Malmöforum om Förintelsen

Kommunens säkerhetschef: Har varit lite övrigt att önska

Avspärrningarna gjorde det inte helt lätt för Malmöborna att röra sig fritt i stan. Särskilt svårt var det att korsa Pildammsvägen under delar av tisdagen och onsdagen. Först under fredagen när den är helt avslutad vill polisen ge sin syn på insatsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Malmöforum är över, konferensdeltagarna har åkt hem och Malmöborna kan åter röra sig fritt i sin stad. Sett ur de sistnämndas perspektiv tycker Per-Ebbeståhl, säkerhetschef i Malmö kommun, att störningarna blev större än vad som aviserats.

Kommunen blev tagna på sängen när busstrafiken ställdes in redan på tisdagseftermiddagen.

– Det har varit lite övrigt att önska. Det beror på att det polisiärt fattats snabba beslut som främst påverkat kollektivtrafiken, säger han.

Per-Ebbeståhl, säkerhetschef i Malmö kommun.
Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt plan skulle lokalbussarna i Malmö kunna köra under hela veckan, men med begränsad kapacitet - för att helt ställas in under onsdagsmorgonen när konferensdeltagarna skulle transporteras från hotellet till Malmömässan.

– Men under tisdagsmorgonen beslutades att bussarna skulle ställas in även under tisdagseftermiddagen, säger Per-Erik Ebbeståhl.

– Men det var Skånetrafikens beslut.

Kritik på sociala medier

Det ledde till att många resenärer hade svårt att ta sig hem från jobbet. När de åkte hemifrån skedde det i tron att bussarna skulle gå även under eftermiddagen.

På Malmö stads Facebooksida har de omfattande avstängningarna och dess konsekvenser varit föremål för livliga diskussioner. Många vittnar om att de haft svårigheter att ta sig över Pildammsvägen - medan andra ger polisen sitt stöd.

Per-Erik Ebbeståhl framhåller att just avspärrningarna kommunicerats ut till allmänheten som därmed haft god tid på sig att planera alternativa färdvägar.

– Poliser som stått vid avspärrningarna har försökt vara flexibla och gjort anpassningar utifrån kortegen så att folk kunnat ta sig över.

Lär inför framtiden

Han säger också att polisen inte i detalj kunnat gå ut med hur de spärrar av, men framhåller samtidigt att det finns lärdomar att ta för framtiden.

– Det här är ett område vi kan lära oss av inför kommande evenemang.

Ur polisiär synvinkel avslutas konferensen först på fredagen. Mattias Sigfridsson, polisens kommenderingschef, vill därför vänta tills dess innan han ger sin syn på polisinsatsen.

Mattias Sigfridsson, kommenderingschef för polisregion Syd, väntar med att uttala sig till sig konferensen är polisiärt avslutad på fredag.
Foto: Johan Nilsson/TT

Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen, framhåller att säkerhetsarrangemanget genomförts på uppdrag av regeringen.

– Vi har tagit till de åtgärder som vi sett som nödvändiga för att göra arrangemanget så säkert som möjligt, och resorna så säkra som möjligt.

Återkommer med besked

När det gäller busstrafiken var det Skånetrafiken som själv beslutade om att ställa in busstrafiken på tisdagen, säger Nils Norling.

– Vi har full förståelse för om de ansett att trafiken varit så svår att de inte kunnat fullfölja alla sina körningar. Men vi har inte gett direktiv när det gäller det.

Nils Norling, Polisen i Malmö presstalesperson, under en pressträff i Polishuset. Ännu en anmäld gruppvåldtäkt utreds av Malmöpolisen. Men det finns ingen koppling till andra våldtäktsärenden som utreds i Malmö.
Foto: Johan Nilsson / TT

Däremot vill polisen avvakta innan den ger besked kring om avspärrningarna varit mer långtgående än vad som kommunicerats inför konferensen.

– Vi kommer att återkomma med information om varför avspärrningarna var som de var under fredagen, säger Nils Norling.

Inrikes

Finlands president i karantän efter Malmöforum

Finlands president Sauli Niinistö på plats vid Malmöforumet under onsdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Flera personer kan ha exponerats för coronaviruset under onsdagens internationella förintelsekonferens i Malmö.
Finlands president Sauli Niinistö har satt sig själv i karantän – men statsminister Stefan Löfven tänker inte vidta några särskilda åtgärder.
PREMIUM

Niinistö har gått i karantän efter besöket på den internationella förintelsekonferensen som hölls i Malmö på onsdagen, uppger nyhetsbyrån SPT.

Orsaken är att han har blivit exponerad för coronaviruset i samband med att ha samtalat med Lettlands president Egils Levits vid en frukost. Lettlands president har nu testats positivt för viruset, vilket medför att Sauli Niinistö satt sig själv i karantän.

Tog inte i hand

Statsminister Stefan Löfven (S), som stod värd för mötet, har enligt egen utsago inte tagit någon i hand.

– Vi var noga med att vi inte skulle ta i hand – så det har vi haft som genomgående regel under forumet, säger Stefan Löfven till TT.

– Vad Folkhälsomyndigheten säger, det är att om du får symptom så ska du naturligtvis se till att hålla dig isolerad, säger Löfven och hänvisar till att han fortsatt följer den rekommendationen.

– Jag har gjort det hittills och tänker fortsätta med det.

Inga fler

Regeringskansliet säger sig inte känna till fler smittfall på konferensen.

"Sekretariatet för Malmöforum står i kontakt med Region Skåne och följer deras rekommendationer. Information har gått ut till de gästande delegaterna och ges till de som på olika sätt bistod vid mötet, däribland medarbetare från Regeringskansliet", skriver kansliet i ett mejl till TT.

"Regeringskansliet har i nuläget inga uppgifter om att andra gästande delegater eller medarbetare som arbetat vid forumet skulle ha smittats eller insjuknat."

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Inte bara tomma ord på Malmöforum

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige, höll tal i Malmös synagoga inför Malmöforum. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Malmöforum blev mer än fina ord, anser Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, som är särskilt nöjd med de konkreta, handfasta löften som gavs om att stärka arbetet mot antisemitismen.
PREMIUM

– Det är väldigt lätt att säga fina saker, men om man inte åtar sig att göra något konkret och sätter en prislapp på det så är det svårt att få saker att ske.

Han pekar på EU-kommissionens nya strategi för att motverka antisemitism och stärka judiskt liv, som särskilt viktig.

– Där finns också pengar avsatta, så det tycker jag är ett väldigt tydligt åtagande, säger Aron Verständig.

Han lyfter också Youtubes löfte om ekonomiskt stöd till ideella organisationer som arbetar mot antisemitism och även de utfästelser som Sverige gjort.

Satsning på säkerhet

TT: Hur kommer ni konkret i de judiska församlingarna i Sverige att påverkas av de svenska åtagandena?

— Säkerhetsåtgärderna är det mest konkreta, att man höjer det totala anslaget med 19 miljoner. Det kommer med stor sannolikhet att innebära, om budgeten går igenom, att vi kommer att få en större del av våra säkerhetskostnader finansierade.

Han tror också att det svenska löftet om att främja judiskt liv i Sverige på sikt kommer att få stor betydelse.

"Letar sig in"

Antisemitismen som sprids via sociala medier var en av huvudfrågorna på Malmöforum, med all rätt enligt Verständig. När Sverige första gången stod värd för en sådan här konferens för 21 år sedan fanns inte sociala medier – nu finns de i mobilen i fickan hos var och en.

– Antisemitism och andra former av hat letar sig in i vår vardag.

Han uppskattar att de sociala medier-jättarna har börjat att ta ett större ansvar för hur de olika plattformarna används.

– Det tycker jag att de har börjat med, men under väldigt lång tid hade de en passiv inställning. Samtidigt har också staterna ett ansvar att införa rimlig reglering.

"Otrolig uppslutning"

De största världsledarna var inte personligen på plats i Malmö, men några av dem medverkade digitalt.

– Det har rapporterats mycket i media om att det inte var så mycket presidenter eller premiärministrar, men det var ju otroligt många olika ministrar, kommissionärer, ledare för relevanta organisationer och företag, säger Aron Verständig.

TT: Vad tar du med dig från Malmömötet?

– Det jag kommer att minnas är den otroliga uppslutningen som finns från världsledare kring de här frågorna.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Detta lovade Sverige

Att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen, bland annat genom ett nytt museum i Stockholm.

Att satsa på utbildning för att förebygga antisemitism och andra former av rasism och på forskning om Förintelsen.

Att ta fram särskilda åtgärdsprogram mot antisemitism, antiziganism, islamofobi, afrofobi och rasism mot samer.

Att polisarbetet för att bekämpa hatbrott ska utvecklas och kompetensen inom polisen när det gäller hatbrott ska förstärkas.

Att spridandet av våldsbejakande extremistisk propaganda och rasism på digitala plattformar ska kartläggas.

Att organiserad rasism och stöd åt organiserad rasism ska kriminaliseras.

Att förutsättningslöst utreda möjligheterna till en tydligare kriminalisering av förnekelse av Förintelsen.

Att ta fram en strategi för stärkande av judiskt liv i Sverige.

Att ett språkcentrum jiddisch och romani chib ska inrättas.

Att satsa ytterligare på strategin för romsk inkludering.

Att höja statsbidraget till säkerhetshöjande åtgärder till trossamfund och organisationer inom det civila samhället.

Satsningarna finns med i regeringens budgetproposition för 2022.

Källa: Regeringen.se

Malmöforum om Förintelsen

Förintelseförnekare projicerade budskap på synagogan

Någon eller några projicerade Förintelseförnekande budskap på fasaden till synagogan under tisdagskvällen och natten till onsdagen. En anmälan om hets mot folkgrupp har lämnats in av polisen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö På tisdagskvällen och natten mot onsdagen förkom ljusprojektioner mot flera byggnader i centrala Malmö, bland dem Synagogan, med budskap om att Förintelsen är en bluff.
Polisen har anmält händelsen vid Synagogan som hets mot folkgrupp.

Polisen bekräftar att de känner till att nynazistiska Nordisk motståndsrörelsen, NMR, tagit på sig ansvaret för ljusprojiceringarna i sina olika flöden på nätet.

– Ja, det gör vi. Vi känner till uppgifterna att de ska tagit på sig ansvaret, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Djupt osmakligt

Fler personer har hört av sig till polisen om att de sett ljusprojektionerna. Men det är polismyndigheten själv som har anmält projiceringen mot synagogan.

– Det är ju inte olagligt att förneka Förintelsen, men i fallet med synagogan anser vi att platsen, budskapet och kontexten gör det till hets mot folkgrupp. En förundersökning har inletts, men oavsett vad den leder vidare till så är det förstås en djupt osmaklig och djup sårande handling mot en viss grupp, säger Nils Norling.

Korta stunder

Det är ännu oklart hur ljusprojiceringarna gått till. Klart är att de dykt upp under korta stunder på olika husfasader i centrala Malmö.

Fallet utreds nu av demokrati och hatbrottsgruppen.

Malmöforum om Förintelsen

Malmöforum avslutat – inga större trafikstörningar väntas

I perioder spärras flera vägar i Malmö på grund av eskortkörning i samband med Malmöforumet - Malmö internationella forum för hågkomsten av Förintelsen och bekämpande av antisemitism - men under torsdagen meddelar polisen att trafiken inte kommer att störas nämnvärt av eskortkörningarna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Konferens om Förintelsen är avslutad i och gästerna är på väg hem från Malmö. Stadsbusstrafiken kör som vanligt igen, med varning för att det kan bli några förseningar, och polisen tror inte på flera stora trafikstörningar.

Konferensen om Förintelsen är avslutad i Malmö och polisen har tidigare varnat för att Pildammsvägen, E65 och Yttre Ringvägen skulle komma att stängas av även under torsdagsmorgonen när delegater ska lotsas hem till sina respektive hemländer. Men vid 07.45 kom beskedet att det inte blir några större avstängningar.

– Vi kommer ha mc-poliser ute på vägarna, och de kommer att göra väldigt korta avstängningar vid korsningar, så det kommer inte att bli så stora trafikstörningar idag, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Under tisdagskvällen var det långa köer längs med Lorensborgsgatan och hemvägen tog dubbelt så lång tid än vanligt för flera Malmöbor.
Foto: Per Anderberg

Eskortkörningarna kommer främst att påverka trafiken på sträckan Malmö Live-Malmö Airport samt Köpenhamns flygplats. Framförallt påfarterna till E65 respektive E6, vid Öresundsbron.

Bussar kör som vanlig igen

Även Skånetrafiken meddelar att deras busstrafik rullar på som vanligt igen, med undantag från några bussar.

– Det ser helt okej, vissa kör enligt vanlig tidtabell men inte alla, en del bussar kör en annan väg även idag, men det kommer att komma några avspärrningar under dagen så det kommer säkert bli några förseningar, säger Anders Engzell, presskommunikatör på Skånetrafiken.

– Går man till hållplatsen ska det komma en buss.

Bra samarbete med polisen

Under både tisdagen och onsdagen stod stadsbusstrafik stilla under en längre tid på grund av det stora polispådraget i Malmö i samband med konferensen om Förintelsen på Malmö mässan.

– När vi gjort planeringen har vi utgått informationen vi fått från polisen en vecka tidigare men sen spärrades de av på ställen vi inte visste om och då fastnade bussarna och då är det värre att sitta fast på platser man inte känner till, så då fick vi tyvärr ställa in, säger Anders Engzell.

Trots de framskjutna och förlängda avspärrningarna, har samarbetet med polisen gått bra, menar Skånetrafiken. Att ta sig runt i Malmö under tisdagseftermiddagen och i stort sett hela onsdagen var ingen lätt sak. Men Skånetrafiken har inte märkt av att deras resenärer varit nämnvärt missnöjda.

– Känslan är ändå att de förstått problematiken men sen har det klart varit en stor frustration att de inte kunnat ta sig fram.

Malmö

Svårt att införa ett totalförbud för raketer

Folk samlas längs kajerna vid det offentliga fyrverkeriet vid fyren i Nyhamnen i Malmö på nyårsafton.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ Hur kan den personliga friheten gå före djurskyddet och risken för skador och att folk begår brott när man tillåter att det används smällare och raketer alla tider på dygnet kring nyårsafton. Det skriver en hundägare, som vill ha ett totalförbud, i ett mejl till kommunalrådet Andreas Schönström (S).

– Vi är mycket medvetna om problemet och reglerna kring fyrverkerier har skärpts i flera omgångar, bland annat har ju Malmös ordningsstadga ändrats med en begränsad tid, då det är tillåtet med fyrverkerier. Ett totalförbud skulle dock vara verkningslöst, skriver Andreas Schönström i ett svar.

Enligt Malmö stads ordningsstadga får fyrverkerier bara säljas till personer över 18 år och inte användas på en offentlig plats utan tillstånd från polisen – med undantag för nyårsafton klockan 18.00-02.00. Smällare är förbjudna överallt i hela Sverige.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Malmö

Krävs på avgift för ambulans med tatueringsservice

Edvin Abazagic måste betala 3000 kronor i avgift för att han inte har anmält sin tatueringsambulans till miljöförvaltningen, tycker Malmö stad. Fantasier och missförstånd, menar Edvin Abazagic.
Foto: Anna Lindblom
Malmö
Malmö Vad är egentligen en tatueringsambulans? Miljöförvaltningen och tatueringsambulansens ägare har helt olika åsikt om den saken. Ägaren krävs på straffavgift – men menar att allt är ett missförstånd.

Edvin Abazagic är den första att medge att berättelsen om hans tatueringsambulans är ganska snårig.

– Det är en lång och krånglig historia, som egentligen började redan 2015.

Det var då han råkade se en ambulans från insidan för första gången.

– Det var ju helt sterilt där inne, och jag tänkte att ”där skulle man ju faktiskt kunna tatuera”.

Blev för krångligt

Han drev tatueringsstudio redan på den tiden, nämligen, och det gör han fortfarande. I dag finns han bara i Malmö, men tidigare har han även haft verksamhet i Skurup.

– Så redan då, 2015, ställde jag frågan till miljöförvaltningen i Skurup. Tatuera i en ambulans, hur fixar man det?

Edvin Abazagic har ambulansen parkerad utanför sin tatueringsstudio i östra Malmö. Själva tatuerandet äger rum inne i studion, betonar han. Fast det spelar ingen roll, menar Malmö stad.
Foto: Anna Lindblom

Men det skulle bli krångligt, blev svaret. Det krävdes specifika ytor och plats för städutrustning och allt möjligt besvärligt, berättar Edvin Abazagic, så han lät hela saken rinna ut i sanden, tillsvidare.

Och det är här någonstans berättelsen börjar glida iväg åt två olika håll. När Edvin Abazagic berättar den låter den på ett sätt. När miljöförvaltningen berättar den låter den helt annorlunda.

Taxi och tatuering

Edvin Abazagic beskriver hur han noggrant har anmält sin tatueringsverksamhet till miljöförvaltningen vartenda år, precis som man ska, och att det är en verksamhet som i och för sig omfattar en ambulans, men där inga som helst behandlingar görs, eller någonsin har gjorts, i ambulansen ifråga.

– Jag har aldrig utfört en tatuering i bilen. Aldrig. Den har använts till att köra kunder i, och för att visa upp oss. Vi har ställt upp den på event och sålt presentkort i den.

Köra kunder?

– Ja, jag har kunder från många olika ställen, Göteborg, Ystad. Så slipper de köra själva.

Som en kombinerad taxi- och tatueringsservice?

– Ja, det kan man säga. Och marknadsföring, som sagt. Men jag har aldrig tatuerat någon inne i bilen.

Det kvittar om bilen bara har använts som marknadsföring, menar miljöförvaltningen och kräver Edvin Abazagic på miljösanktionsavgift.
Foto: Anna Lindblom

Att det har funnits tatueringsutrustning i bilen, något miljöförvaltningen har noterat på bilder som Edvin Abazagic lagt ut i sociala medier, beror på att han har fraktat utrustningen mellan gästspel i olika studier, förklarar han.

– Det är klart att jag vill använda mina egna grejer.

Marknadsföring räknas

Fast egentligen spelar det där ingen roll, menar miljöförvaltningen. Och nu blir det om möjligt ännu snårigare.

Låt oss säga att Edvin Abazagic har haft sin ambulans, inklusive utrustning, utan att någonsin tatuera någon i den. Enligt miljöförvaltningen har han gjort fel i alla fall, genom att använda ambulansen i marknadsföringssyfte. Han har i och för sig anmält sin stationära tatueringsstudie, och årligen haft miljöinspektör på plats enligt alla konstens regler, men genom att inte specifikt anmäla ambulansen har han brutit mot miljöbalken. Även om den bara har utgjort en rullande reklampelare.

– Ja. Det är praxis. Det finns rättsfall som visar att det räcker att marknadsföra en verksamhet för att det ska räknas som att man bedriver verksamheten.

Det förklarar David Lindsjö, enhetschef vid avdelningen för miljö- och hälsoskydd i Malmö stad som alltså nu har krävt Edvin Abazagic på 3 000 kronor i miljösanktionsavgift.

Han har överklagat beslutet, och tänker inte betala.

– Absolut inte. Det är ingen tatueringsbil, det är deras fantasi. Man kan inte betala för något man inte har gjort. Och jag fattar inte varför de lägger sin energi på det här? Lägg den på dem som sitter hemma och tatuerar istället, utan tillstånd. Jag har ju alltid haft tillstånd!

FAKTA

Kan alltså vem som helst köpa en ambulans?

Ja, det är jättelätt, försäkrar Edvin Abazagic.

– Det finns massor av avställda ambulanser på till exempel Blocket.

En snabb googling visar att han har helt rätt. På Blocket, och många andra annonssajter, finns mängder av ambulanser som för ett otränat öga ser helt nya och moderna ut, de billigaste för några enstaka 10 000, de dyraste för många 100 000 kronor.

Edvin Abazagic skulle egentligen vilja börja tatuera i bilen.

– Planen har alltid varit att komma dit, och det har jag också sagt till miljöförvaltningen. Det här är ett helt nytt koncept, jag har ingen kunskap om vad som krävs, vägled mig vidare! Jag är inte deras fiende, jag vill ha kommunikation och samarbete.

Annat perspektiv

Ur David Lindsjös perspektiv ser alltihop, som sagt, helt annorlunda ut.

– Vi anser ju att vi har haft den kommunikationen. Vi har varit tydliga med att han inte uppfyller kraven.

Finns det en möjlighet att det här slutar med att Edvin Abazagic faktiskt får tatuera i sin bil?

– Jag vill inte föregå den prövningen, men då får han ju komma in med information som visar att han kan göra detta på ett hälsosamt sätt, enligt de krav och regler som finns för exempelvis ventilation och hygien. Och så får vi titta på det då.

Malmö

Bilolycka på E65 i höjd med Jägersro

Malmö
Malmö En bil har kört av vägen på E65 vid avfarten mot Jägersro. Två ambulanser ska finnas på platsen.

Enligt SOS Alarm rör det sig om en singelolycka som inträffat vid 07.40-tiden på tisdagen. Två ambulanser var vid åttatiden på morgonen på plats.

Det finns ännu ingen information om skadeläget.

Malmö

Personbil krockade med cyklist

Malmö
Malmö Vid sjutiden på tisdagsmorgonen krockade en bilist och en cyklist på Exercisgatan i centrala Malmö.

Larmet om olyckan som inträffade i korsningen med Kungsgatan i Rörsjöparken kom in till polisen 07.08.

En person har enligt SOS Alarm förts till sjukhus med ambulans. Personen ska ha varit vaken och talbar, uppger polisen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL