Inrikes

Misstänkt i Lycksele erkänner attacken

Polisens avspärrningar vid huset där en man misstänks ha attackerat tre personer på en ort i Lycksele kommun.
Foto: Erik Abel/TT
Inrikes
Inrikes Den man i 50-årsåldern som misstänks för mordförsök på två små barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun erkänner, uppger hans försvarare för TT.
PREMIUM

– Det jag kan säga är att han erkänner att han har tillfogat de här målsägarna skador, säger mannens försvarare Kristian Shumkov.

– Skälet till det kan jag inte gå närmare in på. Inte heller hur man ska rubricera den här gärningen. Men han medger att han har tillfogat skadorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ygeman: "Migrationsdebatten är fördummande"

Anders Ygeman (S) blir integrations- och migrationsminister med ansvar för idrottsfrågorna.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Anders Ygeman blir migrations- och integrationsminister i Magdalena Anderssons nya regering. Han tar även över ansvaret för idrottsfrågorna.
Den rådande migrationsdebatten dömer han ut som "fördummande".

Ygeman lämnar därmed posten som energi- och digitaliseringsminister.

Som integrationsminister kommer han "vända på alla stenar" som behövs, säger han.

– Jag tror att vi behöver utvisa fler som begår brott. Jag tror att vi måste få in svenskutbildningen från dag ett så man lär sig språket tidigare. Och jag tror att vi måste ha en tydligare arbets- och sysselsättningspolitik så att man kommer in tidigare i arbete och utbildning, säger Anders Ygeman till TT.

Han bedömer inte att invandringen till Sverige kommer att öka, och tror att de nivåer som nu föreligger är stabila över tid.

– Jag tillhör dem som tycker att den svenska migrationsdebatten är fördummande och kapad av två ytterligheter: de hjärtlösa som inte inte vill hjälpa någon oavsett om de flyr från krig eller förtryck, och de huvudlösa som tror att man kan ta emot hur många invandrare som helst utan att det påverkar det svenska samhället, säger Ygeman.

"Finns en gräns"

Han tror att de två sidorna samlar "kanske 15 procent" vardera av svenska befolkningen.

– Medan resten 60–70 procent vill hjälpa människor som flyr undan krig och förtryck, men som också inser att det finns en gräns och att andra länder också måste ta sitt ansvar, säger han.

TT: Vad borde man göra åt en fråga som arbetskraftsinvandringen?

– Jag menar att det är orimligt att vi har stor arbetskraftsinvandring till yrken där vi har många, många som nyligen kommit till Sverige och som söker de jobben. Att då ytterligare försvåra konkurrensen och integrationen genom arbetskraftsinvandring menar jag är oansvarigt. Vi måste få på plats tuffare regler för det och mer ordning och reda.

Idrottsminister

Utöver integrations- och migrationsområdena ska han även ha tid över till idrottsfrågorna, som han nu får ta över från Amanda Lind (MP), som tillsammans med övriga miljöpartister lämnar regeringen.

– Dygnet har bara 24 timmar men jag tror det är bra att idrotten får vara hos en centralt placerad minister som också brinner för den, och jag ser också tydliga kopplingar till integrationsområdet. Idrotten är i dag den kraft där allra flest människor möts, i och med att den allmänna värnplikten är avskaffad och att de här marknadsinslagen i skolan har gjort skolan allt mer segregerad.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Damberg: "Jag kan inte tävla med Andersson"

Mikael Damberg (S) blir finansminister i statsminister Magdalena Anderssons regering.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister i Magdalena Anderssons regering. Han lämnar därmed posten som inrikesminister, där han de senaste åren varit ansiktet utåt för regeringens arbete mot gängvåldet som plågar Sverige.

Det var ingen tvekan för Damberg om att tacka ja när statsminister Magdalena Andersson ringde upp och erbjöd rollen som ny finansminister.

– Det är klart att det är en ansvarsfull position, men jag har lång erfarenhet och är van vid att jobba nära Magdalena Andersson. Så när hon ställer frågan om jag ska bli finansminister svarar man ja, säger Damberg till TT.

TT: Hur ser dina egna kunskaper ut inom finans och ekonomi?

– Jag har en bred politisk erfarenhet, men också en ekonomisk utbildning på universitetet som hade inriktning nationalekonomi. Så jag kan en del ekonomi, men det är inte det jag har jobbat med de senaste åren. Jag har jobbat med andra frågor, men det tror jag också är en viktig erfarenhet i det här arbetet.

Påverka finanspolitiken

TT: Kan det bli en nackdel att du inte har den erfarenheten?

– Jag tror inte det, då hade inte Magdalena Andersson frågat om jag vill bli finansminister. Men jag kan inte tävla med Magdalena Anderssons akademiska erfarenhet på det nationalekonomiska området. Där befinner inte jag mig.

Det är bara nio månader kvar till valet, men det betyder inte att man inte hinner påverka finanspolitiken, säger han.

– Vi har lagt en väldigt omfattande budget på riksdagens bord. 74 miljarder kronor för att se till att utnyttja kraften i svensk ekonomi för att skapa fler jobb, till skillnad från hur vi gjorde efter finanskrisen där vi stramade upp ekonomin för snabbt och missade momentum, inte minst på arbetsmarknaden. Det misstaget vill vi inte göra igen, säger Damberg.

– Dessutom har vi stora välfärdsreformer som rullas ut, satsningar på skola, sjukvården, äldreomsorgen, men också på trygghetspensioner och andra delar som är viktiga för att klara klimatomställningen.

Problematiska justeringar

Betydelsen av att det var oppositionens budget som gick igenom riksdagen spelar han ner.

– I huvudsak är det Magdalena Anderssons budget som gick igenom, men det sker justeringar i en reservation. Och jag tycker flera av dem är problematiska.

Det handlar bland annat om att investeringsstödet för att bygga hyresrätter tas bort, säger han.

– Det är ju en av orsakerna till att vi fått upp bostadsbyggandet så kraftigt de senaste åren. Jag är också provocerad av att vi ska ha en funkisskatt i Sverige, där de som inte kan arbeta nu ska betala högre skatt än de som jobbar. Så det finns ett antal sådana förändringar som jag tycker är farliga och felaktiga för den ekonomiska politiken.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Mikael Damberg

Mikael Damberg (S) är 50 år och bor i Solna.

Har lång ministererfarenhet och kommer senast från posten som inrikesminister som han innehaft sedan 2019. Han sitter också i partiets verkställande utskott sedan 2011.

Var närings- och innovationsminister 2014–2019.

Gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen 2012–2014.

Riksdagsledamot i Stockholms läns valkrets 2002–2014.

Förbundsordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) 1999–2003.

Källa: Regeringen

Inrikes

Första transpersonen i en svensk regering

Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Skolminister Lina Axelsson Kihlblom är den första transperson som tagit plats i en svensk regering. Hon är också jurist, tidigare rektor och satt med i skolkommissionen.
– Jag står för den jag är, säger Axelsson Kihlblom.

Lina Axelsson Kihlblom inledde sitt arbetsliv som lärare på hemorten och utbildade sig sedan till jurist. Hon har varit rektor i omgångar, skrivit böcker och medverkat i tv.

– Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit i HBTQ-delen i Socialdemokraterna, säger Axelsson Kihlblom om sitt engagemang i partiet.

Historisk

Hon blir den första transpersonen i en svensk regering.

– Kan jag vara en förebild för många unga så vill jag självklart vara det, säger Axelsson Kihlblom.

I boken "Kommer du tycka om mig nu?” som kom ut 2015 beskriver Lina Axelsson Kihlblom hur hon växte upp som flicka i en pojkkropp.

Hennes könskorrigering blev klar när hon var 25 år. Först då kände hon att hon äntligen kunde vara sig själv.

– Nu har jag levt halva mitt liv med den nya identiteten och jag kan tänka: vad bra det blev. Samtidigt är det inget jag haft så stort fokus på efteråt, inget jag går och funderar på hela dagarna, sade hon i en intervju med GP förra året.

Politiska reformer

Lina Axelsson Kihlblom tar ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat.

Det är kort tid fram till valet, men hon ser ändå positivt på att få igenom reformer.

– Det känns som att skolkommissionens många förslag ledde till många fina utredningar som ligger på bordet under våren.

– Jag tror faktiskt att vi har opinionen med oss och jag tror att det kommer finnas utrymme till diskussion under våren och förhoppningsvis får vi positiva beslut som tar Sverige i en mer positiv riktning.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Besked: Fler asylsökande afghaner kan få stanna

Talibanrörelsens övertagande i Afghanistan påverkar säkerhetsläget och asylsökandes möjlighet att återvända. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det förändrade läget för mänskliga rättigheter – och de begränsade möjligheterna att fly inom Afghanistan – gör nu att fler asylsökande afghaner kan få stanna i Sverige.
– Vi säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Säkerhetsläget har ändrats drastiskt sedan talibanrörelsen tagit över Afghanistan – och allt fler grupper är utsatta för hot och fara. Det enligt Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande, som utgår från Europeiska stödkontoret för asylfrågors (EASO) Country Guidance.

En ny situation

I och med det nya ställningstagandet, som börjar gälla den sista november, tas tidigare beslut och verkställighets- och beslutsstopp bort.

– Vi går in i ett läge där vi ska bedöma asylskälen utifrån den nya situation där talibanrörelsen styr landet. Det innebär innebär i praktiken att vi behöver ta ställning till den helt ändrade konfliktdynamiken som finns i Afghanistan, säger Bexelius.

I mitten av juli stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan.

Hittills under året har cirka 1 200 afghanska medborgare sökt asyl i Sverige, och det finns i nuläget runt 1 100 öppna asylärenden, uppger Migrationsverket. Just nu befinner sig 700 personer som fått beslut om utvisning av Migrationsverket i en överklagandeprocess.

Pröva frågan om skydd – igen

Den som tidigare fått avslag och överklagat kan nu få sitt ärende prövat igen, uppger Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen i det här ställningstagandet att talibanrörelsens maktövertagande i sig är en sådan ny omständighet att man ska få pröva frågan om skydd.

Det nya ställningstagandet innehåller bland annat vägledande information om utsatta grupper. Särskilt utsatta kan exempelvis den vara som arbetat för tidigare regim och dess domstolsväsende eller för utländska styrkor. Även hbtqi-personer tillhör en mycket utsatt grupp i dagens Afghanistan.

– Nu är det övergripande flera riskgrupper som riskerar helt enkelt drabbas av talibanrörelsen, som inte ser på dem med blida ögon.

Ingenstans att fly

Fler riskgrupper ska ses i kombination med minskade möjligheter till internflykt för en rad utsatta personer i Afghanistan. Då talibanerna styr hela landet finns numera få platser att fly till för den som har skyddsbehov. För den som tidigare nekats tillstånd på grund av lokala skyddsbehov är läget därmed också annorlunda, förklarar Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen att man inte kan ta sin tillflykt till en annan del av landet.

Totalt har verket cirka 7 000 öppna återvändandeärenden för afghanska medborgare, varav 6 000 är vilande på grund av att den sökande antingen beviljats tillstånd på annan grund, har ett öppet förlängningsärende eller beviljats ny prövning eller har fått sitt ärende pausat.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Andersson: "Det grova våldet är ett gift"

Statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Kampen mot brott och segregation låg högst på listan när statsminister Magdalena Andersson (S) lade fram sin regeringsförklaring.
– Det grova våldet är ett gift, sade hon.

Statsministern lyfte även fram klimatomställningen med en grön industriell revolution, samt välfärden som huvudprioriteringar.

– Jag har ett längre perspektiv än tio månader, jag vill staka ut riktningen för Sverige lång tid framöver, framhöll hon på en pressträff efter regeringsförklaringen.

Hon hoppas på att riksdagen inte bara ska göra livet svårt för hennes enpartiregering. Det borde finnas en politisk vilja i riksdagen att göra upp om förslag, enligt henne.

I regeringsförklaringen sade hon sig vilja "ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden."

– Låt oss göra det, sade hon och talade om att kommunala skolor tar ett större helhetsansvar än friskolor och då också ska ha betalt för det.

Och antagningen till skolor ska vara rättvis och ge alla samma chanser och möjligheter.

Kriminalpolitiken ska fortsätta läggas om, fler straff ska skärpas och polisen ska få nya verktyg. Reformtakten ska vara hög.

– Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare. Möjligheten att använda hemliga tvångsmedel preventivt för att förhindra allvarlig brottslighet utreds, sade Andersson.

Hotar samhället

Hon hävdade att det grova våldet är ett gift som hotar "hela vår samhällsgemenskap."

– Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron.

Hon påminde om att pandemin inte är över. Smittspridningen ökar och regeringen förbereder sig på ett förvärrat läge, med fler åtgärder.

– En åtgärdsplan kommer att presenteras inom kort.

Kansliet för krishantering som tidigare sorterats under justitiedepartementet kommer att flyttas till statsrådsberedningen.

"Sverige kan bättre"

Utsläppen ska minskas och jobb skapas genom att satsa på och fortsätta den gröna industriella revolutionen.

– Takten ska öka ytterligare, sade statsministern och underströk att de gröna kreditgarantierna ska byggas ut till 50 miljarder kronor.

Det ska underlätta fler gröna industrisatsningar. En ny nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten snabbt och effektivt kan byggas ut.

Välfärden ska lyftas och stärkas, framhåller hon.

– Det är den starkaste omfördelande kraften som finns. Därför får den inte brista. Men var det något som blev tydligt under pandemin så var det att välfärden har brister.

Inte omöjligt

Medarbetarna behöver fler kollegor, rätt utbildning och en bättre arbetsmiljö, fortsatte hon och talade om ett stort men inte omöjligt beting.

Och en ny så kallad trygghetspension ska införas.

– Så att den som är över 60 år och utsliten inte ska behöva ta ut sin ålderspension i förtid. Pensionerna behöver höjas ytterligare, sade Andersson.

Regeringen ska ta initiativ i riksdagens pensionsgrupp till att öka inbetalningarna till pensionssystemet. Skatteklyftan mellan löntagare och personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska bort.

En strukturreform som ska stärka inkomsterna för de pensionärer som har det sämst ställt ska läggas fram. Det innebär upp till 1 000 kronor mer per månad för dem som berörs.

Statsministern understryker att det krävs bredare insatser än straffskärpningar och nya verktyg och pengar för rättsväsendet.

– Varje statsråd i den regering som i dag tillträder kommer att få i uppgift att inom sitt ansvarsområde och med stöd av berörda myndigheter vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten och bekämpa segregationen.

Andersson lovar att integrationen ska förbättras på en "gedigen kunskapsgrund" och hedersförtryck ska bort.

– Hedersförtrycket hör inte hemma i vårt land. Jämlikhet och jämställdhet gäller alla lika.

Cancervården, psykiatrin och förlossningsvården ska prioriteras när sjukvården byggs ut.

– Köerna ska kortas, vårdcentralerna stärkas och fler få en fast läkarkontakt.

Det civila försvaret ska stärkas och en uppdaterad nationell säkerhetsstrategi tas fram.

– Sverige och EU ska bedriva en aktiv politik i relation till Kina, säger hon.

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Inrikes

Många oprövade namn i Anderssons regering

Statsminister Magdalena Andersson (S) med sina nya ministrar under pressträffen efter regeringsförklaringen i riksdagen
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Magdalena Andersson (S) satsar på åtta helt oprövade ministrar.
Det tunga finansministerjobbet går dock till ministerveteranen Mikael Damberg.

Andersson presenterade en helt ommöblerad regering med 22 ministrar. Av dem är över en tredjedel helt nya.

Statsministern anser att hon nått en balans mellan nya namn och erfarenhet.

– Det här är en regering som kommer att få jobba. Så passa på att ta fina bilder nu, för så här pigga får ni inte se dem igen, sade Magdalena Andersson till fotograferna i riksdagen

Mest väntat var att tidigare inrikesminister Mikael Damberg blir ny finansminister.

– Jag tar inte över några tomma lador, tvärtom, svensk ekonomi är stark, säger han.

Gör comeback

Hans jobb som inrikesminister tar justitieminister Morgan Johansson över. En annan ministerveteran, Anders Ygeman, lämnar jobbet som energiminister och blir istället migrations-, integrations- och idrottsminister.

– Jag ska vända på varje sten för att bryta segregationen och öka sammanhållningen i Sverige, säger Ygeman.

– Vi måste ställa tuffare krav, men också öppna fler dörrar för framgång.

Även högskoleministern Mathilda Ernkrans får byta jobb och blir biståndsminister.

Annika Strandhäll gör comeback som minister och blir chef för miljödepartementet. Hon har tidigare varit socialminister och den senaste tiden ordförande för S-kvinnor.

Känd från TV

Av de helt nya namnen har Andersson rekryterat två utanför politiken. Den ena är nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, känd från tv-serien "Rektorerna" där hon vände dåliga skolresultat i Ronnaskolan i Södertälje.

Hon understryker att alla barn ska rustas med de kunskaper de behöver oavsett bakgrund.

– Om vi ska lyckas med detta, så måste samhället ta kontrollen över skolan. Då ska varje elevs rätt till kunskap vara i fokus. Inte börskurser eller religiös påverkan, säger Axelsson Kihlblom.

Den andra är den nya kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Hon har fram till nu varit generalsekreterare för Sveriges Museer och har också varit VD för Tidningsutgivarna.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige, säger hon.

– Vi ska värna public service. Det är allvar nu.

"Häftiga samtal"

De andra sex nya namnen har alla erfarenhet från politiken. Mest känd är förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som blir näringsminister.

Han uppger att han som LO-bas haft många häftiga samtal med Magdalena Andersson under åren, vilket gör att han känner sig extra hedrad över att ha fått det nya jobbet.

– Just nu har vi den största innovationskraften någonsin i Sverige. Aldrig har fler idéer kommit fram, men man ropar efter mer politik, säger Thorwaldsson.

Två av de nya namnen är hämtade från riksdagen. Ida Karkiainen, blir civilminister och regeringens yngsta statsråd. Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Hon är från Åre och har haft titeln bartender på valsedeln.

Från EU-parlamentet har Magdalena Andersson hämtat Johan Danielsson som ny bostadsminister. Han har även en facklig bakgrund.

Kommunalrådet Khashayar Farmanbar blir ny energi- och digitaliseringsminister. Det är, enligt honom själv, hans hjärtefrågor. Farmanbar uppger bland annat att han har en examen i "datanörderi".

Ny finansmarknadsminister blir Max Elger som varit statssekreterare på samma departement.

Rättad: I en tidigare version fick Anders Ygeman fel ministerroll. I en tidigare version fick kulturministern fel efternamn.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

SMHI mildrar varningar inför onsdagen

Flera stopp i trafiken på grund av halka och snö längs med E20 i höjd med Lerum.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Ett område med snöfall orsakar trafikstörningar och oreda i Väst- och Sydsverige. Vid lunchtid har ovädret dragit vidare och har sitt centrum över Blekinge.

Samtidigt mildrar nu SMHI varningen inför morgondagen. Det som tidigare varit en röd varning har vid lunchtiden på tisdagen ändrats till en orange.

– Det är en liten förskjutning i lågtryckets bana som gör att det hamnar lite längre söderut. Det gör att en del av nederbörden hamnar till havs men också att vi får inslag av regn, säger Charlotta Eriksson meteorolog på SMHI.

Morgondagens varning handlar om stark vind i samband med snöfall, så det kommer att bli blåsigt vilket kan leda till problem med snödrev och snörök.

Snöyra och halka

Snöfallet drog in över Västkusten på tisdagsmorgonen. I snöyran och halkan har rader av olyckor rapporterats. Bland att har en gristransport kört av vägen utanför Tomelilla på Österlen och köer uppstått kring Hallandsåsen då lastbilar haft svårt i backarna.

Det har också varit störningar i kollektivtrafiken på många platser. Till exempel har några Pågatåg mellan Helsingborg och Halmstad och ett par Västtåg mellan Varberg och Göteborg ställts in.

– Snöfallet rör sig nu mot sydost och kommer att hänga kvar över Kronoberg, norra Skåne och Blekinge. Det ska sedan sakta röra sig bort så att det under eftermiddagen kommer att vara uppehåll på de flesta håll förutom att det kan hänga kvar byar av snö eller regn, säger Charlotta Eriksson.

Plogbilar har varit ute på vägarna för att röja undan snön. Flera plogbilar har fått problem. Någon har hamnat i diket eller blockerats av andra fordon. Trafikverket vädjar om respekt för plogbilarnas arbete.

Köra i snödimma

– Den bil som ligger bakom har ingen sikt utan kör i en "snödimma". Det kan vara fullständigt livsfarligt att försöka gå förbi. Ha lite tålamod, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

SMHI flaggar redan nu för vad som är på väg under morgondagen, även om varningen har mildrats.

– I morgon kommer ett nytt lågtryck som rör sig in med ett nytt nederbördsområde. Det väntas bli lite kraftigare och kan ställa till bekymmer, säger Charlotta Eriksson.

Förberedelser pågår nu på flera håll. Räddningstjänsten i väst går upp i stabsläge, bland annat för att kunna aktivera mer personal.

– Detta är bara uppvärmningen för det som kommer i morgon. Vi förbereder oss för att kunna möta om det blir jobbigare under morgondagen, säger Peter Stened, inre befäl på Räddningstjänsten väst till Dagens Nyheter.

Räddningstjänsten i Jönköpings län har under tisdagen kallats till ett kris- och beredskapsmöte. Anledningen är det förväntade snöovädret under onsdag och torsdag.

– Det görs för att kommunerna ska kunna plocka fram sina risk- och sårbarhetsanalyser, säger räddningschef Anders Björk till P4 Jönköping.

Värends räddningstjänst i Kronoberg har höjd beredskap och har bland annat bandvagnar och motorsågar framme.

Längre norrut

Längre norrut blir det under tisdagen relativt lugna väderförhållanden och normalt vinterläge. Men väglaget kan vara besvärligt, och de kalla temperaturerna håller i sig.

– Det blir fortsatt kallt, kylan håller åtminstone i sig över veckoslutet, säger Petter Lind, meteorolog på SMHI.

SMHI har även utfärdat gul varning till havs, i bland annat Bottenviken, Norra Kvarken och norra Östersjön för kuling under tisdagen.

Men efter förmiddagens snökaos i Väst- och Sydsverige kan man också sätta händelserna i perspektiv.

– Nu har vi har differentierade vädervarningar. Hade det här väderläget varit upp i norr hade vi kanske sett det på ett annat sätt, konstaterar Charlotta Eriksson.

Jonas Dagson/TT

Martin Yngve/TT

Jan Samuelsson/TT

Snöfall orsakar oreda i trafiken. Värre väntas det bli.
Snöfall orsakar oreda i trafiken. Värre väntas det bli.
Foto: Anders Humlebo
I snöyran och halkan har rader av olyckor rapporterats.
I snöyran och halkan har rader av olyckor rapporterats.
Foto: Adam Ihse/TT

Inrikes

Eneroth utreds för sexuellt ofredande

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Åklagare har inlett en förundersökning mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om misstänkt sexuellt ofredande. Han har tidigare anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg.
– Det är bra att frågan utreds, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Beskedet om att en förundersökning inletts mot en minister kom i ett pressmeddelande strax efter det att Magdalena Andersson presenterat sin nya regering, där Eneroth får fortsatt förtroende som infrastrukturminister.

Åklagarmyndighetens presstjänst bekräftar för TT att det är Tomas Eneroth som misstankarna riktar sig mot.

"Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott", säger ansvarig åklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren i pressmeddelandet.

Sterup kommer inte att lämna någon ytterligare information i ärendet, uppger myndigheten.

Gick inte vidare

Tomas Eneroth har anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg i början av november. Hans hemmadistrikt har redan utrett saken och valde att inte gå vidare.

"Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell", skrev Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till TT.

Eneroth har tidigare sagt att han bett kvinnan om ursäkt och beklagar att det han gjorde uppfattades som opassande. Han har beskrivit händelsen som att han skulle hälsa på en kvinna genom att, som han uppfattade, lägga handen på ryggen på henne. Dagen därpå fick han höra att han han rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande.

"Ingen tvekan"

– Det är bra att frågan utreds. Jag är också väldigt stolt att vara ordförande i ett parti där medlemmar tar upp sådana här händelser och ser till att det utreds, säger Magdalena Andersson om utredningen mot ministern vid en pressträff efter regeringsförklaringen.

– Det finns ingen tvekan om vad som hänt och i det här fallet har Tomas Eneroth bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsiktligt från hans sida. Jag ser ingen anledning att inte tro på det, fortsätter Andersson.

Även Tomas Eneroth säger att han tycker det är bra att myndigheterna tittar på om anklagelserna ska utredas vidare. Han upprepar att det aldrig varit hans avsikt att utsätta kvinnan för obehag.

– Jag har varit väldigt tydlig med att det var absolut inte min mening. Jag har bett om ursäkt och förklarat att det inte var min mening eller min avsikt, säger Eneroth.

Erika Nekham/TT

Marc Skogelin/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL