Utrikes

Polen och energikris hett för Löfven och Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven vid ett av fjolårets EU-toppmöten. Nu kan båda göra sin sista toppträff på EU-nivå när stats- och regeringscheferna samlas i Bryssel under torsdagen och fredagen. Arkivbild.
Foto: John Thys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Heta duster väntas om Polen, rättsstatsprinciper och höga energipriser när EU-ländernas ledare samlas till toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven (S) uppger sig vara "djupt orolig" över utvecklingen i Polen efter en dom som utmanar EU-rätten.
PREMIUM

– EU-kommissionen och EU-domstolen måste agera, säger Löfven i riksdagens EU-nämnd under samrådet inför mötet som hålls torsdag och fredag.

På agendan i Bryssel den här veckan finns ett antal rejält heta frågor. Rättsstatsläget i Polen har blivit akut, med en infekterad strid om huruvida polsk lag ska gå före EU-lag och vad det i så fall innebär. En stor majoritet av övriga EU-länder vill att EU-kommissionen agerar mot Polen och vill ha besked av ordförande Ursula von der Leyen om vad hon planerar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rekordfå trafikdöda i Norge

Allt färre omkommer i olyckor på de norska vägarna. Genrebild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Utrikes
Utrikes

Hittills i år har 80 personer mist livet i trafiken i Norge. Det är tre färre än förra året, och det lägsta antalet som registrerats i landet.

För tio år sedan var det många fler som dog på de norska vägarna. Helåret 2011 hade man 169 döda i trafiken.

– Vi vet inget om orsaken till nedgången, men det är dessvärre fortfarande för många människoliv som spills i trafiken, säger Morten Johansson, seniorrådgivare för trafiksäkerhetsorganisationen Trygg Trafikk.

Utrikes

Fiji öppnar – trots omikronoro

Fiji välkomnar turister igen. Arkivbild.
Foto: Gustav Sjöholm/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fiji går mot strömmen. När flera länder återigen sluter sig av oro för den nya omikrongvarianten, så öppnar öriket för turister.

När Fiji Airways flight FJ914 nådde landningsbanan på Nadis flygplats på onsdagen innebar det slutet på en 615 dygn lång isolering för Stillahavsnationen.

Två brandbilar sprutade vatten för att välkomna flyget från Sydney, och i terminalen möttes turisterna med sång och dans och hälsningen "bula!".

Turism står för 40 procent av Fijis inkomster, så landet har 20 tuffa månader bakom sig.

Omikronoron smolkar glädjebägaren, men bokningsböckerna är välfyllda.

– Vi har omkring 75 000 bokningar för de kommande månaderna, vilket är utomordentligt, säger Brent Hill, vd för landets turistorgan.

För att få turista i Fiji krävs att man är fullvaccinerad, att man testat negativt innan avresa samt att man lämnar en 14 dagar lång resehistorik för att säkerställa att man inte befunnit sig i någon så kallad hotspot för covid-19. Väl på plats i Fiji måste turister befinna sig i speciella zoner där alla anställda också är fullvaccinerade.

Utrikes

Bolsonaro numera partimedlem

Jair Bolsonaro är numera inte bara president utan också partimedlem.
Foto: Raul Spinasse/AP/TT
Utrikes
Utrikes Brasiliens president Jair Bolsonaro är från och med tisdagen medlem i ett politiskt parti, för första gången sedan 2019.

Bolsonaro kandiderade i valet 2018 för Socialliberala partiet (PSL), vars politik kan beskrivas som nationalkonservativ, men efter ett år vid makten lämnade han partiet. Han försökte då starta ett eget parti, men misslyckades med att bland annat samla ihop tillräckligt många namnunderskrifter.

För att kunna ställa upp som presidentkandidat för en andra mandatperiod kräver brasiliansk lag att han är partiansluten.

Nu har han därför gått med i liberala PL. Enligt nyhetsbyrån AP har presidenten förhandlat med partiledaren Valdemar Costa Neto om hur samarbetet mellan dem och inom partiet ska fungera när Bolsonaro rent formellt blivit partimedlem.

Under sin politiska karriär över tre årtionden har den 66-årige presidenten varit med i åtta olika partier.

Opinionsmätningar i landet visar samstämmigt att Bolsonaro ligger långt efter vänsterkandidaten, den tidigare presidenten Lula da Silva. Bolsonaro har bland annat fått skarp kritik för sitt agerande kring coronaviruset, som har krävt 600 000 liv i hemlandet och slagit hårt mot ekonomin.

Utrikes

Många ville vaccinera sig i Sydafrika

Många sydafrikaner har vaccinerat sig efter presidentens uppmaning. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Drygt 110 000 människor fick sin första vaccindos i Sydafrika under måndagsdygnet, en rejäl ökning som kom efter det att president Cyril Ramaphosa uppmanat folket att vaccinera sig mot covid-19.
På sjukhusen i Pretoria är 80 procent av patienterna ovaccinerade, visar färsk statistik.

President Ramaphosa sade i sitt tal i söndags kväll att vaccinering är det mest kraftfulla verktyget mot covid-19.

– Sedan de första covid-19-vaccinerna blev tillgängliga i slutet av förra året har vi sett hur vacciner dramatiskt har minskat allvarlig sjukdom, sjukhusinläggningar och dödsfall i Sydafrika och i hela världen. Vacciner fungerar. Vacciner räddar liv, sade presidenten, rapporterar IOL News.

Över 30 000 av de drygt 110 000 doser som gavs under måndagen delades ut i provinsen Gauteng, där smittspridningen har varit som störst på sistone, främst i staden Pretoria.

Ökad smittspridning

Drygt 16,5 miljoner människor är fullvaccinerade i landet, som har över 59 miljoner invånare, och smittspridningen fortsätter att öka.

"Antalet covid-19-fall och andelen positiva provsvar fortsätter att öka, antagligen på grund av omikronvarianten", meddelar hälsomyndigheten NICD, som uppger att den största ökningen syns i åldrarna 10 till 29 år.

– Det mesta av ökningen i nuläget är i Gauteng, runt 81 procent. Det har varit en enorm ökning de senaste 10 till 14 dagarna, säger Michelle Groome vid hälsomyndigheten under en presskonferens.

Varning för stora evenemang

De som redan är fullvaccinerade uppmanas att motivera andra att vaccinera sig och att använda munskydd och tvätta händerna noga. Hälsomyndigheten utfärdar även en varning för evenemang med många deltagare:

"Det är ännu inte fastställt hur allvarlig omikron är men antalet fall ökar. På grund av detta bör man överväga att delta i evenemang som kan bli superspridarevenemang, som inomhusaktiviteter i dåligt ventilerade utrymmen eller stora folksamlingar", twittrar myndigheten.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

FAKTA

Fakta: Detta vet vi om omikron

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den. Omikron har dock många mutationer som potentiellt skulle kunna leda till att vacciner ger sämre skydd. Även tidigare genomgångna infektioner skulle kunna ge ett sämre skydd mot den, befarar experter.

Också effekten av vissa läkemedel, baserade på antikroppar, skulle potentiellt kunna påverkas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Castro segrar i Honduras

Xiomara Castro har kopplat greppet i rösträkningen i Honduras.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nasry Asfura, en av två huvudkandidater i presidentvalet i Honduras, erkänner sig besegrad. Han gratulerar vänsterkandidaten Xiomara Castro, som blir landets första kvinnliga president.

Nasry Asfura, borgmästare i Tegucigalpa och kandidat för det styrande partiet, säger i ett uttalande att han personligen har gratulerat vänsterkandidaten Xiomara Castro till segern.

Med 52 procent av rösterna räknade i söndagens val har 53 procent gått till Castro, medan Asfura har stöd av 34 procent av väljarna. Även om valmyndigheten har 30 dagar på sig från valet att utse en vinnare, ses det i och med Asfuras besked som formalia.

USA gratulerar

USA:s utrikesminister Antony Blinken gratulerar Castro:

"USA gratulerar Honduras folk i deras val och Xiomara Castro till hennes historiska seger som Honduras första kvinnliga president", säger han i ett uttalande, och tillägger att han ser fram emot att arbeta med landets nya regering.

Castro förklarade sig redan på valnatten som segrare. Hon är gift med Manuel Zelaya som avsattes i en kupp 2009. Hon har således tidigare varit Honduras första dam.

Stämningen i Tegucigalpa rapporteras på valnatten väsensskild jämfört med för fyra år sedan, då Juan Orlando Hernández valdes om för en andra mandatperiod. Då luftades anklagelser om valfusk och över 30 människor dödades i våldsamma protester som utbröt.

Flera utmaningar

Det fanns inför helgens val en oro för att liknande scener skulle utspelas. Många affärer hade täckt sina skyltfönster.

Castro saknar inte utmaningar att ta tag i. Honduras har en arbetslöshet på över 10 procent, problem med våldsamma gatugäng, korruption och knarkhandel. Våld och fattigdom har gjort att många lämnar landet i hopp om att ta sig till USA.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Soldat skjuten under övning i Norge

En norsk värnpliktig soldat har skottskadats. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

En värnpliktig soldat har skottskadats under en övning på Mågerø, som är en halvö i Vestfold og Telemark fylke i Norge.

Norska försvaret vill inte kommentera vad som skett, mer än att olyckan inträffat under en skjutövning och att polisen utreder händelsen.

Soldaten vårdas på Ullevåls sjukhus i Oslo och har inte livshotande skador.

Utrikes

Polen förlänger undantagstillstånd

Migranter i närheten av gränsen mellan Polen och Belarus.
Foto: Oksana Manchuk/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Polen förlänger det kontroversiella undantagstillståndet vid gränsen till Belarus.

Det gör att inrikesdepartementet fortsatt kan stoppa alla som inte bor i området – inklusive journalister och hjälporganisationer – från att vistas i gränsområdet där tusentals migranter från främst Mellanöstern har stoppats från att komma in i EU.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA: Pojke sköts ihjäl med 18 skott

Philadelphias polischef Danielle Outlaw. Arkivbild.
Foto: Tim Tai/AP/TT
Utrikes
Utrikes En 14-årig pojke i Philadelphia i USA har skjutits ihjäl med 18 skott, meddelar polisen.
PREMIUM

Händelsen inträffade i måndags kväll då pojken väntade på en buss för att åka hem.

Två okända gärningsmän ska då ha dykt upp och avlossat minst 36 skott, uppger Philadelphiapolisen i en skriftlig rapport om händelsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, 119 kr/mån från den 1/12 2021. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL