Sport

Warholm blåste Duplantis på utmärkelse

Karsten Warholm. Arkivbild.
Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Sport
Sport

Armand Duplantis var nominerad till priset som årets friidrottare i Europa – men blåstes av norske häckkungen Karsten Warholm.

Det är andra året i rad som Warholm tilldelas utmärkelsen av det europeiska friidrottsförbundet.

Den norske stjärnan slog till med inte bara OS-guld i Tokyo – utan också världsrekord med tiden 45,94 på 400 meter häck.

Sifan Hassan blev årets kvinnliga friidrottare i Europa. Nederländskan vann OS-guld på både 5 000 och 10 000 meter.

Sport

Bajen skjuter upp ny match efter coronafall

Hammarby bandy har corona i truppen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Hammarby tvingas skjuta upp ytterligare en elitseriematch på grund av coronautbrottet i laget, uppger Svenska bandyförbundet.

Det handlar om tisdagens bortamöte med Bollnäs.

I söndags kunde Hammarby inte spela hemmamatchen mot Edsbyn sedan en spelare testat positivt för corona samtidigt som flera i truppen uppvisat symptom.

Enligt bandyförbundet är det inte klart med nya datum för de uppskjutna matcherna.

Petter Nilsson/TT

Sport

Carlsen har kopplat greppet i schack-VM

Magnus Carlsen (till höger) från Norge ser ut att behålla världsmästartiteln. Men än är det inte klart. Bilden togs i mötet med Jan Nepomnjasjtjij, Ryssland, den 1 december.
Foto: Kamran Jebreili/AP/TT
Sport
Sport Den flerfaldige världsmästaren i schack, norrmannen Magnus Carlsen, ser ut att ha kopplat greppet om utmanaren Jan Nepomnjasjtjij i pågående schack-VM.

Schack-VM pågår just nu i Dubai och den regerande världsmästaren Magnus Carlsen möter ryssen Jan Nepomnjasjtjij över 14 partier. Först till 7,5 poäng vinner.

Efter fem partier som slutat i remi, tog så Carlsen sin första seger i fredags och följde upp med ytterligare en på söndagen. Ställningen är nu 5–3 till Carlsen efter åtta partier.

– Jag är väldigt nöjd. Det kändes som om vi var lite slitna båda två efter det tunga partiet för ett par dagar sedan. Jag försökte spela ganska enkelt, men klarade ändå att utmana honom lite. Därefter gick det överraskande bra, säger Carlsen till NRK.

Carlsen pekar på matchen i fredags som en nyckelmatch. Det blev den längsta i tävlingens historia och Carlsen vann först efter sammanlagt sju timmar och 47 minuter.

– En seger ändrar dynamiken i en VM-match. Jag tror inte att jag hade vunnit det här partiet utan segern i fredags.

Nu tror han själv att han kommer att försvara sin titel.

– Det ser väldigt ljust ut nu. Jag måste bara fortsätta spela koncentrerat och komma förberedd till varje parti, säger Carlsen.

Nionde partiet spelas på tisdag. Carlsen har varit världsmästare sedan 2013.

Marianne Ahlenius/TT

FAKTA

Fakta: Schack-VM

Schack-VM avgörs i Dubai och det är den första VM-matchen sedan 2018. Vid bordet sitter regerande världsmästare Magnus Carlsen från Norge och Jan Nepomnjasjtjij från Ryssland.

Matchen avgörs i en serie partier, först till 7,5 poäng vinner. Seger ger en poäng, remi (oavgjort) ger 0,5 poäng var.

Magnus Carlsen är 31 år och kommer från Tønsberg i Norge. Han tog sin första världsmästartitel redan 2013.

Jan Nepomnjasjtjij är 31 år och kommer från Brjansk i västra Ryssland. Han är bland annat dubbel rysk mästare, Europamästare (2010) och världsmästare i lagschack med Ryssland.

Sport

Hanna Lundkvist går till Atlético Madrid

Hanna Lundkvist (till vänster) lämnar Hammarby för spanska Atlético Madrid. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Den lovande ytterbacken Hanna Lundkvist har gjort klart med en drömflytt.
19-åringen går från Hammarby till spanska Atlético Madrid.
– Det har varit ett svårt beslut att fatta men jag har känt ett väldigt stort förtroende från Atléticos sida, berättar Lundkvist för Aftonbladet.

Hanna Lundkvist byter den svenska huvudstaden mot den spanska storstaden Madrid.

Lundkvists nya kontrakt med Atlético Madrid sträcker sig över två och ett halvt år.

Ytterbacken är på plats i Spanien och gör i dag sin första träning med sin nya klubb. I och med flytten till Atlético Madrid blir hon lagkamrat med svenska landslagets förstamålvakt Hedvig Lindahl.

– Det känns som en extra trygghet med Hedvig i laget. Det känns som att hon verkligen är mån om att ta hand om de nya spelarna som kommer, säger hon till Aftonbladet.

Atlético Madrid ligger just nu på en tredjeplats i La Liga med 24 poäng. De har tolv poäng upp till Fridolina Rolfös Barcelona som leder på 36 poäng efter tolv spelade matcher.

Lundkvist, som gjorde sin första säsong i damallsvenskan i år, noterades för 20 framträdanden under 2021. 19-åringen har även spelat 35 landskamper på ungdomsnivå.

David Hernqvist/TT

Sport

Zlatan om ovissa framtiden: "Rädd för att sluta"

Zlatan Ibrahimovic vill fortsätta i Milan livet ut, säger han i italiensk tv. Här firar han sitt öppningsmål för Milan i torsdagens bortamöte mot Genoa.
Foto: Tano Pecoraro/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic vet inte vad som väntar efter fotbollskarriären.
Något som skrämmer honom, berättade han i italiensk tv i helgen.
– Jag är rädd för att sluta, säger anfallsstjärnan enligt Fotbollskanalen.

Zlatan Ibrahimovic talade om framtiden och en eventuell fortsättning i Milan i det italienska tv-programmet "Che tempo che fa" under söndagskvällen, skriver Fotbollskanalen.

Kontraktet med den italienska Serie A-klubben går ut nästa sommar, men Ibrahimovic hoppas på en förlängning, säger 40-åringen.

– Jag vill spela så mycket som möjligt. Jag vill inte ångra att jag inte fortsatte spela. Jag hoppas det blir i Milan resten av livet.

Målet den här säsongen är att vinna ytterligare en ligatitel med Milan, där Zlatan gjort sex mål och två assist på tolv spelade matcher i hittills i år. Men vad som väntar efter fotbollskarriären är ett stort frågetecken för spelaren själv.

– Jag vet inte vad som väntar i min framtid efter fotbollen. Det är därför jag är rädd för att sluta, säger han i programmet.

Milan toppar den italienska ligan, en poäng före Inter, efter 16 spelade omgångar.

Hilda Djupenström/TT

Sport

Häcken värvar nykomlingens succéspelare

Oscar Uddenäs lämnar IFK Värnamo och flyttar till Häcken. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Oscar Uddenäs fick sitt genombrott när IFK Värnamo gjorde succé och överraskande tog steget upp i fotbollsallsvenskan.

Men den 19-årige mittfältstalangen blir inte kvar i klubben – utan kommer i stället att spela allsvensk fotboll för Häcken.

Skåningen från Lomma har skrivit fyraårskontrakt med Häcken.

"Det känns fantastiskt, jag har gått och väntat på den här dagen", säger han enligt ett pressmeddelande.

Uddenäs stod för sex mål och fem assist och hamnade på andra plats i den interna skytte- och poängligan i IFK Värnamo.

Han har tidigare representerat Nike, Malmö FF och italienska Spal. Oscar Uddenäs hade utgående kontrakt och intresset för honom har varit stort.

""Det fanns intresse från många håll men när jag hörde att BK Häcken var intresserade så kändes det helt perfekt. Klubben har startat en satsning som jag vill vara en del av och spelet som BK Häcken spelar passar min spelstil", säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Sport

Allsvenska nykomlingen Värnamo har ny tränare

Kim Hellberg, assisterande tränare i Norrköping, tar över huvudansvaret i Värnamo. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Värnamo har gjort klart med ny huvudtränare efter att Robin Asterhed, succétränaren som ledde laget till uppflyttning till allsvenskan, gått till Malmö FF för att bli chefsscout, det skriver Värnamo Nyheter.

Kim Hellberg tar över huvudansvaret i klubben. Värnamo förbereder sig för spel i allsvenskan nästa säsong, för första gången i klubbens historia.

33-årige Hellberg kommer närmast från Norrköping där han haft rollen som assisterande tränare bredvid Rikard Norling. Kim Hellberg har skrivit på ett kontrakt över två år med Värnamo.

– Dels handlar det om den fotboll vi vill spela och står för och det är mitt i prick med det Kim står för. Och dels att vi vill ha en ung, hungrig tränare som vill framåt i sin karriär, säger Värnamos sportchef Håkan Söderberg om rekryteringen till Värnamo Nyheter.

Kim Hellberg har tidigare tränat Sylvia i division 1.

Sport

Stensons supermiss - slog ut från fel plats

Henrik Stenson (mitten) under Hero World Challenge. På turneringens sista rond slog han ut från fel plats och straffades med två slag.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
Sport
Sport Svenske Henrik Stenson var först ut i den sista rundan av Hero World Challenge. Problemet? Han slog ut från fel plats vid det nionde hålet och straffades med två pliktslag.
– Detta har aldrig hänt mig förut, säger golfspelaren till PGA-tourens hemsida.

Stenson, i sällskap av Jordan Spieth, var först ut på den fjärde och sista rundan av välgörenhetstävlingen Hero World Challenge i Nassau, Bahamas. Efter det åttonde hålet skedde dock det oväntade – både han och Spieth slog ut från fel utslagsplats.

– Vi gick till det nionde hålets utslagsplats, där vi slagit ut i onsdags, torsdags, fredags, lördags och lade ned bollen och slog ut, ett par fina utslag, säger Stenson till PGA-tourens hemsida.

När spelarna nått ner till det nionde hålet informerades de om att de i själva verket slagit ut från det 17:e hålets utslagsplats.

Det var visserligen sedan arrangören gjort en banförändring som misstaget kunde ske. Ett budskap som inte nådde fram, enligt Stenson, som skrattade åt missen efteråt.

– En liten informationslapp hade hjälp till. Men jag kommer att dubbelkolla att jag slår ut från rätt utslagsplats framöver, säger han.

Både han och Spieth fick två pliktslag på grund av förseelsen och slutade 19:e och 20:e till slut – sist i tävlingen.

Men med tanke på att de två spelarna, som båda vunnit välgörenhetstävlingen tidigare, gick ut först på grund av att de redan inför rundan låg sist, var de vid gott mod trots sina placeringar. De skämtade till och med om att packa ihop och åka hem redan efter utslagsmissen.

– Han (Stenson) frågade om vi kunde åka direkt till flygplatsen. Jag sade, "jag är på", säger Jordan Spieth till PGA-touren.

Norska Viktor Hovland, 24 år, vann tävlingen.

Hilda Djupenström/TT

Sport

Tre Kronor-stjärna tackar nej till OS

Robin Lehner, till vardags i NHL-klubben Vegas Golden Knights, avstår OS.
Foto: Ellen Schmidt/AP/TT
Sport
Sport Den svenske målvaktsstjärnan Robin Lehner tackar nej till OS i Peking.
Beslutet är taget med hänsyn till att restriktionerna skulle kunna vara skadliga för hans psykiska hälsa.
– Den risken kan jag inte ta, säger Vegasmålvakten till Aftonbladet.

Att målvakten, som setts som given i Tre Kronors OS-trupp, avstår turneringen på grund av hälsoskäl, uppger han för Aftonbladet efter NHL-matchen mellan Vegas och Calgary på måndagsmorgonen svensk tid.

Det är framförallt på grund av restriktionerna som Lehner, som poängterar att han under normala omständigheter skulle ha tackat ja, tagit beslutet.

"Isolering kan vara skadligt"

– Jag har tänkt mycket på det här under lång tid, och diskuterat med min psykiater, och kommit fram till att risken är för stor. Jag är bipolär och isolering kan vara skadligt för den som är bipolär. Det var väldigt jobbigt när vi levde i den där bubblan i Edmonton i slutspelet förra året, säger han till tidningen.

Den kinesiska olympiska organisationen har redan sedan i somras utlovat strikta restriktioner. Det har talats om sändare som ska avläsa en eventuell feber, rigorösa testningsåtgärder och att spelen ska genomföras i en "stängd bubbla", som ska vara striktare än under OS i Tokyo. Utövarna, som ska vara fullvaccinerade enligt reglerna, som reser in i landet kommer i hög grad att isoleras och ska enbart få resa i för ändamålet avsedda fordon till förutbestämda platser.

Robin Lehner, 30 år, har vid flera tillfällen tidigare öppet delat med sig kring sin psykiska ohälsa. Så sent som våren 2018 gick han in i väggen och skrev in sig på behandlingshem för att få hjälp med alkohol- och drogmissbruk, psykiska besvär och panikattacker. Han har representerat Ottawa, New York Islanders, Chicago, Buffalo och nu senast Vegas i NHL. Lehner har representerat Sverige i U18-VM, men hittills inte gjort någon A-landslagskamp.

Förbundet: "Vi har full förståelse"

Lehner och Jacob Markström (i Calgary) har setts som den självklara målvaktsduon för Tre Kronor i OS. Nu när Lehner avstår uppstår frågan kring vem som får chansen istället. I VM i Riga i våras var Viktor Fasth och Adam Reideborn målvakter , men valet kan också exempelvis falla på NHL-spelande Linus Ullmark, i Boston, eller Ottawas Anton Forsberg.

"Jag har pratat med Robin Lehner och tagit del av hans beslut att tacka nej till OS. Vi vet att turneringen kommer att bli tuff eftersom det blir bubbla, och vi respekterar Robins beslut. I slutändan handlar det om spelares hälsa så därför har jag och staben full förståelse för beslutet", säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

I januari ska den slutliga truppen offentliggöras. Sedan tidigare är Victor Hedman, Gabriel Landeskog och Mika Zibanejad presenterade som klara för OS-spel.

Herrarnas ishockeyturnering vid OS i Peking spelas 9–20 februari. Sverige spelar i samma grupp som Lettland, Slovakien och Finland.

Hilda Djupenström/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL