Inrikes

Avlidna på äldreboende hade fått bra vaccin

Flera äldre avled på äldreboenden i Överkalix – trots att de fått bra vaccin. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Under två covidutbrott på äldreboenden i Överkalix och Norrfjärden avled ett stort antal boende under september, trots att de var vaccinerade.

Nu är en första analys gjord och den visar inga fel på vaccinet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Dottern mördades – rappare poserade med vapnet

Susanne Yakes, mamma till tolvåriga Adriana som mördades i augusti förra året.
Foto: Jonas Grönvik/TT
Inrikes
Inrikes Tolvåriga Adriana sköts ihjäl när hon rastade sin hund. Dagarna före mordet poserade maskerade män med mordvapnet vid inspelningen av en rapvideo.
– Att mörda ett barn, hålla tyst om det och sedan publicera en musikvideo passerar alla gränser, säger Adrianas mamma Susanne Yakes.

Skotten var ämnade för någon annan. Polisen misstänker att männen i bilen sköt mot två personer i 20-årsåldern med kopplingar till den kriminella miljön.

I stället sköts Adriana ihjäl utanför hamburgerrestaurangen i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm, några veckor före sommarlovets slut förra året.

– Min klocka stannade den dagen, säger Adrianas mamma Susanne Yakes.

– Jag har levt i en dimma sedan dess.

Tiden efter det att medieuppbådet lagt sig beskriver hon som ensamt.

– Många har försvunnit från mitt liv. Det är så mycket som blir trasigt, så många relationer det har påverkat. Det känns som att min familj fick ett slutdatum.

Människor i ens närhet går vidare. Själv står hon kvar i dimman.

– Många tror att det är över efter begravningen. Men det är då det tuffa börjar. Att lära sig att leva utan sitt barn.

Folk är dåligt förberedda på att möta människor i sorg, berättar hon. Vad säger man till en mamma som plötsligt förlorat sitt barn?

– Jag förstår att det är svårt. Döden är läskig, vi lär oss inte om hur man pratar om den. Det värsta man kan säga till en mamma? ”Jag finns här, det är bara att ringa”. Lägg inte det ansvaret på en sörjande mamma.

Vapnet fanns i rapvideo

Politiker reagerade med bestörtning och avsky efter mordet. Adriana ville själv bli politiker. Så blev det inte.

– Vårt rättssystem är föråldrat. Våldet har tagit över. Det krävs fler avskräckande exempel, konstaterar Susanne Yakes.

Ibland tränger omvärlden igenom dimman som hon lämnats ensam i. Som mordet på rapartisten Einár.

– Jag kan inte säga att det är så, men det känns som att olika människor sörjs olika mycket. Som att det finns ett bestämt värde på olika människoliv. Det gör mig jätteledsen, säger hon.

Ingen person har ännu åtalats för mordet på Adriana, men flera män har häktats, majoriteten av dem är misstänkta för mord.

Genombrottet i polisutredningen kom via en musikvideo. I den syns en rapartist omringad av maskerade män posera med automatvapen framför den bil som användes vid mordet.

Åklagare har också pekat ut mordvapnet i videon. Vid en av inspelningsplatserna, i ett garage i Sollentuna, hittade polisen en patron som har matchats med hylsor från mordplatsen.

Rapartisten bakom videon dömdes för grovt vapenbrott. Det gjorde också den 29-årige man som hanterar vapnet i videon. De har överklagat domen. 29-åringen är också häktad för mordet på Adriana.

Publicerades på Youtube

Enligt polisen är 29-åringen tongivande i de kriminella miljöerna i södra Stockholm. Han ligger bland annat i en djup konflikt med personer i det så kallade Vårbynätverket, samma personer som dömdes i tingsrätten för den kidnappning som Einár utsattes för i april förra året.

Tystnadskulturen, att det är svårt att få vittnen att berätta om vad de sett, finns även i det här fallet där ett barn miste livet, enligt åklagaren Anna Svedin. Är det någon gång man ska försöka göra skillnad och prata med polisen så är det nu, betonar åklagaren.

Rapvideon med mordvapnet spelades in två dagar före skotten vid hamburgerrestaurangen. Den publicerades på Youtube knappt en månad efter mordet och hade drygt 130 000 visningar ett år senare.

– Att mörda ett barn, hålla tyst om det och sedan publicera en musikvideo. Jag saknar ord, säger mamma Susanne Yakes och fortsätter:

– Den som har det på sitt samvete har passerat alla gränser.

TT: Vad tänker du om det våld som omger rapmusiken?

– Jag är inte insatt. Men jag tycker att det är sjukt att de blir prisbelönade. Att man indirekt belönar dem för våldet och romantiseringen av droger och kriminalitet som de sprider med sin musik. Som sedan unga tar efter.

Jonas Grönvik/TT

Rapvideon spelades in två dagar före skotten som dödade Adriana. I videon syns vapnet och bilen som användes vid mordet, enligt polisen.
Rapvideon spelades in två dagar före skotten som dödade Adriana. I videon syns vapnet och bilen som användes vid mordet, enligt polisen.
Foto: Polisen

Inrikes

Polisjakt i Majorna i Göteborg – en gripen

En polisbil blev påkörd av en man i Majorna i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 25–30-årsåldern är gripen, misstänkt för en lång rad brott, sedan han försökt att smita från polisen i centrala Göteborg.

Polisen försökte att vinka in mannen vid 02.35 för en kontroll, men mannen hade andra planer.

– Det blev ett förföljande i Majorna innan det tog stopp på Karl Johansgatan. Under färden körde han på polisbilen, och vid stoppet försökte personen att springa från platsen, säger Sebastian Börjesson vid polisen i region Väst.

Bland brotten som mannen nu misstänks för kan nämnas grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, brott mot knivlagen, olovlig körning, försök till våld mot tjänsteman samt narkotikabrott.

Bilen stannades vid spårvagnsspåren, så spårvägen var blockerad en stund.

Inrikes

Misstänkt mordförsök i Borås

En man är allvarligt skadad med någon form av tillhygge i Borås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 30-årsåldern skadades vid ett misstänkt mordförsök i Borås, rapporterar Borås Tidning. Antagligen har han blivit stucken med någon form av stickvapen.

Polisen larmades till en adress i Byttorp i Borås vid 22-tiden på onsdagskvällen.

– Vi fick in det via SOS, det var flera som ringde, säger Sebastian Börjesson vid polisen till TT.

En bostad och gatan utanför spärrades av för teknisk undersökning, och polisen knackade även dörr i området under natten.

Vid 05-tiden hade ännu ingen gripits i ärendet.

Inrikes

Bärgningsekipage påkört av lastbil

En olycka har inträffat på E4 söder om Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus efter en trafikolycka på E4 vid Svartvik strax söder om Sundsvall. Den skadade var enligt polisen vid medvetande efter olyckan.

– Det är en tung bärgare som ska bärga en tung lastbil, och då kommer en annan lastbil och kör in i ekipaget bakifrån, säger Marcus Grahn vid polisen.

Gods har hamnat på vägbanan och hydraulolja uppges ha läckt ut. Trafiken i norrgående riktning beräknas ledas om fram till klockan 08.

Inrikes

KD vill stoppa glåpord mot polisen med lag

Poliser ska inte behöva tåla att bli kallade fula ord på jobbet, anser Kristdemokraterna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Kristdemokraterna vill väcka liv i den gamla lagen "missfirmelse mot tjänsteman", som togs bort 1976.

Lagen är enligt förslaget tänkt att göra det straffbart att kränka och förolämpa poliser, exempelvis att slänga glåpord mot dem. Partiet tycker att dagens lagstiftning, bland annat brottet förolämpning, inte räcker till.

– Poliser får i dag utstå hot, könsord, bli kallade hora och andra okvädningsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisen arbete, men också för att stärka sina egna aktier i de gängkriminella miljön, och man spelar in och sprider i stora kretsar, säger partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson till Sveriges Radio Ekot.

Förslaget är en del av Kristdemokraternas nya kriminalpolitiska program.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Rådigt ingripande stoppade skolbrand

En inringare påbörjade släckningsarbetet, vilket bidrog till att det slutade väl vid en skolbrand. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Räddningstjänsten och polisen fick rycka ut till en brand vid en F-6-skola i Norrköping vid 01-tiden under natten mot torsdagen.

– Inringaren som ringde 112 var behjälplig med att påbörja släckning, säger Lennart Ågren, inre befäl vid räddningstjänsten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man gripen för grov misshandel

En man i 30-årsåldern har gripits i Uppsala misstänkt för grov misshandel. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 30-årsåldern har gripits misstänkt för grov misshandel sedan han och ytterligare en man hittats skadade i Ekeby i västra Uppsala på onsdagen.

– Någon form av vasst föremål ska ha använts, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hög infektionsdödlighet vid psykisk ohälsa

Dödligheten i infektionssjukdomar är hög hos patienter med svår psykisk ohälsa. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Personer med psykossjukdom eller bipolär sjukdom löper dubbelt så hög risk att dö i infektionssjukdomar som influensa och lunginflammation, visar en ny studie.
I åldersgruppen 40 till 59 år är risken sex gånger så hög.
PREMIUM

Registerstudien, som utförts vid Umeå universitet, bygger på dödsfall och sjukhusinläggningar under 2018 och 2019. Forskarna undersökte hur många patienter med bipolär- eller psykossjukdom som blev inlagda på sjukhus eller dog i influensa eller lunginflammation jämfört med normalbefolkningen.

Risken att dö visade sig överlag vara dubbelt så hög för de svårt psykiskt sjuka. I synnerhet stack åldersgruppen 40–59 år ut. För den var risken sexfaldig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL