Ekonomi

Nedåt på börsen – Sinch förlorare

Stockholmsbörsen sjönk under måndagens handel. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde veckan på minus. Molntjänstbolaget Sinch tappade mest bland storbolagen.
PREMIUM

Investerarnas riskaptit var något sämre under måndagen jämfört med föregående handelsdag. Det breda indexet tappade 0,5 procent, storbolagsindexet gjorde en liknande resa nedåt och stannade på minus 0,3 procent.

Allra sämst bland storbolagen gick det för molntjänstbolaget Sinch som tappade 4,5 procent, följt av investmentbolaget Kinnevik, ned 2,4 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Vinstlyft för Vattenfall

Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfalll Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren / TT
Ekonomi
Ekonomi

Statliga Vattenfall redovisar ett kraftigt vinstlyft i anslutning till stigande energipriser. Rörelseresultatet för perioden juli-september skrevs till 22 926 miljoner kronor jämfört med 4 743 miljoner kronor samma period 2020. Nettoomsättningen låg samtidigt på 36 125 miljoner kronor (35 375 miljoner kronor).

"Situationen på elmarknaderna i Europa har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden, med höga priser och historiskt hög volatilitet. Detta är en problematisk utveckling för många av våra kunder", skriver vd:n Anna Borg i delårsrapporten.

Ekonomi

Ökad vinst för Skanska

Skanska har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Byggkoncernen Skanska redovisar en vinst före skatt på 1 519 miljoner kronor för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 1 464 miljoner kronor motsvarande period 2020.

De totala intäkterna uppgick till 33 427 miljoner kronor, jämfört med 37 949 miljoner kronor ett år tidigare.

"Pandemin fortsätter ha en negativ påverkan på våra marknader men aktiviteten ökar eftersom osäkerheten minskar. Prisökningar på vissa material och flaskhalsar i leverantörskedjan kan noteras på alla våra marknader", skriver bolaget i rapporten.

Rättad: I tidigare version angavs felaktiga siffror.

Ekonomi

VW sänker prognoser efter resultatmiss

Volkswagen pressas oväntat hårt av halvledarbrist och sänker sin leveransprognos för helåret. Arkivbild
Foto: Gene J. Puskar AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tyska fordonsjätten Volkswagen (VW) redovisar ett oväntat stort vinstfall på 12 procent för tredje kvartalet och sänker sin leveransprognos för 2021.

Rörelseresultatet för tredje kvartalet föll till 2,8 miljarder euro, vilket kan jämföras med en snittprognos på 3 miljarder euro.

Omsättningen backade 4,1 procent till 56,9 miljarder euro.

Prognosen för fordonsleveranser sänks till i nivå med 2020.

Finanschefen Arno Antlitz hänvisar till flaskhalsar i produktionen till följd av halvledarbrist.

– Detta visar tydligt att vi måste fortsätta arbeta resolut med att förbättra vår kostnadsstruktur och produktivitet inom alla områden, säger Antlitz.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Oväntat stort vinstfall för Telenor

Telenors resultat pressas oväntat hårt av pandemin i Asien i tredje kvartalet. Arkivbild
Foto: Gorm Kallestad NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den norska teleoperatören Telenors vinstfall i tredje kvartalet blev oväntat stort. Smittspridning av covid-19 i Asien, varifrån bolaget får hälften av sina intäkter, slår oväntat hårt.

Rörelseresultatet (ebitda) föll till 12,9 miljarder norska kronor, ned från 13,6 miljarder under motsvarande kvartal i fjol. Analytiker hade räknat med en nedgång, men bara till 13,2 miljarder.

Intäkterna under kvartalet sjönk till 20,7 miljarder norska kronor, ned från 21,5 miljarder.

Telenors verksamhet i militärjuntans Myanmar, som ska säljas, ingår inte i de redovisade räkenskaperna för kvartalet.

Ekonomi

Bra drag i Söder sportfiske

Söder sportfiske har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi

Söder sportfiske som nyligen tog klivet in på Stockholmsbörsen har redovisat delårssiffror för tredje kvartalet. Rörelsevinsten uppgick till 7,4 miljoner kronor jämfört med 6,5 miljoner kronor samma period föregående år. Omsättningen ökade samtidigt från 52,6 miljoner kronor till 57,6 miljoner kronor. Företaget varnar dock precis som många andra för logistikproblem.

"Det är fortsatt utmaningar i varuförsörjningen med begränsad tillgång till många produkter och längre ledtider än normalt. Vi har sedan tidigare tagit höjd för detta i vårt lager och ser att vi med vår storlek bör ha fördelar mot konkurrensen i detta avseende", skriver företaget i rapporten.

Söder sportfiske noterades i början av september på First North och har stigit från en teckningskurs på 47 kronor till 67 kronor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Ekonomi

Intäktslyft för Scandic

Scandic Continental vid Klarabergsviadukten i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Hotellkedjan Scandic redovisar ett rörelseresultat på 649 miljoner kronor för tredje kvartalet. Det kan jämföras med en vinst på 19 miljoner kronor samma period 2020.

Den genomsnittliga beläggningsgraden mer än fördubblades till 55,1 procent jämfört med 27,1 procent föregående kvartal, skriver företaget i sin delårsrapport.

Nettoomsättningen ökade med 79 procent till 3,7 miljarder kronor. Företaget kom med en så kallad omvänd vinstvarning för två veckor sedan där man meddelade att resultatet skulle bli bättre än tidigare prognos.

Ekonomi

Dubbelt upp för Evolution

Evolution har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Livekasinoutvecklaren Evolution – en av årets stora börsraketer på Stockholmsbörsen – dubblar vinsten före skatt till 169 miljoner euro för tredje kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 83,5 miljoner euro för samma period föregående år.

Intäkterna dubblades nästan också, med ett lyft till 276 miljoner euro från 140 miljoner ett år tidigare.

Den starka utvecklingen var väntad. Snittprognosen bland analytiker låg på en vinst före skatt på 172 miljoner euro för det senast avslutade kvartalet, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Omsättningen väntades lyfta till 280 miljoner euro.

Evolutions aktie har inför rapporten lyft med nästan 90 procent på Stockholmsbörsen hittills i år.

Ekonomi

SJ vänder till vinst

Ett X2000-tåg passerar Station Rosengård i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

För första gången sedan pandemins utbrott kan nu statliga SJ redovisa en kvartalsvinst. För tredje kvartalet blev rörelseresultatet 32 miljoner kronor jämfört med en förlust på 289 miljoner kronor samma period föregående år.

"Det känns oerhört hoppfullt, även om det är för tidigt att sia om den fortsatta utvecklingen under kommande period. Vi tror att resvanorna kommer att se annorlunda ut efter pandemin, med fortsatt distansarbete delar av arbetstiden och längre pendlingstider som ställer krav på möjligheten att arbeta under resan, säger SJ:s vd och koncernchef Monica Lingegård i ett pressmeddelande.

Företaget ser också ändrade resebeteenden från främst företagen där man kunnat teckna många nya affärsavtal.

"Vi ser också ett ökat intresse från näringslivet att ställa om sitt tjänsteresande till klimatsmarta alternativ", säger Monica Lingegård.

SJ:s omsättning uppgick samtidigt till 2 miljarder kronor jämfört med 1,35 miljarder kronor föregående år.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL