Malmö

Inga bullar men många tips om 75-åring vid hundrastgård

Malmö
Malmö Tips har flödat in efter gårdagens uppgifter om att en äldre kvinna setts slänga bullar innehållandes vassa föremål i en hundrastgård vid Baltiska hallen. Samtidigt uppger polis att de inte kunnat säkra fynd på platsen.

–Vi har fått in flertalet tips sedan igår, säger Nicklas Andreasson utredare på Malmö polisen.

Tipsen kommer efter att det under gårdagen inkom en anmälan om att en 75-årig kvinna setts slänga bullar innehållandes vassa föremål i en hundrastgård vid Baltiska hallen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna misstänks efter hundattacker i Malmö

Arkivbild. Så här kan det se ut, brödbullar preparerade med vassa föremål för att locka hundar att äta och riskera att skada sig.
Foto: Privat
Malmö
Malmö Polisen har fått in en anmälan om att en kvinna i 70-årsåldern setts kasta bröd med metallbitar på en hundrastgård i Malmö.

Händelsen ska ha inträffat i söndags någon gång på förmiddagen men själva anmälan kom in natten till måndag. Informationen har först spridits på sociala medier i grupper som handlar om de många attackerna mot hundar i Malmö det senaste året.

– Det har spridits information i sociala medier kring händelsen och därefter har en annan person, inte den som var på plats och såg det här, gjort en anmälan, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ny våg av attacker mot hundar

På kort tid har polisen fått in flera anmälningar om mat som preparerats med häftklamrar och andra farliga föremål i Malmö.
Foto: TT
Malmö
Malmö En ny våg av attacker mot hundar kan vara under uppsegling. På kort tid har polisen fått in flera anmälningar om mat som preparerats med häftklamrar och andra farliga föremål, och som sedan placerats ut på platser där hundar vistas.

– Det finns en uppenbar tanke på var de placeras ut. Det är i anslutning till hundrastgårdar eller där man slänger hundbajspåsar. Det är något vi sett från slutet av förra året och hela våren, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Nils Norling, Polisen i Malmö presstalesperson.
Foto: Johan Nilsson / TT
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Unga män döms för misslyckat rånförsök

Rånarna ville komma åt 16-åringens elcykel av liknande modell som den på bilden, men polis stoppade rånet.
Foto: Roald
Foto: Berit
Malmö
Malmö Två unga män försökte råna en 16-årig pojke på hans elcykel, en så kallad fat bike. Rånet misslyckade men de båda gärningsmännen greps. Nu döms de för händelsen.

Rånförsöket skedde på Kalkbrottsgatan i Limhamn i somras. Den 16-årige pojken kom åkande på sin eldrivna fat bike på Kalkbrottsgatan när två personer ställde sig i vägen för honom så att han tvingades stanna.

De båda rånarna uppmanade sedan 16-åringen att kliva av sin cykel. Då dök en polispatrull upp. Pojken lyckades göra poliserna uppmärksamma på vad som pågick. Då försökte de båda männen gå därifrån, men stoppades snabbt av polis.

Rånarna, 19 och 20 år gamla, lämnade olika förklaringar om vad som nyss hänt och vad de gjorde på platsen. En av dem hävdade att de bara frågat 16-åringen om han ville sälja sin elcykel och vad den i så fall kostade.

Svårt att sova

Rånarduon ställdes inför rätta. Nu har domen fallit. Den yngre av dem döms till skyddstillsyn och hundra timmars samhällstjänst för försök till rån. Hans kumpan får villkorlig dom för samma brott. De ska också gemensamt betala 8 300 kronor i skadestånd till 16-åringen.

Under rättegången berättade pojken att händelsen påverkat honom mycket, både när den inträffade och efteråt. Han har haft svårt att sova, skolresultaten har försämrats och vill inte gå ut på egen hand.

Malmö

Dyraste flaskan såld på mindre än en sekund

Thomas Kuuttanen, vd på det företaget Symposion som importerat flaskan med världens äldsta whisky till Sverige.
Foto: Pressbild
Malmö
Skåne
Malmö Är 895 000 kronor ett rimligt pris för en flaska whisky? Jajjamen tyckte ett tiotal personer som kastades sig på beställ-knappen när en flaska Generations 80 Years Old från Glenlivet Distillery släpptes på Systembolagets webb-butik.

– Den såldes på mindre än en sekund, berättar Thomas Kuuttanen, vd på det Malmöbaserade företaget Symposion som importerat flaskan till Sverige.

Som tidningen tidigare berättat är flaskan en av 250 som förra året tappades från ett fat som destillerades 1940. Trots det saftiga priset är den betydligt billigare än de som säljs på andra håll i världen på grund av Systembolagets prissättningssystem. Det internationella rekommenderade priset är 960 000 kronor.

Thomas Kuuttanen har ingen information om vem det är som har köpt flaskan eller vart i landet den går eftersom försäljningen sker i Systembolagets regi.

– Efter vad jag har förstått var det en rejäl huggsexa och ett tiotal personer minst som hade försökt komma över den, säger han.

Det är ganska anmärkningsvärt med tanke på hur mycket pengar det handlar om.

– Ja, men det är som ni sammanfattade det igår, ”dyraste dropparna billigast i Sverige”. Den som har den typen av pengar har möjligheten att snabbt göra sig en hacka, alternativt att ligga på den och hoppas att den kommer att öka ännu mer i värde. Sedan hoppas jag att den hamnar hos någon som har förmågan att öppna den, dricka den och njuta av den för det är en helt förtrollande whisky.

Foto: Pressbild

Thomas Kuuttanen själv tillhör de lyckliga som fått smaka på den 80-åriga dyrgripen eftersom man tillsammans med flaskan fick två tre-centiliters provflaskor.

– Det låter inte så mycket men det motsvarar ett värde på 40 000 kronor och de har fördelats ut till några ledande dryckesjournalister. Det var med i Nyhetsmorgon imorse när Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt tillsammans med en whiskyskribent från Allt om Whisky testade den i direktsändning.

Det måste vara en ganska speciell känsla att dricka den bara genom vetskapen om vad den kostar.

– Ja, fast för oss som är vana vid whisky tror jag att vetskapen om åldern är än mer förtrollande; att det aldrig tidigare har buteljerats whisky som är så här gammal.

Vad gör åldern med whiskyn?

– Precis som med viner är det väldigt få whiskysorter som klarar en riktigt lång lagring. All whisky är bra när den är 10 till 20 år gammal men sedan skiljs agnarna från vetet.

De whiskysorter som har ett riktigt bra destillat och som lagrats på ekfat av riktigt hög kvalitet kan lagras längre, uppemot 50 år, därefter är det, säger Thomas Kuuttanen, något av ett lotteri, oavsett kvaliteten på såväl whisky som fat och hantverk. Han kallar det ”fatets magi”. Som exempel berättar han om två andra whiskysorter från samma serie, Generations.

– För elva år sedan buteljerades en 70-årig whisky som då var världens äldsta. Den fick jag möjlighet att prova tillsammans med systerfatet, destillerat samma dag och som legat bara någon decimeter bort i samma lagerhus och som buteljerats som 63 år gammalt. Det yngre av de två var tungt, ekat och ganska tråkigt medan det som var sju år äldre var piggt och fräscht och alldeles fantastiskt. Då trodde jag att jag aldrig skulle få smaka något äldre.

Han menar att det är omöjligt att gissa sig till om någon verkligen kommer att öppna och dricka av den flaska som såldes på torsdagen.

– Jag hoppas det för det är lite som att släppa anden ur flaskan. Min förhoppning är att den kommer hem till någon som en dag kommer att öppna den.

Är det många som använder whisky i den här prisklassen som investeringsobjekt?

– Ja, det är det. Ser man på prisutvecklingen på den här typen av whisky sedan man började föra prisindex för åtta år sedan så har det ökat med 300 procent. Den som investerade en miljon i liknande whisky för åtta år sedan skulle ha tre miljoner idag. Dock inte jag för jag lyckas inte låta bli att öppna flaskorna.

Foto: Pressbild

Malmö

Malmöstjärnan jagar sitt tredje raka VM-guld

Innebandyspelare
Foto: Erik Mårtensson/TT
Malmö
Sport
Innebandy På torsdagen fanns som väntat nyckelspelaren i Malmö FBC Ellen Rasmussen med när den svenska VM-truppen presenterades.

– Jag känner mig given i landslaget, och förväntade mig en VM-plats, säger 25-åringen, som har varit bofast i Blågult i några år.

Mästerskapet spelas i IFU arena i Uppsala och inleds den 27 november när Sverige möter Slovakien. Sedan väntar möten med Tyskland och Finland.

– Det känns extra kul att få spela VM i Sverige den här gången. Vi vet förutsättningarna och känner oss bekväma. Och så får vi spela inför vår hemmapublik, påpekar hon.

Sju raka svenska guld

Målsättningen inför turneringen är förstås inget att hymla om. Sverige har sju raka VM-guld.

– Vi går alltid för seger, slår Ellen Rasmussen fast.

På de tolv världsmästerskap som har hunnit spelas sedan premiären i Finland 1997, så har Sverige nio guld, ett silver och två brons.

Men de två senaste VM-gulden har suttit mycket hårt åt. I slovakiska Bratislava 2017 krävdes det förlängning mot Schweiz finalen för att ta hem pokalen. Och två år senare i Schweiz så blev det seger mot Finland först efter en dramatisk straffläggning.

– Alla lag kan slå oss när de har en bra dag. Men i en försäsongsturnering mot Schweiz, Tjeckien och Finland vann vi överlägset. Då gick det bra för min egen del också, berättar Ellen Rasmussen.

Gått trögare i klubblaget

Malmöspelaren producerade hela åtta poäng, och visade med eftertryck att hon är en av de mer rutinerade och bärande spelarna i landslaget.

I klubblaget har det inte gått lika bra i upptakten på Svenska Superligan (SSL). Det har blivit två vinster och hela fyra förluster för Malmö FBC, som siktar på att vara med i SM-slutspelet till våren.

– Jag har inte riktigt kommit igång som jag velat, även om de två senaste matcherna har varit helt okej.

Men brukar ni inte alltid vara trögstartade på hösten?

– Jo, alla säger att det inte är meningen att Malmö ska börja serien bra, men jag tycker det börjar bli lite tjatigt att behöva höra det.

Klubbkamraten Madeleine Karlsson hade också hoppats på en VM-plats. Men hon hamnade precis utanför 20-mannatruppen, och finns med på en reservlista med tio spelare.

Hela tio VM-debutanter har tagits ut i förbundskaptenen Åsa Karlssons VM-trupp.

– Alla de uttagna spelarna har länge imponerat på oss, och visat i de landskamper vi har spelat att de är redo för VM. Vi har en komplett mix av spelare med både rutin och nya hungriga VM-debutanter, förklarar hon.

– För vår del handlar det om att vinna VM-guld, vi går in med den pressen från början. Alla ögon kommer att vara på oss och alla förväntar sig att vi ska vinna snyggt och stort, säger Åsa Karlsson.

– Men vi kände på Euro Floorball Tour i oktober att det kommer bli jättetufft att gå hela vägen, vilket vi har vetat hela tiden, säger den blågula förbundskaptenen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Malmö

Polisen ger beröm till vakter och värdar efter tumultet

Efter matchen gick AIK-supportrar till angrepp mot ordningsvakter och matchvärdar som försökte stoppa dem att ta sig till andra sektioner på stadion.
Foto: Anders Bjurö/TT
Malmö
Malmö Efter tumultet mellan supportrar till MFF och AIK efter onsdagskvällens match ger polisen beröm till ordningsvakter och matchvärdar. Samtidigt riktar den skarp kritik mot de individer som var inblandade i bråket, där det bland annat kastades bengaler mellan läktarsektioner.

– Jag tycker att de gör ett jäkla bra jobb, vakterna och värdarna, säger Per Olof Söyseth, kommenderingschef under matchen.

På plan blev det en het match mellan två guldkandidater där MFF till slut gick segrande ur striden. Efter matchen uppstod tumultartade scener när AIK-supportrar tog sig från sin sektion bort till östra långsidan genom att klättra över skyddsnäten som ska förhindra just detta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Rattfylleridömd åklagare fick inte gehör i Arbetsdomstolen

Foto: Claudio Bresciani / TT
Malmö
Malmö En åklagare som omplacerades efter att kraschat med bilen efter en blöt after work fick behålla sin anställning men gavs andra arbetsuppgifter. Åklagaren hävdade att beslut stred mot anställningsskyddslagen och krävde 120 000 kronor i skadestånd.
Nu har arbetsdomstolen gett har arbetsgivare rätt som omplacerade honom.

Olyckan inträffade för drygt två år sedan efter att åklagaren och några kollegor träffats efter jobbet och druckit alkohol. Efteråt erbjöd han sig att köra en kvinnlig kollega hem. Det slutade med att bilen kraschade in i ett vägarbete.

Åklagaren åtalades och dömdes för grovt rattfylleri och grovt vållande till kroppsskada för de skador kollegan fick. Hans arbetsgivare beslutade att han skulle få behålla jobbet men få andra arbetsuppgifter som inte var operativa under ett antal år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ny lekplatsbrand i Malmö

Lekplatsen på Kulladalsgatan är en av de som utsatts för anlagda bränder den senaste tiden.
Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Under natten mot torsdagen brann ännu en lekplats i Malmö.

Larmet om branden kom in till polisen 03:39. Då stod lekplatsen på Docentgatan i ljusan låga. Både polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen.

Lekplatsen blev totalförstörd i branden och polisen har upprättat en anmälan gällande skadegörelse genom brand. Man har i nuläget ingen misstänkt gärningsman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL