Ekonomi

Alla liberaler gillar inte visitationszoner

Liberalernas rättspolitiske Johan Pehrson försvarar partiets besked om att vilja pröva visitationszoner för att komma åt fler gängkriminella, mot intern kritik. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Inte alla liberaler är med på att partiet ska driva på för att polisen ska få visitera personer utan brottsmisstanke i så kallade visitationszoner, enligt SR Ekot.
PREMIUM

Partiets tidigare rättspolitiske talesperson, Roger Haddad, skriver till Ekot att visitationszoner utmanar rättssäkerheten och att polisen har goda möjligheter att visitera personer redan idag, om skälig misstanke om brott finns. Flera andra i riksdagsgruppen och partistyrelsen är också tveksamma, enligt radion.

I helgen skrev partiet i en debattartikel med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna under för att sådana zoner bör införas . Utspelet omfattade 20 punkter med förslag för att komma åt gängkriminella, flera av dem punkter som Liberalerna tidigare har varit tveksamma om eller sagt nej till.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nedåt i Tokyo

Mest nedåt, men också lite uppåt vid Asiens börser. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ett räntebesked från japanska centralbanken i linje med förväntningarna gjorde att Tokyobörsen inte fick någon extra skjuts. I stället hade Nikkei 225-index backat 1,0 procent vid stängning samtidigt som det bredare Topix-index sjönk 0,7 procent.

På bolagsnivå har Sony redovisat en ökad rörelsevinst med en procent för det senaste kvartalet. Bolagets prognos är att man ska sälja 14,8 miljoner av sin konsol Playstation 5. I Sydkorea sjönk Kospi-index med 0,3 procent medan Hongkong-börsens Hang Seng-index pendlar kring nollan i sluthandeln. Kompositindex i Shanghai är samtidigt ned 1,0 procent.

Ekonomi

Rekordkvartal för Hexagon

Informationsteknologiföretaget Hexagon har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Mätteknikkoncernen Hexagon redovisar en vinst före skatt på 281,1 miljoner euro för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 242,2 miljoner euro motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 1 077,2 miljoner euro, jämfört med 939,9 miljoner euro ett år tidigare.

”Återigen levererade vi ett rekordkvartal. Försäljningen ökade med 15 procent. Efterfrågan är stark inom de flesta av Hexagons verksamheter och regioner, men utbudet av vissa komponenter är däremot begränsad. Med obegränsad komponenttillgång skulle vi ha ökat försäljningen med ytterligare 2 procent", uppger bolagets vd Ola Rollén i delårsrapporten.

Ekonomi

Vinstlyft för Vattenfall

Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfalll Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren / TT
Ekonomi
Ekonomi

Statliga Vattenfall redovisar ett kraftigt vinstlyft i anslutning till stigande energipriser. Rörelseresultatet för perioden juli-september skrevs till 22 926 miljoner kronor jämfört med 4 743 miljoner kronor samma period 2020. Nettoomsättningen låg samtidigt på 36 125 miljoner kronor (35 375 miljoner kronor).

"Situationen på elmarknaderna i Europa har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden, med höga priser och historiskt hög volatilitet. Detta är en problematisk utveckling för många av våra kunder", skriver vd:n Anna Borg i delårsrapporten.

Ekonomi

Ökad vinst för Skanska

Skanska har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Byggkoncernen Skanska redovisar en vinst före skatt på 1 519 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 464 miljoner kronor motsvarande period 2020.

De totala intäkterna uppgick till 33 427 miljoner kronor, jämfört med 37 949 miljoner kronor ett år tidigare.

"Pandemin fortsätter ha en negativ påverkan på våra marknader men aktiviteten ökar eftersom osäkerheten minskar. Prisökningar på vissa material och flaskhalsar i leverantörskedjan kan noteras på alla våra marknader", skriver bolaget i rapporten.

Rättad: I tidigare version angavs felaktiga siffror.

Ekonomi

VW sänker prognoser efter resultatmiss

Volkswagen pressas oväntat hårt av halvledarbrist och sänker sin leveransprognos för helåret. Arkivbild
Foto: Gene J. Puskar AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tyska fordonsjätten Volkswagen (VW) redovisar ett oväntat stort vinstfall på 12 procent för tredje kvartalet och sänker sin leveransprognos för 2021.

Rörelseresultatet för tredje kvartalet föll till 2,8 miljarder euro, vilket kan jämföras med en snittprognos på 3 miljarder euro.

Omsättningen backade 4,1 procent till 56,9 miljarder euro.

Prognosen för fordonsleveranser sänks till i nivå med 2020.

Finanschefen Arno Antlitz hänvisar till flaskhalsar i produktionen till följd av halvledarbrist.

– Detta visar tydligt att vi måste fortsätta arbeta resolut med att förbättra vår kostnadsstruktur och produktivitet inom alla områden, säger Antlitz.

Joakim Goksör/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Ekonomi

Oväntat stort vinstfall för Telenor

Telenors resultat pressas oväntat hårt av pandemin i Asien i tredje kvartalet. Arkivbild
Foto: Gorm Kallestad NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den norska teleoperatören Telenors vinstfall i tredje kvartalet blev oväntat stort. Smittspridning av covid-19 i Asien, varifrån bolaget får hälften av sina intäkter, slår oväntat hårt.

Rörelseresultatet (ebitda) föll till 12,9 miljarder norska kronor, ned från 13,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Analytiker hade räknat med en nedgång, men bara till 13,2 miljarder.

Intäkterna under kvartalet sjönk till 20,7 miljarder norska kronor, ned från 21,5 miljarder.

Telenors verksamhet i militärjuntans Myanmar, som ska säljas, ingår inte i de redovisade räkenskaperna för kvartalet.

Ekonomi

Bra drag i Söder sportfiske

Söder sportfiske har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi

Söder sportfiske som nyligen tog klivet in på Stockholmsbörsen har redovisat delårssiffror för tredje kvartalet. Rörelsevinsten uppgick till 7,4 miljoner kronor jämfört med 6,5 miljoner kronor samma period föregående år. Omsättningen ökade samtidigt från 52,6 miljoner kronor till 57,6 miljoner kronor. Företaget varnar dock precis som många andra för logistikproblem.

"Det är fortsatt utmaningar i varuförsörjningen med begränsad tillgång till många produkter och längre ledtider än normalt. Vi har sedan tidigare tagit höjd för detta i vårt lager och ser att vi med vår storlek bör ha fördelar mot konkurrensen i detta avseende", skriver företaget i rapporten.

Söder sportfiske noterades i början av september på First North och har stigit från en teckningskurs på 47 kronor till 67 kronor.

Ekonomi

Intäktslyft för Scandic

Scandic Continental vid Klarabergsviadukten i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Hotellkedjan Scandic redovisar ett rörelseresultat på 649 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 19 miljoner kronor samma period 2020.

Den genomsnittliga beläggningsgraden mer än fördubblades till 55,1 procent jämfört med 27,1 procent föregående kvartal, skriver företaget i sin delårsrapport.

Nettoomsättningen ökade med 79 procent till 3,7 miljarder kronor. Företaget kom med en så kallad omvänd vinstvarning för två veckor sedan där man meddelade att resultatet skulle bli bättre än tidigare prognos.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL