Inrikes

Man skadad av fallande betongblock i bostad

En man har förts till sjukhus sedan ett betongblock fallit från ett tak i samband med en renovering. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man har förts med ambulans till sjukhus efter att ett betongblock fallit från ett tak i samband med renovering i ett bostadshus i Uddevalla.

Skadeläget är oklart, men mannen var vid medvetande när han fördes till sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man knivskuren – misstänkt mordförsök

Knivskärningen inträffade utomhus. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har knivskurits utanför en restaurang i Råsunda i Solna natten mot lördag, uppger polisen. Brottsrubriceringen är mordförsök.

– Vi har ingen misstänkt och ingen gripen, säger jourhavande förundersökningsledare Oskar Tallryd.

Offret fördes till sjukhus, men skadorna uppges inte vara livshotande. Flera personer ska ha varit inblandade i bråket, men varför det uppstod är okänt.

Inrikes

Stress och svamp hotar skogens gröna konung

Granar är generellt mer känsliga för ett varmare klimat än exempelvis tallar. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Inrikes
Inrikes Granen står så grön och grann i stugan. Eller? Julfirandets glittrande mittpunkt är allt mer sårbar i en varmare värld.

Granen har en viktig roll att spela i Sverige. Förutom att dra in pengar när den förvandlas till virke gör den klimatet en stor tjänst som kolsänka. Dessutom är den en av julens huvudpersoner i egenskap av stämningshöjare och danscentral.

Men bortom glitter och glam kämpar granen mot klimatförändringarnas effekter. Att den globala uppvärmningen går allt snabbare på grund av människans utsläpp av växthusgaser är vetenskapen överens om. Världen är redan 1,1 grader varmare jämfört med förindustriell tid och med nuvarande klimatpolitik fortsätter kurvan uppåt.

– Gran är generellt mer känslig för ett varmare klimat än exempelvis tall. Det beror bland annat på att den i Sverige har kommit norrifrån och vandrat nedåt, säger Jonas Rönnberg, docent i skogshushållning och föreståndare för SLU Skogsskadecentrum.

– Klimatförändringarna går snabbare än tidigare och granarna hinner inte anpassa sig. De trivs inte lika bra i extremväder, med långa besvärliga perioder av torka och stora variationer i nederbörd och temperatur.

"Varningssignal"

Torka, som under den extrema sommaren 2018, får stressade granar att tappa barr och kan påverka dem i flera år. Det visar bland annat en studie från Lunds universitet om hur kol- och vattenbalanser i nordeuropeiska skogar påverkades av torkan. Granskogen Hyltemossa i Skåne fick hela sitt upptag av koldioxid utraderat.

– Normala år har den här skogen ett stort upptag av koldioxid, 300 gram kol per kvadratmeter, men under torråret 2018 försvann hela upptaget, säger Anders Lindroth, professor emeritus i naturgeografi, om sin studie.

– Året efter var respirationen så hög att 2019 också slutade på noll. Träden överlevde men effekten på klimatet är inte positiv eftersom vi räknar med skogen som kolsänka. Det är en varningssignal inför framtiden, om torråren blir vanligare.

Försvagade och stressade granar blir också lättare måltavla för angrepp från svampar, skadeinsekter och djur.

Andra våg

Granbarkborren orsakar stor förödelse och det pågående utbrottet, som utlöstes av torkan och värmen 2018, har redan dödat 2,5 gånger större volym granskog än vad som dödades sammanlagt mellan ungefär 1950 och 2017, enligt Skogsstyrelsen.

– Om många träd samtidigt är försvagade eller dör kommer skadegörarna som en andra våg. Friska träd har en helt annan möjlighet att försvara sig, säger Emma Holmström, docent i skogsskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Vi måste möta klimatförändringarna med förändrad skogsskötsel. Tänka annorlunda när det gäller val av trädslag, omloppstider, hur man planterar och gallrar och öka alternativen med hyggesfritt och naturnära metoder.

Ett mer extremt väder föder också andra problem. Mildare vintrar innebär längre säsong för spridning av sporer från svampar som rotticka, men ger också möjlighet för vissa skadeinsekter att svärma under längre tid. Storm- och frostskador är andra hot.

– Granarna kommer inte att dö och försvinna i morgon. Det kommer att finnas julgranar även nästa år och om tio, säger Rönnberg.

– Men vi kan inte bortse från klimatförändringarna. Alla klimatmodeller tyder på att extremåren kommer att bli mer frekventa. Vi måste minska klimatförändringarna nu, det är akut, men också anpassa oss till det som vi inte kommer undan längre.

Klimatsmart julgran?

Bortom skogen hamnar granen i ett annat fokus när det lackar mot jul. Medvetna konsumenter klurar på vad som är bäst för miljö och klimat – äkta eller plast?

Förespråkare för det konstgjorda alternativet lyfter gärna bekvämligheten i att ha en julgran som kan användas om och om igen. De som drar en lans för den äkta granen framhåller i sin tur ofta att de är närproducerade och mer naturliga.

Forskare i Italien undersökte saken för ett par år sedan. De räknade in transport och produktion och landade i att en äkta odlad gran orsakar utsläpp på nästan två kilo koldioxidekvivalenter medan en enkel plastgran från Kina genererar runt 11 kilo.

Plastgranen tycks bli mer klimatsmart än den äkta först efter 16 års användning, enligt studien.

– Den mest klimatsmarta granen står kvar i skogen. Det är osmidigt att ta ner en gran som just har börjat växa och binda in mycket koldioxid. Och det kostar en del i utsläpp att åka och hämta granen och sedan göra sig av med den efter jul, säger Rönnberg.

– I jämförelse med mycket annat i världen finns det dock långt värre saker för klimatet än att plocka in en äkta gran i hemmet. Men det är viktigt att vara medveten.

Sofia Eriksson/TT

Plastgranen är populär i många hushåll. Men för klimatet är det oftast bättre med en äkta gran. Arkivbild.
Plastgranen är populär i många hushåll. Men för klimatet är det oftast bättre med en äkta gran. Arkivbild.
Foto: Torstein Bøe/NTB/TT
Granen är central för många julfirare i Sverige. Arkivbild.
Granen är central för många julfirare i Sverige. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Gran

Gran växer vild i Europa norr om Alperna och Balkanbergen, i mellersta och norra Ryssland samt i norra Asien till Stilla havet.

Granen är ett rakt och högstammigt träd som kan bli uppemot 60 meter högt. Barken är tunn, slät och i norra Sverige gråaktig, i södra Sverige först rödbrun och vid stigande ålder gråaktig.

Gran invandrade till Sverige från norr och öster för omkring 5 000 år sedan.

Trädet har ett ytligt rotsystem, vilket medför att det är känsligt för hård vind och på vissa marker för torka. Gran tål stark kyla men är känslig för stark värme. Nyskjutna skott är mycket ömtåliga för sena vårfroster.

Källa: Nationalencyklopedin

Inrikes

Ny modell ger svar om vaccin och nya varianter

Omikronvarianten sprids över världen. Hur effektiva vaccinen är mot den är fortfarande oklart. En ny studie kan kanske bidra till svar.
Foto: Joan Mateu Parra/AP/TT
Inrikes
Inrikes En ny modell kan beräkna hur bra vaccin fungerar på nya coronavirusvarianter. Den är högaktuell med tanke på omikron.
– Det är en studie som jag tror kommer visa sig användbar rätt snart, säger forskaren Deborah Cromer.

Den nya beräkningsmodellen kan ge svar på frågan som forskare, makthavare och vanligt folk världen över undrar över: hur bra skydd ger vaccinen mot nya virusvarianter?

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Microbe, i mitten av november, fick i och med upptäckten av omikronvarianten stort genomslag.

– Det har varit en orimligt mycket medierapportering om det, säger Deborah Cromer till TT med ett skratt.

Hon är huvudförfattare för studien och forskar vid infektionsanalysprogrammet vid University of New South Wales i Sydney, Australien.

"Olika tapp"

Det handlar om en så kallad metaanalys som bygger på data från 24 olika studier världen över.

I de studierna har forskare undersökt hur blodets immunförsvar reagerar på de olika varianterna, och hur mycket sämre immunsvaret är för coronavirusets olika varianter, jämfört med originalviruset.

– Det var olika tapp mellan olika varianter, men när man kunde se hur stort tappet var för en viss variant kunde vi ganska robust förutsäga vaccineffektiviteten, säger Cromer.

Det saknas dock en pusselbit – riktiga resultat från labbtester med den nya omikronvarianten. Hittills finns bara teorier utifrån variantens stora antalet mutationer, men de kanske inte stämmer.

– Därför måste vi göra testerna i labben, blanda serumet (blodet) med det nya virusvarianten och se vad som händer, säger hon.

"Några veckor"

Fördelen är att det räcker med ett fåtal kliniska tester för att beräkna hur effektiva nuvarande vaccin är mot den nya varianten, och modellen kan även i framtiden användas för att se hur effektiva nya vaccin är.

TT: Hur lång tid kan det ta att få data om omikron?

– Alla jobbar hårt på det, och forskare tror att de på några veckor kan ha labbsvaren, och då gäller det bara ett integrera datan i modellen. I bästa fall kan det röra sig om några veckor, kanske något mindre eftersom de redan är i gång, säger Deborah Cromer.

Fokus i studien är de så kallade neutraliserande antikropparna, som gör att viruset inte kan infektera cellerna. Förutom att de fungerar olika bra mot olika varianter, så blir förekomsten av dem också mindre i blodet ju längre tiden går.

– Efter ett tag är de på en lägre nivå, vilket innebär ett sämre försvar mot alla virusvarianter. Så vi behöver ge en boosterspruta, som skjuter upp de här nivåerna och får upp effektiviteten mot alla varianter.

Bra med booster

En boosterspruta inom ett år får enligt studien upp nivåerna av neutraliserande antikroppar till en högre nivå än vad de var efter att man är fullvaccinerad. En helt annan studie som publicerades på torsdagen i Lancet visar dessutom att det går att ta en annan vaccinsort än den man ursprungligen vaccinerade sig med, och ändå få ett effektivt skydd.

TT: Det är alltså antagligen bättre mot omikron med en boosterspruta, även om vi inte vet hur effektiva vaccinen är mot just den varianten?

– Ja, helt klart. Ju mer immunitet, desto bättre, säger Deborah Cromer.

Gustav Sjöholm/TT

Omikron är en variant av coronaviruset med ett stort antal mutationer i de så kallade spikproteinerna.
Omikron är en variant av coronaviruset med ett stort antal mutationer i de så kallade spikproteinerna.
Foto: Johan Hallnäs
Boostersprutor kan vara viktiga – oavsett hur bra vaccinen biter på omikronvarianten.
Boostersprutor kan vara viktiga – oavsett hur bra vaccinen biter på omikronvarianten.
Foto: Armando Franca/AP/TT

Inrikes

Snoriga flodhästar hade covid

Två flodhästar har bekräftats ha smittats med coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Ken Bohn/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Få går säkra för coronavirusets framfart. Två flodhästar vid Antwerpens Zoo i Belgien har nu bekräftats smittade.

Det är långt i från de första djurparksdjuren som har haft covid-19, men det har främst varit olika sorters apor och kattdjur som tidigare drabbats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Omikron kan vara dubbelt så smittsam som delta

Omikronvarianten kan vara dubbel så smittsam som deltavarianten, visar nya forskningsresultat. Arkivbild.
Foto: Sebastian Kahnert/AP/TT
Inrikes
Inrikes Den nya virusvarianten omikron tycks i Sydafrika spridas dubbelt så snabbt jämfört med deltavarianten, visar forskningsresultat.
PREMIUM

– Den här vågen verkar gå mycket fortare än deltavågen, och vi tyckte att deltavågen var väldigt snabb. Det är otroligt, säger Juliet Pulliam, chef för epidemiologisk modellering och analys vid Stellenbosch-universitet i Sydafrika, till amerikanska mediebolaget NPR.

En analys som hon och hennes kollegor har gjort visar att omikronvarianten är ytterst smittsam och verkar ha en större förmåga att ta sig förbi immunförsvaret än vad deltavarianten har.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Inrikes

Supersnabb liten planet upptäckt

Den nya planeten har vissa likheter med Merkurius, som på den här bilden syns som den svarta cirkeln nära solen.
Foto: Nasa/AP/TT
Inrikes
Inrikes En liten, kvick planet som är tung som järn har upptäckts av forskare.
PREMIUM

Omkring 30 ljusår bort susar GJ 367 b superfort runt sin stjärna. På mindre än åtta timmar har den gjort ett varv runt den röda dvärgen, vilket enligt forskarna gör den till den snabbaste planeten som man har kunnat göra en precis mätning på, rapporterar australiska ABC.

– Det är som en järnbollsplanet som åker runt där ute, säger forskaren Kristine Lam vid Tysklands rymdmyndighet DLR till ABC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polis fälld för tjänstefel

En polis har dömts för tjänstefel. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En polis i Stockholm har dömts för tjänstefel. Enligt Svea hovrätt höll polisen ett förhör med en misstänkt man utan att delge honom misstanke om brott, skriver Dagens Juridik och Dagens Nyheter.

Dessutom informerade aldrig polisen den misstänkte om att han hade rätt till en försvarare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man häktad för knivangrepp på rättspsyk

En man i 55-årsåldern häktas misstänkt för mordförsök mot två personer på rättspsyk i Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 55-årsåldern har häktats misstänkt för mordförsök mot två anställda på rättspsyk i Sundsvall, rapporterar lokala medier.

Det var i onsdags som mannen, beväpnad med kniv, gick till angrepp och skadade två personer allvarligt men inte livshotande. Kort därefter greps han av polis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL