Ekonomi

Bostadspriserna i Kina i sidled

Oförändrade bostadspriser i Kina för första gången sedan februari 2020. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Priserna på nya bostäder i 70 kinesiska storstäder var oförändrade i september, enligt nationell statistik. Det är första gången sedan februari 2020 som bostadspriserna inte stiger i världens näst största ekonomi.

I 27 av städerna uppmättes månatliga prisuppgångar, vilket kan jämföras med 46 städer med prisuppgångar i augusti.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Försvaret tecknar avtal för artillerisystem

Artilleripjäsen Archer i samband med övningen Aurora 17 år 2017. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Försvarets materielverk (FMV) har tecknat ett ramavtal för reservdelar, utbytesenheter och verktyg för artillerisystemet Archer till en kostnad av upp till 350 miljoner kronor.

"Med det här avtalet ser vi till att Försvarsmakten får förutsättningar att kunna sköta driften av Archersystemet på ett bra sätt", säger Mikael Frisell, chef för armémateriel vid FMV, enligt myndighetens hemsida.

Avtalet gäller i fyra år med en option på förlängning med tre ytterligare år. Avtalet kommer att kompletteras med ett underhållsavtal.

Archer är svensk-utvecklat och är en vidareutveckling av den tidigare artillerimodellen Haubits 77B. Archer monteras på ett fordon och fungerar automatiskt och autonomt, skriver FMV, vilket innebär att soldaterna inte behöver lämna hytten i samband med att pjäsen avfyras.

Ekonomi

Splittrat på Asienbörserna

Uppåt på Tokyobörsen, medan Hongkongbörsen går ned. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna uppvisade ingen gemensam front i tisdagens förmiddagshandel.

Tokyobörsen steg efter gårdagens nedgångar, och Nikkei 225 hade vid lunchpausen stigit 0,8 procent, medan det bredare Topix hade gått upp 1 procent.

Även Taiwans viktade index och Shanghais kompositindex låg på plus under de första timmarnas handel.

Tyngre var det på Hongkongbörsen, vars Hang Seng-index är ner dryga procenten, vilket är ungefär samma utveckling som på Seoulbörsens Kospiindex.

Shenzhens kompositindex låg inledningsvis på plus, men vid 10.30-tiden lokal tid gled det ned under nollan.

Ekonomi

Fackstriden på Amazon blossar upp igen

En flagga med uppmaningen att rösta hänger på Amazons lageranläggning i Bessemer i Alabama tidigare i år.
Foto: Jay Reeves/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi En myndighet i USA tvingar Amazon i Alabama att göra om en omröstning som handlar om ifall en fackförening ska bildas på arbetsplatsen.
Striden har engagerat allt från presidenter till svenska investerare.

Beskedet från myndigheten National Labor Relations Board (NLRB), vars uppgift är att skydda anställdas rätt att gå samman, är ett bakslag för techjätten.

Det handlar om anställda vid en anläggning i Bessemer, som försökte att bilda en fackförening inom handelsförbundet RWDSU. En majoritet av de nästan 6 000 som röstade i slutet av mars sade nej till bildandet. Men omröstningen skedde efter det att Amazon kampanjat aggressivt mot ett bildande, och att en betydligt större grupp anställda än vad initiativtagarna avsett inkluderats.

Postlåda var fel

I det 20 sidor långa beslutet anser NLRB att Amazon försökt att ge intryck av att man kontrollerade omröstningsprocessen, genom att sätta upp en postlåda vid huvudentrén i Bessemer.

I "princip kapade arbetsgivaren processen och gav ett starkt intryck av att man kontrollerade processen. Det här farliga och olämpliga budskapet till de anställda förstör förtroendet för styrelsens agerande och trovärdigheten i valresultatet", skriver regionchefen Lisa Henderson i beslutet.

Striden i Bessemer har fått stor uppmärksamhet, och president Joe Biden har bland annat gett sitt stöd till fackförbundsbildandet. Från svenskt håll har bland annat Folksam och Öhman Fonder tillsammans med andra internationella storinvesterare uppmanat Amazons styrelse att se till att anställda får organisera sig.

"En besvikelse"

Amazons talesperson Kelly Nantell är kritisk till NLRB:s beslut.

– Våra anställda har alltid haft valet om de ska gå med i ett fack eller inte, och de valde överväldigande att inte gå med i RWDSU tidigare i år. Det är en besvikelse att NLRB nu har beslutat att de rösterna inte ska räknas, säger hon.

Från fackförbundet RWDSU är det inte helt oväntat helt andra tongångar:

"Dagens beslut bekräftar det vi har sagt hela tiden – att Amazons hot och inblandning förhindrade arbetare att få en rättvis chans att säga om de vill ha en fackförening på sin arbetsplats", säger ordföranden Stuart Appelbaum i ett uttalande.

Ekonomi

Höga elpriser ger ökat inkassotryck i Norge

De höjda elpriserna leder till fler inkassoärenden, tror norska inkassobranschen. Arkivbild.
Foto: Paul Kleiven/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Norska inkassobolag räknar med att många får svårt att betala elräkningen de kommande månaderna.

– Det här kommer uppenbart få genomslag i inkassotalen. Antalet inkassoärenden kommer att öka, säger Christian Aandalen, kommersiell chef vid inkassobolaget Fair Group, till Dagens Næringsliv.

Branschen räknar med en strid ström av ärenden efter nyår till följd av de höjda elpriserna, men antar samtidigt att pandemin gjort att många har kunnat spara pengar.

– Jag tror att de höjda elpriserna gör att folk tänker sig mer för om de använder pengar till annat. Det kommer att påverka konsumtionen i samhället, men det kommer nog samtidigt att bidra till att fler klarar att hantera högre elräkningar. Vi får inte heller glömma att norrmän efter pandemin har rekordmycket pengar på banken, säger Aandalen.

Ekonomi

Powell: Omikron komplicerar bilden

Fedchefen Jerome Powell. Arkivbild.
Foto: Sarah Silbiger/AP
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Chefen för den amerikanska centralbanken, Jerome Powell, säger i ett uttalande att den nya virusvarianten omikron, tillsammans med ett ökat antal smittade i landet, utgör en risk för den amerikanska ekonomin. Det blir också mer komplicerat att göra prognoser för inflationen.

"Ökningen av covid-19-fall och den nya varianten omikron är ett hot mot arbetsmarknaden och ekonomin och ökar osäkerheten kring inflationen. Ökad oro för den nya virusvarianten kan minska viljan och möjligheten att arbeta och sakta ned utvecklingen på arbetsmarknaden", säger Powell i det skriftliga uttalandet, enligt CNBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Ekonomi

Aktierna som småsparare ratade

Hemnet med vd:n Cecilia Beck-Friis fick inget nytt förtroende bland Nordnets kunder. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Sinch och Investor tillhörde bolagen som småsparare valde att plocka upp under november.
Hemnet och SKF fick dem i stället att trycka på säljknappen, visar ny månadsstatistik från Nordnet.
PREMIUM

Just molntjänstbolaget Sinch föll kraftigt i samband med sin delårsrapport vilket uppenbarligen sågs som ett läge att gå in i bolaget för många småsparare.

"Många tyckte helt enkelt att fallet på rapporten, som bland annat visade på en långsammare organisk tillväxt och kommentarer om prispress, var orimligt stort. Att köpa i kursfall är ett både bekant och populärt mönster hos Nordnets kunder, även om inte alla kursfall per automatik betyder rea", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Twitters vd lämnar – "mitt eget beslut"

Twitters vd Jack Dorsey lämnar sin post. Arkivbild.
Foto: Francois Mori/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Twitters vd och medgrundare Jack Dorsey lämnar sin post. I ett pressmeddelande från Twitter framgår att han avgår med omedelbar verkan och efterträds av Parag Agrawal. Dorsey kommer dock att kvarstå som medlem av styrelsen tills nästa bolagsstämma under 2022.
PREMIUM

Den 45-årige Dorsey säger i ett pressmeddelande att han själv tagit beslutet att sluta och att han tror att Twitter är redo att att fortsätta utan en av sina medgrundare. "Mitt förtroende för Parag Agrawal är stort. Jag är djupt tacksam för hans kunskaper, själ och hjärta", säger Dorsey om sin efterträdare.

Jack Dorsey tvingades bort från vd-posten i Twitter 2008, men återinträdde 2015, sedan bolaget stagnerat under hans efterträdare. I pressmeddelandet tackar styrelsen Dorsey för hans "visionära ledarskap" och nämner också just hans återkomst till Twitter och att han fick det då krisande bolaget på fötter igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tekniklyft gav rekyl på Wall Street

USA-börserna steg på måndagen. Arkivbild.
Foto: Richard Drew
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Oron för den nya virusvarianten övertrumfades av köpglädje i främst tekniksektorn när USA-börserna på måndagen vände de blodröda siffrorna från i fredags till vinst. De så kallade Faang-bolagen steg, Apple lyfte 2,2 procent och Googles moderbolag Alphabet gick upp 2,4 procent.

Twitters aktie rusade direkt efter beskedet att medgrundaren Jack Dorsey lämnar vd-jobbet. Men lyftet kom av sig helt och aktien stängde 2,3 procent ned.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL