Landskrona

Hotade svärmor – får fängelse

Landskrona
Landskrona Den 25-årige Landskronabon hotade både sin sambo och svärmor när svartsjukan rann över. Tre månader senare jagades han av polis under en biljakt där han saknade körkort och var drogpåverkad.

Det var i februari 2020 som den första händelsen spelades ut. Den 25-årige mannen krävde då att få titta på sin sambos mobil, för att kunna få reda på vem hon hade träffat eller haft kontakt med. Han tvingade till sig mobilen och uttryckte sig hotfullt under bråket.

Efter händelsen ringde kvinnan polisen, som kunde gripa hennes sambo. I vittnesförhöret med kvinnan efter händelsen uppgav hon att 25-åringen hade tryckt upp henne mot en bil och tagit ett fast tag om hennes käkparti med händerna.

Minns inte misshandeln

Under senare förhör med kvinnan uppger hon att hon inte riktigt minns den biten av händelserna, vilket gjort att tingsrätten inte anser sig kunna belägga åtalet om misshandel.

Under dagens gång fick kvinnans mamma reda på situationen och kom i kontakt med den 25-årige Landskronabon. Då hotade han med att ta livet av både mamman och sambon.

Igenkänd av polisen

Tre månader senare, i maj 2020, siktade en patrullerande polisbil i Landskrona 25-åringen i en bil. Poliserna visste om att han inte har körkort och försökte stoppa bilen. Men 25-åringen fortsatte turen genom centrala Landskrona.

Enligt poliserna körde han för fort och passerade korsningar och övergångsställen utan att stanna till. Till slut kunde de få stopp på bilen. Efter blodprov konstaterades det att 25-åringen varit påverkad av cannabis när han körde.

Flera brott ger fängelse

Lunds tingsrätt har bakat ihop åtalen och dömer nu Landskronabon till två månaders fängelse. Brotten som han döms för är egenmäktigt förfarande, olaga hot, olovlig körning och grovt rattfylleri. Han ska dessutom betala 800 kronor i avgift till Brottsofferfonden.

Svalöv

Larm om villabrand i Asmundstorp

Svalöv
Landskrona
Landskrona Flera enheter från räddningstjänsten befinner sig på Vagnmakaregatan under fredag förmiddag efter ett larm om brand i en villa.
PREMIUM

Villan var rökfylld när enheterna kom fram, enligt uppgift från SOS Alarm. Även ambulans och polis har åkt till platsen.

De boende ska vara oskadda och har själva tagit sig ut ur bostaden, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet inkom till SOS klockan 09.23.

Landskrona

Psykvård för sprängattack mot politiker

46-åringen döms bland annat för en sprängning mot Torkild Strandbergs köksfönster och för hot om grövre sprängladdningar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Landskrona
ESLÖV En 46-årig man döms till rättspsykiatrisk vård för en sprängattack mot Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg (L) samt hot mot Sverigedemokraternas ordförande i staden Stefan Olsson. En 38-årig kumpan har tidigare dömts till ett års fängelse för brotten.

46-åringen, som är bosatt i Landskrona, fälls i Lunds tingsrätt för olaga hot och skadegörelse. Han fälls för ytterligare en sprängattack mot en offentliganställd - totalt döms han för sju tillfällen av olaga hot och fem fall av skadegörelse.

Han nekade till brotten under rättegången. I och för sig medgav han att han skrivit breven men inte att uppsåtet var brottsligt. Sprängningarna mindes han inte men uteslöt inte att han utfört dem.

Under våren och hösten 2018 utsattes flera hushåll i Landskrona för sprängningar.

Sprängningarna utfördes med ”bangers” som är en kraftfull smällare som i de flesta fallen nattetid hade tejpats fast på fönsterrutorna som sprängdes sönder.

Många av de drabbade var personer anställda vid Landskrona stad eller hade statlig eller kommunal anställning.

Hotfulla brev med uppgifter om att tyngre sprängladdningar skulle användas senare skickades i brev till både polisen och de båda politikerna. Avsändaren kallade sig ”fönstersprängaren”.

Händelserna sattes i samband med en kraftig sprängning av Landskrona stadshus i augusti 2019, en mordbrand mot Slottscaféet samt två bränder i hyreshus i bostadsområdena Koppargården och Silvergården Landskrona.

Polisen fick misstankar mot de båda åtalade sedan Torkild Strandberg observerat den enes bil utanför sin bostad.

Med hjälp av hemlig kameraövervakning och spaning kunde polisen binda de båda männen vid brotten.

Den nu dömde 46-åringen vårdas länge av psykiatrin. 38-åringen är hans vän.

I brev till de drabbade förklarar de att attentaten mot dem beror på deras förda politik eller tjänsteutövning.

46-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han och den tidigare dömde mannen ska betala skadestånd med 37 000 till Torkild Strandberg och 5 000 kronor till Stefan Olsson.

Landskrona

Trapphusbrand startade i barnvagn

Landskrona
Skåne
Landskrona En brand bröt under fredagskvällen ut i ett lägenhetshus på Sturegatan i Landskrona.

Larmet om branden kom in till SOS vid 18.00. Polisen uppger på sin hemsida att det är en barnvagn som brunnit.

”Enligt initial uppgift är det en barnvagn som brinner. Det är just nu okänt om någon person är skadad, skriver de.

Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen.

– Vi har släckt branden och vädrar trapphuset, säger Mats Nilsson inrebefäl på Räddningstjänsten Syd.

Enligt Räddningstjänsten finns inga uppgifter om att någon skadats i branden.

– Det fanns inget barn i barnvagnen, säger Mats Nilsson.

Orsaken till branden är ännu oklar.

Personligt

Följde sin namne och blev vd i familjeföretag

Palle Olefeldt, Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson
Personligt
Landskrona
Personligt Lastbilschaufför blev det inte. Inte heller arkeolog. Det blev en vd, med alla möjliga uppdrag på sin att-göra-lista. Palle Olefeldt är vd för Mellbloms Snickeri och namne med grundaren Palle Mellblom som startade snickerifirman 1921.
– Jag hade inte en tanke på att gå in i företaget som barn när jag var och hälsade på Palle och Olga, min pappas morföräldrar, berättar vd Palle Olefeldt.

Den 8 november 1921 godkände miljönämnden i Landskrona de nya lokalerna till Mellblom och Kronholm som företaget hette från början. Snickeriföretaget tillverkade inredning i trä och Palle Mellblom som arbetade i företaget i hela sitt liv, och även traskade runt på verkstadsgolvet efter pensionen, blev 98 år gammal. Det var Palle Olefeldts pappas morfar. Han minns att han som barn var och hälsade på sina äldre släktingar och fikade. Föga anade han då att han skulle komma att erbjudas att ta över en del av sin namnes företag. Palle visste däremot att han hade fått namnet efter sin äldre släkting.

– Min far var mycket hos sin morfar som liten. Det måste ha kommit därifrån och jag råkade vara född först av mina syskon, konstaterar Palle Olefeldt.

FAKTA

Profil

Ålder: 52 år

Bor: I Glumslöv

Familj: - Ja, fru och två barn.

Gör: Är vd för Mellbloms Snickeri AB.

Aktuell: Företaget firar 100 år i år. Firandet med de 12 medarbetarna och kunder kommer att ske senare, när coronapandemin har klingat av helt.

Mellbloms snickeri för 100 år sedan: Då tillverkade företaget trappor, dörrar och fönster och annan inredning. I dag tillverkar företaget inga trappor, dörrar eller fönster. I dag tillverkas specialinredning för offentliga miljöer samt receptionsdiskar och inredning till storkök.

Intressen: - Förutom företaget är det film och barnens aktiviteter. Jag är kassör i Scoutföreningen i Glumslöv.

Palle Olefeldt växte upp i Kvidinge i norra Skåne med mamma, pappa och två syskon. Pappa var ekonom och mamma var lärare och Palle själv ägnade sin tid åt att spela tennis och hänga med scouterna i skogen. Som riktigt liten ville han bli lastbilschaufför och medan han bodde med familjen i Tyskland, och väntade på att rycka in i lumpen, läste han arkeologi en kort stund.

– Det var väl ett resultat av Indiana Jones-effekten, säger Palle Olefeldt och förklarar att studierna enkom var ett sätt att få tiden att gå innan det var dags att göra militärtjänstgöringen i Sverige.

På gymnasiet hade Palle Olefeldt studerat till gymnasieingenjör och upptäckt att han tyckte om att konstruera saker i datorprogrammet Cad. Direkt efter gymnasiet fick han arbete på K-konsult och projekterade avloppsreningsverk. När byggkrisen kom precis efter att Palle hade fått in en fot på arbetsmarknaden hade han turen att få behålla sitt jobb.

Nära att förlora jobbet

– Regeringen bestämde att alla avloppsreningsverk som var av en viss kaliber skulle byggas ut. Om det var en medveten satsning eller om det bara var dags igen vet jag inte, berättar Palle som var glad att han fick behålla jobbet.

Han kom att stanna i 15 år på företaget i olika roller, som it-ansvarig och kvalitetskontrollant bland andra. Under tiden växte företaget från 30 anställda till 120 och köptes upp av olika företag. När Palle slutade hade Sweco övertagit företaget.

– Det blev så stort. Det var inte samma känsla längre, tycker Palle.

Nu föll frågan i god jord som hans fabror Sven Olefeldt hade ställt ett par gånger de senaste åren. Ville inte Palle komma över till familjeföretaget? Var det inte läge att hitta en blivande vd som kunde ta över efter Sven? Palle tackade ja trots att han inte hade planerat att gå i sin namnes fotspår.

– Jag hade aldrig börjat jobba på ett snickeri om jag inte hade haft den stöttningen som jag hade. Och de hade aldrig tagit emot mig om det inte vore för att de kände mig, konstaterar Palle Olefeldt och fortsätter:

– Jag kunde inte branschen, men jag tyckte att det var väldigt intressant och jag såg det som en förmån att få göra något annat mitt i livet.

En bok med svartvit framsida.
Palle Mellblom skrev själv en bok om företaget.
Foto: Catharina Nilsson

Han har aldrig ångrat att han tog steget, men med facit i hand, blev det en något svårare övergång än vad han hade kunnat ana.

– Jag kom nästan direkt in i hetluften, så är det i mindre tillverkningsföretag. Vi, alla i ledningen, måste vara väldigt närvarande på arbetet.

Ta ut soporna ingår också

Det är ett stort ansvar att se till att medarbetarna har vad de behöver för att fungera och prestera. De är 12 personer i företaget i dagsläget och titlar ger de inte mycket för, någon av dem. Inte vd heller som skiftar mellan att ta ansvar för personalpolitiken, hålla kontakten med banken och försäkringsföretag, sköta inköp samt övergripande it- och telekomlösningar.

– Just ja, jag är ansvarig för den externa marknadsföringen också. Och i går rensade jag ogräs och på fredagar tar jag ut soporna efter fikat och så är det jag som träffar journalister, säger Palle Olefeldt och tittar på sin kusin Mattias Olefeldt som också är delägare, operatör, kundansvarig med mera.

– Titel? säger Mattias Olefeldt frågande och skrattar:

– Det blir svårt att säga.

Kusin Mattias Olefeldt är den enda släktingen som är kvar i företaget tillsammans med Palle. I varje generation har det funnits ett par stycken som har gått in och fört över kunskaper och traditioner och satt prägel på företagsandan.

Två män i svarat tröjor på ett verkstadsgolv.
Palle Olefeldt, Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson

– Min farbror Sven Olefeldt har varit min mentor och pappas kusin Ingvar Mellblom och även Sven Lundström, som jag inte är släkt med, men som är delägare. Han är fortfarande min mentor emellanåt, säger Palle.

Karaktären av ett familjeföretag finns fortfarande kvar ändå, 100 år senare.

– Det är familjärt även om det handlar om business. Vi månar om varandra och försöker skapa en bra arbetsmiljö för alla och tar snabba och viktiga beslut när det behövs, säger Palle för att förklara vad han menar med familjär.

Att det ska få fortsätta på den inslagna linjen är vad han hoppas på inför framtiden. Under coronapandemin gungade det lite obehagligt på båten under några månader när personalen fick förkortad arbetstid och tog emot ekonomiskt stöd från staten.

– Det dök i november 2020 men det började räta upp sig igen i mars i år, berättar Palle som för egen del hoppas få styra skutan i många år till.

En exteriörbild.
Palle Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson
En man vid ett bord.
Palle Olefeldt, Mellbloms Snickeri.
Foto: Catharina Nilsson

Svalöv

Man påhoppad och slagen på stationen

Svalöv
Landskrona
Landskrona Två personer försökte råna en man på järnvägsstationen i Landskrona natten mot söndag.
Duon ska ha slagit honom i ansiktet upprepade gånger.

Mannen, som är i 50-årsåldern, fördes efteråt med ambulans till sjukhus för vård. Skadeläget är oklart.

– Han hade något jack i ansiktet som behövde sys. Om det även är andra skador är mer än vad jag kan uttala mig om, säger Patric Fors, presstalesperson i polisregion Syd.

Händelsen ska ha ägt rum strax efter klockan två på natten. Mannen hade just klivit av tåget och var på väg genom stationen när han blev angripen av två okända personer. Genom våld försökte de få mannen att lämna ifrån sig värdesaker. Något gods fick de emellertid inte med sig.

Polisen var under natten på plats och har upprättat en anmälan om försök till rån. Förövarna var på söndag morgon ännu på fri fot.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

En jämförelse av lån i Sverige

Privatlån.com

Funderar du på att låna pengar? Funderar du på vilken typ av lån som du ska ta? Då ska vi i denna artikel gå igenom olika saker som det är viktigt att tänka på när man ska jämföra olika lån.

Ska man ta ett lån med eller utan säkerhet?

En av de saker som det är viktigt att tänka på när man ska låna pengar är ifall man ska ta ett lån med eller utan säkerhet. Med vad är då skillnaden mellan de båda? Om vi börjar med lån med säkerhet är dessa lån där du måste lämna något i säkerhet till den aktör som du lånar pengar av. Men vad innebär det då att lämna något i säkerhet? Det innebär att du pantsätter någon av dina ägodelar eller egendomar. Dessa kan långivaren då ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka pengarna enligt den återbetalningsplan som ni kommit överens om. Ett exempel på en sak som det är vanligt att lämna som säkerhet är en bostad. Lämnar du din bostad i säkerhet kan långivaren därför ta den från dig om du inte kan betala tillbaka lånet så som det är tänkt.

Faktum är att det är vanligt att man använder samma sak som man lånar pengar till att köpa som säkerhet. Ska du då till exempel köpa en bostad lämnar du denna i säkerhet, och långivaren kan då ta den ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Men varför ska man då ta ett lån med säkerhet med tanke på vilken risk man tar när man satsar på ett sådant lån? Faktum att du måste lämna något i säkerhet må visserligen vara en nackdel, men faktum är att det även finns flera fördelar med att låna pengar med säkerhet. Detta har att göra med att långivaren inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när det kommer till ett lån utan säkerhet. Det gör de inte eftersom de kan ta något från dig vars värde uppskattas till det samma som de pengar du lånat. På grund av detta kan de i övrigt ge dig bättre förutsättningar när det kommer till ett lån med säkerhet. Dels kan de ge dig en lägre ränta när det kommer till denna typ av lån, något som förstås är en stor fördel för dig som lånar pengar eftersom det då blir billigare för dig att göra det. Dessutom kan du i många fall få lån på större belopp när det gäller lån med säkerhet. Just därför kan det vara värt att satsa på ett sådant.

Men hur fungerar då lån utan säkerhet? Precis som namnet antyder är detta lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Just detta är också fördelen med dessa lån. Du som låntagare tar alltså inte en lika stor risk när du tar ett sådant lån som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Långivaren tar dock en större ekonomisk risk genom att ge dig ett sådant lån, något som i sin tur kan få en del negativa ekonomiska konsekvenser för dig som ska låna pengar. Först och främst brukar lån utan säkerhet ha en högre ränta än sådana med säkerhet. Detta är helt enkelt långivarens sätt att kompensera för det faktum att de tar en större risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. Faktum att de tar en större risk brukar även betyda att du inte brukar kunna låna lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. För dig som låntagare är det helt enkelt bara att väga för- och nackdelarna med lån med säkerhet samt lån utan säkerhet mot varandra. Du kan sedan välja att satsa på den typ av lån som passar dig bäst. Självklart är det inte heller alla som har möjlighet att ta ett lån med säkerhet. I dessa fall kan ett lån utan säkerhet vara det enda alternativet.

Jämför den effektiva räntan

En av de allra viktigaste sakerna att ha i åtanke när man ska jämföra olika lån är den effektiva räntan. Tyvärr gör många dock misstaget att fokusera på den nominella räntan. Denna ger dig dock inte den fulla bilden av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Det är det i stället den effektiva räntan som gör. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma. Detta kan bland annat röra sig om uppläggnings- och aviavgifter. Gör därför inte misstaget att enbart fokusera på den nominella räntan. Ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat kan nämligen fortfarande kosta dig mer pengar i slutändan, detta eftersom det alltså kan tillkomma andra avgifter. Genom att i stället fokusera på den effektiva får du en helhetsbild över hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar. Självklart ligger det i ditt intresse att välja ett lån som kommer att kosta dig så lite pengar som möjligt.

Återbetalningstid

När du ska jämföra olika lån är det också viktigt att ta hänsyn till återbetalningstiden. När det gäller detta är det viktigt att känna till att ju längre återbetalningstid du har desto högre ränta kommer du att få. Det är därför inte någon bra idé att välja en alltför lång återbetalningstid, detta eftersom det då kommer att kosta dig mer att låna pengar. Med detta sagt måste du förstås fortfarande ha en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med. Välj därför en som ger dig en rimlig månadskostnad utan att för den sakens skull sträcka sig över en alltför lång tidsperiod. Gör du det kan det bli onödigt dyrt för dig att låna pengar.

Är det värt att ta ett snabblån?

Du som ska låna pengar har också alternativet att ansöka om ett snabblån. Fördelarna med snabblån är just snabbheten. Det går nämligen snabbt att få ett besked på din låneansökan när det gäller dessa lån, och om din ansökan blivit beviljad går det också snabbt att få pengarna utbetalda. Dessutom finns många snabblån även tillgängliga för dig som har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Allt är dock inte guld och gröna skogar när det kommer till snabblån. För det första brukar de nämligen ha väldigt höga räntor. För det andra brukar de dessutom ha väldigt kort återbetalningstid. Ta därför bara ett snabblån om det är så att det verkligen är nödvändigt och du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka pengarna inom den återbetalningstid som gäller. Gör du inte det kan det nämligen få allvarliga konsekvenser för din ekonomi under en lång period framöver i form av betalningsanmärkningar och i värsta fall Kronofogden.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de bästa sätten att kunna hitta bästa möjliga låneerbjudande på är att använda sig av en låneförmedlare. En sådan ansöker då nämligen automatiskt om lån hos flera olika långivare åt dig, och listar sedan de låneerbjudanden som du får. Allt du behöver göra är därför att göra en ansökan hos den låneförmedlare du väljer att satsa på, därefter sköter den resten av jobbet åt dig. Att använda sig av en låneförmedlare är därför något som du kan spara väldigt mycket tid på att göra. Dessutom är det bra för din kreditpoäng eftersom det då räcker med att du gör en låneansökan, något som i sin tur innebär att det bara kommer att behöva göras en kreditupplysning på dig. När det gäller kreditupplysningar som görs med Upplysningscentralen, eller UC som det brukar förkortas, försämras din kreditpoäng nämligen varje gång det görs en kreditupplysning. Är det då så att du sitter och ansöker om flera olika lån och det görs flera kreditupplysningar på dig med UC kan din kreditpoäng försämras allvarligt. Detta är alltså dock inte något du behöver oroa dig för när det kommer till att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare. Även om kreditupplysningen görs med UC räcker det då nämligen med att det görs en kreditupplysning, något som i sin tur inte påverkar din kreditpoäng alltför mycket.

Landskrona

Sjöräddningen sökte efter försvunnen kitesurfare

Foto: Hasse Holmberg / TT
Landskrona
Landskrona En stor sökinsats pågick vid Lill-Olas badstrand i Landskrona under söndagen. Detta efter larm om en misstänkt drunkningsolycka.

– Man har sett en kitesurfare som försvunnit i vattnet, säger Ola Nilson på SOS-Alarms händelseinformation.

Räddningstjänst, polis, ambulans och en helikopter från sjöräddningen var på platsen och deltog i insatsen.

– Än så länge har vi inte fått in att de har hittat någon, sa Ola Nilsson vid 15-tiden på söndagen.

Runt fyra-tiden avslutades insatsen.

– Räddningstjänsten har gjort bedömningen att ingen finns i vattnet, säger Rickard Lindqvist, presstalesperson på polisregion Syd.

Enligt SOS-Alarm har ingen behövt söka sjukhusvård.

– Ambulansen har återkallats och ingen har behövt vårdas, säger Ola Nilson på SOS-Alarms händelseinformation.

Landskrona

Lastbil körde in i viadukt

Landskrona
Glumslöv En lastbil körde in i en viadukt på Tingvägen strax söder om Glumslöv på måndagen.

Larmet om trafikolyckan inkom 12.29. Enligt polisen har en lastbil kört in i en viadukt på Tingsvägen. Ingen person har behövt föras till sjukhus.

– Där är skador på tunneln men de håller på och bärgar. Vid 13-tiden var vägen avstängd, säger Gunilla Jensen, teamledare på SOS alarm.

Norrgående körfält vid Glumslövsbacke stängdes av i samband med arbetet på platsen men öppnades åter för trafik kring 14-tiden.

Sjöbo

Två skånska guld på beachvolley-SM

Idrottare på en prispall
Foto: Robert Boman
Sjöbo
Svedala
Landskrona
Beachvolleyboll De skånska klubbarna fortsätter att skörda framgångar vid beachvolley-SM. Under onsdagen fick representanter från Kronan, Ystad, Svedala och Engelholm kliva upp på prispallen.

Det rådde näst intill optimala förhållanden hela dagen, 20 grader varmt och lätta vindar på omkring 3 meter per sekund. Något som gav spelarna möjligheter att prestera på topp i Tylösands SM-sand.

Sex nya mästerlag korade, fyra från ungdomsklasserna U16 och U19 samt ytterligare två från veteranklassen 40 år och äldre.

För skånsk del blev det två guld.

Emilia Saxne/Moa Ekberg (Kronan VBK) kunde jubla över seger i U16-klassen för flickor. Lägg till att Elin Andersson (Svedala VBK) tog brons tillsammans med Sanna Madestam (Hylte/Halmstad).

Guld blev det även för Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) som kampererade ihop med Elias Sjölund (Stöcke IF) i pojkarnas U19-klass.

I flickornas 19-årskass gick bronset till Daniella Åström (Engelholms VS) och Mathilda Granberg (Iksu)

Beachvolley-SM pågår till söndag.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL