Sport

Jenny Rissveds: "Jag vill fortsätta"

Efter flera tunga år blickar Jenny Rissveds framåt mot en fortsättning av karriären. Arkicbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Många trodde att hon skulle sluta efter OS i Tokyo, berättar Jenny Rissveds.
Men nu satsar mountainbikestjärnan vidare.
– Jag känner mig trygg i att jag vill fortsätta, säger hon i P1:s söndagsintervju.

När Jenny Rissveds kom på 14:e plats i mountainbikeloppet vid OS i Tokyo i juli berättade hon att hon kände sig lättad och att en börda släppt från hennes axlar.

Hon var inte längre "OS-guldmedaljören", med allt vad det innebar av press och uppmärksamhet, utan hoppades att i fortsättningen få återgå till att bara vara "Jenny".

Flera tog det uttalandet som ett tecken om att karriären var över för cyklisten som överraskande tog OS-guld som 22-åring i Rio de Janeiro 2016.

"Mer motiverad"

Men i P1:s söndagsintervju berättar Rissveds att det har hänt mycket efter OS och att hon nu satsar vidare.

– Jag känner mig klyschigt nog mer motiverad än någonsin att fortsätta med mitt idrottande, säger hon.

Jenny Rissveds har kämpat med psykisk ohälsa och ätstörningar och flera gånger kommit med kritik mot den press hon känt inför att behöva vara tillgänglig för medierna som elitidrottskvinna.

Efter OS i Rio fick hon en allvarlig depression, men nu har hon bestämt sig för att sluta med antidepressiv medicin. Det är ett viktigt beslut för att kunna gå vidare.

– Det känns som att jag inte kan avsluta det kapitlet av psykisk ohälsa förrän jag är fri från medicin och hela den biten, säger hon.

Mår bra

Hon får frågan av intervjuaren Martin Wicklin hur hon mår i dag.

– Generellt, i dag, mår jag bra. Helt ärligt. Jag tror att det också är därför jag känner mig trygg att avsluta den här medicineringen. Jag känner mig stark på ett sätt jag inte har känt någonsin, tror jag.

Rissveds tog en paus som varade i princip i två år på grund av psykisk ohälsa och fick också säsongen i fjol spolierad av coronapandemin. Därför beskriver hon årets säsong som just har avslutats som en nystart. Hon vann bland annat en tävling i världscupen i september.

Nu blickar 27-årigen framåt mot en fortsättning av karriären. Men hon tävlar inte enbart för att vinna och hon sätter inte upp några mål i stil med medaljer eller världscupsegrar.

– Jag har insett att det inte riktigt fungerar för mig. Jag känner ett driv och ett sug efter att prestera, men kanske inte enskilda lopp utan genom en säsong vill jag prestera så bra jag kan och känner mig nöjd.

Mikael Forsell/TT

Sport

Han spelade som Gud - men Fan stod i vägen

Hatten på för VM-tvåan. Truls Möregårdh poserar med silvermedaljen efter att ha förlorat VM-finalen i bordtennis mot världsettan Fan Zhendong.
Foto: Per Hällström
Sport
KRÖNIKA Truls Möregårdh från Eslöv spelade som en Gud - men i finalen stod Fan i vägen.
Om det inte vore för världsettan från Kina så hade Truls Möregårdh nu kunnat titulera sig världsmästare i bordtennis.

Först i VM-finalen stoppade den briljante kinesen Fan Zhendong framfarten för tonåringen från Eslöv.

Vid 19 års ålder skrällde sig Truls Möregårdh fram till en VM-final i singel i Houston Texas.

Ett silver med smak av guld. En prestationen som höll bragdklass. Talangen från Småland blev mitt i en novembernatt stjärnan från Skåne.

”Vann ett silver”

I finalen rådde han dock inte på den 24 år gamle veteranen Fan Zhendong från Kina.

– Jag förlorade inte ett guld, jag vann ett silver, slog en trots nederlaget leende Truls Möregårdh fast i arrangörsintervjun direkt efter 0-4 i finalen mot den 24-årige stjärnkinesen.

SVT vaknade - med USA-korren på plats

Ja, ni som var uppe mitt i natten kunde till och med se och höra intervjun i den svenska televisionen. ”Fem i tolv” vaknade även SVT. Det krävdes en final, eller två, med svensk representation för att sända direkt från ett VM i den till antalet medlemsländer i världen, 226 stycken, största idrotten. Sent ska syndaren vakna. Nåja, bättre sent än aldrig. Extra plus till Jan-Ove Waldner som expertkommentator! Och extra beröm till SVT, som VM-finaldagen till ära skickat sin USA-korrespondent Stefan Åsberg till Houston. I SVT:s 22.00-sportnytt tilldelades bordtennis-VM den mesta tiden. Minuterna innan hade Mattias Falck och Kristian Karlsson slagit in matchbollen i dubbelfinalen och säkrat ett VM-guld. Stort.

Att Truls Möregårdh, som 19-åring och inför VM rankad i världen på blott 77:e plats, var i singelfinalen var förstås ännu större. Som av en händelse, eller inte, så coachades han av Stellan Bengtsson, den levande legendaren som för exakt 50 år sedan, då som 18-åring i japanska Nagoya, blev tidernas förste svensk att ta ett VM-guld i singel.

Fan också - annars hade det varit guld

I finalen räckte inte Truls Möregårdh till. Hans motståndare var för bra. Den här gången. Fan Zhendong hade svar på allt. Han slog för hårt och satte sådan fart på bollarna att Truls inte var snabb nog i fotarbetet för att hinna ställa om kroppen och komma rätt i positionerna. Möregårdh bjöd dock upp till kamp och hade siffrorna med sig nära slutet i ett par av seten. 0-4 går ändå inte att snacka bort.

Stellan Bengtsson hyllade silveradepten:

– Truls har i det hela gjort en fantastisk turnering. Vänt underläge och slagit världsspelare till höger och vänster, och han har framtiden framför sig, sa ”Mini-Stellan” i intervjun i SVT Sport.

Spelade som Gud själv

Till VM-finalen tog sig Truls Möregårdh på ett minst sagt imponerande sätt. Han vann sex matcher och spelade stundtals som Gud själv. I semifinalen satte han krokben för Timo Boll, den tyske legendaren med åtta EM-guld på sitt CV. Åtta EM-guld.

Mot en av sina stora förebilder och idoler vände Truls 2-3 till 4-3.

Truls vann ytterligare tre av sina matcher med 4-3. I åttondelen var han minst sagt illa ute. Lim Jonghoon från Sydkorea spelade ut 19-åringen från Eslöv i de tre första seten. Då började Truls att lira freestyle, slank ur greppet, vände på steken och blåste sydkoreanen av bordet i de tre sista seten: 11-2, 11-5, 11-5.

Där och då började jag på allvar tro på något stort, något ännu större än ”bara” en kvarts- eller semifinal.

Att vinna i skiljeset kan ibland betecknas som slumpartat. Men att gång på gång göra det kan inte bara var tur poch tillfälligheter. Jag vet inte hur många gånger jag sett Truls vinna skiljesetsmatcher, inte så sällan efter att han haft en eller flera matchbollar emot sig. Skicklighet mer än tur och slump? Ja, absolut. Truls vågar vinna, han fegar inte ur i avgörande lägen, han har självförtroendet och den mentala styrkan.

Jag har följt Truls Möregårdh genom hela hans ännu så länge korta karriär, detta eftersom han har tävlat med och mot mina söner Fritjof och Melker. Jag såg honom vinna P9-klassen i Borgholm på Öland som sju- eller åttaåring. I Enigspelen föddes en stjärna. Jag har skjutsat Melker och Truls till tävlingar och träningar på olika platser i landet, jag har åkt med ut i Europa och bland annat sett honom i två ungdoms-EM med Melker som en av hans landslagskompisar. Tillsammans tog de bland annat lag-EM-brons i Portugal 2016.

Jag har redan skrivit spaltkilometer om Truls Möregårdh. Jag har skrivit om hans framfart i småtävlingar på lokal nivå, jag har rapporterat och refererat från mästerskap och Champions League. Jag har skrivit om hans operationer av knäet. Jag har skrivit om hans nya superracket. Men att jag nu sitter här och skriver om ett VM-silver, för seniorer, det trodde jag nog inte skulle bli verklighet redan 2021.

Det där med det skadade knäet pockar på lite extra uppmärksamhet. Det var faktiskt bara lite mer än ett år sedan han gjorde sin senaste (och förhoppningsvis den sista) operation i knät. Först i somras var han tillbaka vid tävlingsbordet. Han spelade SM och EM, men fick inte plats i förbundskapten Jörgen Perssons OS-trupp. Den petningen var inte vinnarskallen Möregårdh särskilt nöjd med, men han tog den på rätt sätt. På annat vis går det inte att tolka hans skrällsilver i VM.

Det är bara att lyfta på hatten och gratulera!

Framtiden tillhör Cybershape-spelande Truls Möregårdh.

Förhoppningsvis får bordtennisen i Sverige tack vare den svenska VM-succén ett välförtjänt uppsving. Det råder redan lite Truls-feber. Att Sydnytt inför VM-finalen var på plats i Blomsterhallen i Eslöv och gjorde ett reportage får ses som ett tecken i den riktningen.

I Houston tog Truls Möregårdh silver i singel och Falck/Karlsson guld i dubbel.

Parallellt skrevs det ett annat svenskt bordtenniskapitel. Eller ett skånskt. Petra Sörling valdes till ordförande i det internationella bordtennisförbundet, ITTF. 50-åringen från Trelleborg är nu mäktigast i bordtennisvärlden.

Frågan är hur länge det dröjer innan vi har en skåning som är mäktigast i världen även i pingishagen...

Till sist - vet ni var Truls Möregårdh gjorde sitt VM-genrep? Inte? Jo, i Idrottens Hus i Helsingborg. Där ställde han upp i Skånes DM i dubbel tillsammans med bäste kompisen i Eslöv, David Andersson. Hur det gick? Truls och David vann förstås. Jo, även om detta skrev jag i Skånska Dagbladet.

Den här segergesten kommer vi garanterat att få se många gånger till. Här har Truls Möregårdh precis slagit Timo Boll, den levande legendaren från Tyskland, i VM-semifinalen.
Foto: Per Hällström
För 40 år sedan blev Stellan Bengtsson sensationell världsmästare i bordtennis. 2021 coachade samme Bengtsson 19-årige Truls Möregårdh till ett lika sensationellt VM-silver.
Foto: Per Hällström
Truls Möregårdh gav världsettan Fan Zhendong från Kina en bra match, men förlorade VM-finalen i fyra raka set.
Foto: Per Hällström

FAKTA

Truls Möregårdh

Ålder: 19 år, född den 16 februari 2002.

Bor: I Eslöv. Född och uppvuxen i Hovmantorp i Småland.

Familj: Mamma Lena, pappa Carl, storebröderna Malte och Elis.

Klubb: Eslövs AI BTK.

Meriter i korthet: VM-silver i herrsingel 2021, SM-guld i herrsingel 2021 och 2019, guld i junior-EM 2019, silver i junior-VM 2019 och 2017, brons i lag-EM 2019, brons i lag-VM 2018, mängder av SM-medaljer på ungdomsnivå, vinnare av Euro Minichamps (inofficiellt EM för 11-åringar) två gånger.

FAKTA

Möregårdhs succé-VM i siffror

Final: Fan Zhendong, Kina (0-4).

Semifinal: Timo Boll, Tyskland (4-3).

Kvartsfinal: Quadri Aruna, Nigeria (4-2).

Åttondelsfinal: Lim Jong-Hoon, Sydkorea (4-3).

Tredje omgången: Patrick Franziska, Tyskland (4-3).

Andra omgången: Chuang Chih-Yuan, Taiwan (4-3).

Första omgången: Ahmed Saleh, Egypten (4-0).

FAKTA

VM-finaler i singel med svenska spelare

2019, Budapest, Ungern: Mattias Falck – silver. Förlust mot kinesen Ma Long med 4–1.

1997, Manchester, Storbritannien: Jan-Ove Waldner – guld. Seger mot vitryssen Vladimir Samsonov med 3–0.

1991, Chiba, Japan: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver. Ny helsvensk final, den här gången med Jörgen Persson som vinnare med 3–0.

1989, Dortmund, Tyskland: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver. Helsvensk final som Waldner vann med 3–2.

1987, New Dehli, Indien: Jan-Ove Waldner – silver. Förlust mot kinesen Jiang Jialiang med 3–1.

1973, Sarajevo, före detta Jugoslavien: Kjell Johansson – silver. Förlust mot kinesen Xi En-ting med 3–2.

1971, Nagoya, Japan: Stellan Bengtsson – guld. Vinst mot japanen Shigeo Ito med 3–1.

1954, London, Storbritannien: Tage Flisberg – silver. Förlust mot japanen Ichiru Ogimura med 3–1.

Källa: TT

Talangjakten i Stockholm januari 2012. Truls på andraplatssteget. Vann gjorde två år äldre Vilmer Georgsson från Stockholm och trea blev Melker Nilsson, Sjöbo BTK.
Foto: Jonny Nilsson
Från Enigspelen i Borgholm på Öland 2012. Truls tvåa från höger. I konkurrens med betydligt äldre motståndare blev han denna gång kvartsfinalist.
Foto: Jonny Nilsson
Euro Minichamps i Frankrike 2012. Truls till höger.
Foto: Jonny Nilsson
Ungdoms-EM i Bratislava 2014. Sveriges kadettlag. Från vänster: Martin Friis, Melker Nilsson och Truls Möregårdh.
Foto: Jonny Nilsson
Truls Möregårdh på ungdoms-SM 2014.
Foto: Jonny Nilsson

Sport

Bois värvar från Lunds BK

Jesper Strid (mitten), byter upp sig från ”Krubban” i Ettan Södra till Landskrona Bois i Superettan.
Foto: Lola Nilsson
Sport
fotboll Landskrona Bois har gjort klart med Jesper Strid från Lunds BK inför nästa säsong i Superettan.

Jesper Strid, 20, är ytterback, ursprungligen från Staffanstorps GIF, och har under säsongen spelat 28 matcher för Lunds BK i Ettan Södra.

Han noterades för tre mål, varav ett i det målrika kommunderbyt mot Torns IF hemma på Klostergårdens IP.

Nu går karriären vidare ett snäpp högre upp i seriesystemet.

I Landskrona Bois är man nöjda med den senaste förstärkningen inför nästa säsong i Superettan.

– En intressant spelare som fått gott om speltid de två senaste säsongerna i ettan. En lokal kille som gjort det väldigt bra nere i Lund. Han är en löpstark ytterback som chippar in många högintensiva löpningar i varje match Jesper besitter egenskaper vi uppskattar och därför känns han som en väldigt spännande rekrytering. Vi är måna om den lokala identiteten och att få hit en ung och utvecklingsbar spelare passar oss alldeles utmärkt, förklarar Billy Magnusson på klubbens hemsida.

Sport

Sverige missar Paralympics – för första gången

Sveriges paralandslag i ishockey missar Paralympics efter 1–4-förlusten mot Norge. Här möts nationerna under spelen 2018. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-man/AP/TT
Sport
Sport

Det blir inget Paralympics i Peking nästa år för det svenska paralandslaget i ishockey. Det står klart sedan Sverige förlorat de tre inledande kvalmatcherna i Berlin – 0–4 mot Slovakien, 4–5 mot Italien och 1–4 mot Norge.

Det innebär att Sverige missar Paralympics för första gången sedan ishockeyn kom med 1994.

"Det känns jättetråkigt, så är det verkligen och samtidigt är man lite kluven. Det är ju många som är kluvna till spelen med pandemin och att det är i Kina och så där, så hade det varit ”vanliga” förutsättningar hade det nog känts väldigt mycket jobbigare med de här förlusterna", säger lagkaptenen Peter Ojala till Sveriges Paralympiska kommittés webbplats.

Senare på tisdagen spelar Sverige mot värdnationen Tyskland och avslutar sedan kvalspelet mot Japan på onsdagen.

Sport

Officiellt: Torstensson lämnar Mjällby

Anders Torstensson slutar som tränare i Mjällby redan efter en halv säsong. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Trots succén sedan han tog över i somras:
Anders Torstensson väljer att sluta som tränare i Mjällby och återgår till jobbet som rektor.
"Det är inga hemligheter att vi gärna fortsatt med nuvarande tränarkonstellation", säger sportchefen Hasse Larsson till klubbens hemsida.

Torstensson tog över när laget sladdade i allsvenskan i somras, då han i par med Stefan Ekstrand ersatte Christian Järdler och Alf Westerberg. Under Torstenssons ledning tog Mjällby 25 poäng på 16 matcher och klättrade stadigt i tabellen.

– Vi har gjort ett fantastiskt race tillsammans i Mjällby och det är få förunnat att kunna kliva av på egna villkor med ett positivt resultat i ryggen, säger Torstensson i en videointervju på klubbens hemsida.

Enligt sportchefen Hasse Larsson har diskussioner förts en längre tid om en kontraktsförlängning, men Torstensson väljer i stället att återvända till jobbet som rektor på ett idrottsgymnasium i Karlskrona, ett arbete han varit tjänstledig från.

– Det är ett oerhört tungt beslut att ta. Det beror inte ett dugg på att jag inte fått ett bra erbjudande från Mjällby. Jag har fått ett fantastiskt bra.

– Det avgörande skälet är en familj som jag kanske inte försakat, men som fått försämrad livskvalité eftersom jag varit bortrest mer än jag varit hemma, säger Torstensson.

Mjällbys sökande efter Torstensson ersättare är redan igång.

"Vi är oerhört nöjda med det arbete som Anders men framför allt det hela ledarstaben gjort under hösten och det är inga hemligheter att vi gärna fortsatt med nuvarande tränarkonstellation. Anders beslut att gå tillbaka till sitt tidigare arbete har vi däremot enorm respekt för och vi önskar honom i stället välkommen tillbaka på Strandvallen som supporter. Arbetet med att skapa nästa års ledarstab är redan i gång där vi nu har flera olika spår som kommer leda oss till klubbens nästa huvudtränare", säger Hasse Larsson.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Bayern stänger läktarna efter ny coronavåg

Delstaten Bayerns ledare Markus Söder. Arkivbild.
Foto: Michael Kappeler/AP/TT
Sport
Sport

Bayern München är ett av flera tyska fotbollslag som inte ser ut att kunna släppa in publik på läktarna ett tag framöver på grund av den fjärde coronavåg som drabbat landet.

"Fotbollsmatcher borde spelas utan åskådare igen. Så kommer det att bli i Bayern", skriver delstaten Bayerns regeringschef Markus Söder på Twitter.

I förra veckan meddelade Bayern att fotbollslag endast tilläts släppa in 25 procent av arenornas publikkapacitet.

På tisdagen har 45 753 ny fall av covid-19 och ytterligare 388 döda rapporterats i Tyskland. Landets högsta coronadödstal sedan i mars.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Sport

Snö tvingar Varberg att spela i Borås

Vintervädret stoppar Varberg från att spela säsongsavslutningen mot Mjällby på Varberg Energi arena. Matchen flyttas till Borås. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Snö och kyla stoppar Varberg från att spela den allsvenska slutomgången hemma på Varberg Energi arena.
Matchen mot Mjällby flyttas till Borås.

Vintern har dragit in över västkusten och kylan hänger kvar veckan ut. Det omöjliggör fotboll på gräsplanen på före detta Påskbergsvallen.

"Utifrån rådande omständigheter ska vi nu göra det bästa möjliga av flytten, även om vi självklart önskat att få avsluta säsongen hemma", säger ordföranden Lars Karlsson till klubbens hemsida.

Varberg har Borås arena som reservarena och eftersom Elfsborg spelar borta mot Örebro är arenan tillgänglig.

– Det är nog första gången någonsin som vi får ställa in en match, men det är också första gången som vi har matcher in i december. Det är inte lätt att hålla en gräsplan vid den här tiden på året, säger Håkan Gustafsson, enhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Varberg, till Hallands Nyheter.

Både Varberg och Mjällby har säkrat spel i allsvenskan nästa säsong.

Sport

Sef varnar för Swishkampanj: "Nära matchfixning"

Mats Enquist. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Sport
Sport Mats Enquist, generalsekreterare i intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), varnar för utvecklingen kring Swishkampanjer i herrarnas allsvenska.

– Det är egentligen inget som vi i Sef kan göra om det inte går överstyr på något sätt. Man kan inte börja köpa spelare i andra trupper, det ligger väldigt nära matchfixning. Framför allt tycker jag att det är ganska osportsligt. Om det stannar vid att det var en kul grej, att bjuda på lite pizza och vad nu mer var, så är det nog bra, säger han till Aftonbladet.

Bakgrunden är att AIK-supportrar swishade över 60 000 kronor till ett Varbergskopplat konto efter lagets 3–2-seger borta mot Djurgården i söndags. En match som raderade Stockholmsrivalen ur SM-guldstriden och fick Varbergs spelare att köpa öl och godis för en del av pengarna.

På lördag avgörs allsvenskan när Malmö FF tar emot Halmstad och AIK möter Sirius. Efter "Gnagets" 4–2-seger borta mot Elfsborg på måndagen hoppades spelarna på likartad hjälp.

– Jag är ganska säker på att om Halmstad vinner och vi vinner så kommer nog AIK:s supportrar att swisha en peng till Halmstad, som de gjorde till Varberg, sade AIK:s anfallare Henok Goitom med ett skratt, enligt Aftonbladet, men blev sedan mer allvarlig när han fick frågan om han själv swishat något.

– Nej, då blir det kanske matchfixning, sade han.

David Hjorter/TT

Sport

Två vaccindoser räcker för OS – tror SOK

Svenska OS-hoppet Nils van der Poel. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Sport
Sport Framfarten av en fjärde pandemivåg och nya coronavarianten omikron oroar västvärlden – bara drygt två månader före OS i Peking.
En tredje dos erbjuds nu delar av svenska befolkningen.
Men det lär inte bli ett krav för att tävla i OS, enligt SOK.

Smittoläget av coronaviruset skruvas upp igen. En fjärde pandemivåg och nya virusvarianten omikron skapar oro – och kan sätta idrottstävlingar i gungning.

Hur påverkar det OS i Peking?

I Internationella olympiska kommitténs (IOK) coronaregelverk för spelen framgår att idrottare och ledare behöver ha vaccinerat sig med två doser för att slippa karantän i Kina. En uppdaterad version av regelverket ska komma i december.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo förväntar sig inte nya krav på en tredje dos införs då.

– Vi har inte fått några signaler om det. Det skulle vara en väldigt stor förändring om vaccinationsreglerna skulle ändras, och det är inte så troligt, säger han.

Inför OS i Tokyo 2021 fick alla OS-idrottare – i en uppgörelse med Internationella olympiska kommittén IOK och läkemedelsföretag – vaccin i förtid. Även de svenska vinterolympierna passade då också på att vaccinera sig i början och slutet av juni 2021.

"Samma kö som andra"

SOK inte har möjlighet att erbjuda en tredje dos i förtid inför vinter-OS.

– Man står i samma kö som alla medborgare, säger Reinebo

Men trots att Reinebo inte tror på ändrade regler säger han att man behöver vara beredd på att läget snabbt kan förändras.

– Det behöver vi ha en beredskap på, det har vi haft med oss länge. Men vi tar inte höjd för specifika utfall, utan det är mer ett allmänt förhållningssätt vi har.

Just nu erbjuds riskgrupper samt personer i åldrarna 65 och 79 år en tredje dos vaccin i Sverige. Näst på tur är personer över 50 år, vilket flera regioner bedömer kan bli av först i slutet av januari.

För OS-idrottarna är en tredje vaccindos kopplad till flera utmaningar enligt Peter Reinebo. Man vet inte när de kan erbjudas en tredje dos. Den tredje dosen kan tas först sex månader efter den andra dosen och om vaccinering sker i januari är det nära inpå OS som invigs den 4 februari

"Januari för nära OS"

– Om aktiva erbjuds en tredje dos under december tycker vi att man ska överväga det. Får man erbjudandet i januari tycker vi att det kan vara lite väl nära inpå OS. Men det är inte troligt att många ens har den möjligheten. Skulle det komma nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att ta en tredje spruta får vi ta en dialog om det med dem och vårt medicinska team då, säger Peter Reinebo.

Jan Wall, läkare i längdskidlandslaget, menar att med tiden kommer åkarna behöva en tredje dos och berättar att det har diskuterats olika vaccinationslösningar i landslaget.

– Vi har gjort en individuell bedömning. Som det ser ut nu har vi ett skydd med två sprutor, men med tiden måste vi boosta det, säger han.

TT: Hur ser ni på att ta en tredje dos före OS om det blir möjligt?

– De som har reagerat och blivit sjuka av sina vaccinationer kommer vi inte ge en tredje spruta före OS. De andra kanske gör det om vi har läge. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi inte heller är den högst prioriterade gruppen utan måste vänta på vår tur om vi hinner boosta skyddet med en tredje spruta innan OS, säger Jan Wall.

David Hernqvist/TT

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Coronaregler under OS i Peking

Idrottare och ledare som reser till Kina under OS i Peking omfattas av diverse förhållningsregler med anledning av coronapandemin.

Alla ska vara fullt vaccinerad 14 dagar innan OS börjar, annars väntar en karantän i Kina i 21 dagar.

Alla ska kunna visa upp ett negativt covidtest innan avresa till Kina.

Alla som kommer till Kina går in i en stängd "bubbla". Daglig testning gäller under hela OS.

Tecken på symptom eller kontakt med smittad kräver coronatestning. Ett positivt test leder till isolering. För att bryta isolering krävs två negativa covidtest, med 24 timmars mellanrum, och inga symptom på covid-19.

Man är bara tillåten att resa i bestämda fordon mellan tillåtna destinationer.

Idrottare kommer att kunna röra sig mellan hotell, tränings- och tävlingsanläggningar, prisceremoni, invigning- och avslutningsceremoni och övriga anläggningar som är godkända.

Ingen kontakt med allmänheten eller någon annan utanför bubblan är tillåten.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL