Inrikes

Bristande arbete mot självmord i Sverige

2020 tog 1 168 personer i Sverige sitt liv. I ytterligare 273 fall fanns misstanke om suicid.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Sverige är inte tillräckligt bra på att förebygga självmord. Regeringen får svidande kritik för ”svaga” insatser och dessutom under många år, enligt Riksrevisionens granskning.
PREMIUM

Förra året tog 1 168 personer i Sverige sitt liv. Och så har det sett ut länge.

2008 fattade riksdagen beslut om en övergripande vision när det gäller självmord, men de senaste 20 åren har självmordstalet i Sverige i stort sett legat på samma nivå.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Slipper miljonsmäll för giftigt dricksvatten

Det var 2012 som det upptäcktes att dricksvattnet i delar av Uppsala kommun var förorenat med giftiga PFAS-kemikalier. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Det kommunala vattenbolaget i Uppsala stämde Försvarsmakten på en kvarts miljard kronor för att ha förorenat dricksvattnet med giftiga PFAS-kemikalier.
Mark- och miljödomstolen anser dock inte att försvaret är skyldigt att betala för reningskostnaderna.

– Det kan man tycka är glädjande initialt, sedan är det kanske inte en problematik som man ska glädjas över generellt. PFAS och PFAS-föroreningar är ett samhällsproblem som hela samhället behöver adressera gemensamt, säger Jakob Gille, stabschef på Högkvarterets totalförsvarsavdelning, till TT.

Han uppger att domen nu ska analyseras av försvarets jurister.

TT: Men det finns väl ingen anledning för Försvarsmakten att överklaga nu när man slipper betala skadestånd helt och hållet?

– Jag kan inte sätta mig i juristernas kläder och uttala mig om vad som behöver göras och inte. Det är klart att initialt är det väl positivt att vi inte blir tilldömda skadestånd, men jag misstänker att den här frågan kommer att fortsätta leva ett tag, säger Jakob Gille.

"Beklagar"

Det kommunala bolaget Uppsala vatten stämde Försvarsmakten vid mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt sommaren 2019. Kommunen ansåg att myndigheten skulle ta hand om notan och framtida kostnader för att rena bort de giftiga PFAS-kemikalierna i dricksvattnet, eftersom man ansåg att det var försvarets verksamhet som var den stora utsläppskällan.

Bolaget krävde försvaret på totalt 252 miljoner kronor, men något gehör för sitt krav fick inte vattenbolaget. Domstolen går på försvarets linje och uppger i ett pressmeddelande att myndigheten inte är skyldig att stå för reningskostnaderna.

"Vi beklagar den här domen i första instans. Den är inte bara ett bakslag för Uppsala Vatten som bolag utan främst en förlust för miljön och för alla Uppsalabor", säger Sigrid De Geyter, vd på Uppsala vatten, i ett pressmeddelande.

Får betala 8,3 miljoner

De Geyter uppger att domen ska gås igenom ordentligt innan bolaget tar ställning till ett eventuellt överklagande.

"Vårt prioriterade mål är fortfarande att den förorenade marken ska saneras nära källan och att Uppsalaborna inte ska behöva stå för den kostnaden", säger Sigrid De Geyter.

I stället för att få ett stort skadestånd får det kommunala vattenbolaget ersätta staten genom Försvarsmakten för dess rättegångskostnader. En nota som landar på drygt 8,3 miljoner kronor.

PFAS-föroreningen är så pass stor att det "föreligger en skada som kan ersättas enligt reglerna om miljöskadestånd" , enligt domstolen. Men det saknas tillräckligt med stöd i utredningen för att det är försvarets verksamhet som ska ha gett upphov till föroreningen i den aktuella vattentäkten.

Vattenbolaget anser att utsläppskällan är den militära flygplatsen Ärna, där försvaret under tidigare verksamhet ska ha använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum.

"Är orimligt"

Rätten anser dock att det är troligt flygfältet står för en liten del av föroreningen och att det är huvudsakligen andra källor som har förorenat vattnet. Det är i linje med vad Försvarsmakten har hävdat inför rättegången.

– Det är orimligt. Det finns ingen annan aktör i Uppsala som har använt den här mängden av PFAS och som dessutom ligger på en plats där det är en direkt genomsläpplighet och står i direkt kontakt med grundvattnet, sade Sigrid De Geyter till TT före förhandlingarna.

Rätten var dock oenig. Dess ordförande ansåg att försvaret bör betala nio miljoner kronor i skadestånd, vilket är cirka en fjärdedel av de kostnader som Uppsala vatten redan har haft för uppkomna kostnader.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) förekommer inte naturligt, utan började framställas i större skala på 1950-talet.

PFAS är samlingsnamn för ungefär 4 700 olika industriframställda ämnen med liknande struktur och delvis gemensamma egenskaper.

PFAS innehåller fluoratomer på särskilda platser och molekylerna kännetecknas av att de har en vattenlöslig och en fettlöslig sida. Detta ger dem särskilda ytegenskaper, vilket exempelvis utnyttjas för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier och golv.

Andra användningsområden är beläggning i stekpannor och i vissa typer av matförpackningar, till exempel till hamburgare, popcorn och på smörgåspapper.

PFAS är mycket långlivade föreningar, som bryts ned synnerligen långsamt. När de väl hamnat i naturen blir de kvar. Därför är de ett svårt problem i exempelvis vattentäkter.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tog i september i fjol fram nya hälsobaserade gränsvärden för PFAS-familjen och de ska inom två år implementeras i Sverige.

Källor: Nationalencyklopedin och Livsmedelsverket

FAKTA

Fakta: Andra PFAS-rättegången i Sverige

Förhöjda halter av PFAS-ämnen – högflourerade kemikalier – upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012. Då stängdes de förorenade vattentäkterna av och först efter att en reningsprocess var installerad kunde Bäcklösa vattenverk tas i bruk igen.

Det kommunala bolaget Uppsala vatten anser att Försvarsmakten ska ta hand om notan och framtida kostnader. Sommaren 2019 stämdes myndigheten på 252 miljoner kronor i mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Kommunen uppger att reningen hittills kostat drygt 37 miljoner kronor och beräknas kosta 4 miljoner per år i framtiden.

Kommunen anser att utsläppskällan är den militära flygplatsen Ärna, där försvaret under tidigare verksamhet ska ha använt PFAS-haltigt brandsläckningsskum.

Ett av kommunens bevis är en hydrologisk grundvattenmodell, som visar på en koppling mellan Uppsalas grundvattenbrunnar och Ärnaområdet.

Försvaret hävdar att källan kan vara andra verksamheter eller anläggningar som ligger nära aktuell grundvattenbrunn.

Det är andra gången som ett PFAS-fall tas upp i svensk domstol. I våras föll tingsrättsdomen där det kommunala vattenbolaget i Ronneby döms till skadeståndsskyldighet till 165 privatpersoner för att ha orsakat personskador genom att under en lång period ha levererat dricksvatten med skyhöga halter av PFAS. Domen har överklagats till hovrätten.

Utsläppskällan i Blekinge var försvaret och dess verksamhet på flyttflottiljen F17 i Kallinge. Försvarsmakten har bedömt att det funnits "ett delansvar" för den föroreningen och uppger att man "bland annat bekostat en ny vattenledning i Ronneby kommun till en kostnad av 34 miljoner kronor".

De uppmätta halterna av PFAS-ämnen i Uppsalas dricksvatten är betydligt lägre än vad som var fallet i Blekinge och det nu aktuella målet i mark- och miljödomstolen handlar inte om hälsorisker för invånarna – utan om kostnaderna för rening av dricksvattnet.

Källor: Stämningsansökan, Uppsala vatten, Försvarsmakten

Inrikes

Mordanhållen i Kristianstad släppt

En kvinna hittades under söndagen död i en lägenhet i Kristianstad och polisen misstänker att hon kan ha blivit mördad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den man som varit anhållen som misstänkt för mord på en kvinna i Kristianstad har släppts på fri fot. Kvinnan, som var i 20-årsåldern, hittades död i en lägenhet under söndagen och mannen anhölls senare under dagen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

Åklagare Christofer Ramkvist säger till lokala medier att mannen, som beskrivs som en bekant till kvinnan, fortfarande är misstänkt, men att bevisningen inte räcker för att begära honom häktad. Polis och åklagare inväntar en rättsmedicinsk undersökning.

Inrikes

Man gripen för mordförsök på barn och kvinna

Ett grovt våldsbrott har begåtts i Lycksele, enligt polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern har skadats i ett grovt våldsbrott på en ort i Lycksele kommun i Västerbotten, meddelar polisen. En man i 50-årsåldern har gripits, misstänkt för mordförsök.

Skadeläget för de tre är oklart.

Samtliga inblandade har en relation till varandra, enligt polisen.

Platsen för brottet är avspärrad för teknisk undersökning. Polisen har hållit inledande förhör och ytterligare förhör väntar.

Tidigare kom besked om att Lycksele lasarett gått upp i stabsläge med anledning av brottet, skriver Västerbottens-Kuriren. Stabsläge inom sjukvården innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Inrikes

Cementakrisen– ett larm om vår sårbarhet

Cementas cementfabrik i Slite på Gotland är nu en av två cementfabriker i Sverige. Båda ägs av den stora cementtillverkaren Heidelberg Cement Group. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Ett enda företag tillverkar nästan all cement vi behöver i Sverige och snart kan en stor del av produktionen falla bort.
Hur blev försörjningen av byggarnas stapelvara så sårbar?
Och det är inte den enda, det finns fler liknande sårbarheter i samhället.

En gång i tiden fanns många kalkbrott i Sverige, och flera cementfabriker. I bland annat Lomma, Skövde och i Stora Vika utanför Nynäshamn tillverkades det cement.

Nu finns två fabriker. En jättestor i Slite på Gotland, och en mindre i Skövde. Båda fabrikerna ägs av det tyska jätteföretaget Heidelberg Cement, världens fjärde största cementtillverkare. Över 50 000 anställda jobbar i företaget, och de finns på över 3 000 platser i världen i 50 olika länder, enligt företagets hemsida, som också talar mycket om hållbarhetsåtaganden, grön elektricitet och låga utsläpp. Bolagets aktie är noterad på Frankfurtbörsen.

Men Cementa har fått sin ansökan om miljötillstånd för verksamheten i Slite avvisad, på grund av att miljökonsekvensbeskrivningen inte är tillräcklig. Det handlar om grundvattnet på Gotland. Sedan i somras har cementtillgången i Sverige därför varit hotad från sista oktober i år, och regeringen har fått sträcka sig långt utöver de gängse ramarna för att hitta lösningar.

För att få svar på hur det blev så här sårbart får vi gå långt tillbaka i tiden, förklarar Malin Dahlström, doktor i ekonomisk historia och verksam vid universitet i Stockholm och Göteborg.

Skånskt ursprung

– Det är en lång process, säger hon, och berättar att det som var början till dagens Cementa var ett bolag som bildades i Skåne i början av 1900-talet, och som också var föregångaren till byggföretaget Skanska.

Därefter köptes olika bolag upp, Cementa växte och cementindustrin koncentrerades i Sverige. Slitefabriken startades efter första världskriget, och kom också att ingå i det företag som nu är Cementa.

– Industrin monopoliserades på 1970-talet. Då var det en nedgång i efterfrågan på cement, det var oljekris och byggstopp.

Bara två cementföretag fanns kvar då på 70-talet, Cementa och Gullhögen i Skövde. Gullhögen ägdes av Industrivärden, som ville sälja bolaget. Staten hade också ägarintressen i Gullhögen, både direkt och indirekt, berättar hon.

– Industriministern Rune Johansson (S) var då orolig för att någon utländsk intressent skulle köpa Gullhögen. Han var med och diskuterade, och kanske var det också han som föreslog att Cementa skulle köpa Gullhögen, spekulerar Malin Dahlström.

Ett riksdagsbeslut från 1974 avgjorde affären. Cementa tog över Gullhögen och Euroc bildades som moderbolag, och vips fanns bara ett enda företag kvar. Men vid den tiden fanns flera fabriker i koncernen, förklarar hon. Heidelberg Cement köpte Cementa 1999.

Staten var angelägen om att det skulle finnas cement att få i Sverige. Fram till 1991 fanns viss statlig kontroll över både cementpriser och tillgång, berättar hon. Men då lämnade staten över frågan till marknaden.

Fram till nu, vill säga. Nu ropar marknaden på staten.

Hotande cementbrist

Sedan Cementa fick nobben av Mark- och miljööverdomstolen den 6 juli i år, eftersom deras ansökan enligt domstolen var så bristfällig att den inte ens kunde prövas, har det rått febril aktivitet på närings- och miljödepartementen. Orsaken är de stora konsekvenser som en cementbrist skulle innebära för Sverige, enligt regeringen.

Ett lagförslag har snabbt tagits fram som ger regeringen möjlighet att tillåta kalkstensbrytning enligt det gamla tillståndet en tid till. Trots att lagförslaget sågats av tunga remissinstanser, däribland Lagrådet som anser att det strider mot grundlagen, så har en enig riksdag sagt ja. Miljöorganisationer har dock deklarerat att de är beredda att agera och överklaga ett förlängt tillstånd enligt den nya lagen.

Man kan fråga sig om ingen har sett hoten mot cementförsörjningen tidigare? Jodå, förklarar Jan-Olov Olsson, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Vi har sett ganska länge hur kalkbrott och fabriker minskar, och att det skulle kunna vara ett bekymmer ur försörjningssynpunkt, säger han.

I något fall har myndigheten pekat på risken i sin risk- och försörjningsbedömning som myndigheten sammanställer, men egentligen har inte just MSB något mandat att lägga sig i frågan, säger han.

– Vi har uppdrag för krisberedskap, men inte för försörjningsberedskap.

Cement och andra varor är marknadens sak, och om brister riskerar att hota olika sektorer så är det myndigheterna inom respektive område som är ansvariga, enligt Jan-Olov Olsson.

– Förr i tiden hade vi fabriker här, som Volvo som byggde bilar. Nu är det mer verkstäder som plockar ihop delar från olika håll. Då är det svårt att veta hur det ser ut i leveranskedjorna.

Fria marknaden och global handel

Man förlitar sig på den fria marknaden och den globala handeln, och hittills har det tjänat oss väl, konstaterar han.

Pandemin har samtidigt blottat när det kan bli problematiskt. I början av pandemin ströps handeln med viktiga varor för vården, och nu råder brist på många andra varor. Sårbarheten har blivit synlig. För många viktiga varor behövs fler producenter ur försörjningssynpunkt, säger Jan-Olov Olsson.

– Att det kan bli problem med en enda fabrik är inte konstigt. Så kan det bli även då en fabrik brinner ned.

Frågan är om det finns fler "Cementarisker" i vårt samhälle.

– Ja, operationshandskar till exempel, och it-komponenter. LCD-skärmar och hårddiskar är det också få fabriker som tillverkar. Även baskemikalier för vattenrening och grön omställning.

Han berättar att MSB har fått i uppdrag att sätta igång andra myndigheter att inventera eventuella bristsituationer inom sina egna områden.

– Vi tycker att krisberedskapen är för låg, säger Jan-Olov Olsson.

Johanna Cederblad/TT

Heidelberg Cement Group äger båda cementfabrikerna i Sverige. Arkivbild.
Heidelberg Cement Group äger båda cementfabrikerna i Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rune Johansson, industriminister (S). Arkivbild.
Rune Johansson, industriminister (S). Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Det var här det började för Cementa i början av förra seklet. Kalkbrottet i Limhamn är nu nedlagt, med bostadsområdet Victoria Park precis vid kanten. Arkivbild.
Det var här det började för Cementa i början av förra seklet. Kalkbrottet i Limhamn är nu nedlagt, med bostadsområdet Victoria Park precis vid kanten. Arkivbild.
Foto: Torbjörn Andersson / TT
Förr fanns kalkbrott lite överallt i Sverige. Här det nedlagda kalkbrottet utanför Rättvik som nu är konsertarenan Dalhalla. Arkivbild.
Förr fanns kalkbrott lite överallt i Sverige. Här det nedlagda kalkbrottet utanför Rättvik som nu är konsertarenan Dalhalla. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT

FAKTA

Fakta: Försörjningsberedskap utreds

I början av september i år tillsatte regeringen en utredning som ska undersöka Sveriges försörjningsberedskap.

Utredaren Birgitta Böhlin får i uppdrag att föreslå en "funktion" med ansvar för nationell samordning vad gäller försörjningsberedskapen. Dessutom ska förslag läggas på hur beredskapen ska finansieras.

Vilka varor som Sverige bör ha en försörjningsberedskap av ingår inte i utredarens uppdrag.

Utredningen ska vara klar 31 maj 2023.

Källa: Regeringen

FAKTA

Bakgrund: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen har för att undvika akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit tillfälliga undantag i miljöbalken. Den omfattar bara sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning. Men regeringen gick ändå vidare och den 29 september röstade riksdagen ja till lagförslaget.

Inrikes

Så kan en halv grad förändra världen

'Det finns ingen planet B', är budskapet från de här unga klimataktivisterna som demonstrerade i New York för ett par år sedan.
Foto: Bebeto Matthews/AP/TT
Inrikes
Klimat En halv grad kan göra hela skillnaden för planeten. Men har världen redan missat chansen att begränsa den globala uppvärmningen till det ambitiösa mål som sattes upp i Paris?

Efter maratonlånga förhandlingar, sömnlösa nätter och en och annan söndertuggad nagel bröt jubel ut när mötesordförande Laurent Fabius slog den gröna hammaren i bordet. Det var den 12 december 2015 och ett banbrytande avtal hade just sett dagens ljus i en anonym konferenslokal i Paris. Tusentals delegater ställde sig upp, kramade om varandra och drog en kollektiv suck av lättnad.

Efter nästan 20 år av misslyckade försök hade rika och fattiga länder enats om ett juridiskt bindande avtal för att begränsa klimatförändringarna och dess effekter. Man kom överens om att hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader, med ambitionen att inte överskrida 1,5 grader jämfört med förindustriell tid.

Det var en dag för historieböckerna.

Sex år senare har glädjeyran lagt sig. När världens länder snart samlas i Glasgow för ännu ett klimatmöte är det övergripande målet för konferensen mer blygsamt: löftet om 1,5 grader ska hållas "vid liv". Vissa menar att det redan är kört.

"För långsamt"

Världen är varmare än på 125 000 år och uppvärmningen ligger nu på 1,1 grader. I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC konstateras att risken är uppenbar för att världen kommer att passera 1,5 graders temperaturhöjning om bara 10-20 år.

– De globala utsläppen har inte börjat minska, vilket krävs för att nå målen i Parisavtalet. Ambitionsnivån ökar i delar av världen, men det går för långsamt, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet och Sveriges kontakt för IPCC.

För att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader måste de globala utsläppen ha halverats om bara nio år, gå ner till netto noll 2050 och därefter följas av negativa utsläpp.

– I dagsläget är det inget land som befinner sig på banan. Möjligheten att klara 1,5 grader minskar ju längre tid som går innan utsläppen vänder nedåt, säger Rummukainen.

Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna håller med om att det ser mörkt ut.

– Utgår man bara från de utsläpp som motsvarar 1,5 grader ser det inte lovande ut just nu, säger han.

– Men klimatsystemet är komplext, exakt hur klimatet kommer att utvecklas kommande 20-50 år beror också på den naturliga variabiliteten. Har vi tur kommer den att dämpa en uppvärmning men har vi otur kommer den att förstärka en uppvärmning.

Två grader

När det gäller att hålla uppvärmningen under 2 grader är Kuylenstierna mer optimistisk.

– Jag är ganska övertygad om att vi kommer att se betydligt snabbare förändringar på tio-femton års sikt vad gäller en övergång till fossilfria system inom exempelvis energi och transport, säger han.

– Polletten har trillat ner när det gäller sårbarhet kopplad till fossila bränslen. Både att de är begränsade i mängd men också geopolitikens påverkan på energiförsörjningen. Lösningarna ligger i moderna energisystem som sol, vind, vågor och vatten.

För att lyckas begränsa uppvärmningen till 2 grader måste utsläppen ner till netto noll, precis som för att nå 1,5 grader.

– För 2 grader kan det ske i något måttligare takt, men världen jobbar inte ens i den takten just nu, säger Rummukainen.

– Sett till de klimatbeslut som har tagits ligger vi på en bana mot närmare 3 grader. Om de netto noll-mål som diskuteras i allt fler länder faller på plats skulle vi närma oss 2 grader i stället.

Stor påverkan

En halv grad hit eller dit kanske inte verkar så farligt. Men när det gäller en värld som värms upp 2 grader i stället för 1,5 grader kan det handla om liv och död.

– Det är viktigt att förstå att varje tiondels grad spelar roll, säger Kuylenstierna.

– Vid vissa temperaturnivåer får man tröskeleffekter som gör att förändringen går mycket snabbare. Får vi feber gör en grad mellan 38 och 39 oss mycket sjukare, men den graden är inte livshotande. Men går man från 40 till 41 grader blir den plötsligt det.

De konsekvenser som redan syns kommer att förstärkas om temperaturen fortsätter att stiga.

– Begränsas uppvärmningen till 1,5 grader i stället för 2 grader ställs hundratals färre miljoner människor inför klimatrelaterade risker och utsatthet för fattigdom fram till 2050, säger Rummukainen.

– Antalet människor som utsätts för vattenstress på grund av klimatförändringarna kan fördubblas från 1,5 till 2 grader. En del koraller skulle klara 1,5 grader men så gott som inga 2 grader.

Det finns risk för att extremväder förstärks betydligt vid en uppvärmning på 1,5 grader, enligt Kuylenstierna.

– Det är något man måste planera för, men det är svårt att säga exakt hur och var det kommer att slå, säger han.

– Det är svårt att göra något åt smältande havsisar och korallblekning. Men när det gäller hur rustade våra samhällen är, och vilka effekter det får för människor i kostnader eller liv, är klimatet del i en större ekvation om sårbarhet och motståndskraft.

"Inte kompromissa"

Var 1,5-gradersmålet för ambitiöst? Kanske. Men det speglar den oro och de farhågor som finns i många länder när det gäller klimatförändringens konsekvenser. Målet är också förankrat i vetenskapen kring vad som väntar om vi passerar 1,5 grader.

– Effekterna blir så pass allvarliga att det inte är något vi kan kompromissa kring. Målet signalerar också att det inte är acceptabelt att ha den här typen av problem i världen i dag, säger Kuylenstierna.

– Sedan är det är knepigt att sätta gradersmål när klimatsystemet är så kaotiskt. Det vore mer naturligt att sätta ett mål om vilken koncentration av koldioxid vi kan acceptera i atmosfären.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som står värd för COP26 i Glasgow, har inskärpt att novembermötet måste bli en "vändpunkt för mänskligheten".

– Det kommer säkert att vara ett viktigt sammanhang för världen att tillsammans arbeta på klimatlösningar och varje möte som går utan stora framsteg skjuter utmaningen framåt i tiden, säger Rummukainen.

– Framsteg behövs, men allt står inte och faller med ett enskilt möte.

Sofia Eriksson/TT

Aktivister i isbjörnsdräkter demonstrerade i närheten av Eiffeltornet när världens länder enades om Parisavtalet den 12 december 2015. Arkivbild.
Aktivister i isbjörnsdräkter demonstrerade i närheten av Eiffeltornet när världens länder enades om Parisavtalet den 12 december 2015. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Professor Markku Rummukainen. Arkivbild.
Professor Markku Rummukainen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet. Arkivbild.
Johan Kuylenstierna, ordförande i Klimatpolitiska rådet. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT

FAKTA

Fakta: Det här händer när världen blir varmare

Här är några exempel på förhållanden som vi kan vänta oss i en värld som värms upp 1,5 grader, 2 grader eller mer, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

* Maxtemperaturerna i vissa områden kommer att stiga med 3 grader vid en global uppvärmning på 1,5 grader och 4 grader om uppvärmningen når 2 grader.

* Värmeböljor som i dag inträffar en gång varje årtionde kommer att bli fyra gånger troligare vid 1,5 grader och nästan sex gånger troligare vid 2 grader.

* Oddsen för extrema värmeböljor som i dag inträffar vart femtionde år kommer att öka med nästan 9 gånger vid 1,5 grader och med 40 gånger om uppvärmningen blir 4 grader.

* Fler människor kommer att känna av effekterna. 14 procent av mänskligheten kommer att utsättas för extrema värmeböljor minst vart femte år vid 1,5 grader och 37 procent vid ytterligare en halv grads uppvärmning.

Källa: AFP

FAKTA

Fakta: Parisavtalet

Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som världens länder enades om 2015. Det trädde formellt i kraft i november 2016.

Enligt avtalet ska den globala uppvärmningen hållas långt under 2 grader jämfört med förindustriell nivå, med ambitionen att begränsa den till 1,5 grader. Det ska framförallt ske genom minskade utsläpp av växthusgaser.

Avtalets parter ska successivt skärpa sina åtaganden och förnya eller uppdatera dessa vart femte år. Eftersom förra årets klimatkonferens sköts upp på grund av pandemin har länderna haft sex år på sig att komma med uppdaterade klimatlöften inför COP26 i Glasgow i november.

En del av avtalet handlar om att öka förmågan att anpassa sig till negativa effekter och hantera skador och förluster som uppstår till följd av klimatförändringarna.

En grundtanke i avtalet är att de länder som har bäst förutsättningar ska gå före och att industrialiserade länder ska ge stöd till utvecklingsländer. Det ska ske genom klimatfinansiering, tekniköverföring och kapacitetsuppbyggnad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Studie: Vaccinkombination kan ge starkare skydd

En ny studie visar att risken för att insjukna i covid-19 minskar avsevärt om man vaccinerats med två olika typer av vaccin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En kombination av ett vektorbaserat och ett mRNA-vaccin kan stärka skyddet mot att insjukna i covid-19, enligt en ny studie.
– Det går att kombinera vaccinen med bra effekt, säger Peter Norström, professor i geriatrik vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien, till TT.

Enligt resultaten av Umeåforskarnas studie, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Lancet Regional Health Europe, är risken att insjukna i covid-19 inom i genomsnitt 2,5 månader från vaccinationstillfället 67 procent lägre när man kombinerat vaccin från Astra Zeneca och Pfizer.

Vad gäller kombinationen Astra Zeneca och Moderna är risken 79 procent lägre. För de personer som fick Astra Zenecas vaccin som både första och andra dos är den i stället 50 procent.

"Bra effekt av kombination"

Resultaten visar att man genom att kombinera ett vektorbaserat vaccin med ett mRNA-vaccin kan stärka skyddet mot att insjukna i covid-19 – jämfört med om samma vaccin använts vid båda tillfällena, enligt Peter Norström, professor i geriatrik vid Umeå universitet och förste författare till studien.

– Det som är viktigast är att man här ser att det går att kombinera vaccinen med bra effekt. Och att vi inte kan se några biverkningar av detta, säger han till TT.

Även tidigare rön har visat på ett bra immunsvar då två olika vaccin kombinerats, men huruvida dessa kombinationer påverkat risken att verkligen insjukna i covid-19 har varit oklart. Men vad gäller de olika vaccinens individuella egenskaper visar studier att effekten av mRNA-vaccin är högre än den som uppnås av vektorbaserade sådana, enligt Peter Norström.

– Vetskapen att vaccinen går att kombinera är bra, men utifrån alla studier man ser i dag, så är det för mig svårt att se att man ska använda vektorbaserade vaccin överhuvudtaget om man har tillgång till mRNA-vaccin. Effekten på mRNA-vaccin är otvivelaktigt bättre – och uppgår till 90 jämfört med 70-80 procent på vektorbaserade vaccin, säger han.

"Bekräftar strategi"

Folkhälsomyndigheten stoppade i somras Astra Zenecas vektorbaserade vaccin i Sverige efter larm om bland annat blodproppar hos yngre patienter, vilket ledde till att personer som redan hunnit få sin första spruta i stället fick en andra spruta med mRNA-vaccin.

Och enligt Peter Norström styrker rönen från Umeåforskarna också myndighetens linje.

– Resultaten bekräftar den strategi man från Folkhälsomyndighetens sida har hållit efter att Astras vaccin stoppades i somras, säger han.

Anna Grönberg/TT

FAKTA

Fakta: Studie från Umeå universitet

Studien från Umeå universitet bygger på registerdata från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån.

Huvudanalysen omfattade sammanlagt nära 700 000 personer.

Enligt Umeåforskarna kan rönen få stor betydelse för världens fattigare länder, som inte har samma möjlighet att välja mellan de olika vaccinsorter som erbjuds på marknaden.

Inrikes

Krav på dagmamma skärps efter larm om brister

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Efter larm om misskötsel, ekonomiskt fiffel och koppling till extremism föreslår nu regeringen skärpta krav för den som vill driva familjedaghem.
– Det kan vara väldigt tryggt, men det kan också vara väldigt otryggt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) om familjedaghemmen.
PREMIUM

Omkring 10 000 barn i Sverige går i pedagogisk omsorg, som är ett alternativ till förskola och fritidshem. Den vanligaste formen är familjedaghem, i dagligt tal dagmamma, vilket innebär att personal tar hand om barnen i sitt eget hem.

De senaste åren har det rapporterats återkommande om brister och problem inom omsorgen. Det handlar bland annat om bidragsfusk och undermålig verksamhet, dåliga språkkunskaper hos personalen, och kopplingar till kriminell verksamhet och våldsbejakande extremism.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sverige ska vara attraktivaste resmålet 2030

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar regeringens nya strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sverige ska 2030 vara världens mest hållbara och attraktiva resmål. Det slår regeringen fast i sin nya strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.

Strategin syftar till att skapa långsiktiga förutsättningar för en hållbar besöksnäring och ska styra regeringens politik de kommande tio åren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL