Ekonomi

Storbanker i USA klår förväntningarna

Bank of America får liksom andra amerikanska storbanker draghjälp av återtag av avsättningar för befarade kreditförluster. Arkivbild
Foto: Alan Diaz AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Amerikanska storbanker går bättre än väntat.
Resultaten stärks av återtag av avsättningar som gjordes tidigare i pandemin, för att täcka befarade kreditförluster.
PREMIUM

Bank of America, USA:s näst största bank mätt i tillgångar, gör ett återtag av avsättningar för kreditförluster på 1,1 miljarder dollar och får dessutom oväntat mycket draghjälp från ett lyft från konsumentverksamheten.

Storbankens nettovinst steg till 7,26 miljarder dollar eller 85 cent per aktie. Det kan jämföras med 4,44 miljarder dollar, 51 cent per aktie, under tredje kvartalet ett år tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Norwegian vände till vinst

Norwegian, med vd Geir Karlsen, har vänt resultatet före skatt till en vinst i tredje kvartalet. Arkivbild
Foto: Stian Lysberg Solum NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Den norska flygbolaget Norwegian var nästan uträknat när pandemin slog ut efterfrågan på flygresor 2020.
Men i tredje kvartalet i år har trafiken tagit fart och bolaget gör en vinst före skatt.

Norwegian redovisar en vinst före skatt på 169 miljoner kronor för årets tredje kvartal: Det kan jämföras med förlusten på nästan en miljard kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Intäkterna lyfte samtidigt med 50 procent till 1,9 miljarder kronor.

Efterfrågan har ökat i takt med att pandemirestriktioner har hävts runt om i Europa, skriver bolaget i rapporten, som konstaterar att traditionella bokningsmönster har kommit tillbaka med bokningar allt längre in i framtiden.

Bokningstrender visar en positiv trend en bra bit in i 2022, enligt Norwegian.

Åtgärderna som har vidtagits för att rädda Norwegian undan kollaps i pandemin har lyckats, konstaterar vd Geir Karlsen i en kommentar.

Under kvartalet flög 2,5 miljoner passagerare med Norwegian, vilket kan jämföras med omkring 1 miljon ett år tidigare.

Den så kallade kabinfaktorn, det vill säga hur välfyllda bolagets flygplan varit, lyfte till 73,1 procent – en ökning med 12,5 procentenheter på ett år.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Minskad omsättning för JM

Fastighetsbolaget JM har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi

Bygg- och fastighetsbolaget JM redovisar en vinst före skatt på 1 416 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 185 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 10 541 miljoner kronor, en minskning från 10 858 miljoner kronor.

Ekonomi

Bättre än väntat av Nokia

Nokia har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Heikki Saukkomaa/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den finländska telekomtillverkaren Nokia redovisar en rörelsevinst på 502 miljoner euro för tredje kvartalet. Det kan jämföras med rörelsevinsten på 350 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol.

Per aktie redovisar Nokia en vinst för årets tredje kvartal på 0:O8 euro, mot 0:05 euro ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinstökning till 0:07 euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Omsättningen steg 2 procent till 5,4 miljarder euro.

Ekonomi

Ökad vinst för Ica

Frukt och grönt på ICA Maxi i Sollentuna. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Dagligvarujätten Icas ägarbolag Ica-gruppen redovisar en vinst före skatt på 1 713 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 572 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 32 094 miljoner kronor, jämfört med 31 401 miljoner kronor ett år tidigare.

Ekonomi

Börsfesten kan vara över

Det kan snart vara dags att städa upp efter börsfesten. Arkivbild
Foto: Martina Holmberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Floden av rapporter från börsbolagen har kulminerat för det här kvartalet.
Börsfesten kan snart vara slut för den här gången, varnar analytiker som har summerat siffrorna och börsreaktionerna.

– Det kanske inte är så mycket kvar på den här festen, säger sparekonomen Frida Bratt på nätmäklaren Nordnet.

Något börsras tror hon inte på.

– Men jag tror man ska vara beredd på att det kanske inte finns så mycket kvar att hämta, säger Bratt med hänvisning till det kraftiga börslyftet i återhämtningen.

– Tåget kanske har gått och man ska nog inte vänta sig att det blir riktigt lika kul framöver, tillägger hon.

Överträffar förväntningar

Hennes tips till småsparare är att mätta mun efter matsäck och öka inslaget av utdelningsaktier i portföljen – som bank, fastighet, telekom.

– AB Volvo och H&M är också bra utdelningsaktier, säger hon.

Stockholmsbörsen har vänt uppåt i rapportsäsongen. OMXS-index har lyft med 8 procent från höstens bottennapp den 12 oktober och ligger nu på plus 27 procent hittills i år.

– Vinstutvecklingen ser bra ut. Den kommer att överträffa analytikernas förväntningar med ganska god marginal, säger Peter Malmqvist, oberoende analytiker, när han summerar rapporterna.

Intäkterna ökar också efter en pandemipräglad period av besparingar och neddragningar för att få ned kostnader, konstaterar han.

Frida Bratt är inne på samma spår.

– Jag tycker att bolagen har visat att man har kunnat föra över de ökade kostnaderna på kund, säger Frida Bratt.

– Men det jag tycker har varit slående är att det har varit ganska svaga marknadsreaktioner på rapporterna. Det är ett svaghetstecken för börsklimatet, tillägger hon.

Sur inledning på hösten

Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, tycker sig skönja en avmattning när det gäller vinsttillväxten i flödet av rapporter.

– Men vi kan fortfarande räkna hem vinstökningar för det här året på någonstans runt 45 procent i Sverige och USA – kanske ännu högre om du tittar på europeiska börsbolag, säger han.

Rapportlyftet på börsen kommer efter en sur inledning på hösten, där börsen skakats av inflationsoro och räntefrossa och larm om skenande råvaru- och elpriser, komponentbrist och globala leveransstörningar. Ovanpå allt har den akuta skuldkrisen för Kinas näst största fastighetsutvecklare, China Evergrande, fått många att hålla andan.

Malmqvist tror att bolagen får brottas med denna typ av problematik ett tag till.

– Med så många indikatorer på en sorts överhettad ekonomi, med råvarupriser som galloperar och logistikproblem i flera dimensioner, vore det konstigt om det inte får en negativ effekt på företagens försäljning, säger han.

De närmaste veckorna avgör

Han tycker detta redan antyds i många rapporter.

TT: Finns det något mer att hämta efter börsuppgången på 27 procent hittills i år?

– Om jag inte hade varnat för börsen sedan juni förra året så skulle jag säga att det här är livsfarligt. Nu är jag lite mer försiktig, för annars blir det "vargen kommer, vargen kommer" så fort jag öppnar munnen, säger Malmqvist.

– Men vi har en jättehög börsvärdering som bygger på att vi har ultralåga räntor flera år framöver. De räntorna kan ingen längre tro på, inte när vi har en inflation globalt som är den högsta på tio år, tillägger han.

Börsen under resten av året tror han kan avgöras av hur det går de närmaste veckorna.

– Blir det rekordnivåer igen – ett par tre procent över tidigare rekord – då kan det här storma vidare uppåt tio procent till kanske. Men slår börsen i ett tak under tidigare rekord och börjar krypa nedåt igen kan det vara slut på festen den här gången.

"Lite kräm kvar"

Hagbarth tror det kan fortsätta uppåt lite till även efter rallyt 2021.

– Det kan finnas lite kräm kvar i börserna, säger han.

Det förutsätter dock enligt SEB-strategen att det globala inflationstrycket dämpas och att inte tillväxtprognoserna skruvas ned.

Några 25–30 procent i börslyft nästa år också tror han dock inte på.

– Konsensus ligger runt 10 procent eller strax under det. Det kan vara en underskattning, men att vinsterna skulle stiga väldigt mycket mer än så verkar orimligt, säger Hagbarth.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Rapportflodens eftersläntrare

De flesta tungviktare på Stockholmsbörsen har redan redovisat sina rapporter för årets tredje kvartal. Här är några spännande eftersläntrare i rapportfloden att hålla utkik efter de närmaste veckorna:

29 oktober: Lundin Energy, Mekonomen, Academedia, Nordnet, SCA, Securitas

2 november: NCC, Sinch

3 november: Loomis, Concordia Maritime

10 november: Arise

11 november: Balder, Hufvudstaden, Oscar Properties, Bure Equity

12 november: Astra Zeneca

Källa: Refinitiv

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Ekonomi

Försiktig start på handelsdagen i Asien

Mest nedåt, men också lite uppåt vid Asiens börser. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tokyobörsen öppnade på minus då investerare håller tillbaka i avvaktan på penningpolitiska beslut som väntas från Japans riksbank senare under dagen.

Nikkei 225-indexet tappade 0,8 procent medan det bredare Topixindexet sjönk 0,6.

I Hongkong bröts däremot de senaste dagarnas nedåtgående trend och Hang Seng-indexet inledde dagens handel på plus 0,1 procent.

Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen gick däremot back, 0,4 respektive 0,3 procent.

Den sydkoreanska börsen stärktes av Samsungs starka kvartalssiffror. Samsungaktien gick upp 0,3 i morgonhandeln, liksom Seouls Kospi-index i stort.

Ekonomi

Cint säkrar kapital – köper Lucid

Cint är noterat på Stockholmsbörsen sedan februari förra året. Arkivbild.
Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Svenska marknadsundersökningsbolaget Cint har i en riktad nyemission på nästan 40 miljoner aktier säkrat 4,4 miljarder kronor, meddelar företaget. Tecknare är "svenska och internationella institutionella investerare".

Pengarna ska användas till att köpa amerikanska Lucid, som har en liknande affärsidé, för 1,07 miljarder dollar (9,2 miljarder kronor).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fortsatta vinster för Samsung

Samsung rapporterar en rejäl uppgång under kvartal tre. Arkivbild.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den sydkoreanska elektronikjätten Samsung rapporterar en vinstökning på 28 procent för perioden juli-september.

Företaget, världsledande inom mobiltelefoni och minneschiptillverkning, förklarar framgångarna med "gynnsamma marknadsförhållanden".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL