiären på Östersunds skidstadion.

Mindre än ett dygn senare stämde det bättre för de flesta av hemmaåkarna.

Efter Hanna Öbergs bomfria seger på 7,5 kilometer stod Sebastian Samuelsson för samma insats på tio kilometer efter att också ha skjutit fullt i både liggande och stående skyttet.

– Det är nog det bästa loppet i karriären. Jag är väldigt offensiv i spåret, öppnar hårt och tycker att jag blir trött, men lyckades uppenbarligen hålla farten bra ändå, säger Samuelsson.

Slapp extrarunda

Sebastian Samuelsson var snabbast redan till den första mellantiden och hade till slut även den bästa åktiden totalt.

Med vetskap om att noll bommar skulle räcka väldigt långt gled han in till det sista skyttet, sköt fyra träffar och – till slut även en femte.

– Det kändes väldigt bra. Det kändes som att det var en "kantare" där. Jag är väldigt glad att det satt och vände tillbaka huvudet och kollade en extra gång att jag verkligen skulle slippa straffrunda.

Det räckte till karriärens andra världscupseger, efter debutsegern i jaktstarten i Kontiolax i början av december förra året.

Det var inte helt lätt att tro efter de sex missade skotten i distansloppet dagen innan.

– Jag ältade det ett tag, det gjorde jag. Men till slut lyckades jag släppa det. Sedan var jag ganska nervös i morse, mer än i går tyckte jag, men jag lyckades ställa om fokus på rätt saker, det var väldigt bra, säger Sebastian Samuelsson.

Närmast bakom honom återfanns två norrmän. Vetle Sjåstad Christiansen blev tvåa, 11,8 sekunder från segern och de senaste tre årens världscupvinnare Johannes Thingnes Bø blev trea ytterligare 0,4 sekunder bakom.

– Jag är otroligt nöjd. Det är en av mina bästa sprintar, genomföringsmässigt. Sen har jag ju vunnit sprintar med tio träff tidigare då formen varit sämre, men detta var toppnivå, säger Johannes Thingnes Bø.

TT: Även Sebastian kallar det för ett av de bästa loppen i karriären.

– Det förstår jag. Det var prickfritt. Det är inget att ändra på egentligen. Ska han fixa något är det väl att skjuta som (italienskan) Dorothea Wierer när hon är som bäst, då hade vi snackat om ett helt perfekt lopp, säger norrmannen.

"Osäker i skyttet"

Sebastian Samuelsson är inne på samma linje. Trots snabbast åkning och felfritt skytte finns det mer att hämta just på skjutvallen.

– Ska jag vara lite kritisk skjuter jag lite långsamt, jag är lite osäker i skyttet även fast jag sätter dem. Men nu kan jag släppa ner axlarna lite och skjuta med mer flyt, säger han.

Till skillnad från den svenska uppvisningen i damsprinten var de svenska herrarna näst efter segraren dock betydligt längre ifrån pallen.

Jesper Nelin blev 30:e som näst bäste svensk medan regerande världsmästaren Martin Ponsiluoma sköt bort sig helt med fyra bom redan i första skyttet (fem totalt).

Svenskarna får en ny chans på hemmaplan redan på torsdag, när världscupen i Östersund fortsätter med nya sprintlopp.

David Hjorter/TT

Jens Bornemann/TT

FAKTA

Fakta: Sebastian Samuelsson

Född: 28 mars 1997 i Katrineholm.

Från: Flyttade från Malmköping till Sollefteå som nioåring.

Klubb: I 21 IF.

Främsta meriter: OS 2018: Silver i jaktstart och guld i herrarnas stafett. VM 2021: Silver i jaktstart, silver i herrarnas stafett, brons i mixedstafett och brons i singelmixedstafett. Två individuella segrar i världscupen och ytterligare fyra pallplatser. Sexa i totala världscupen 2021.

Sport

Messi bakom målen – Neymar skadad

PSG:s Neymar bärs av planen på bår efter att ha trampat snett.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport

Paris Saint-Germains stjärnor var i fokus, men på olika sätt, i 3–1-matchen mot Saint-Etienne i Ligue 1.

Lionel Messi spelade fram till alla PSG-mål medan Neymar utgick skadad sedan han trampat snett när han klev på en försvarares fot.

I matchen gjorde även den spanske landslagsförsvararen Sergio Ramos debut för PSG.

PSG toppar den franska ligan, 14 poäng före Nice.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

F1-stallet Williams grundare död

Frank Williams. Arkivbild.
Foto: Alberto Pellaschiar/AP/TT
Sport
Sport

Frank Williams, grundare av formel 1-stallet Williams, är död.

"Å Williams familjs vägnar är det med stor sorg som stallet kan bekräfta Sir Frank Williams död", skriver F1-stallet på Twitter.

Frank Williams grundade stallet i eget namn tillsammans med Patrick Head 1977. Tre år senare kom den första VM-titeln i konstruktörsmästerskapet när australiern Alan Jones blev världsmästare 1980. Senast en Williamsförare vann VM var 1997 genom kanadensaren Jacques Villeneuve.

Frank Williams blev 79 år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

PL-match ställs in – efter snökaos

Matchen mellan Burnley och Tottenham är inställd efter det kraftiga snöfallet.
Foto: Rui Vieira AP/TT
Sport
Sport

Snön vräker ner över nordvästra England. Nu ställs Premier League-mötet mellan Burnley och Tottenham in.

Funktionärerna gjorde upprepade försök att forsla bort snön på Turf Moor, men inom loppet av några minuter hade ett nytt vitt täcke lagt sig över planen.

– Det föll så snabbt och tungt. Det snöar fortfarande mycket. Det går inte att få undan så snabbt, säger Burnley-tränaren Sean Dyche.

Till slut tog Burnley beslutet att ställa in matchen.

"Efter bekymmer med underlaget kan inte matchen genomföras på ett säkert sätt", skriver klubben på Twitter.

Det är ännu okänt när matchen kan genomföras.

Sport

Truls Möregårdh har säkrat ett VM-brons i Houston

Bordtennisspelare
Foto: Per Hällström
Sport
Bordtennis Truls Möregårdh från Eslövs AI säkrade i helgen ett VM-brons.
– Det är detta som man drömmer om när man är liten och nu står man här, säger 19-åringen.

Kvartsfinalen i Houston blev en riktig rysare. Den hårtslående nigerianen Quadri Aruna och Truls Möregårdh bjöd på en publikfriande match, där det svängde rejält.

Till slut hade Möregårdh kämpat ned sin motståndare efter setsiffrorna 13–11, 11–8, 2–11, 11–4, 12–14, 11–7. Semifinalplatsen i VM innebär att det blir som sämst en bronsmedalj för tonåringen.

– Jag vill ha roligt när jag spelar, och få till en bra känsla med annorlunda slag, säger han till TT.

Hemma i Sverige har hans bror och tränare Malte och Eslövs AI:s huvudtränare Peter Andersson följt Truls framgångar under nätterna, när de flesta VM-matcherna har spelats.

– Det är helt makalöst. Det är bragdstämpel över hans framfart, och vi i klubben är förstås mycket stolta över vad han har gjort, säger ”Pidde”.

Truls Möregårdh växte upp i småländska Hovmantorp, där han började spela pingis. Redan tio år gammal, så vann han sitt första Euro Mini Champs, officiella EM för elvaåringar.

Två år senare flyttade hela familjen till bordtennismetropolen Eslöv för att ge Truls optimala förutsättningar att lyckas med sin sport.

Där har utvecklingskurvan fortsatt att peka uppåt, även om en knäoperation förra hösten satte ett hack i hjulet.

– Men han har kommit snabbt tillbaka efter sin konvalescens, och att han redan nu är så pass bra och spelar på den här höga nivån är imponerande. Han är bara i början av sin karriär, och kan ha 15 år framför sig i den översta eliten, påpekar Peter Andersson.

Under VM har Truls Möregårdh visat sin mångsidighet, och Eslövstränaren menar att han har en unik förmåga.

– Truls är en mästare på att hitta olika sätta att vinna matcherna. Han är en ren talang, som kan spela pingis på så många olika sätt, säger ”Pidde”.

Ett typexempel på det är sextondelsfinalen mot koreanen Lim Jonghoon. Där hamnade Möregårdh i underläge med 0-3 i set, och gick mot en hotande förlust. Men då valde han att ändra helt och hållet på sitt spelsätt, och vände på matchen.

Peter Andersson lyfter också fram den mentala aspekten, som är nog så viktig för att lyckas i bordtennis.

– Han har varit en vinnare ganska länge. Han har lärt sig att vara bäst när det gäller, och visade det i VM när han vann skiljesetet mot tysken Patrick Franziska med 13-11, säger Eslövstränaren.

Nu väntar VM-semifinal mot den tyske pingislegendaren Timo Boll under natten till måndagen i Texas.

Sport

Johaugs revansch – slog Karlsson i jaktstarten

Therese Johaug.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Sport
Sport Therese Johaug tog revansch efter smällen i går.
Den norska skiddrottningen åkte in Frida Karlssons försprång och vann jaktstarten över tio kilometer fritt i Ruka.
– Therese är stark i dag. Det är bara att gratulera, säger Karlsson.

Damernas jaktstart på 10 kilometer fristil sköts upp flera gånger på grund av kylan, men till sist var det dags för Frida Karlsson och Therese Johaug att mäta sina krafter igen.

Karlsson hade ett 14 sekunder långt försprång ner till Johaug efter gårdagens succé i den individuella starten. Men det var Johaug som till slut gick segrande ur striden.

– Det betyder mycket. Det var skönt att få bra svar, säger Johaug.

"Gav aldrig upp hoppet"

Frida Karlsson fick nöja sig med en andraplats, men var nöjd med dagen.

– När hon (Johaug) kom i kapp försökte jag bita i och jag gav aldrig upp hoppet. Men benen tröt väl lite på slutet, säger Karlsson.

Hon fortsätter:

– Jag är nöjd med loppet och gör det jag kan. Therese är stark i dag och det är bara att gratulera. Det är svårt att tävla tre dagar i rad.

Den svenska stjärnan kan ändå glädja sig över att hon får behålla den gula ledarvästen i världscupen efter den lyckade helgen i Ruka.

– Den passar mig va? Jag sade "ge hit den där", sedan gick jag, säger hon och skrattar.

Olsson imponerade

Therese Johaugs norska kollega Heidi Weng tog tredjeplatsen. Ebba Andersson såg länge ut att kunna utmana Weng, men tappade och landade på sjätte plats, 41 sekunder bakom Johaug.

– Jag hade inte det sista som krävdes när det skulle avgöras. Jag orkade inte hela backen ut, då får man stå vid sidan av pallen, säger Andersson.

Samtidigt imponerade Moa Olsson och knep en åttonde plats, 50 sekunder bakom Johuag.

– Jag trodde inte att det var sant, det är otroligt. Jag är sjukt nöjd med dagen faktiskt, säger Olsson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL