feature

Gör trädgården redo för den kalla årstiden

Vattenkärl bör tömmas inför vintern så att de inte fryser sönder.
Foto: Fredrik Persson/TT
feature
Odling Att förbereda trädgården för vintern underlättar för vårens sysslor. Här kommer några tips på hur du övervintrar din trädgård.
PREMIUM

• Många förknippar höststädning med att kratta löv – men de bör få ligga kvar i trädgården. Det viktiga är att de hamnar där de gör mest nytta: i rabatter över känsliga växter och under träd och buskar.

• Ta in knölar, pelargoner, änglatrumpeter och fuchsior i värmen och gräv ner frösådda växter på tillväxt under till exempel en buske, råder tidningen Land. Rosor kan skyddas med hjälp av en extra hög med jord nertill.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Dags att stänga in grönsakerna

Höstens grönsaker och frukt trivs bäst i kylen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Odling
PREMIUM

Vad är vackrare än en skål med grönsaker eller frukt på köksbänken, matbordet eller i fönstret? Den kan till exempel prydas med gurka, tomat och zucchini, som enligt Livsmedelsverket trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur. Men ofta vill den kallare periodens säsongsgrödor, som exempelvis äpple, brysselkål och champinjon, hellre ligga i kylskåpet – även om vissa godsaker ändå klarar sig ett par dagar utanför.

Handlar du grönt i säsong får du alltså offra frukt- och grönsaksskålen under hösten och vintern, alternativt äta upp alltihop snabbt så att det inte hinner bli dåligt. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Saftiga saffransbullar – så gör du

Skippa kvargen och använd rumsvarmt smör.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
feature
feature
PREMIUM

Äntligen är det högsäsong för saffransbullar igen! I tidningen Allt om mat ger konditorn Anna Nordh sina bästa tips för att de ska bli riktigt saftiga och smakrika:

+ Använd rumsvarmt eller kallt – inte smält – smör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

HELG

Nu kan man även dricka potatis

Eva Tornberg har tidigare sex patent men aldrig har hon upplevt en sådan försäljningssuccé som med mjölken på torkad potatis.
Foto: Claes Hall
Lund
Skåne
feature
LUND I dag finns många olika ersättningar för mjölk, gjorda av till exempel soja, mandel och havre. I år har ännu en ”mjölkdryck” sett dagens ljus – framtagen av professor Eva Tornberg och gjord av potatis. Nu säljer företaget Veg of Lund drycken DUG både i Sverige och utomlands.

Vi träffar vd för företaget Cecilia Lindwall och professor Eva Tornberg på Kemicentrum i Lund. Där har Eva tillbringat många år åt livsmedelsforskning sedan hon 1978 doktorerade på emulsioner. Den samlade kunskapen har hon nu alltså använt till drycken som är gjord av endast potatis, vatten, rapsolja och några andra ingredienser som till exempel ärtprotein.

En potatisbaserad smoothie kommer också ut på marknaden så småningom.
Foto: Claes Hall
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Vänerlöjrom ursprungsskyddas av EU

Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
feature
feature
PREMIUM

Ännu en svensk produkt har fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Beslutet att ge Vänerlöjrom registreringen togs av EU-kommissionen efter att producentorganisationen ansökte om det, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ursprungsskyddet garanterar att produktionen, bearbetningen och beredningen av produkten sker inom ett avgränsat område. Fisket av siklöja i Vänern pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Älskade pastaklassiker

Slå till med italiensk pastaklassiker i kväll. Enkla ingredienser ger mycket smak.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
feature Vad vore livet utan pasta? Torftigt, trist och tomt. Så varför inte satsa på en italiensk klassiker i kväll?
PREMIUM

Det finns en anledning till att italienska pastaklassiker bevaras från generation till generation. De är helt enkelt fulländade. Det finns inga behov av att ändra på det som redan smakar som det ska.

Däremot är åsikterna om vad som är ”rätt” ungefär lika många som det finns italienare. Det är som med vår julmat. Rätterna är heliga, alla gör på sitt sätt och de regionala skillnaderna är stora. I södern gör man si, i norr så.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Resor

I Limfjorden på jakt efter havets guld

Under den tre timmar långa ostronsafarin á 299 danska kronor får deltagarna låna rätt utrustning och guidas sedan ut på en av Limfjordens många rika ostronbankar.
Foto: Johan Öberg
Resor
feature
Resor Danska Limfjorden är ett av Europas bästa vatten för ostron och andra skaldjur. Vi for på safari med smaklig avslutning.
PREMIUM

Så snart Limfjordens niogradiga vatten når ovan stövelkanten pressas luften ur vadarbyxorna. Det stramar kallt mot benen. Jag fortsätter ändå med min metallhåv och min hink och snart har jag vatten upp till grenen. Det faller ett tätt, fint duggregn.

Vår guide Peter Østergaard – som har hunnit ännu längre ut – har inte ens vatten över stövlarna – på håll ser det lite ut som om han likt Jesus går på den grå vattenytan långt ute i viken. Så jag fortsätter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Lanthandeln är deras eget museum

I Wallåkra Lanthandelsmuseum finns varor från 1800-talet och fram till 60-talet.
Foto: Claes Hall
Skåne
feature
VALLÅKRA I Vallåkra finns en gammeldags lanthandel, fast inte en ”riktig” utan en kärleksfullt ihopsamlad. Det är Stefan och Lena Ottosson som gemensamt byggt upp ett alldeles eget lanthandelsmuseum.

Redan på gårdstunet förstår man varthän det barkar. En budcykel, en veteranbil och vackra skyltar skvallrar om att här finns det samlare. Och det gör det sannerligen. Stefan Ottosson är en av de mer inbitna.

– Det är min pappas fel, skrattar Stefan. Han var samlare och körde runt på auktioner och loppisar och jag följde med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyheter

Så många recensioner på Tripadvisor är falska

Nyheter
feature
Nyheter En miljon recensioner på Tripadvisor är falska, uppger företaget efter att ha granskat fusket på sin egen sajt, rapporterar tidningen Vagabond.
PREMIUM

Tanken med Tripadvisor är att kunder ska kunna jämföra priser och göra bokningar, men kanske framför allt – dela med sig av och läsa omdömen om olika upplevelser. Det finns företag som har specialiserat sig på att sälja falska omdömen till hotell, kaféer, restauranger och andra utflyktsmål, skriver tidningen. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL