Lagfarter SkD

55 kvadratmeter stort hus i Hörby sålt till ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD David Hampus André Sloberg, 19, är ny ägare till fastigheten på adressen Häggenäs Ringsborg 4916 i Hörby. Huset byggdes 1967 och har en boyta på 55 kvadratmeter. Säljare är Anna Malin Caroline Dahlman och Jens Simon Gustavo Dahlman. Affären blev klar i april 2021 och köpesumman blev 600 000 kronor.

Lite mer än en kilometer därifrån såldes i mars ett annat hus, på Enebacksvägen 5. Priset blev där 1 995 000 kronor, för det 79 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hög infektionsdödlighet vid psykisk ohälsa

Dödligheten i infektionssjukdomar är hög hos patienter med svår psykisk ohälsa. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Personer med psykossjukdom eller bipolär sjukdom löper dubbelt så hög risk att dö i infektionssjukdomar som influensa och lunginflammation, visar en ny studie.
I åldersgruppen 40 till 59 år är risken sex gånger så hög.

Registerstudien, som utförts vid Umeå universitet, bygger på dödsfall och sjukhusinläggningar under 2018 och 2019. Forskarna undersökte hur många patienter med bipolär- eller psykossjukdom som blev inlagda på sjukhus eller dog i influensa eller lunginflammation jämfört med normalbefolkningen.

Risken att dö visade sig överlag vara dubbelt så hög för de svårt psykiskt sjuka. I synnerhet stack åldersgruppen 40–59 år ut. För den var risken sexfaldig.

– Enligt andra studier börjar det biologiska åldrandet slå igenom 10–15 år tidigare hos gruppen med allvarlig psykisk sjukdom. Med mer samsjuklighet och andra riskfaktorer kan en 55-åring jämföras med en 65-åring som inte har de här sjukdomarna, säger överläkare Martin Maripuu, studiens projektledare.

Livsstil kan spela in

Exakt varför dödligheten är så mycket högre hos gruppen med psykossjukdomar kan studien inte besvara. Även när forskarna tog hänsyn till riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar var dödligheten cirka tre gånger högre. Enligt Maripuu kan en del av förklaringen ligga i livsstilsfaktorer.

– I den här registerstudien är vi begränsade, vi kan till exempel inte se om patienterna röker eller är överviktiga, säger han.

– Hjärt-kärlsjukdomar är också vanligare – psykossjuka dör betydligt oftare av det jämfört med normalbefolkningen. Där har det gjorts fler studier, och när man justerat för alla faktorer finns det ändå en ökad risk som man inte säkert kan säga vad den beror på. Det kan ha att göra med stress, gener och andra omgivingsfaktorer att göra.

Bör vaccineras

Forskarna efterlyser nu mer forskning på området och lyfter fram behovet av att anpassa vården.

– Man behöver satsa mer på förebyggande åtgärder. Det första jag tänker på är de medicinska riskgrupper, till exempel diabetiker, som rekommenderas att ta influensavaccin varje år – frågan är om inte den här gruppen ska räknas in där. Kanske inte alla åldrar, men man skulle kunna satsa på just gruppen mellan 40 och 59, säger Maripuu.

Joel Malmén/TT

FAKTA

Fakta: Om studien

Alla personer i Sveriges befolkning som var minst 20 år gamla den 31 december 2017 inkluderades i studien.

Totalt innebar det 7 780 727 personer – 97 034 (1,2 procent) inom sjukdomsgruppen och 7 683 693 (98,8 procent) i kontrollgruppen.

Antalet fall mellan 18 och 20 års ålder antogs i studien vara försumbart.

Tidsintervallet som mättes var 1 januari 2018 till 31 december 2019.

Källa: MDPI

Kultur och nöje

Buzz Lightyear får egen film

Buzz Lightyears rymddräkt med sina gröna detaljer. Pressbild.
Foto: Disney/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Buzz Lightyear från "Toy story"-filmerna spelar huvudrollen i den kommande Pixarfilmen "Lightyear", som nu har fått sin första trailer.

Men det är inte leksaken, utan leksakens mänskliga förlaga – alltså själva karaktären Buzz Lightyear – som filmen kretsar kring, berättar regissören Angus MacLane.

– I "Toy storys" universum skulle det här vara en film som kanske Andy hade sett, som skulle få honom att vilja ha en Buzz Lightyear-figur, förklarar han för Entertainment Weekly.

I stället för skådespelaren Tim Allen görs rösten den här gången av Chris Evans ("Captain America").

"Lightyear" har biopremiär nästa sommar.

Sport

Nylander hjälte efter förlängningsmål

Torontos William Nylander överlistar Kevin Lankinen i Chicago-målet och sätter avgörandet 3–2.
Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT
Sport
Sport Efter fyra förluster blev Torontos William Nylander matchhjälte i natt när han satte det avgörande 3–2-målet i förlängningen mot Chicago i NHL-ishockeyn.

Den intensiva förlängningsperioden vara bara drygt minuten gammal när Torontos Auston Matthews fick tag på returen efter ett misslyckat avslut av Chicago och i en blixtsnabb spelvändning passade Nylander som helt fri överlistade Kevin Lankinen i Chicago-målet.

Det var 25-åringens tredje mål på åtta matcher den här säsongen och en skön revansch för Toronto efter fyra tunga förluster, senast mot Carolina och Pittsburgh.

Ljuset i tunneln ser dock ut att vara långt borta för Chicago, som inte har vunnit en enda av sina sju matcher hittills den här säsongen. Hoppet tändes för det krisande laget när man fick in två mål i den första perioden, men sedan visade Toronto vilket som var det bättre laget. Reduceringen kom i början av den andra perioden och i mitten av den tredje satte spelade Rasmus Sandin fram till 2–2.

Toronto ligger femma av de åtta lagen i NHL:s Atlantic-division, på sju poäng, men har spelat både en och två matcher mer än de fyra framförvarande lagen: Florida, Buffalo, Detroit och Tampa Bay.

Susanna Persson Öste/TT

Utrikes

Nya Zeeland öppnar – men bara för medborgare

Chris Hipkins, ministern som ansvarar för Nya Zeelands hantering av pandemin. Arkivbild.
Foto: Robert Kitchin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya Zeeland, som sedan pandemins tidiga dagar har haft strikta regler om karantän vid inresa, meddelar att man gradvis kommer att lätta på kraven.
Beslutet innebär att det blir lättare för nyzeeländare att ta sig hem. Däremot sägs inget om när utländska medborgare åter kan välkomnas.

Från och med november kommer det bara att krävas att man efter inresa i landet tillbringar en vecka på karantänhotell, i stället för som tidigare två veckor. För resenärer från några lågriskländer – önationer i Stilla havet – räcker det att isolera sig i hemmet.

Covid-19-ansvarige ministern Chris Hipkins säger att reglerna kommer att lättas ytterligare när 90 procent av befolkningen över tolv år är fullvaccinerad. Nu har omkring 72 procent av vaccinberättigade nyzeeländare fått två doser.

Nyzeeländare som har strandats utomlands beskriver hur de inte kan komma hem då det är svårt att boka plats på karantänhotellen.

– Jag medger att det är mycket svårt där. Mitt budskap till de människor som är angelägna om att komma tillbaka till Nya Zeeland är: Ni behöver inte vänta så länge nu, säger Hipkins.

Han säger vidare att de flesta återvändande nyzeeländare nog kommer att kunna isolera sig i hemmet från och med början av nästa år.

– Turister är mer av en utmaning, eftersom de inte nödvändigtvis har någonstans att isolera sig vid ankomsten. Men vi kommer att arbeta oss igenom allt det här

Inrikes

"Kommer jag ligga här och dö?"

Inrikes
Inrikes Ett djupt knivhugg i en lärares mage utdelas av en 15-åring iförd skelettmask på höstterminens första dag. Fler på skolan skulle skadas eller dödas enligt pojkens ursprungsplan, men när läraren segnat ner ändrar han sig.
Nu inleds rättegången i Lunds tingsrätt.

"Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna", säger 15-åringen som nu ställs inför rätta för mordförsök på sin lärare, i polisförhör.

På polisens fråga om vilka åsikter det handlar om sammanfattar han: "Antiislam".

Han är också åtalad för grova hot mot andra lärare och elever och även mot den polisman som kom först till Källebergsskolan i Eslöv denna augustimorgon och ensam lyckades avväpna pojken.

Varningsklockorna hade ringt kring den åtalade pojken under lång tid. I januari gick han omkring i Eslöv med hakkorsbindel runt armen, men stoppades av polis och blev hemkörd till föräldrarna. I maj blev han påkommen med tre kastknivar, som han hade tagit med till skolan – och 13 dagar före dådet på skolan fick svensk polis larm om att han via internet hade hotat att genomföra ett skolattentat i Australien.

"Ett skämt"

När poliser då återigen knackade på dörren till familjens bostad bortförklarade han skolhotet med att det var ett skämt. Men i själva verket hade han under sommarlovets sista veckor skissat på en kommande attack mot sin egen högstadieskola, något han också hade diskuterat med sina vänner online.

Natten till den 19 augusti hade han svårt att sova, berättar han i polisförhör, och det var då han bestämde sig för att sätta planen i verket. En och en halv timme innan skolan skulle börja gick han dit, med ett knivbälte dolt under sin rock och övrig utrustning i en gympakasse. Han gömde sig i ett bås intill skolans fotbollsplan, där han klädde om när det blev dags.

Han beskriver själv att han skakade i kroppen när han gick mot skolan:

"Jag hade adrenalin, jag tänkte inte, det bara hände."

På huvudet hade han en hjälm med påslagen kamera för att livesända skolattacken på nätet.

"Kniv i magen direkt"

Läraren som råkade komma i hans väg hade lämnat klassrummet för att lotsa några nya elever rätt.

"Jag hinner inte reagera utan har en kniv i magen direkt", berättar läraren för polisen efteråt.

Medan läraren ligger på golvet hör han pojken uttrycka förvåning över att det inte blöder mer från knivhugget. Pojken tycker också att det tar lång tid innan polisen kommer. I det läget vet läraren inte om pojken ska ge sig på honom igen. En annan tanke far genom huvudet, berättar läraren:

"Kommer jag ligga här och dö innan någon hinner fram och kan ge mig hjälp?"

I polisförhören efteråt nekar 15-åringen till att målet var att döda. Läraren som han tillfogat livshotande skador beskriver han som "jättesnäll" – att just han blev knivhuggen berodde på att han hade råkat komma närmast.

"Ville bara skada"

15-åringen "ville bara skada" och hade han velat skada fler hade han kunnat, men han avstod, understryker han. Samtidigt hade han tidigare skrivit att han ville döda så många som möjligt. Han hade också antecknat i vilka klasser det fanns många muslimer och pridesympatisörer, det vill säga tilltänkta offer, och dessutom namngett en annan lärare som han ville döda.

Polismannen som avväpnade pojken var på plats bara cirka fem minuter efter att larmet hade kommit in. Han visste att den andra radiobilen som utgår från Eslöv var på uppdrag i Höör och bestämde sig för att ensam gå in i skolan. När han närmar sig pojken uppfattar han det som att han får ett vapen riktat mot sig.

Två varningsskott

Han avlossar två varningsskott i marken och skriker till pojken att "det gör jävligt ont att bli skjuten i benet". Efter ytterligare tvekan ger 15-åringen upp och lägger sig ner på marken, där han får ligga med ett vapen riktat mot sig tills en hundpatrull kommer och hjälper till att övermanna honom.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har visat att pojken kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid dådet och vid undersökningstillfället. Rättegången hålls under fem dagar i Lunds tingsrätt.

Cecilia Klintö/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kultur och nöje

Annika Norlin släpper nytt – som sig själv

Kultur och nöje
Kultur och nöje Leonard Cohens kulturmansliv på ön Hydra är en inspiration. Pengar är en annan när Annika Norlin släpper ny musik.
– Det är en lyx att ha åsikten att "man inte ska prata om pengar", säger hon.

Artistnamnen Hello Saferide och Säkert! får vila. Den här gången är det Annika Norlin som gäller. Först ut är låtarna "Hydra" och "Pengar".

TT: Det känns så lockande att skriva att du har "hittat dig själv nu". Har du det?

– Ha, jag önskar att det var så. Men det handlar mer om att jag har skrivit låtar på både engelska och svenska. Jag jobbar också med nya människor, säger Annika Norlin och fortsätter:

– Min instinkt var att det skulle heta något annat men då var det folk runt mig som bara: "nej men det blir för konstigt, ska du inte heta ditt egna namn?" Och jag kunde hålla med om det, det är lite läskigt men så får det bli nu.

Leonard Cohen-inspiration

Låten "Hydra", den engelskspråkiga delen av dubbelsläppet som föregår kommande skivan "Mentor", tog form efter att Annika Norlin tittat på en dokumentär om Leonard Cohens år på den grekiska ön Hydra.

– Han säger vid något tillfälle att han väljer bort allt för att bli en bättre konstnär. Det finns något som är mäktigt och lockande i det. Mitt vanliga jag väljer att vara en rimlig person snarare än en fullblodskonstnär, men jag kan känna en sorg ibland över att jag inte har tillåtit mig själv att gå hela vägen.

TT: Hade det varit stor skillnad om du varit en fullfjädrad kulturkvinna?

– Det är så långt från min personlighet och jag är så noga med att förankra den sortens kultur jag gör i den lilla människan. Men man har många olika röster inom sig och det är intressant att fundera över vad som skulle hända om man tystar den som säger att den vill skapa men också ha fungerande vänskapsrelationer.

Jakt på pengar

När Annika Norlin blev tvungen att stanna upp i pandemitillvaron fick låtarna en tillbakablickande ton, trots att hon vinnlagt sig om att det egentligen inte skulle finnas något särskilt tema på skivan den här gången.

Ett exempel är låten "Pengar", som skildrar en slags klassresa. Den är inte självbiografisk men Annika Norlin minns tiden i början av 2000-talet, då hon var journalist och aldrig fick något fast jobb, som en ständig jakt på pengar och trygghet.

– Jag minns också att man så tydligt kunde se vilka som var inne och ute. En bild som jag aldrig kommer att glömma är det här med vip-rummen som fanns på krogarna, där så många stod utanför och tittade in. Men de som var där inne tittade aldrig ut, säger hon och fortsätter:

– Nu är jag säkert själv en sån som får vara i de där vip-rummen ibland. Det finns något väldigt läskigt och bisarrt i det som har något slags laddning.

TT: Pengar generellt "ska" man ju helst inte prata om. Eller upplever du att det är så?

– Ja, definitivt. Men det är intressant för jag rör mig emellan kompisar som inte har en krona och kompisar som har väldigt mycket pengar. Det är en lyx att ha den åsikten att man inte ska prata om pengar, säger hon.

"Väldigt smickrad"

Hela albumet "Mentor" kommer i början av nästa år. Titeln kommer sig bland annat av att Annika Norlin i kraft av sin "hederliga ålder" blev tillfrågad om hon ville bli mentor åt en ung tjej.

– Då händer det ju olika saker i en, som att man blir väldigt smickrad men också tänker att "va fan, jag vet ju ingenting om nåt". Men det händer något kul i relation till låtarna om man tänker sig att det skulle komma en mentor och ge det extremt dåliga rådet att man skulle släppa sin familj och barn och flytta till Hydra för att utveckla sin kultur.

Miranda Sigander/TT

FAKTA

Fakta: Annika Norlin

Född: 22 november 1977 i Östersund

Bor: Umeå

Tidigare meriter: Har jobbat som journalist på bland annat Aftonbladet och P3. 2005 släpptes debutskivan "Introducing ...Hello Saferide". 2007 kom första albumet under artistnamnet Säkert!. Sedan dess har hon belönats med bland annat fem Grammis. På senare tid har hon skrivit boken "Jag ser allt du gör", släppt Säkert!-skivan "Däggdjur" och haft en brevväxling, "Correspondance", med musikern Jens Lekman.

Aktuell: Dubbelsingeln ”Hydra”/”Pengar” släpps den 29 oktober. Albumet "Mentor" släpps i början av 2022.

Skurup

Arbetslösheten i Skurup dyker

Fyra personer kring ett konferensbord
Foto: Jeanette Thelander
Skurup
Skurup Under september minskade arbetslösheten i Sverige som helhet. Men i Skurup minskade den med nästan 20 procent, vilket är en långt större minskning än både rikssnittet och snittet i Skåne. En förklaring är den samverkansmodell som möjliggörs genom kommunens storlek - och kultur.

– Vi har förändrat vårt arbete och satsat mycket på samverkan, säger Natasha Regnell som är kommunens arbetsmarknadssamordnare. Det handlar inte bara om en parameter som kan förklara att arbetslösheten minskar.

Även bland unga 18-24 år, utmärker sig Skurup med sin fallande arbetslöshet. Här har arbetslösheten minskat med nästan 30 procent, att jämföra med rikssnittet och Skånesnittet som ligger på 26,8 respektive 25,1 procent i septemberstatistiken.

Långsiktighet ger resultat

Natasha Regnell understryker att det är långsiktiga åtgärder som påverkar arbetslösheten i positiv riktning, inte minst bland de unga:

– Det jag lade märke till när jag började här för några år sedan var att man har en relativt låg utbildningsnivå i Skurups kommun. Nu har en del regler förändrats, till exempel kan man få behålla aktivitetsstödet och plugga samtidigt. Fler utbildningar har också blivit berättigande till studiemedel.

Förändringarna gör att fler unga kan skaffa sig kunskaper som kan hjälpa dem in på arbetsmarknaden. Dessutom satsar man på att hjälpa så kallade ”hemmasittare”, elever som inte är klara med sin gymnasieutbildning men som sällan eller aldrig är eller har varit i skolan, av olika anledningar.

– Det är en grupp som man ofta tappar. De är inte inskrivna på Arbetsförmedlingen och de är heller inte sjukskrivna så att de hamnar i Försäkringskassans rullor. En del har varit borta så länge att de inte ens finns med i skolvärlden längre, säger Natasha Regnell. Men nu kan vi prata med varandra och hjälpas åt, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, vi på arbetsmarknadsenheten, socialtjänst och polis...

– Vi har blivit rätt snabba på att fånga upp de här unga vuxna. Det ska inte vara så att de går hemma så länge att till och med deras föräldrar tröttnar till slut.

Storlek har betydelse

Skurups kommun har en fördel genom sin storlek, som gör att nätverkande och personliga kontakter är relativt enkla att arbeta upp, menar Natasha Regnell som har erfarenhet från både stora kommuner som Malmö och mindre som Svedala.

– Både storleken, mentaliteten och kulturen här i Skurup gör att arbetet fungerar bra. Det finns en genuin vilja att hjälpa människor och oftast jobbar man prestigelöst och transparent.

– Man vet vem som är ansvarig för vissa typer av frågor och kan knacka på dörren hos den personen om det är något man behöver ta tag i. Men vi har också formaliserat samverkansarbetet. Alla kommunens förvaltningar pratar med varandra och vi har regelbundna möten där vi träffas och pratar utifrån arbetslöshet och egen försörjning, oavsett hur det ser ut.

Extra satsning

Det senaste året har det gjorts en extra satsning på den interna arbetsmarknadsenheten vad gäller människor som får försörjningsstöd.

– Det handlar om coachning, kartläggning och mycket samhällskunskap, många nyanlända har till exempel ingen aning om hur det svenska systemet fungerar och det kan man förstå. Men det är också många infödda svenskar som faktiskt har gått igenom skolan utan att få med sig de grundläggande kunskaperna.

Ytterligare en förklaring till sjunkande arbetslöshet är att kommunen är generös med praktikplatser och att även det privata näringslivet öppnar sina dörrar. En arbetslivserfarenhet och en referens kan vara guld värt, enligt Natasha Regnell:

– Många som går arbetslösa har faktiskt aldrig haft något jobb.

FAKTA

Vägen ur arbetslösheten

Baserat på verkligheten kan en historia om vägen ur arbetslösheten i Skurup se ut så här:

Rosa är 29 år och har haft försörjningsstöd i flera år. Hon har känt sig trött och har länge haft en sjukdomskänsla som gör att hon varken har någon slutförd gymnasieutbildning eller ett arbete.

I Skurup får hon hjälp, först med att reda ut sin hälsa. Det visar sig att hon har fel på sköldkörteln och att det är något som går att behandla.

Under ett halvår får hon stöd genom motivationshöjande arbete eftersom hon har kommit till en punkt i livet där hon inte längre vet hur det är att lyckas.

I små steg får hon prova på olika typer av arbetsuppgifter genom praktik inom kommunen under kortare perioder. Efter en tid känner hon sig redo för ett mer varaktigt jobb på deltid och får en utvecklingsanställning genom Arbetsförmedlingen, med handledning.

Efter ett år är Rosa självgående på jobbet, hon har fått bättre självförtroende och kan ta egna initiativ. Eftersom hon nu har bra referenser från en arbetsplats och har sökt flera olika jobb, får hon så småningom en helt vanlig anställning.

Lund

Länsstyrelsen ger Lund bakläxa

Länsstyrelsen går på ESS överklagande av ett beslut om markhöjning vid den närliggande spårvägshållplatsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund Länsstyrelsen går på ESS linje river upp Byggnadsnämndens beslut att tillåta en markhöjning med nästan en meter för att tillgänglighetsanpassa spårvagnshållplatsen vid ESS.
– Vi får helt enkelt titta på motiveringen och ta upp en förnyad diskussion, säger Hans Juhlin, stadsbyggnadsdirektör i Lund.

Eftersom marklovet stred mot gällande detaljplan fick grannarna yttra sig innan beslutet togs. Det var då forskningsanläggningen ESS lyfte fram sina farhågor om att dagflödena in på deras område riskerade att öka kraftigt om markhöjningen blir verklighet. Något som skulle minska ESS möjligheter att följa de miljö- och vattendomar som ålagts anläggningen.

Påverkas inte negativt

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL