Inrikes

Lastbilschaufförens liv fokus i Vilksolyckan

Polisen arbetar på olycksplatsen där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Räddningstjänsten har släppt sin rapport efter dödsolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom.
I den framgår det att personalen fokuserade på att rädda lastbilschaufförens liv, skriver Smålandsposten.
PREMIUM

– Det låter hemskt att säga att en räddningsinsats har gått bra när tre personer har avlidit. Men all samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans gick jättebra, säger Anders Johansson, räddningschef i Markaryd, till tidningen.

De första brandmännen var på plats ungefär tio minuter efter det att livvaktsbilen, som poliserna och Vilks färdades i, kört över på andra sidan vägen och hamnat under en mötande lastbil.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Unikt sälbesök i Mörrumsån – "inte bra"

Sälbesöket långt upp i Mörrumsån riskerar att störa laxen. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

En säl har i helgen siktats högt upp i Mörrumsån i Blekinge, rapporterar P4 Blekinge. Enligt expertisen är det unikt att en säl tar sig ända upp till Laxens hus i Mörrum.

– Spontant är känslorna negativa. Det är inte bra att det är säl uppe och stör när leken sätter igång, säger Tony Forsberg, chef för Mörrums kronolaxfiske, till radion.

Flera personer säger sig ha sett sälen.

– Det är en modig säl som har insett att "här finns det massor av mat", säger fiskechefen till P4 Blekinge.

Under måndagen ska den uppkomna situationen analyseras så att åtgärder kan sättas in. Tony Forsberg oroas.

– Om en hittar, kan fler hitta.

Inrikes

"Enorm frustration och känsla av vi och dem"

Polis på plats efter en skottlossning i september i Tensta i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Mordet på rapparen Einár benämns som en väckarklocka, men i områden som Järva i Stockholm behövs ingen klocka. Där har nio personer skjutits ihjäl bara i år.
– De upplever att när deras barn dör tas det inte på lika stort allvar, säger journalisten Diamant Salihu.

19-årige Nils Grönberg, mer känd som rapparen Einár, sköts i torsdags ihjäl på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm, ett mord som väckt avsky och förskräckelse. Statsministern har krävts på svar, riksdagspartierna har uttalat sig med krav på nya åtgärder mot gängvåldet och sociala medier har fyllts av en allmän uppslutning mot dödsskjutningarna.

Men minst 40 dödsskjutningar bara i år hade ägt rum i Sverige före mordet på Einár. Nio av dem har skett i Järvaområdet i nordvästra Stockholm, ett område med omkring 90 000 människor.

För boenden i de områdena kan uppmärksamheten efter mordet, hur välriktad den än är, ytterligare spä på känslan av ett "vi och dem", tror SVT-journalisten Diamant Salihu, som bevakat konflikten i Järva på nära håll.

– Det blir så tydligt för dem när det här händer, hur människor som aldrig uttalat sig, plötsligt börjar göra det när det kommer nära dem, säger han.

Rop på hjälp

I fallet med Einár förstärks uppmärksamheten naturligtvis av att han var en känd person som många kan relatera till, säger Salihu, men kontrasten för människor blir ändå plågsamt tydlig.

– De här människorna tycker att de har ropat på hjälp från samhället eftersom de inte själva tycker att de kan göra något åt det här extrema våldet. De tycker inte att myndigheterna lyssnar på dem. Polisen säger att man utökar sina resurser, men det ser man inte resultaten av, eftersom morden bara fortsätter och fortsätter.

I den nyutkomna SVT-dokumentären "Våra barn dör" som Salihu arbetat med framkommer att endast en av de 17 dödsskjutningar som ägt rum i Järva sedan 2018 har lett till en fällande dom.

– Så det finns en enorm stor frustration, och en känsla av "vi och dem", bland boenden och föräldrar jag pratar med. De upplever att när deras barn dör tas det inte på lika stort allvar. Att deras liv inte är lika mycket värda.

Medierapportering

Camila Salazar Atías, kriminolog och kunskapsområdeschef på Fryshuset, känner igen bilden.

– Det är ganska desperata rop på hjälp och åtgärder: "Vad ska det krävas för att mitt barn inte ska bli sett som bara en siffra i statistiken?", säger hon.

Ett problem är mediernas gestaltning, där rapporteringen ofta ger sken av att de brotten sker "där borta".

– Men det är våra barn som skjuts. Våra barn, inte andras barn, säger hon.

Även Diamant Salihu ser att ett enormt ansvar ligger hos medierna.

– Till att börja med tycker jag att vi behöver vara mer konsekvent närvarande för att lyfta de röster som finns där, säger han.

– Jag tycker vi under många år har varit bekväma och vänt oss till talespersoner som får tala för ett helt område, bara för att det är lätt och går snabbt. Vi borde i stället vara ute och hitta de här personerna, de här mammorna till exempel, som har så himla mycket att säga.

Ögonöppnare

Han tror dock att mordet på Einar kan fungera som en ögonöppnare för många utanför områdena, och att det kan leda till en diskussion om de här frågorna som fortsatt saknas.

– Nu tvingas fler ha ett samtal med sina barn, eftersom deras favoritartist har blivit mördad.

Camila Salazar Atías på Fryshuset befarar att rapporteringen kan leda till att bilden som personer boende i förorterna har av att man ses som mindre värd känns bekräftad, men hon hoppas även att det kan öka förståelsen hos människor.

– Att man förstår att det här är ett problem för alla, inte bara för vissa. Det är ett samhällsproblem som vi behöver gå ihop tillsammans för att få stopp på.

Marc Skogelin/TT

Diamant Salihu är journalist på SVT. Arkivbild.
Diamant Salihu är journalist på SVT. Arkivbild.
Foto: Nils-Petter Nilsson/TT
Camila Salazar Atías, kriminolog och kunskapsområdeschef på Fryshuset. Arkivbild.
Camila Salazar Atías, kriminolog och kunskapsområdeschef på Fryshuset. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT

FAKTA

Fakta: Järvaområdet

Det som i i dag kallas Järvaområdet består av stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, i nordvästra Stockholm. Omkring 90 000 personer bor i området.

Mellan 1907 och 1970 var Järvafältet ett militärt övningsområde, men på 1960-talet slutade militären att öva på Järvafältet. Efter det beslutade Stockholms stad att man skulle uppföra hus där i stället.

Källa: Stockholmskällan

Inrikes

Miljöskandal växer – avfall har dumpats

Säckar för återvinning från konkursade företaget Think Pink, moderbolag till NMT, vars vd misstänks för grovt miljöbrott.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Utredningen kring olagligt dumpat miljöavfall i Eskilstuna, som blev känd tidigare i oktober, växer.

Det konkursade bolaget NMT, vars moderbolag är det skandalomsusade Think Pink, misstänks ligga bakom miljöbrottet och nu utreds även liknande dumpningar i Strängnäs och Flen, rapporterar P4 Sörmland.

– Jag kan bekräfta att vi bedriver förundersökning på fler ställen och det är bland annat i Strängnäs och Flen. Just nu utreder vi brottet och behöver få arbeta i fred, säger kammaråklagare Linda Schön till radion.

Björn Rabenius, samhällsbyggnadschef i Flen, säger till P4-kanalen att det rör sig om "ganska stora högar med olika typer av säckar med byggavfall och annan bråte".

Think Pink är ökänt för att ha dumpat stora mängder avfall på en rad platser i Sverige och företagets vd misstänks för grovt miljöbrott.

Anna Hansson/TT

Inrikes

Man allvarligt skadad i elsparksolycka

En man på elsparkscykel skadades allvarligt när han krockade med en personbil i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man på elsparkcykel skadades allvarligt när han krockade med en bil i Uppsala i lördags kväll.

Mannen är i 45-årsåldern. När han kom in till akuten på Akademiska sjukhuset vid 22.30-tiden bedömdes skadorna som livshotande. Efter operation har tillståndet stabiliserats.

"Vårdas inom intensivvården. Tillståndet allvarligt men stabilt", skriver sjukhuset i sin skaderapport.

Olyckan inträffade när personbilen svängde in på en tvärgata till Gamla Uppsalagatan, skriver polisen på sin hemsida. Elsparkcykeln kom åkande på en cykelöverfart och krockade då med bilen.

Polisen utreder händelsen som vållande till kroppsskada och brott mot väjningsplikten, rapporterar P4 Uppland.

Personbilsföraren skadades inte.

Inrikes

Med hårdare rättspolitik ska M locka S-röster

M-ledaren Ulf Kristersson är pragmatisk om samarbete med SD i olika sakfrågor, men vill inte att SD ska sitta med i en eventuell M-KD-regering. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna ser ett bättre läge för regeringsskifte nu än inför förra valet.
Partiet tror att en skärpt migrations- och rättspolitik och en ny grön politik blir valvinnande frågor.

När moderatstämman avslutades på söndagen peppade partisekreteraren ombuden inför valrörelsen.

– Vi vet att vi har ett starkt förtroende hos väljarna i deras viktigaste frågor, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Den ena delen av strategin är att fokusera på samhällsproblemen. Moderaterna hoppas locka över 150 000 S-väljare med hårdare tag mot brottsligheten, stramare migrationspolitik och förslag för stabil energiförsörjning.

Den andra delen av strategin är att vara "samlingspartiet" som kan samarbeta med alla partier för att få saker gjorda.

– Vår huvudfiende nummer ett kommer inte att vara andra politiska partier, utan de stora samhällsproblemen, säger Strömmer.

Kräva inflytande

Moderatledaren Ulf Kristersson siktar på att bilda regering med Kristdemokraterna efter valet, med stöd av Sverigedemokraterna (SD) och Liberalerna (L).

Med SD ser Kristersson framförallt ett samarbete kring rättspolitik, migration och energi.

Kristersson vill vara pragmatisk och samarbeta i sakfrågor, men han drar gränsen vid att ta in SD i regeringen.

Men M:s politiska motståndare, som anser att SD är rasistiskt, hävdar att SD kommer att kräva stort inflytande på en rad områden, inte minst för att ge sitt stöd till en borgerlig regerings budget.

Det tänkta samarbetet med SD debatterades aldrig på stämman. Och SD nämndes inte alls i vare sig partiledarens eller partisekreterarens stämmotal.

Men utanför plenisalen, vid kaffekopparna och utsikten mot Danmark, har det pratats om samarbetet med SD.

Hålla dörren öppen

Men Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, hör till dem som inte tycker att Ulf Kristersson ska stänga regeringsdörren. Han blev själv något av partiets enfant terrible när han valde att samarbeta lokalt med SD efter valet 2018.

– Jag tror inte att det är så smart att måla in sig i ett hörn, utan man ska ha lite alternativ – och ha respekt för att det är väljarna som till sist avgör, säger han.

– Skulle SD bli ännu större än i dag, då tror jag inte att de nöjer sig med att stå utanför.

Inför stämman har M-ledaren gett tre skäl till att han inte tar in SD i en eventuell högerregering efter valet: SD saknar regeringserfarenhet, SD tycker olika när det gäller EU, utrikespolitik och klimatpolitik och att partier i en regering måste vara överens om en lång rad små och stora beslut varje vecka.

Anna Tenje, kommunalråd i Växjö och andre vice ordförande i M, står helt bakom Ulf Kristerssons linje.

– Det finns för stora skillnader på områden där en regering måste ha en gemensam politik, säger hon.

Hon delar också Ulf Kristerssons syn på hur man ska hantera att uppgifter med jämna mellanrum dyker upp om sverigedemokrater som uttrycker sig rasistiskt.

– Varje parti har ansvar för att rensa upp i sina led och ta ansvar för att man har bra företrädare. Det vilar först och främst hos respektive parti, säger Anna Tenje.

När Ulf Kristersson får frågan om han aldrig, någon gång i framtiden, kommer att släppa in SD i en regering svarar han:

– Vad evigheten har i sitt sköte vet ingen.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, tycker inte att M ska låsa sig nu vid att inte släppa in SD i regeringen. Arkivbild.
Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, tycker inte att M ska låsa sig nu vid att inte släppa in SD i regeringen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Anna Tenje, kommunalråd Växjö, är öppen för samarbete med SD i sakfrågor, men säger nej till regeringssamarbete, Arkivbild.
Anna Tenje, kommunalråd Växjö, är öppen för samarbete med SD i sakfrågor, men säger nej till regeringssamarbete, Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Några av besluten på M-stämman

RÄTTSPOLITIK

Nytt polismål: 32 000 poliser till 2028

Bestraffa deltagande i kriminell organisation

Samhällsfarliga brottslingar ska få sättas i förvar efter avtjänat straff

Tillåt hemlig avlyssning mot kriminella nätverk utan konkret brottsmisstanke

Polisen ska kunna upprätta visitationszoner

Inför anonyma vittnen

Dubbelt straff för brott kopplade till gängkriminalitet

Minska mängdrabatten på straff när fler brott begåtts

Sänk straffmyndighetsåldern

JOBB OCH TILLVÄXT

Nytt mål: Halverad långtidsarbetslöshet inom tre år

Sänk kostnaden för att anställa unga under 26 år

Förstärkta nystartsjobb

90 pappadagar även för dem som saknar sjukpenninggrundad inkomst

Ingen bolagsskatt under ett företags tre första år

MIGRATION/INTEGRATION

Etableringsboende i max tre år

Statlig etableringsersättning i fem år

Barn får ställas i kö till skola högst tre år före skolstart

Stopp för vinstutdelning i skolföretag som inte klarar kvalitetskrav

Volymmål för asylsökande, cirka 5 000 per år

Sänkt kvotflyktingantal till 1 900 per år

Utvidgat försörjningskrav för anhöriginvandring

KLIMAT/ENERGI

Kraftigt utbyggd laddinfrastruktur.

Grönt bränslestöd för att stimulera produktion av biobränslen och vätgas i Sverige.

Undanröj hinder för kärnkraft. Minst en forskningsreaktor ska upprättas nästa mandatperiod.

Satsa på lagring av koldioxid, så kallad CCS och bio-CCS. Statligt stöd behövs.

Utred om koldioxid kan lagras i Sverige.

Ta fram en handlingsplan för fler gruvor, för metaller och mineraler som behövs i omställningen.

UTRIKES-/SÄKERHETSPOLITIK

Inför ett nationellt säkerhetsråd och utse nationell säkerhetsrådgivare

Återinför civilplikten

Två procent av BNP till försvaret

Avskaffa biståndsmålet om en procent av BNI och övergå till fyraårig biståndsram.

Källa: Moderaterna

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Kvarlevor hittade – polisen utreder mord

Kvarlevorna hittades i Trollhättan vid 16.30-tiden i fredags. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen har inlett en förundersökning om mord efter att mänskliga kvarlevor hittats i Trollhättan.

Fyndet gjordes i fredags eftermiddag.

– Det är ett skogsparti, ett friluftsområde, i närheten av centrala Trollhättan. Det finns bostäder runtomkring en bit bort, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen. Avspärrningarna är hävda. Kvarlevorna har skickats iväg för en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsak och identitet.

– Vi har inte någon helt säker fastställd identitet på den här personen. Det jobbar man på, säger Hans-Jörgen Ostler.

Ingen person är gripen eller misstänkt.

Inrikes

Studie: Skolidrott varje dag bra för hälsan

I projektet fick 217 elever 200 minuter idrott i veckan. En kontrollgrupp på 132 elever hade 60 minuter i veckan. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Idrott varje skoldag hela grundskolan ger god hälsa även som vuxen. Det visar en ny studie vid ortopediska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, skriver lärarförbundets tidning Ämnesläraren.

– Det finns förstås andra studier som visar att motion är bra för elevernas hälsa, men det finns inga andra studier i världen där man följt barn på samma sätt som vi under så lång tid, säger professor Magnus Karlsson till tidningen.

Tillsammans med professor Björn Rosengren har han följt 217 elever vid en skola i Bunkeflostrand sedan 1999.

Personerna har hunnit bli i snitt 23 år. Forskarna har i den nya studien undersökt muskelmassa och bentäthet och sedan jämfört med kontrollgruppen.

– Skillnaderna är precis desamma som när vi jämförde grupperna sista året under grundskoletiden.

Starkare kropp och färre frakturer är en följd. Men idrotten har också skapat ett sug efter fysisk aktivitet, en vana, anser forskarna.

Inrikes

Erdogan vill slänga ut ambassadör – oklart när

Turkiets president Erdogan har sagt att tio västerländska ambassadörer ska förklaras persona non grata. Arkivbild.
Foto: Vladimir Smirnov/AP/TT
Inrikes
Inrikes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beordrat sin utrikesminister att förklara bland andra Sveriges ambassadör för "persona non grata".
Men Sverige har ännu inte haft någon formell kontakt med Turkiet.
PREMIUM

– Vi har inte fått någon information från turkiska myndigheter, säger Hanna Rehn, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

Att beteckna en ambassadör som "persona non grata", icke önskvärd, är det första steget i den diplomatiska processen för att utvisa ambassadörer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL