Ekonomi

Ståltillverkaren höjer prognosen

Stålvalsning i Outokumpus fabrik i Degerfors. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Stigande pris på rostfritt stål får den finländska ståltillverkaren Outokumpu att höja prognosen för tredje kvartalet, perioden juli till september.

Koncernen räknar nu med ett högre justerat rörelseresultat (EBITDA) än resultatet under andra kvartalet. Den tidigare prognosen var att resultatet skulle ligga på samma nivå som kvartalet före, det vill säga 223 miljoner euro, motsvarande drygt 2,2 miljarder kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Vattenfall missar prisrallyt

Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren / TT
Ekonomi
Ekonomi Vattenfalls vinst lyfter kraftigt. Men mycket är engångsintäkter och den statliga energijätten får i den löpande verksamheten inte ut så mycket av det skenande elpriset. Det mesta är prissäkrat i förväg.
– Det smetar ut priset över ett större antal år, säger vd Anna Borg

Vattenfall redovisar ett rörelseresultat på 22,9 miljarder kronor för tredje kvartalet jämfört med 4,7 miljarder kronor samma period 2020. Intäkterna steg mer blygsamt, till 36,1 miljarder, från 35,4 miljarder kronor.

– Det var ett ovanligt kvartal, med höga elpriser och stora engångseffekter, säger Anna Borg.

Ingen nytta av höga priser

Men de rekordhöga elpriserna under kvartalet har inte Vattenfall haft någon större nytta av i den löpande verksamheten, i det korta perspektivet. Vattenfall prissäkrar mycket av sina elleveranser flera år i förväg.

Enligt Anna Borg fick Vattenfall till och med något sämre betalt för sin el på de nordiska marknaderna i år jämfört med fjolåret, trots att priset på elmarknaden senaste halvåret legat på dubbla nivåer eller mer därtill.

Men å andra sidan kan Vattenfall boka in 10 miljarder kronor i resultatet som en effekt av högre värderade energiderivat, vilket kan översättas med varulager. Energikoncernen har också haft stora engångsintäkter i spåren av att man sålt eldistributionen i Berlin. Dessutom tjänar bolaget betydligt mer på att köpa och sälja el i den så kallade tradingverksamheten.

Stor osäkerhet

Sammantaget landar det underliggande resultatet, rensat för engångsposter, på ungefär samma nivå som tredje kvartalet i fjol, enligt kvartalsrapporten.

Enligt Anna Borg skapar de höga svängiga priserna stor osäkerhet för kunderna.

– Det är viktigt att ha koll på sina kreditrisker, säger hon.

I Storbritannien och Danmark har elhandlare gått i konkurs efter att ha spekulerat fel, att ha sålt el till kunder till ett fast pris, som sedan elhandelsbolaget tvingas köpa in till ett högre pris på elmarknaden.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Kraftigt orderlyft för Scaniaägaren

Scaniaägaren Traton redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Försäljningen lyfter oväntat kraftigt för lastbilstillverkaren Traton, med Södertäljebaserade Scania, i tredje kvartalet. Det är rejält upp för orderingången också och rörelseresultatet ökar med 24 procent.

Traton redovisar ett rörelseresultat på 186 miljoner euro för årets tredje kvartal, vilket kan jämföras med 162 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Samtidigt pressas det justerade rörelseresultatet nedåt, till 195 miljoner. Det kan jämföras med 211 miljoner i fjol.

Omsättningen lyfte med 42 procent till 7,9 miljarder euro, mot 5,6 miljarder euro under motsvarande kvartal i fjol.

Snittprognosen för omsättningen låg på cirka 7 miljarder euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Orderingången under tredje kvartalet lyfte med 66 procent till 97 371 fordon, medan leveransvolymen steg 38 procent till 68 972 fordon.

I Traton, vars aktie inför rapporten har backat 1,4 procent sedan årsskiftet, ingår utöver Scania även den tyska buss- och lastbilstillverkaren Man och Volkswagen Caminhões e Ônibus.

Scania redovisar en separat delårsrapport i morgon.

Ekonomi

Kraftigt minskad vinst för Postnord

En brevlåda tillhörandes Postnord. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Postnord redovisar ett rejält vinstfall för tredje kvartalet. Resultatet före skatt blev 273 miljoner kronor jämfört med 674 miljoner samma period 2020.

"Kvartalets resultat minskade till följd av lägre brevvolymer och avtagande tillväxt i paketaffären när samhällena öppnade upp. Resultatet påverkades också av ett högre kostnadsläge för produktion samt långsiktiga satsningar", skriver företaget i delårsrapporten.

Postnord ser nu en fortsatt tuff marknad.

"Vi förväntar oss att den dämpade tillväxten på paketmarknaden fortsätter med ökad prispress som följd. Därför intensifierar vi nu vårt arbete med att anpassa kostnaderna utifrån dessa förutsättningar", skriver bolagets vd Annemarie Gardshol i en kommentar.

Nettoomsättningen steg under perioden från 8 919 miljoner kronor till 9 340 miljoner kronor.

Ekonomi

Fortsatt sug efter Angry Birds

Rovio som ligger bakom spelet Angry Birds har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Sari Gustafsson/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Finländska speltillverkaren Rovio, som bland annat ligger bakom Angry Birds, redovisar ett vinstlyft för tredje kvartalet. Den underliggande rörelsevinsten steg med 11,6 procent till 14,3 miljoner euro jämfört med samma period föregående år. Framförallt handlar det om ett lyft kopplat till just Angry Birds-relaterad verksamhet och den delen av företaget noterar sitt bästa kvartal sedan inledningen av 2017. Rovio såg under pandemin en kraftig ökad efterfrågan i takt med att fler personer var hemma under restriktionerna, därefter har utvecklingen mattats av något.

Ekonomi

Oväntat tuff halvledarsmäll för Stellantis

Stellantis, med bilmärken som Fiat, Chrysler och Peugeot, tar oväntat mycket stryk i halvledarbristens spår. Arkivbild
Foto: Marco Alpozzi
Ekonomi
Ekonomi

Omsättningen föll med 14 procent i tredje kvartalet för fordonskoncernen Stellantis, världens fjärde största biltillverkare. Halvledarbristen slog ut nästan en tredjedel av produktionen, vilket innebar 600 000 färre billeveranser än planerat.

Omsättningen föll till 32,5 miljarder euro, vilket var en större nedgång än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med drygt 33 miljarder i omsättning.

Enligt finanschefen Richard Palmer var halvledarbristen troligen något värre än befarat under kvartalet och för helåret räknar Stellantis med att produktionsbortfallet till följd av bristen på de kritiska komponenterna kommer hamna över tidigare beräkningar på 1,4 miljoner bilar.

Stellantis, noterat på Milanobörsen, bildades i början av 2021 genom en fusion av Fiat Chrysler med franska PSA, med flaggskeppet Peugeot. Koncernledningen bekräftar sin helårsprognos om en vinstmarginal på 10 procent för helåret, förutsatt att halvledarkrisen inte förvärras än mer och givet att det inte blir nya omfattande pandeminedstängningar i Europa och USA.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur kan man jämföra lån i Norge?

Privatlån.com

När du ska låna pengar är det inte någon bra idé att nappa på det första bästa låneerbjudandet som du får. I stället är det bättre att ta din tid och jämföra olika lån för att försäkra dig om att du verkligen kommer att få ett lån med bästa möjliga villkor. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på hur man kan jämföra lån i Norge.

Ta hjälp av en låneförmedlare

Ett av de absolut bästa sätten för att jämföra lån när man bor i Norge är att använda sig av en låneförmedlare. När du ansöker om ett lån via en låneförmedlare ansöker denna i sin tur per automatik nämligen om lån hos flera olika aktörer åt dig. Därefter listas de låneerbjudanden som du har fått, och du kan välja ut det som har de allra bästa villkoren.

Genom att ansöka om ett lån via en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika långivare, detta samtidigt som du bara behöver göra en enda låneansökan. Det ger dig därför största möjliga chans att lyckas finna bästa möjliga lån samtidigt som det sparar dig oerhört mycket tid.

En annan fördel med att ansöka om ett lån via en låneförmedlare är det faktum att det då inte behöver göras flera kreditupplysningar i ditt namn, utan det räcker med en. Detta är en fördel eftersom kreditupplysningar kan försämra din kreditpoäng, och görs det då alltför många kreditupplysningar på dig kan det påverka din kreditpoäng allvarligt. Detta är alltså dock inte något som du behöver oroa dig för genom att göra en låneansökan hos en låneförmedlare.

Vad ska man tänka på när man jämför lån?

En av de saker du bör tänka på när du ska jämföra lån är om det rör sig om ett lån med eller utan säkerhet. Väljer du att satsa på ett lån med säkerhet kommer du att behöva lämna någon av dina tillgångar i säkerhet till långivaren. Denna kan långivaren då ta ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån så som ni har kommit överens om. Faktum är att man i många fall använder samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att kunna köpa en bil lämnar du då samma bil i säkerhet. Då kan alltså långivaren ta bilen ifrån dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka enligt er överenskommelse.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet om det kan resultera i att man kan bli av med någon av sina tillgångar kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att långivaren tar en mindre risk när de ger dig ett lån med säkerhet än vad som är fallet när de ger dig ett utan. Men varför är då detta något positivt för dig som låntagare? Det är det eftersom faktum att banken tar en mindre ekonomisk risk innebär att de kan kompensera dig för detta på olika sätt och vis. Bland annat kan de erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till ett lån med säkerhet. Dessutom kan de i många fall erbjuda lån på större belopp än vad de kan göra när det gäller lån utan säkerhet.

När det gäller lån utan säkerhet är detta alltså lån som du inte behöver pantsätta någon av dina tillgångar för att kunna få. Just detta är också fördelen med dessa lån, alltså att du inte behöver riskera att bli av med någon av dina tillgångar om det är så att du får problem med tillbakabetalningen av lånet. Nackdelen med dessa lån är att långivaren tar en större risk genom att ge dig ett sådant. Detta är därför något som du får kompensera för genom att få en högre ränta samtidigt som du i vissa fall inte kan ansöka om lån på lika höga belopp. Har du tillgångar som du kan lämna som säkerhet kan därför ett lån med säkerhet vara att föredra.

En annan sak som det är mycket viktigt att tänka på när man ska jämföra lån är räntan. Ju lägre ränta du får på ditt lån desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar. Gör dock inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Tyvärr är detta nämligen ett misstag som många låntagare begår, och det är ett misstag att göra det eftersom den nominella räntan inte inkluderar samtliga kostnader som tillkommer till ett lån. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt övriga avgifter som kan tillkomma. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du därför reda på exakt hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Här gäller det helt enkelt att välja ett lån som har en så låg effektiv ränta som möjligt.

En annan sak som kan spela en viktig roll är den tid som du har på dig för att betala tillbaka ditt lån. Först och främst gäller det här att välja en återbetalningstid som resulterar i en månadskostnad som du kommer att ha råd med. Är det då en bra idé att välja en så lång återbetalningstid som möjligt eftersom detta ger dig lägsta möjliga månadskostnad? Svaret på den frågan är att det är det tyvärr inte. Skälet till det är att ju längre återbetalningstid du väljer desto högre blir nämligen räntan. Det är därför bäst att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, detta utan att för den sakens skull vara längre än nödvändigt eftersom det ger dig en högre ränta. Du får helt enkelt göra ditt bästa för att hitta en passande balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Numera har du som låntagare också alternativet att ansöka om ett så kallat snabblån. Detta är lån där det går snabbt att få ett svar på sin låneansökan. Är det så att din låneansökan beviljas går det dessutom snabbt att få pengarna utbetalda. Snabblån kan dessutom även du som har betalningsanmärkningar i många fall ansöka om. Nackdelen med dessa lån är dock det faktum att de har hög ränta och i de flesta fall även en väldigt kort återbetalningstid.

Ekonomi

Nedåt i Tokyo

Mest nedåt, men också lite uppåt vid Asiens börser. Arkivbild.
Foto: Lee Jin-Man/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ett räntebesked från japanska centralbanken i linje med förväntningarna gjorde att Tokyobörsen inte fick någon extra skjuts. I stället hade Nikkei 225-index backat 1,0 procent vid stängning samtidigt som det bredare Topix-index sjönk 0,7 procent.

På bolagsnivå har Sony redovisat en ökad rörelsevinst med en procent för det senaste kvartalet. Bolagets prognos är att man ska sälja 14,8 miljoner av sin konsol Playstation 5. I Sydkorea sjönk Kospi-index med 0,3 procent medan Hongkong-börsens Hang Seng-index pendlar kring nollan i sluthandeln. Kompositindex i Shanghai är samtidigt ned 1,0 procent.

Ekonomi

Rekordkvartal för Hexagon

Informationsteknologiföretaget Hexagon har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Mätteknikkoncernen Hexagon redovisar en vinst före skatt på 281,1 miljoner euro för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 242,2 miljoner euro motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 1 077,2 miljoner euro, jämfört med 939,9 miljoner euro ett år tidigare.

”Återigen levererade vi ett rekordkvartal. Försäljningen ökade med 15 procent. Efterfrågan är stark inom de flesta av Hexagons verksamheter och regioner, men utbudet av vissa komponenter är däremot begränsad. Med obegränsad komponenttillgång skulle vi ha ökat försäljningen med ytterligare 2 procent", uppger bolagets vd Ola Rollén i delårsrapporten.

Ekonomi

Ökad vinst för Skanska

Skanska har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Byggkoncernen Skanska redovisar en vinst före skatt på 1 519 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 464 miljoner kronor motsvarande period 2020.

De totala intäkterna uppgick till 33 427 miljoner kronor, jämfört med 37 949 miljoner kronor ett år tidigare.

"Pandemin fortsätter ha en negativ påverkan på våra marknader men aktiviteten ökar eftersom osäkerheten minskar. Prisökningar på vissa material och flaskhalsar i leverantörskedjan kan noteras på alla våra marknader", skriver bolaget i rapporten.

Rättad: I tidigare version angavs felaktiga siffror.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL