Sport

Örebro gav Timrå fjärde raka förlusten

Elias Ekström. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Först förlängde forwardsduon kontrakten – sedan levererade Elias Ekström och Oliver Eklind direkt när de inledde målskyttet i mötet med Timrå som Örebro till sist vann med 3–0.
– Kul start på nya kontraktet för båda två. Nu är det bara att fortsätta så här, säger Ekström.

Elias Ekström klev in i Örebros SHL-lag förra säsongen och kom då upp i fem poäng, fördelat på två mål och tre assister i grundserien. Denna säsong har 20-åringen från Hällefors redan svarat för fyra assist och på torsdagskvällen fick han även göra sitt första SHL-mål för säsongen – och alltså sitt tredje i karriären.

– Jag försöker ge hundra procent varje dag för att bli bättre. Jag har fått jobba mycket med min styrka i gymmet för att kunna ta emot de större grabbarna här. Det är väl det steget som man måste ta från juniortiden och hit. Så det är väl det som jag har jobbat med och som gett resultat, säger han.

Andra raka hemma

Hans Örebro som satsar hårt mot klubbens första SM-guld har däremot haft en trög start och hamnat i botten av tabellen. Men mot Timrå tog närkingarna lagets andra raka hemmaseger inom loppet av två dygn i Behrn arena.

Redan efter nio minuter klev Oliver Eklind och Elias Ekström fram och levererade bara några timmar efter att de förlängt kontrakten med Örebro. I onsdags signade Elias Ekström för tre nya år och under spelarpresentationen strax innan matchstart meddelade speakern att Oliver Eklind förlängt sitt kontrakt med två år.

– (Nick) Ebert lägger in den till Eklind som blir helt ren och sen studsar den ut till mig, jag lyckas få en liten felträff som går in. Kul att den stack in, säger Elias Ekström om fullträffen.

TT: Och du gjorde det med ett nysajnat kontrakt på tre år.

– Ja, det var skönt. Det är här jag varit de senaste fem åren så det är här jag vill fortsätta min utveckling. Det var inget att tveka på.

"Bra självförtroende"

Hans kedjekompis är inne på samma linje:

– Det var ingen tvekan för min del heller. Och det var väl lika bra att vi levererade direkt efter att vi skrivit på, säger Oliver Eklind och skrattar.

Och han menar att duon har kemi på isen.

– Vi har startat bra den här säsongen och har såklart bra självförtroende båda två. Vi har ju spelat ihop varenda match och det känns bra, vi hittar varandra därute.

Sent i andra perioden krutade Kristian Näkyvä in 2–0 och i slutminuterna prickade backkollegan Rasmus Rissanen in slutresultatet 3–0 i tom bur.

Tobias Wolf/TT

Sport

Hattrick av NHL:s svenske tonåring

Lucas Raymond firar sitt tredje mål mot Chicago.
Foto: Nam Y Huh/AP/TT
Sport
Sport NHL:s nya svenska stjärna har presenterat sig på allvar.
I sin blott sjätte match gjorde Lucas Raymond gjorde tre mål för Detroit.
– Det här var en alldeles speciell kväll, säger 19-åringen.

Lucas Raymond har fått en smakstart på sitt proffsliv. För en knapp vecka sedan sköt han in sitt allra första mål i NHL-karriären. I natt gjorde han sitt första hattrick.

Med ett mål i varje period, och dessutom en assist, låg han nästan på egen hand bakom lagets seger med 6–3 mot Chicago.

– Det är klart att det var kul, säger den 19-årige göteborgaren.

– För att vi kom tillbaka efter i går (1–6 mot Montreal) men mest förstås för att jag gjorde mitt första hattrick. Det här var en alldeles speciell kväll.

1–0 kom när Tyler Bertuzzi från sargen hittade en helt fri Raymond, som lugnt kunde ta ett par skär framåt och placera pucken i nät. Det hade då gått fem minuter av matchen.

Svenskens andra mål, till 5–2, kom när han med minuten kvar av andra perioden petade in en retur i öppet mål. Och trean, i period tre, var ett direktskott i powerplay.

– Han har något alldeles extra, det är helt klart. Och han drar sig inte för att gå mot mål, säger tränaren Jeff Blashill.

"Tagit vara på chansen"

Tränaren hyllar framför allt svenskens samarbete med kedjekamraterna Bertuzzi och Dylan Larkin. Tillsammans stod trion för tio poäng mot Chicago.

– Han har fått möjligheter som inte många unga killar har fått, att få spela i NHL när de är så unga, och han spelar med riktigt bra medspelare och får viktiga minuter på isen med dem. Och han har tagit vara på chansen. Med de möjligheter han får måste han se till att fortsätta göra ett bra jobb, säger han och fortsätter:

– Lucas är en riktigt smart spelare, bra defensivt och alltid i bra positioner för det offensiva spelet,

"Svårt att ta in"

De tre målen mot Chicago skrev dessutom in den unge svensken i Detroits historieböcker, han är jämte legendarerna Gordie Howe och Steve Yzerman den ende tonåringen som gjort fyra poäng i en och samma match.

– Det är svårt att ta in. Jag menar, det är två av de allra bästa som har spelat i laget, säger Raymond.

Just Yzerman var general manager när Raymond valdes som nummer fyra i draften i fjol. Som spelare gjorde han 22 säsonger i Detroit, och kom upp i 692 mål för klubben – bara slagen av Howe med 786 mål.

Dit har Lucas Raymond fortfarande långt.

– Jag har bara spelat sex matcher i NHL, så jag går mycket på adrenalin och allt är så nytt för mig. Jag försöker bara åka ut på isen och ha kul och hjälpa laget att vinna, säger han.

Martin Yngve/TT

Sport

Evertonspelarna: "Det kom som en chock"

Hanna Bennison. Arkiv.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Det är en ny fotbollsvardag som väntar Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison efter landslagsuppehållet.
Borta är tränaren som i somras lockade över trion till Everton.
– Det kom lite som en chock. Det kändes som att han trodde mycket på mig, säger Bennison om att Willie Kirk fått sparken.

Everton gick in i Super League-säsongen som en kaxig outsider, med sikte på en topp tre-placering. Efter fem omgångar kan man lugnt säga att Liverpoolklubben tagits ner på jorden.

Fyra storförluster mot Manchester City, Chelsea, Arsenal och Manchester City igen (i cupen) var tillräckligt för att ledningens förtroende för tränaren Willie Kirk skulle sjunka till noll. Precis före det pågående landslagsuppehållet fick skotten sparken.

Det hade inte Evertons tre svenska landslagsspelare, som alla anslöt i somras, väntat sig.

– Det kom som en chock. Samtidigt har vi inte kommit upp i nivå och inte alls fått de resultat vi velat ha. Det ska bli väldigt intressant när man kommer hem och ser vad som händer med laget och vad vi kan göra i ligan, säger mittbacken Nathalie Björn.

Lyontränare kan ersätta

Hanna Bennisons reaktion var något liknande. Den 19-åriga mittfältaren, som ses som en av fotbollsvärldens allra största talanger, är orolig för vad Willie Kirks sorti ska innebära för egen del.

– Jo, lite så blir det. Man hade en liten trygghet i Willie. Men samtidigt tror jag bara att det handlar om att spela bra, för då får man spela. Det är bara att visa vad jag kan och göra mitt bästa så tror jag att jag får spela ändå, säger Bennison.

– Men det är väldigt tråkigt att han har lämnat. Det kändes som att han trodde mycket på mig.

Någon efterträdare har inte presenterats, men tidigare Lyontränaren Jean-Luc Vasseur har pekats ut som Evertons förstahandsval. Den tredje svenskan i laget, anfallaren Anna Anvegård, är till synes mindre bekymrad över tränarbytet än sina landsmaninnor.

– Jag vet inte om jag är lite naiv, men jag känner ingen större oro. Jag har varit med om tränarbyten förut. Är man bara tillräckligt bra och visar det på varje träning och när man får chansen i matcherna så, säger Anvegård.

För dåligt tålamod

Nathalie Björn tycker dock att klubbledningen kunde ha haft lite större tålamod med Kirk. Everton är trots allt ett lag som gick in i säsongen med hela nio nya spelare, och som ställdes inför ett ovanligt tufft spelschema inledningsvis.

– Jag har inte haft Willie så länge och han var en av anledningarna till att jag gick till Everton, så det känns lite surt på det sättet. Samtidigt är det också så mycket nytt, det är nya lagkamrater och det är klart att man hade velat att tålamodet var större. Men nu är det som det är och vi måste börja få bättre resultat, säger Björn.

Möjligheterna till det är ganska goda. Resten av året slipper Everton möta de tre förväntade topplagen Arsenal, Chelsea och Manchester City. De har fram till hemmamatchen mot Chelsea den 16 januari på sig att justera spelet så att det håller mot de bästa lagen.

– Alla i laget vet att det är en lång process, det kommer ta tid och alla har accepterat det. Men oavsett vad ska vi inte släppa in fyra bollar när vi möter Chelsea, även fast det är ett topplag. Vi ska hålla nere siffrorna. Det känns som att alla kanske kan få en nytändning när vi kommer tillbaka från landslagen, säger Nathalie Björn.

Lasse Mannheimer/TT

Anna Anvegård på en av träningarna under fotbollsdamernas pågående landslagssamling.
Anna Anvegård på en av träningarna under fotbollsdamernas pågående landslagssamling.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

FAKTA

Fakta: Evertons säsongsstart

Manchester City, Super League: 0–4 (hemma).

Chelsea, Super League: 0–4 (borta).

Birmingham, Super League: 3–1 (h).

Reading, Super League: 3–0 (b).

Arsenal, Super League: 0–3 (b).

Manchester City, ligacupen: 1–5 (b).

Sport

Fortsatt oklart om ovaccinerade i Melbourne

Novak Djokovic med sin senaste Australian Open-pokal på stranden i Melbourne i januari i år.
Foto: Hamish Blair/AP/TT
Sport
Sport Får Novak Djokovic och andra icke-vaccinerade tennisstjärnor spela Australian Open, eller inte? Osäkerheten om vem som får åka till Melbourne eller inte är fortsatt stor.

Det som förra veckan var ett blankt nej såg på måndagsmorgonen ut att ha blivit ett ja: Även de som inte är vaccinerade mot covid-19 får spela grand slam-turneringen.

I alla fall om man läste ett mejl från damernas proffstour WTA, där det slogs fast att alla spelare får komma till Melbourne, och spela, om de sitter i två veckors karantän.

"Vi känner att vi måste gå ut och rensa bland alla felaktiga och missvisande uppgifter som har spridits av andra om vilka hinder spelarna måste ta sig förbi för att spela nästa års Australian Open", inleds mejlet – som i själva verket var just felaktigt och missvisande.

"Diskuterar fortfarande"

De ansvariga myndigheterna säger nämligen att ingenting är spikat och delstaten Victorias minister med ansvar för sport, Martin Pakula, tillbakavisade uppgifterna.

– Vi diskuterar fortfarande med (arrangörerna) Tennis Australia och regeringen om ovaccinerade utländska medborgare ska tillåtas komma in i Australien överhuvudtaget och vad som i så fall ska gälla, säger han till radiokanalen 3AW.

Tennisspelarna kommer inte att särbehandlas och få komma in i landet när andra icke-vaccinerade inte får det, säger han och lovar att ett besked ska komma i god tid för alla att kunna förbereda sig inför turneringen i januari.

"Vet inte"

Runt 80 procent av alla herr- och damspelare på proffstourerna tros vara helt vaccinerade. Herrarnas världsetta Novak Djokovic har inte velat uppge om han är vaccinerad eller inte, och den niofaldiga mästaren i Melbourne kan alltså missa nästa års upplaga av tävlingen.

– Jag vet inte om jag ska till Australien, jag vet inte vad som händer. För närvarande är situationen inte alls bra, har han tidigare sagt till serbiska dagstidningen Blic.

För tillfället får i stort sett bara australiska medborgare komma in i Victoria från utlandet, och till och med den sista oktober måste alla sitta i två veckors karantän, vaccin eller ej. Premiärminister Scott Morrison har öppnat för att även utländska besökare ska få flyga in i Australien, men exakt tidsplan är inte spikad.

Martin Yngve/TT

Sport

Säsongens bästa spel av Redhawks

Sport
Malmö
Ishockey Malmö Redhawks höjde sig flera snäpp och tog sin sjunde raka seger i Damettan södra genom en 8-0-triumf i söndagens hemmadrabbning mot Linköping HC 2.

– I dag var vi riktigt, riktigt bra och fram för allt i andra perioden. Den bästa matchen som vi har spelat i år, konstaterade serieledarens tränare, tillika sportchef, Carl Wendt.

Silje Kongstorp Johansen öppnade målskyttet då klockan stod på 16.14 i första perioden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stora protester efter New Yorks stjärnnobb

Demonstranter kräver att NBA-stjärnan Kyrie Irving ska få spela, trots att han inte är vaccinerad mot covid-19.
Foto: John Minchillo/AP/TT
Sport
Sport

Stora protester bröt ut i New York när Brooklyn Nets hade hemmapremiär mot Charlotte Hornets i NBA-basketen.

Basketfans som stöttar den vaccin-vägrande Brooklynstjärnan Kyrie Irving forcerade avspärrningarna och tvingade väktare att låsa portarna till arenan, vilket till en början hindrade en del supportrar från att ta sig in.

NBA kräver inte att spelare vaccinerar sig, men vaccinationsreglerna I New York gör det omöjligt för Irving att träna och spela en del matcher, vilket har gjort att klubben valt att helt stoppa honom från spel.

Trots tumultet kunde matchen dra i gång på utsatt tid, och på basketplanen var gästerna starkast. Charlotte vann med 111–95, mycket tack vare Miles Bridges 32 poäng. Hos Brooklyn var Kevin Durant poängbäst, med 38 poäng.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

Stark missade i LPGA-kvalet – kan få ny chans

Maja Stark lyckades inte i kvalet till LPGA-touren.
Foto: Rickard Nilsson/TT
Sport
Sport

21-åriga golfaren Maja Stark har haft en sensationell start på proffskarriären sedan hon lämnade amatörlivet i somras.

Men i veckans "steg 2"-kval till den amerikanska LPGA-touren i Venice, Florida, kom en rejäl motgång för skånskan. Stark, som redan har vunnit två gånger på Europatouren, lyckades inte vara bland de 45 bästa, vilket var vad som krävdes för att att ta sig vidare till det avslutande kvalet i Alabama i december.

Stark fick en tung start med 75 slag i torsdags och har fått jaga sedan dess. Det räckte inte att hon spurtade fint på söndagen, 71 slag, till slut var hon sex slag från ett tourkort.

Hoppet om att få spelrättigheter till LPGA-touren är ändå inte ute för Maja Stark. Topp fem på Europatourens rankning vid säsongens slut – svenskan är just nu sexa – får nämligen också spela slutkvalet.

Av de tio svenskor som var med i veckans kval säkrade två spelare en plats i slutkvalet: Linn Grant och Beatrice Wallin.

Sport

Verstappen vann – utökar ledningen

NBA-legendaren Shaquille O'Neal lämnade över pokalen till segrande Max Verstappen.
Foto: Nick Didlick AP/TT
Sport
Sport

Max Verstappen höll undan och säkrade segern i USA:s GP-tävling i formel 1. Därmed utökar nederländaren sin ledning i världsmästerskapet.

Red Bull-föraren startade loppet i pole position, men passerades tidigt av rivalen Lewis Hamilton som stod för en pigg inledning.

Verstappens taktik med tidiga depåstopp skulle dock visa sig lyckad – och efter en hård kamp genom hela tävlingen kunde han vinna 1,3 sekunder före britten.

24-åringen leder VM-sammandraget med tolv poäng när fem lopp återstår av årets säsong.

– Det var ett tufft race. Jag fick en bra start och gav verkligen allt, men till syvende och sist var de (Red Bull-teamet) bättre, säger Hamilton.

Sport

Isak stekhet mot Atlético Madrid

Alexander Isak firar målet mot Atlético Madrid.
Foto: Manu Fernandez AP/TT
Sport
Sport

Alexander Isaks storform håller i sig. Den svenske anfallsstjärnan svarade för både mål och assist i 2–2-matchen mot Atlético Madrid.

22-årige Isak startade på topp tillsammans med norske Alexander Sørloth – och det nordiska samarbetat gav utdelning direkt. Redan i den sjunde minuten kunde Isak spela fram norrmannen som satte dit ledningsmålet.

I början av den andra halvleken utökade svensken ledningen med en frispark som ställde Atlético-målvakten Jan Oblak fullständigt. Målet var Isaks första i ligaspelet för säsongen.

Sedan kom det baskiska skönspelet av sig och Real Sociedad tappade greppet om segern.

Atlético Madrids Luis Suárez stångade in reduceringsmålet efter timmens spel och kort senare ordnade han fram en straff som han själv tog hand om och kvitterade på.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL