Inrikes

Lurade bekanta på stora belopp – slipper fängelse

Kvinnan döms efter att ha lurat vänner och bekanta på hundratusentals kronor genom falska löften om rabatterade resor. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 45-årsåldern i Helsingborg blåste sina bekanta på hundratusentals kronor genom lögner om rabatterade resor. Nu döms hon av tingsrätten till skyddstillsyn och skadestånd, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Kvinnan lockade med kraftigt nedsatta priser på bland annat fotbollsresor och hotellnätter, något hon sade sig kunna ordna till vänner via sitt jobb på en resebyrå. På så vis lyckades hon bland annat lura en man hon känt under flera år att föra över totalt 200 000 kronor till henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ung man död – hittades skadad utanför hus

Polisen larmades om att en skadad man hittats i Eslöv vid 13.40 på onsdagen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 23-årig man har dött efter att ha hittats svårt skadad utanför ett flerbostadshus i skånska Eslöv. Polisen utreder händelsen som mord eftersom omständigheterna är oklara.

– Vi kan inte utesluta att mannen blivit utsatt för ett brott, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Mannen hittades under onsdagseftermiddagen i anslutning till byggnaden. Han fördes till sjukhus i ambulans, men hans liv gick inte att rädda.

– Det finns vittnen, men jag vill inte gå in på vad det är för vittnen.

En teknisk undersökning har gjorts på platsen och de tidigare avspärrningarna är hävda.

Inrikes

Vintern har kopplat greppet om södra Sverige

Onsdagens andra omgång snöskottning i Margretetorp vid Hallandsåsen. I södra Götaland väntas 20-25 centimeter snö falla under dygnet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Vintern har på allvar gjort sitt intåg i de södra delarna av landet. Det snöar ymnigt och med temperaturer under minusstrecket väntas snön ligga kvar.

SMHI:s orangea vädervarning ligger som ett bälte över södra Sverige. Kraftigt snöfall rapporteras från norra delarna av Skåne, Blekinge, Kronoberg , Kalmar, Halland och Västra Götaland – ett snöande som enligt SMHI väntas bli långvarigt.

– Det snöar ymnigt i södra och mellersta Götaland och temperaturen väntas ligga kvar på minussidan under torsdagen. Även i de områden i Skåne som hittills haft inslag av regn väntas temperaturen sjunka, säger meteorolog Sofia Söderberg på SMHI.

Dessutom blåser det rejält i området, vilket både väntas röra till det i trafiken och också öka risken för elavbrott. Som blåsigast blir det under onsdag med nordostlig vind på 6-9 meter per sekund.

– Det räcker med en måttlig till frisk vind i kombination med det här snöfallet för att det ska bli extra besvärligt, säger Sofia Söderberg.

Generellt är det enligt SMHI kallt i hela landet och kylan väntas hålla i sig över helgen. Kustområdena i Halland och Kalmar kan räkna med temperaturer på några minusgrader medan inre delen – norra Skåne och Kronoberg – får mellan tio och tolv minusgrader.

Gul och orange varning: Vind i kombination med snöfall.
Gul och orange varning: Vind i kombination med snöfall.
Foto: Anders Humlebo/TT

Inrikes

SCB-mätningen missar allt spännande

SCB:s stora partisympatiundersökning kan ge en första fingervisning om vad en ny partiledare för S innebär i opinionen, men den missar dramatiken i riksdagen. Här Magdalena Andersson vid presentationen av den nya regeringen på tisdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes På torsdagen kommer mätningarnas mätning, SCB:s stora partisympatiundersökning som partierna brukar analysera in i minsta detalj.
Dessvärre riskerar den att missa den senaste tidens dramatik.

I Statistiska centralbyråns senaste mätning i maj fick Socialdemokraterna 28,2 procent, vilket var nästan exakt som valresultatet 2018.

Moderaterna fick 22,4 procent, drygt två procentenheter bättre än valresultatet. Sverigedemokraterna fick 18,9 procent, drygt en procentenhet bättre än valresultatet.

I Sveriges Radios senaste sammanvägning av väljaropinionen i november som Kantar Sifo gör ligger Moderaterna kvar på den nivån, medan Socialdemokraterna tappat två procentenheter och Sverigedemokraterna ökat till 19,6 procent.

Missar dramatiken

Det är utgångspunkten för SCB:s siffror som kommer på torsdagen. Mätningen är gjord fram till den 26 november, men merparten görs första halvan av månaden. Det innebär att man i huvudsak missar den senaste tidens dramatik i riksdagen.

Det kommer inte att kunna utläsas hur väljarna reagerat på debaclet med Magdalena Anderssons sju timmar som statsminister i förra veckan, Miljöpartiets avhopp från regeringen eller det nya valet av Andersson och hennes nya regering.

Däremot kommer den att fånga in Vänsterpartiets tuffa krav för att stödja Magdalena Andersson .

Tre illa ute

Annars omfattar perioden sedan majmätningen framför allt fällningen av Stefan Löfven som statsminister i juni, Liberalernas avhopp från januariavtalet och omvalet av Löfven som statsminister i juli samt hans avgång som partiledare för Socialdemokraterna.

Om valet av Magdalena Andersson som ny partiledare och Socialdemokraternas kongress lyft partiet något, kommer kanske också att kunna utläsas.

Tre partier kommer att läsa SCB-siffrorna särskilt noga. Liberalerna låg på 2,5 i majmätningen. Kristdemokraterna segade sig upp till 4,5 medan Miljöpartiet hamnade under riksdagsspärren med 3,8 procent.

Samtliga tre partier noterar marginellt bättre siffror i Svensk väljaropinion för november, men L ligger fortfarande rejält under riksdagsspärren med sina 3 procent.

Owe Nilsson/TT

Inrikes

Rapport: Kris och krig kan leda till svält

En kris i närområdet skulle kunna få allvarliga följder för tillgång till mat i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En säkerhetspolitisk kris i närområdet kan leda till svält i Sverige.
Redan ett livsmedelsbortfall på 25 procent skulle få stora konsekvenser, enligt Livsmedelsverket.
– Vi ser att vi är sårbara, säger nutritionist Anna Karin Lindroos.

Brist på mat kan påverka både försvarsviljan och hälsan hos befolkningen. Det är en av slutsatserna i rapporten "Kost vid höjd beredskap".

Livsmedelsverket har utifrån olika scenarion undersökt hur befolkningen skulle påverkas av olika grader av minskad tillgång till mat och vatten.

"Absolut ingen marginal"

Tillgången på livsmedel i landet behöver vara betydligt högre än befolkningens behov. I dag är det mycket som slängs. Vid en kris skulle svinnet och bortfallet också kunna öka på grund av bland annat störningar i elförsörjning och transporter.

– Minskar det med 25 procent jämfört med nivån i dag landar vi på samma nivå som behovet, och då finns det absolut ingen marginal för minsta lilla matförlust, säger Anna Karin Lindroos på Livsmedelsverket.

Överviktiga och välnärda personer kommer att klara sig med mindre ett tag. Men matbristen kommer snabbt få svåra följder för grupper med speciella behov, exempelvis gravida, små barn, äldre och sjuka.

– Här krävs det god planering. Om maten nätt och jämnt räcker kommer det bli så att de starka tar för sig. Vi behöver därför planera för att maten fördelas rättvist, säger Anna Karin Lindroos.

Ska stärka totalförsvaret

Förvärras krisen och fortsätter i minst tre månader ökar risken för näringsbrist och undernäring i befolkningen. I Livsmedelsverkets värsta scenario, med ett matbortfall på 75 procent, står svenskarna inför svält.

Livsmedelsverkets rapport är ett uppdrag från regeringen och en del i att ta fram åtgärder för att stärka Sveriges totalförsvar.

– Det här är ett första uppdrag. Nu pågår flera uppdrag där Livsmedelsverket, tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, bland annat kartlägger strategiska varor, analyserar hur mycket livsmedel som finns, analyserar beroenden och sårbarheter i livsmedelskedjan samt företagens förmåga att leverera varor och tjänster vid höjd beredskap, säger Anna Karin Lindroos.

Joakim Magnå/TT

FAKTA

Fakta: Kost vid höjd beredskap

Livsmedelsverket fick 2020 i uppdrag av regeringen att utreda vilken kost som tillgodoser näringsfysiologiska krav i händelse av höjd beredskap.

Uppdraget är en av flera inledande utredningar för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap och civila försvar.

Målet med beredskapsplaneringen är att skapa förutsättningar för att befolkningen ska ha tillgång till mat och dricksvatten även under svåra förhållanden, höjd beredskap och ytterst krig.

Inrikes

Bråttom för britter – efter brexit

Brittiska medborgare som bosatt sig i Sverige före den 31 december 2020 måste ansöka om uppehållstillstånd. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Inrikes
Inrikes Det brinner i knutarna för de britter som bosatt sig i Sverige före den 31 december 2020.
Senast vid årsskiftet måste de ansöka om uppehållsstatus för att få stanna i landet – som en konsekvens av att Storbritannien lämnat EU.
PREMIUM

“Med bara en månad kvar tills ansökningstiden går ut, är det brådskande att försäkra er om att ni har ansökt om uppehållsstatus så att ni kan skydda era rättigheter att vara bosatta i Sverige och er framtid", skriver Storbritanniens ambassadör Judith Gough på ambassadens hemsida

Över 10 000 brittiska medborgare har redan ansökt om svenskt medborgarskap – och brittiska ambassaden uppmanar nu de landsmän som ännu inte påbörjat processen att lägga på ett kol.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Regeringen positiv till längre preskriptionstider

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister. Arkivbild.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Avskaffa preskriptionstiden för alla brott som har livstid i straffskalan och förläng tiden för våldtäkt, rån och grov misshandel. Det föreslår en statlig utredning.
– Signalen är att lagen kan nå dig, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
PREMIUM

Preskriptionstiden ser olika ut beroende på hur grovt brottet är. Den innebär att straff inte får dömas ut om inte åtal väcks inom ett visst antal år.

I dag tog justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) emot en utredning på området. Vissa preskriptionstider, som i fall med våldtäkt mot barn, har redan slopats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Andersson vill inte föregå KU-anmälan

Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill inte kommentera den KU-anmälan som riktats mot henne för att, enligt Sverigedemokraterna, ha föregripit åklagarens förundersökning om misstankarna mot infrastrukturminister Tomas Eneroth om sexuellt ofredande.

– Jag vill inte föregå KU-anmälan, säger Andersson på en pressträff på onsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tonårig pojke döms för mord i Uddevalla

Hovrätten ändrar rubriceringen för en 15-årig pojke till mord, efter en dödlig knivattack i Uddevalla. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den 15 september dömdes sex unga män för grov misshandel samt medhjälp till grov misshandel efter en dödlig knivattack i Uddevalla. Nu ändrar en oenig hovrätt rubriceringen för en av de dömda, en 15-årig pojke, till mord, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Straffet blir två års sluten ungdomsvård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL