Malmö

Kriminell snuvas på ersättning

Malmö
Malmö En man som på julafton 2018 blev skjuten i benet nekas brottsskadeersättning av Brottsoffermyndigheten som menar att mannen vid tillfället var involverad i kriminella aktiviteter.

Mannen ansökte efter skottskadan om brottsskadeersättning. Han hävdade att det inte var han som var måltavlan och att han inte vet vem eller vilka som sköt. Han trodde att gärningen var riktad mot någon annan som befann sig på platsen.

Någon gärningsperson har aldrig hittats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Dyraste flaskan såld på mindre än en sekund

Thomas Kuuttanen, vd på det företaget Symposion som importerat flaskan med världens äldsta whisky till Sverige.
Foto: Pressbild
Malmö
Skåne
Malmö Är 895 000 kronor ett rimligt pris för en flaska whisky? Jajjamen tyckte ett tiotal personer som kastades sig på beställ-knappen när en flaska Generations 80 Years Old från Glenlivet Distillery släpptes på Systembolagets webb-butik.

– Den såldes på mindre än en sekund, berättar Thomas Kuuttanen, vd på det Malmöbaserade företaget Symposion som importerat flaskan till Sverige.

Som tidningen tidigare berättat är flaskan en av 250 som förra året tappades från ett fat som destillerades 1940. Trots det saftiga priset är den betydligt billigare än de som säljs på andra håll i världen på grund av Systembolagets prissättningssystem. Det internationella rekommenderade priset är 960 000 kronor.

Thomas Kuuttanen har ingen information om vem det är som har köpt flaskan eller vart i landet den går eftersom försäljningen sker i Systembolagets regi.

– Efter vad jag har förstått var det en rejäl huggsexa och ett tiotal personer minst som hade försökt komma över den, säger han.

Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på hur mycket pengar det handlar om.

– Ja, men det är som ni sammanfattade det igår, ”dyraste dropparna billigast i Sverige”. Den som har den typen av pengar har möjligheten att snabbt göra sig en hacka, alternativt att ligga på den och hoppas att den kommer att öka ännu mer i värde. Sedan hoppas jag att den hamnar hos någon som har förmågan att öppna den, dricka den och njuta av den för det är en helt förtrollande whisky.

Foto: Pressbild

Thomas Kuuttanen själv tillhör de lyckliga som fått smaka på den 80-åriga dyrgripen eftersom man tillsammans med flaskan fick två tre-centiliters provflaskor.

– Det låter inte så mycket men det motsvarar ett värde på 40 000 kronor och de har fördelats ut till några ledande dryckesjournalister. Det var med i Nyhetsmorgon imorse när Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt tillsammans med en whiskyskribent från Allt om Whisky testade den i direktsändning.

Det måste vara en ganska speciell känsla att dricka den bara genom vetskapen om vad den kostar.

– Ja, fast för oss som är vana vid whisky tror jag att vetskapen om åldern är än mer förtrollande; att det aldrig tidigare har buteljerats whisky som är så här gammal.

Vad gör åldern med whiskyn?

– Precis som med viner är det väldigt få whiskysorter som klarar en riktigt lång lagring. All whisky är bra när den är 10 till 20 år gammal men sedan skiljs agnarna från vetet.

De whiskysorter som har ett riktigt bra destillat och som lagrats på ekfat av riktigt hög kvalitet kan lagras längre, uppemot 50 år, därefter är det, säger Thomas Kuuttanen, något av ett lotteri, oavsett kvaliteten på såväl whisky som fat och hantverk. Han kallar det ”fatets magi”. Som exempel berättar han om två andra whiskysorter från samma serie, Generations.

– För elva år sedan buteljerades en 70-årig whisky som då var världens äldsta. Den fick jag möjlighet att prova tillsammans med systerfatet, destillerat samma dag och som legat bara någon decimeter bort i samma lagerhus och som buteljerats som 63 år gammalt. Det yngre av de två var tungt, ekat och ganska tråkigt medan det som var sju år äldre var piggt och fräscht och alldeles fantastiskt. Då trodde jag att jag aldrig skulle få smaka något äldre.

Han menar att det är omöjligt att gissa sig till om någon verkligen kommer att öppna och dricka av den flaska som såldes på torsdagen.

– Jag hoppas det för det är lite som att släppa anden ur flaskan. Min förhoppning är att den kommer hem till någon som en dag kommer att öppna den.

Är det många som använder whisky i den här prisklassen som investeringsobjekt?

– Ja, det är det. Ser man på prisutvecklingen på den här typen av whisky sedan man började föra prisindex för åtta år sedan så har det ökat med 300 procent. Den som investerade en miljon i liknande whisky för åtta år sedan skulle ha tre miljoner idag. Dock inte jag för jag lyckas inte låta bli att öppna flaskorna.

Foto: Pressbild

Malmö

Malmöstjärnan jagar sitt tredje raka VM-guld

Innebandyspelare
Foto: Erik Mårtensson/TT
Malmö
Sport
Innebandy På torsdagen fanns som väntat nyckelspelaren i Malmö FBC Ellen Rasmussen med när den svenska VM-truppen presenterades.

– Jag känner mig given i landslaget, och förväntade mig en VM-plats, säger 25-åringen, som har varit bofast i Blågult i några år.

Mästerskapet spelas i IFU arena i Uppsala och inleds den 27 november när Sverige möter Slovakien. Sedan väntar möten med Tyskland och Finland.

– Det känns extra kul att få spela VM i Sverige den här gången. Vi vet förutsättningarna och känner oss bekväma. Och så får vi spela inför vår hemmapublik, påpekar hon.

Sju raka svenska guld

Målsättningen inför turneringen är förstås inget att hymla om. Sverige har sju raka VM-guld.

– Vi går alltid för seger, slår Ellen Rasmussen fast.

På de tolv världsmästerskap som har hunnit spelas sedan premiären i Finland 1997, så har Sverige nio guld, ett silver och två brons.

Men de två senaste VM-gulden har suttit mycket hårt åt. I slovakiska Bratislava 2017 krävdes det förlängning mot Schweiz finalen för att ta hem pokalen. Och två år senare i Schweiz så blev det seger mot Finland först efter en dramatisk straffläggning.

– Alla lag kan slå oss när de har en bra dag. Men i en försäsongsturnering mot Schweiz, Tjeckien och Finland vann vi överlägset. Då gick det bra för min egen del också, berättar Ellen Rasmussen.

Gått trögare i klubblaget

Malmöspelaren producerade hela åtta poäng, och visade med eftertryck att hon är en av de mer rutinerade och bärande spelarna i landslaget.

I klubblaget har det inte gått lika bra i upptakten på Svenska Superligan (SSL). Det har blivit två vinster och hela fyra förluster för Malmö FBC, som siktar på att vara med i SM-slutspelet till våren.

– Jag har inte riktigt kommit igång som jag velat, även om de två senaste matcherna har varit helt okej.

Men brukar ni inte alltid vara trögstartade på hösten?

– Jo, alla säger att det inte är meningen att Malmö ska börja serien bra, men jag tycker det börjar bli lite tjatigt att behöva höra det.

Klubbkamraten Madeleine Karlsson hade också hoppats på en VM-plats. Men hon hamnade precis utanför 20-mannatruppen, och finns med på en reservlista med tio spelare.

Hela tio VM-debutanter har tagits ut i förbundskaptenen Åsa Karlssons VM-trupp.

– Alla de uttagna spelarna har länge imponerat på oss, och visat i de landskamper vi har spelat att de är redo för VM. Vi har en komplett mix av spelare med både rutin och nya hungriga VM-debutanter, förklarar hon.

– För vår del handlar det om att vinna VM-guld, vi går in med den pressen från början. Alla ögon kommer att vara på oss och alla förväntar sig att vi ska vinna snyggt och stort, säger Åsa Karlsson.

– Men vi kände på Euro Floorball Tour i oktober att det kommer bli jättetufft att gå hela vägen, vilket vi har vetat hela tiden, säger den blågula förbundskaptenen.

Malmö

Polisen ger beröm till vakter och värdar efter tumultet

Efter matchen gick AIK-supportrar till angrepp mot ordningsvakter och matchvärdar som försökte stoppa dem att ta sig till andra sektioner på stadion.
Foto: Anders Bjurö/TT
Malmö
Malmö Efter tumultet mellan supportrar till MFF och AIK efter onsdagskvällens match ger polisen beröm till ordningsvakter och matchvärdar. Samtidigt riktar den skarp kritik mot de individer som var inblandade i bråket, där det bland annat kastades bengaler mellan läktarsektioner.

– Jag tycker att de gör ett jäkla bra jobb, vakterna och värdarna, säger Per Olof Söyseth, kommenderingschef under matchen.

På plan blev det en het match mellan två guldkandidater där MFF till slut gick segrande ur striden. Efter matchen uppstod tumultartade scener när AIK-supportrar tog sig från sin sektion bort till östra långsidan genom att klättra över skyddsnäten som ska förhindra just detta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Rattfylleridömd åklagare fick inte gehör i Arbetsdomstolen

Foto: Claudio Bresciani / TT
Malmö
Malmö En åklagare som omplacerades efter att kraschat med bilen efter en blöt after work fick behålla sin anställning men gavs andra arbetsuppgifter. Åklagaren hävdade att beslut stred mot anställningsskyddslagen och krävde 120 000 kronor i skadestånd.
Nu har arbetsdomstolen gett har arbetsgivare rätt som omplacerade honom.

Olyckan inträffade för drygt två år sedan efter att åklagaren och några kollegor träffats efter jobbet och druckit alkohol. Efteråt erbjöd han sig att köra en kvinnlig kollega hem. Det slutade med att bilen kraschade in i ett vägarbete.

Åklagaren åtalades och dömdes för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada för de skador kollegan fick. Hans arbetsgivare beslutade att han skulle få behålla jobbet men få andra arbetsuppgifter som inte var operativa under ett antal år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ny lekplatsbrand i Malmö

Lekplatsen på Kulladalsgatan är en av de som utsatts för anlagda bränder den senaste tiden.
Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Under natten mot torsdagen brann ännu en lekplats i Malmö.

Larmet om branden kom in till polisen 03:39. Då stod lekplatsen på Docentgatan i ljusan låga. Både polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen.

Lekplatsen blev totalförstörd i branden och polisen har upprättat en anmälan gällande skadegörelse genom brand. Man har i nuläget ingen misstänkt gärningsman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Malmö

Äldre man hittad skadad utomhus på Värnhem

Malmö
Malmö På onsdagskvällen arbetade polisen med dörrknackning i området kring Zenithgatan sedan en man i 60-årsåldern anträffats skadad på en innergård. Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

– Vi vet inte vad som har hänt honom, det kan vara ett sjukdomsfall, eller så kan det ligga något brott bakom, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen.

Någon teknisk undersökning gjordes inte utan platsen dokumenterades av patrull. Polisen utförde även dörrknackning i området för att samla in eventuella vittnesuppgifter.

– Vi är klara på platsen, och har även lämnat sjukhuset då vi inte kunnat prata med mannen, det är oförändrat läge, rubriceringen misshandel ligger därför kvar, säger Evelina Olsson, strax innan 21 på onsdagskvällen.

Malmö

Förvirring med nya avspärrningar i centrum

Mohammed Muzzini cyklar mellan olika skolor i Malmö för att jobba och tycker att nya cykelvägar är ett lyft i trafiken.
Foto: Kristina Davidson
Malmö
MALMÖ I tisdags stängdes Regementsgatan i centrum av i en månad på grund av ett arbete med att byta ut vattenledningar. Det har gjort att flera stadsbussar måste ta en annan väg in på Gustav Adolfs torg, vilket har orsakat en del förvirring hos samtliga trafikanter. Skånskan tog pulsen på några Malmöbor på språng.

– Man vänjer sig vid alla gatuarbeten i stan och lär sig hur man hittar rätt bland bussarna även om de kör en annan väg och det är andra hållplatser. Men skyltningen här på torget är för dålig, varför folk springer runt och letar efter rätt hållplats, säger Pia Nilsson, som bor på Mellanheden och nu väntar på buss nummer 4.

Pia Nilsson efterlyser bättre information när busstrafiken ändra sina körvägar i stan.
Foto: Kristina Davidson
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Många reservationer men budget väntas gå igenom

Malmö
MALMÖ När kommunstyrelsen möttes på plats för första gången på länge var ärendena få och mötet var avklarat på en halvtimme. Budgetförslaget som S och L står bakom klubbades igenom och går nu vidare till kommunfullmäktige där den stora budgetdebatten äger rum i november.

Samtliga övriga partier i kommunstyrelsen, V, M, C, SD och MP, reserverade sig mot styrets budget.

Hittills är det bara Miljöpartiet som presenterat en egen budget. Vänsterpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna kommer också att lägga egna budgetförslag. Dessa måste vara presenterade senast den 8 november.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL