Svalöv

Vill satsa mer på skolorna och spola koncernbildning

Barn och unga ska bättre möjligheter i skolan hävdar Socialdemokraterna i sin skuggbudget.Foto: Gorm Kallestad/TT
Foto: Gorm
Foto: Kallestad
Svalöv
SVALÖV Hela Svalövs kommun ska vara en bra plats att bo, leva och verka på.
De ledorden sätter Socialdemokraterna i fokus, när man går fram med sin skuggbudget för 2022.

Givna mål har redan satts upp. Satsning på den yngre generationen och dessutom avveckla den tillsatta koncernbildningen gäller.

Samtidigt föreslås en effektivisering med 0,5 procent på kommunens totala kostnader under 2022 som innebär intjänade sju miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Stal hänglås vid konstgräs

Svalöv
Svalöv

TECKOMATORP. Ett hänglås är uppsatt in till konstgräsplanen i Teckomatorp för att obehöriga inte ska komma in.

Nu är det försvunnet och det uppdagades, när spelare skulle in på planen och lira.

Låset var uppsatt på de grindar som leder in till planen.

Svalöv

Bilar körde ihop på väg 17

Svalöv
Svalöv

TECKOMATORP. En bilförare var inte tillräckligt vaksam när han skulle köra ut på väg 17 från Teckomatorp.

Väl ute på vägbanan kom en annan bilist och för att undvika en krock styrde denne över på andra väghalvan.

Bilarna körde dock ihop och en hel del plåtskador uppstod.

Ingen person kom till skada vid händelsen, men en av förarna är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik.

Svalöv

Kågerödsbo nära bli lurad av nätskojare

Svalöv
Svalöv

KÅGERÖD. En kvinna i 50-årsåldern har blivit utsatt för både olovlig id-hantering och försök till bedrägeri sedan någon okänd försökt handla via hennes bankkonto.

En dag damp det ner en kreditupplysning som visade att personer försökt handla på hennes konto.

Nu insåg kvinnan att något inte stämde, kontaktade företaget, förklarade situationen och har samtidigt gjort en polisanmälan.

Svalöv

Svalt intresse inför folkomröstningen

Sofia Börjesson och dottern Emily
Foto: Jeanette Thelander
Svalöv
Svalöv Folkomröstning... Jo, något har kommit i postlådan, drog sig de flesta till minnes när frågan kom på tal i centrala Svalöv under gårdagen. Men få var inställda på att gå och rösta ja eller nej till till förändrad bolagsstyrning på söndag.

– Jag har bott i eget hus i Marieholm i 50 år, men jag tänker inte gå och folkomrösta, sade Knud Pedersen utan darr på stämman. Det känns inte som att det är någonting som berör mig direkt.

Knud Pedersen
Knud Pedersen har bott i Marieholm i 50 år, men tänker inte rösta i folkomröstningen.
Foto: Jeanette Thelander

Indu Nepal hänger en kasse med matvaror på cykelstyret utanför affären och är på väg hem. Hon får tänka en god stund innan hon vagt påminner sig om att det kanske kommit information om en folkomröstning i brevlådan.

– Jag är inte så insatt. Men om ny bolagsstyrning innebär att det blir effektivare så är det kanske bra. I dag tar allting så lång tid i Svalöv, till exempel om man vill byta lägenhet. Det skulle behövas lite mer action i den här kommunen!

Nej, något större intresse verkar inte den annalkande folkomröstningen väcka bland kommuninvånarna. Detta trots att uppslutningen kring folkinitiativet var god för snart ett och ett halvt år sedan.

Det krävdes att minst tio procent av de röstberättigade kommuninvånarna skulle skriva under för att kommunfullmäktige skulle pröva frågan om folkomröstning, vilket motsvarades av ungefär 1100 underskrifter. 15 juni 2020 lämnade ”rosa västarna” över 1730 namnteckningar till kommunfullmäktige.

Thomas Henriksson
Thomas Henriksson ska nog ta sig till valurnan på söndag.
Foto: Jeanette Thelander

– Det är ingenting som man pratar om särskilt mycket i min bekantskapskrets, säger Thomas Henriksson. Men visst, jag jobbar visserligen i Malmö, kanske är det mer prat om det här i Svalöv.

Att en folkomröstning kostar en del pengar är värt att betänka, menar han. Enligt Sveriges kommuner och regioner kostar en folkomröstning i genomsnitt 34 kronor per medborgare, vilket i Svalövs fall skulle motsvara drygt 485 000 kronor.

– Kanske hade pengarna gjort bättre nytta inom skolan eller äldreomsorgen, funderar Thomas Henriksson. Men nu när vi pratat om folkomröstningen så ska jag nog sätta mig in i frågan och gå och rösta på söndag också!

Sanela Smajlovic
Sanela Smajlovic vill gärna ha besök i vallokalen på söndag.
Foto: Jeanette Thelander

Sanela Smajlovic känner till folkomröstningen väl och kommer garanterat att vara på plats i vallokalen i helgen.

– Jag ska jobba som röstmottagare för första gången, så jag hoppas att det kommer många. Men risken är kanske att det blir lite lågt valdeltagande, inte minst eftersom folkomröstningen sköts upp ett år i och med pandemin.

Ann-Christine Nilsson
På söndag jobbar Ann-Christine Nilsson som röstmottagare under folkomröstningen.
Foto: Jeanette Thelander

Hennes kollega Ann-Christine Nilsson, var röstmottagare under senaste EU-valet och är benägen att hålla med.

– Folkomröstningen är ingen stor snackis, jag tror att folk i allmänhet vet för lite om frågan tyvärr.

Bo Persson
Bo Persson tänker rösta nej i folkomröstningen.
Foto: Jeanette Thelander

Bo Persson har sin åsikt glasklar och kommer absolut att rösta på söndag.

– Jag ska rösta nej! Jag tycker det är osnyggt av kommunen att skatteplanera. Men egentligen tycker jag det är värre att de höjer VA-taxan med nio procent. Här i Svalöv har vi det dyraste vattnet i Skåne. De säger att reningsverket ska ses över, men man måste väl ha framförhållning och planera bättre inför sådana utgifter? frågar han retoriskt.

Svalöv

Risk för svårtytt resultat

Statsvetaren Anders Sannerstedt ser fram emot en spännande mandatperiod i Lund.
Svalöv
Svalöv En organisationsfråga kring kommunens bolag är en ovanlig fråga att folkomrösta om. Det finns risk för att valdeltagandet blir lågt, varnar Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

– Rekordvaldeltagande är föga sannolikt. Det handlar om en ovanlig fråga så den är inte lätt för de stackars kommuninvånarna att ta ställning till, menar han.

Anders Sannerstedt har ett särskilt intresse för just kommunala folkomröstningar och menar att de i de flesta fall handlar om konkreta frågor. En kommundelning eller en kommunsammanslagning är den klassiska folkomröstningsfrågan på kommunal nivå.

– Men det kan också handla om en sakfråga som engagerar många, till exempel om man ska bygga ett fängelse i Svedala eller om man ska sälja ut det kommunala energibolaget i Helsingborg. Då kan valdeltagandet bli högt, säger Anders Sannerstedt.

Ett lågt valdeltagande ger inte en folkomröstning det vägledande resultat som många kanske hoppas på, enligt Anders Sannerstedt.

– Om det är högt tryck kring en fråga och högt valdeltagande - då är det svårt att gå emot resultatet. Men om det i Svalöv till exempel blir lågt valdeltagande och resultatet kanske blir jämnt mellan ja och nej, då kan resultatet bli svårt att tyda.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Svalöv

Senior Sport School drar igång igen

Nu ska Senior Sport School igång igen. Något som Gun Hedin, Christer Hedin och Jan-Ingvar Persson gillar.
Foto: Foto: Daniel Henriksson
Svalöv
SVALÖV Efter lång väntan är Senior Sport School på väg tillbaka igen.

Ända sedan pandemin bröt ut har arrangemanget för 60+ legat i malpåse, men nu planeras det för fullt.

Hälsoäventyr

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Prova på-turer på Söderåsbanan stoppas

Coronasmittan sätter käppar i hjulet för invigningen av Söderåsbanan i helgen. De planerade prova på-turerna ställs in.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
SVALÖV På lördag invigs Söderåsbanan och det var tänkt att allmänheten skulle kunna åka med på särskilda prova på-turer. Men så blir det inte.

Anledningen är den ökade smittspridningen och de nya restriktionerna som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade så sent som i tisdags.

– Kollektivtrafiken behövs för dem som verkligen behöver resa. Vi kan inte stå bakom att bjuda in till ett event där en tågresa är en del av eventet - hur trevligt det än hade varit, säger Joakim Nilsson, chef för Svalövs kommuns näringslivsenhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Tar nya och friska tag

Anders Andersson och Joy Marcher är nöjda med att äntligen kunna erbjuda ännu mer på Hälsomagasinet. Nu är den crossfitinspirerade anläggningen på Hälsomagasinet.
Foto: Roger Sunesson
Svalöv
SVALÖV Lagom till föreningens 30-årsjubileum nästa år slår Hälsomagasinet på stort.
I dagarna invigs den nya avdelning som riktar in sig på crossfitinspirerade träningar.

- Det här behövs. Vi vill utveckla oss hela tiden och många har efterfrågat den här typen av träning, säger Joy Marcher som basar för verksamheten och arbetsledare Anders Andersson.

Anders Andersson och Joy Marcher är nöjda med att äntligen kunna erbjuda ännu mer på Hälsomagasinet. Nu är den crossfitinspirerade anläggningen på Hälsomagasinet.
Foto: Roger Sunesson
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris 119 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Vänligen notera att fr.o.m. 14 januari 2022 ansvarar Bonnier News AB för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL