Bostad

Så undviker du bostadens sommarplågor

Ulrica Bäcklins sommarhus är både av sten och trä. ”I delen som är av sten är det svalt och skönt på sommaren. Men på det oisolerade träloftet blir det varmare”, säger hon.
Foto: Thomas Sjölund
Bostad
feature
Bostad Sommar i all ära. När solen gassar från en klarblå himmel kan både lägenheten, huset och den idylliska stugan förvandlas till en bastu – full av flugor.
Här kommer tips på hur du hanterar bostadens sommarplågor.
PREMIUM

Sommaren 2021 har bjudit på värme i överflöd – i alla fall på de flesta håll i landet. Efterlängtat av många – men sommarhetta kan också bli påfrestande. Det vet alla som har tillbringat svettiga nätter i en oisolerad sommarstuga eller vaknat i gryningen av surrande flugor.

Och även om det slår om och blir svalare kan det vara värt att lägga några knep på minnet. Beräkningar från bland annat SMHIs klimatforskningsenhet, Rossby Centre, visar att vi har mer extremt väder att vänta, med värmeböljor, stormar och skyfall som följd.

Så hur gör man för att undvika att det blir stekhett inomhus? Instinktivt vill man öppna alla fönster och vädra ut värmen. Men det fungerar inte – i värsta fall släpper du bara in den i stället.

–  Bäst är att avskärma solen utvändigt. Att montera en markis som går att fälla ned helt över fönstret ger bäst effekt. Särskilt på fönster som ligger i söder och öster, säger Mats Östlund, som är VVS-expert på Svensk Byggtjänst.

Trädelen i Ulrica Bäcklins sommarhus, där sovloftet ligger, är oisolerat och blir varmt på sommaren.
Trädelen i Ulrica Bäcklins sommarhus, där sovloftet ligger, är oisolerat och blir varmt på sommaren.
Foto: Thomas Sjölund

För att avhjälpa en akut situation kan du stänga alla fönster när solen når ditt hus och behålla dem stängda under den varmaste delen av dagen. Dra ned rullgardiner och persienner eller dra för gardinerna.

Står du ändå inte ut kan du skapa ett korsdrag en stund eller investera i en fläkt. Placera en skål med is framför, det kyler luften.

–  Ett annat smart tips är att sätta in ett myggfönster i ett fönster som vetter mot norr och låta det sitta i hela tiden. På så sätt får du in nattkyla som förhoppningsvis ackumuleras i huset – i alla fall under förmiddagen, säger Mats Östlund.

Det kan låta bakvänt, men ett välisolerat hus står även emot höga temperaturer.

–  Det tar längre tid för värmen att ta sig igenom en tjockare vägg, helt enkelt.

Vilken typ av hus man har spelar också in. Ett stenhus är svalare än ett trähus. Sten är så kompakt att det ger en värmetröghet som är en fördel på sommaren.

Men det finns också en mängd andra faktorer som påverkar hur varmt huset blir. Var det är placerat, om det finns träd som kan skugga, om alla byggnadsdelar är lika bra isolerade, hur stora fönstren är och vilka uppvärmnings- och ventilationssystem man har.

–  Det är väl tveksamt om det är värt att köpa en AC-anläggning. För att den verkligen ska fungera krävs en större investering, plus att elkostnaden går upp, säger Mats Östlund.

Mats Östlund, VVS-expert på Svensk Byggtjänst.
Mats Östlund, VVS-expert på Svensk Byggtjänst.
Foto: Svensk Byggtjänst

Enligt Folkhälsomyndigheten bör temperaturen i en bostad inte överstiga 24 grader. Men under sommaren är toleransen högre – då är det 26 grader som gäller.

Hur väl man tål värme är väldigt individuellt. En del påverkas inte nämnvärt medan andra lider mycket. Höga inomhustemperaturer kan leda till illamående, trötthet och huvudvärk. Särskilt nätterna brukar vara jobbiga.

–  Men många får torra slemhinnor och nackspärr av alltför effektiv air condition också.

Att stänga av apparater som alstrar värme kan hjälpa lite. Liksom att undvika att använda spisen eller ugnen samt öppna luckan när diskmaskinen har kört färdigt.

FAKTA

Så stänger du värmen ute

+ Låt rullgardiner och persienner vara neddragna hela dagen. I brist på gardiner kan du hänga upp lakan för fönstren.

+ Öppna inte fönster. Då släpper du bara in värmen. Vädra på nätterna i stället.

+ Har du en fläkt? Ställ en skål med is framför, det hjälper till att kyla luften.

+ Har du satinlakan? Byt. Bomull andas bättre och är svalare.

Källor: Bostadsbolaget Göteborgs stad, Svensk Byggtjänst.

Fyll en bytta med is och ställ framför fläkten för att kyla luften.
Fyll en bytta med is och ställ framför fläkten för att kyla luften.
Foto: Shutterstock

"Det är ett riktigt flugår i år”

Ulrica Bäcklin har ett äldre sommarhus på Gotland. Det består av två kalkstenshus som är sammanlänkade med en trädel. I stenhuset är det svalt och skönt på sommaren. I trädelen finns ett oisolerat sommarrum, ett sovloft med takhöjd upp till nock – och där kan det bli desto varmare. För Ulrica är dock inte värmen det största problemet. I sommar är det flugorna som är den värsta påfrestningen. De trivs i den heta och fuktiga luften.

–  Det är ett riktigt flugår i år. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det har varit mängder med flugor, särskilt i köket.

Flugor är en riktig sommarplåga. Klisterremsor på fönstren fångar många.
Flugor är en riktig sommarplåga. Klisterremsor på fönstren fångar många.
Foto: Thomas Sjölund

Husflugan är den vanligaste varianten. Att bekämpa den är en ojämn kamp, de kan föröka sig explosionsartat. Värst är kanske att väckas i gryningen av att de promenerar runt i ansiktet. Ett bra tips är att investera i ett insektsnät som man kan hänga över sängen som en sänghimmel.

–  Jag har köpt klisterremsor som man fäster på fönstren. De fungerar bra och blir snabbt fulla, säger Ulrica Bäcklin.

Att plocka bort fruktfat och hålla vasken ren från matrester hjälper också, liksom att förse alla sopkärl med lock.

För att slippa flugor i köket gäller det att plocka bort alla matrester och att sätta lock på alla sopkärl.
För att slippa flugor i köket gäller det att plocka bort alla matrester och att sätta lock på alla sopkärl.
Foto: Thomas Sjölund

Lisa Wallström/TT

FAKTA

Fler sommarplågor

+ Myror. Har du problem med svartmyror inomhus? De dras särskilt till socker och söta drycker. När den första myran hittat föda lägger den ut doftspår till sina kompisar. Torka golvet med såpa. Om du vet var de tar sig in kan du testa att strö ut bikarbonat där. Ställ ett fat med honung en bit ifrån huset för att locka bort dem.

+ Möss. Det är framför allt tre musarter som håller till inomhus: husmus, större skogsmus och mindre skogsmus. Husmusen gillar våra bostäder. Den tar sig in i väggar, på vindar eller under golven. Den är allätare men föredrar frön och spannmål. Skogsmöss lever främst utomhus men på hösten söker den sig in i villor och sommarhus för värme och föda. Sätt ut musfällor på olika platser där mössen finns.

+ Husbock. En träskadeinsekt som ger sig på husets träkonstruktioner. Att hålla torrt och att göra det lätt att inspektera utrymmen där träkonstruktionerna finns minskar risken för angrepp. Undvik klätterväxter eller andra ”bryggor” mellan naturen och huset – både under och över jord.

Källor: Anticimex, If.se, Länsförsäkringar.

Svartmyror gillar sötsaker och lägger doftspår till sina kompisar.
Svartmyror gillar sötsaker och lägger doftspår till sina kompisar.
Foto: Shutterstock

Bostad

Det här ska du plantera i augusti

Blommande höstaster.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Bostad
feature
Bostad
PREMIUM

Sensommaren är här och mycket av det ätbara som har odlats i trädgården går nu att skörda. Men en del har också vissnat ned. Det här kan du sätta i jorden nu, tipsar växtvaruhuset Plantagen på sin sajt:

+ Buskar, träd, bär och perenner går utmärkt att plantera nu och hela hösten, så länge det inte finns någon tjäle i marken. Vintergrönt och barr är bäst att plantera i augusti.

+ Krukorna kan behöva få sig ett lyft med nya, friska blommor. Välj exempelvis dahlior, krysantemum, astrar, murgröna, cyklamen, silvergirlang och kärleksört.

+ Det är också dags att förbereda för nästa vårs blomsterprakt i trädgården. Blomsterlökar som narcisser, tulpaner, allium och pärlhyacinter kommer tidigt på våren. Nu är rätt tid att sätta dem i marken. (TT)

FAKTA

Ta din blomsterkärlek till nästa nivå

Är du särskilt förtjust i pelargoner, eller hyser du en passion för ljuvt doftande rosor? Det finns flera specialinriktade föreningar för den som vill ta sitt blomsterintresse till nästa nivå, exempelvis Svenska pelargonsällskapet, Svenska orkidésällskapet, Svenska dahliasällskapet och Svenska rosensällskapet. Både nybörjare och erfarna är välkomna. Förutom inspiration, tips och skötselråd ordnas ibland aktiviteter. (TT)

Pelargoner är mångas älsklingsblomma.
Pelargoner är mångas älsklingsblomma.
Foto: Christine Olsson/TT

Bostad

Bädda för en god natts sömn

En välbäddad säng ger sovrummet ett behagligt lugn, även om det inte är någon garant för god nattsömn.
Foto: Shutterstock
Bostad
feature
Bostad
PREMIUM

Sängen är kanske hemmets viktigaste möbel. Bara genom att byta ut sängkläder, kuddar och överkast kan rummet få ett nytt intryck. Med hjälp av textilier är det enkelt att leka med färgskala och stil. Vilka material du väljer kan också påverka komforten.

Vid varma dagar, satsa på att sova i påslakan av bomull eller linne. Det är naturmaterial som andas. Välj också täcke efter temperatur. Tillhör du dem som blir lugn av att känna dig ordentligt inbäddad när du ska sova, prova ett tyngdtäcke. För att skapa en avkopplande känsla, rensa din sovplats från plotter. Vädra gärna på kvällen så att du får in frisk luft och testa att ha några luftrenande växter, som fredskalla, svärmorstunga eller murgröna i rummet. Sov gott!

(TT)

Bostad

Bruksgård blev deras drömbostad

Elise och Christian kände direkt att det var något speciellt med Bruksgården och två år efter flytten stormtrivs de fortfarande.
Foto: Anna Hultman
Bostad
Bostad Elise och Christian Arwin bytte radhuset i Stockholm mot en pampig jättevilla i Småland, med inredning av Josef Frank. 700 kvadratmeter med spännande spår från tidigare liv gjorde valet att flytta till landet lätt.
PREMIUM

Vardagen i Hässelby puttrade på. Elise och Christian Arwin hade bra grannar och stormtrivdes i bostaden. Dörrarna stod öppna och deras tre flickor kunde springa ut och leka med barnen i området. Det var som en Bullerby-tillvaro, bara en smula trångt.

–  Vi trodde att vi skulle bli gamla där, säger Elise Arwin.

Så en lördag i februari 2019 slog Elise in sin drömsökning på bostadssajten Hemnet: boyta på minst 200 kvadratmeter, tomtyta på minst 5 000 kvadrat, maximalt 100 meter till vatten och ett pris på max 5 miljoner kronor. En jättevilla i Småland dök upp.

Den tjusiga hallen har golv i italiensk marmor med kalkstensband runt – ett golv som gjort för att dansa vals på.
Den tjusiga hallen har golv i italiensk marmor med kalkstensband runt – ett golv som gjort för att dansa vals på.
Foto: Anna Hultman

Christian och Elise blev genast fascinerade av bilderna, och Elise tyckte att inredningen i huset påminde om Josef Franks estetik.

–  Jag tycker mycket om hans arkitektur och formgivning och det var så många detaljer som jag kände igen från hans andra projekt. Jag tänkte att det inte kunde vara en slump, säger Elise.

Christian fick tag i mäklaren på måndagen.

–  Han sade att det gick bra att komma samma dag, så vi slängde in alla ungarna i bilen och åkte ner, berättar han.

Så fort vi kom in i huset kände jag att det var helt fantastiskt. Som golven – allt var gjort i ek, men lagt i olika mönster.

Huset, som kallas för Bruksgården, ligger högt upp på en kulle, mitt i centrala Ankarsrum, en bruksort utanför Västervik. Det byggdes åt brukspatron Jonas Spånberg som var direktör för Ankarsrums bruk, och stod färdigt 1939. Övervåningen har renoverats i omgångar av olika ägare, men i stort sett hela nedervåningen är intakt med originaldetaljer.

–  Så fort vi kom in i huset kände jag att det var helt fantastiskt. Som golven – allt var gjort i ek, men lagt i olika mönster, säger Elise.

Sällskapsrummet har träpanel i taket, vilket skapar en gemytlig känsla. I fönstren hänger gardiner med Primavera-mönster av Josef Frank, samma gardinmönster som hängde här förr.
Sällskapsrummet har träpanel i taket, vilket skapar en gemytlig känsla. I fönstren hänger gardiner med Primavera-mönster av Josef Frank, samma gardinmönster som hängde här förr.
Foto: Anna Hultman

Säljaren kunde bekräfta att det var just formgivarna Josef Frank och Estrid Ericson som hade tagits in för att göra materialval och skapa den fasta inredningen. Fem dagar efter att de sett annonsen kom de överens om ett pris.

Ett halvår senare gick flytten från Stockholm till Småland. Nu har familjen bott i huset i lite mer än två år och gjort det till sitt, samtidigt som de har jobbat för att bevara den ursprungliga känslan i rummen. Exempelvis har de valt tyger med samma Josef Frank-mönster som hängde här när huset invigdes. Christian och Elise Arwin är med i flera byggnadsvårdsgrupper på sociala medier och köper det mesta som behövs på andrahandsmarknaden.

–  Jag tycker att det är viktigt att se skönheten i det gamla, säger Elise.

Elise och Christian Arwin tycker det är viktigt att bevara husets estetik och uppdaterar rummen med omsorg.
Elise och Christian Arwin tycker det är viktigt att bevara husets estetik och uppdaterar rummen med omsorg.
Foto: Anna Hultman

Den storslagna hallen har högt i tak och svartvitt golv i italiensk marmor. Innanför väntar en stor matsal klädd i massiv mahogny med burspråk som vetter ut mot trädgården. Små detaljer skvallrar om vilken typ av liv som har levts här. I golvet finns det ett litet hål efter en ringklocka.

–  Man skulle inte behöva resa sig för att kalla på personalen, utan bara trycka med foten på knappen, säger Christian och skrattar.

I sällskapsrummet flödar ljuset in och en inbyggd vinterträdgård lämnar plats för odling mellan det inre och yttre fönsterglaset.

–  Det är som att titta ut på en tavla, säger Elise.

I källaren en trappa ned ligger baren Chez Nous, komplett med dansgolv i mitten och en tydlig internationell känsla. Den skapades av den danske arkitekten Max Louw (1909-1977) som bland annat ligger bakom lyxhotellet Kystens Perle utanför Helsingör.

–  Direktören tyckte om att ha fest och många affärsmöten lär ha slutat här nere, säger Christian.

I matsalen är den fasta inredningen gjord i massiv mahogny. Ljuset silar in genom de stora fönstren i burspråket, som vetter ut mot trädgården.
I matsalen är den fasta inredningen gjord i massiv mahogny. Ljuset silar in genom de stora fönstren i burspråket, som vetter ut mot trädgården.
Foto: Anna Hultman

Baren nämns också i ett reportage i Vecko-Journalen nummer fem från år 1956: ”Med sin raffinerade belysning, sin danscirkel, hela batteriet av goda flaskor och perfekta drinkredskap har den redan på dagen en fläkt av kontinental syndfullhet”, skrev tidningen.

Ett av Christians och Elises orosmoment inför flytten var att de skulle känna sig isolerade på landet. Ingen av dem har någon koppling hit, men livet är minst lika socialt som förut.

–  När folk hälsade på oss i Stockholm skulle de ofta göra saker i stan. När vi får besök här är det för att de ska hälsa på oss, och här har vi så mycket plats att de kan stanna länge, säger Christian.

Att de båda enkelt kunde ta med sig sina jobb var också avgörande för att flytten skulle fungera. Elise är keramiker och driver Hesselby krukmakeri, och i den 140 kvadratmeter stora verkstadslängan har hon plats för både drejskiva och ugnar. Christian driver ett e-handelsföretag inom trähandeln och har startat ett äppelmusteri i mindre skala på gården.

Mycket har hänt sedan den första familjen levde på Bruksgården.

–  Familjen som bodde här tillhörde eliten i Sverige. De köpte all mat i Stockholm och fraktade hit den, det var väl flashigt på den tiden. Och hade de bjudningar tog de hit kockar från Stockholm som lagade maten, säger Elise.

I dag är det fina snarare att kunna erbjuda så närodlad mat som möjligt. Och det är precis vad Elise och Christian drömmer om att göra i framtiden – att använda de pampiga rummen till att arrangera middagsevent med närproducerad mat av särskilt inbjudna kockar och med specialgjord keramik av Elise.

Anna Hultman/TT

I verkstadslängan får Elise Arwin plats med både drejskiva och ugnar för att bränna keramiken hon skapar.
I verkstadslängan får Elise Arwin plats med både drejskiva och ugnar för att bränna keramiken hon skapar.
Foto: Anna Hultman
På ena kortsidan finns en inbyggd vinterträdgård, mellan det yttre och inre fönsterglaset.
På ena kortsidan finns en inbyggd vinterträdgård, mellan det yttre och inre fönsterglaset.
Foto: Anna Hultman
Huset är 540 kvadratmeter, fördelade på två plan.
Huset är 540 kvadratmeter, fördelade på två plan.
Foto: Anna Hultman
Baren Chez Nous i husets källare.
Baren Chez Nous i husets källare.
Foto: Anna Hultman
Flytten till landet blev lyckad. Både Elise och Christian Arwin kunde enkelt ta med sig sina jobb. Det var en av anledningarna till att de vågade satsa.
Flytten till landet blev lyckad. Både Elise och Christian Arwin kunde enkelt ta med sig sina jobb. Det var en av anledningarna till att de vågade satsa.
Foto: Anna Hultman
En av de fina trapporna i ek.
En av de fina trapporna i ek.
Foto: Anna Hultman

FAKTA

Ankarsrum och bruket

+ Ankarsrums bruk startade redan 1655. Här tillverkades gjutjärnsgods, som exempelvis spisar och badkar.

+ Jonas Spånberg, direktör för Ankarsrums bruk, var den som lät bygga Bruksgården. Huset stod klart 1939 och består av 540 kvadratmeter boarea fördelat på två våningar plus källare, samt garage- och verkstadslänga på 140 kvadrat och ett hektar trädgård.

+ Jonas Spånberg dog 1966. Huset såldes då till Electrolux som använde det som kursgård samt förlade produktionen av köksassistenter dit. I slutet av 1970-talet såldes det som privatbostad.

+ I dag har orten Ankarsrum omkring 1 300 invånare.

Bostad

Törnrosahus fick nytt liv

Gammalt och mer modernt blandas i en inbjudande mix hos Anna och Erik Bergstrand i Åkarp.
Foto: Claes Hall
Bostad
Skåne
Malmö
Åkarp När Anna och Erik Bergstrand var på visningen av sitt hus i Åkarp, låg det inbäddat i vassa björnbärsbuskar. Nu har de väckt det ur sin törnrosasömn och fått fram ett vackert sekelskifteshus med massor av charm.

Trädgården ser ut att vara tipp-topp även en grå decemberdag. Inga trassliga björnbärssnår där inte. Anna och Erik bjuder in oss och redan i hallen ser man att här bor några som älskar sitt hus, och att inreda det. Men resan hit har varit lång och bitvis mödosam sedan de för sju år sedan köpte villan. Då var de just hemkomna från Schweiz där Anna var stationerad i sitt jobb som bolagsjurist. Att de skulle hamna i Åkarp var helt otippat.

Anna och Erik Bergstrand bor i Åkarp sedan 7 år.
Foto: Claes Hall

– Jag hade Hemnetknarkat grovt ett tag. Vi hyrde lägenhet i Malmö då och letade efter något i Vellinge, men hittade inget. Så såg vi det här huset i Åkarp. Var är det? tänkte vi. Men vi föll för det. Och det är verkligen jättefint här, och bra kommunikationer.

Snickarvanan var noll, och hade vi vetat hur mycket jobb det skulle bli hade vi aldrig köpt det. Vi var nog unga och naiva och såg bara charmen. Men vi har lärt oss, och vågar mer och mer, och nu ångrar vi oss inte. Det här är vår plats på jorden.

Riktigt vad de gett sig in i visste de dock inte. När de skulle göra nytt kök fick de sig några ovälkomna överraskningar. Gamla, läckande stammar fick bytas och golv riktas upp.

– Vi tog ner en vägg in till det gamla köket och då visade det sig att golven skiljde sig med fem centimeter. Så vi fick bila och flytspackla, berättar Erik.

Gjort skafferi

Någon vidare snickarvana hade de inte när de kom hit.

– Nej den var noll, och hade vi vetat hur mycket jobb det skulle bli hade vi aldrig köpt det. Vi var nog unga och naiva och såg bara charmen, säger Anna. Men vi har lärt oss, och vågar mer och mer, och nu ångrar vi oss inte. Det här är vår plats på jorden.

Beviset för att Anna verkligen vågar är att hon dagarna före vårt besök gjorde klart sitt skafferi.

– Jag har bredspacklat, byggt hyllor, och tapetserat. Jag tänkte att det inte är så farligt om något blir fel. Man kan ju stänga dörren.

Fel blev det nu inte, snarast ett skafferi som är som ett mycket litet, tjusigt rum med kristallkrona och allt.

Köket är en dröm i svart och marmor.
Foto: Claes Hall

Även köket är vackert - i svart och marmor. Anna har själv formgivit en marmortopp ovanför spisen och listerna kring köksskåpen är återanvända. De satt tidigare i det gamla köket. Överhuvudtaget är Anna mycket för att återanvända.

– Jag gillar det gamla och älskar loppisar och auktioner. Jag har nästan ingenting som är helt nytt. Det är roligt att ha det som ingen annan har.

Anna känner också ett ansvar för huset, att förvalta och föra vidare.

– Ja, vi har lovat att ta hand om det, ler hon.

Mycket historia

Det finns mycket historia i väggarna. Anna och Erik vet att huset bygges 1901 och att en Anna Delen öppnade sy-och papperstillbehörsbutik här. Senare var det tandläkarpraktik.

– Men annars vet vi inte så mycket. Jag har varit på Burlövs kommun, men de har bara dokument efter 1970. Jag har inte haft tid att forska mer. Men någon läsare kanske vet något.

Badrummet är både tjusigt och lekfullt med omaka speglar.
Foto: Claes Hall

Om Anna är den som är mest drivande i renovering och inredning har Erik en annan viktig roll.

– Anna är inte så bra på att slutföra saker. Där kommer jag in och så hämtar jag grejor, skrattar han.

Jag gillar det gamla och älskar loppisar och auktioner. Jag har nästan ingenting som är helt nytt. Det är roligt att ha det som ingen annan har.

Till vardags är Erik physioterapeut i Malmö FF och om det tidigare var Anna som reste i tjänsten är det nu han. Till Schweiz följde han med Anna efter bara sex veckors dejtande.

– Jag fick jobb där och Erik älskade skidåkning – och mej, skrattar hon.

25 ton grus och jord har lagts ut i trädgården sedan de flyttade till huset.
Foto: Claes Hall

Cool mix

Det som mest slår en i Annas inredning är noggrannheten med detaljerna och den coola mixen av gammalt och modernt. Annas arbete som jurist är både spännande och kreativt, och även i inredandet får hon utlopp för sin kreativitet, på ett mer estetiskt sätt. Som i matsalen där ett bord i gustaviansk stil flankeras av fyra klädda stolar - i lila. Eller i hallen där ett par romerska ringar samsas med vad jag tror är en Kottelampa. Anna dementerar.

– Nej, det är ingen riktig. Jag är ju smålänning.

Är hon då färdig med inredningen och auktioner och loppisar?

– Jag har nog satt stilen nu. Men jag hade nog gärna haft ett större hus, inte för att vi behöver mer plats att bo på. Men jag hittar så fina saker, så jag skulle kunna inreda ett slott.

FAKTA

Anna och Erik Bergstrand

Anna är bolagsjurist och Erik är physioterapeut för Malmö FF.

De bor sedan 7 år i Åkarp med sina två barn Stina 8 och Oskar 6.

Huset har bland annat varit sy-och papperstillbehörsbutik.

Det är på 170 kvadratmeter.

Tomten är på 770 kvadratmeter.

Bostad

Julen ger spelrum för pyssel och nörderi

Helena Lyth älskar alla högtider, men julen har en särställning. 'Julen är en högtid för alla sinnen – dofterna, smakerna, musiken, de tända ljusen, värmen från brasan', säger hon.
Foto: Christine Olsson/TT
Bostad
Bostad Helena Lyths intresse för julen ledde till ett karriärbyte. Nu lever hon på att skriva om högtider – och den som stundar är speciell.
–   Jag älskar julen för att den ger oss möjlighet att gå helt "bananas" på det vi brinner för.
PREMIUM

Efter att Helena Lyth hade fått två barn väldigt tätt insåg hon att hon inte längre fick utlopp för sin kreativa sida i vardagen. Hon arbetade som art director, men tyckte att hon behövde ett passionsprojekt som motvikt till välling och blöjbyten.

Den främsta drömmen var att få göra en julbok – det var ju naturligt för en formgivare att tänka i de banorna. Men med två små barn i huset fanns inte tid och arbetsro för det, så kompromissen blev i stället att skapa en blogg.

–  Jag trodde att jag skulle vara ensam och först i Sverige om att blogga om julen, men det visade sig att det fanns ett jättecommunity med julbloggare där ute! Jag kände mig lite knäpp som gick loss på julpynt mitt i sommaren, så jag berättade det inte för mina vänner, men jag gick helt upp i den världen och satt uppe på nätterna och jobbade, säger Helena Lyth och skrattar.

En kalender gjord av pappersrullar med små godbitar eller pysseluppdrag i.
En kalender gjord av pappersrullar med små godbitar eller pysseluppdrag i.
Foto: Christine Olsson/TT

När vi spolar fram tio år har barnen hunnit bli tre stycken – och ganska stora – och Helena Lyth har blivit yrkesverksam högtidskreatör på heltid.

Första steget var att julbloggen fick leva året om och inkludera fler högtider – alla hjärtans dag, påsk, midsommar, kräftskiva. Det i sin tur ledde till allt fler uppdrag ute i den verkliga världen, som dukningar och pysselworkshops. Till slut räckte inte tiden till för allt och Helena Lyth sade upp sig från sitt fasta jobb på reklambyrå för att driva eget.

–  Allt jag gör är fortfarande högtids- och säsongsdrivet. Innehållet är egentligen av samma typ nu som då, så oavsett om människor googlar ”tillbehör till våfflor”, ”påskpyssel” eller ”julgodis” så hittar de till min blogg, säger Helena.

Julpyntet har sin plats även i köket.
Julpyntet har sin plats även i köket.
Foto: Christine Olsson/TT

Även om hon gärna plockar upp en och annan jultrend i sin blogg så vill Helena Lyth gärna påminna om att det mest uppskattade sällan är det mest moderna.

–  Skulle du få en vattenskada i källaren och julpyntslådan skulle bli förstörd är det knappast den nyköpta julkulan du sörjer, utan mormors halmdekorationer från barndomshemmet eller pyntet som barnen har gjort. Just i år tror jag dessutom att vi vill ha det lite extra traditionellt eftersom många inte fick ett vanligt julfirande ifjol.

Ett decennium efter de där första tankarna på en julbok har även den blivit verklighet. Nya "Julprassel och decembermys" (Roos & Tegnér) innehåller tio år av passionerat julbloggande – recept, pyssel och traditioner. För även om Helena Lyth numera tar sig an alla högtider så är julen fortfarande speciell.

Helena Lyths julservis består av udda loppisfynd som hon har dekorerat med röd porslinspenna.
Helena Lyths julservis består av udda loppisfynd som hon har dekorerat med röd porslinspenna.
Foto: Christine Olsson/TT

–  Gillar man att baka är det inget konstigt att vara uppe en hel decembernatt och grädda julbakverk. För pysslaren finns det oändligt mycket man kan göra. I vanliga fall kan det vara jobbigt att behöva försvara sitt nörderi, men oavsett intresse ger julen oss en fristad att gå loss totalt under några veckor.

För Helena Lyth har julintresset tagit sig oanade uttryck. I dottern Hedvigs rum står ett ”julhus” – ett dockskåp som inretts i julskrud från topp till tå. Och i serveringsskåpet står en egendesignad julservis, komponerad av helvita, udda servisdelar, fyndade på loppis, som fått en röd rand målad med porslinspenna.

Torkade apelsinskivor kan bli en vacker krans.
Torkade apelsinskivor kan bli en vacker krans.
Foto: Christine Olsson/TT

Helena dekorerar gärna ljusen i ljusstaken med grangirlanger av hobbyfärg och ordnar paketkalendrar till barnen av toarullar och tapetrester. Men hennes främsta budskap är inte att alla måste anstränga sig, utan tvärtom: att ta så många genvägar som möjligt.

–  Du måste inte göra egen sill, det finns färdig. Dimra ner i stället för att städa. Julen är ett tillfälle att samlas, inte en tävling i vem som kan slå störst knut på sig själv, säger hon och fortsätter:

–  Det är så många som mår dåligt på julafton av känslan att allt måste vara perfekt, i stället för att sänka tempot och njuta av julen i små doser under hela december. Gör bara det du mår bra av, det kommer fler jular.

För Helena Lyth själv finns få måsten inför, i stället fokuserar hon på att sprida ut julfirandet. En adventskonsert sätter stämningen kring första advent, sedan får pepparkaksbak, knäckkokande och lussebullar bli en del av en aktivitetskalender som hela familjen samlas kring.

–  För mig är själva julafton dagen man samlas med släkten, men hela december handlar om att göra saker tillsammans med dem man tycker om. Julen är en högtid för alla sinnen – dofterna, smakerna, musiken, de tända ljusen, värmen från brasan. Både kropp och själ får en dos tokmys!

Maria Soxbo/TT

Helena Lyth pyntar gärna med eget pyssel, som här – med sina pappersstjärnor och hemgjord paketkalender.
Helena Lyth pyntar gärna med eget pyssel, som här – med sina pappersstjärnor och hemgjord paketkalender.
Foto: Christine Olsson/TT
'Julprassel och decembermys'.
"Julprassel och decembermys".
Foto: Christine Olsson/TT
Pappersstjärnorna kan bli till en ljusslinga.
Pappersstjärnorna kan bli till en ljusslinga.
Foto: Christine Olsson/TT
Helena Lyth älskar alla högtider, men julen har en särställning. 'Julen är en högtid för alla sinnen – dofterna, smakerna, musiken, de tända ljusen, värmen från brasan', säger hon.
Helena Lyth älskar alla högtider, men julen har en särställning. "Julen är en högtid för alla sinnen – dofterna, smakerna, musiken, de tända ljusen, värmen från brasan", säger hon.
Foto: Christine Olsson/TT
Helena Lyth.
Helena Lyth.
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Pyssla en pappstjärna

Så här viker du enkelt en pappersstjärna. Välj färgat papper om du vill. Stjärnorna kan hängas i granen, utmed en dörrpost eller användas som dekoration på julbordet. Med en ljusdiod mellan stjärnhalvorna blir det en fin ljusslinga.

1. Vik kvadratiska pappersbitar både på diagonalen och tvärsöver fyra gånger – i alla väderstreck. Klipp sedan utmed alla veck, lite mindre än hälften av vägen, från de raka sidorna in mot mitten.
1. Vik kvadratiska pappersbitar både på diagonalen och tvärsöver fyra gånger – i alla väderstreck. Klipp sedan utmed alla veck, lite mindre än hälften av vägen, från de raka sidorna in mot mitten.
Foto: Christine Olsson/TT
2. Vik pappret mot de diagonala vecken så att hörnen blir spetsar.
2. Vik pappret mot de diagonala vecken så att hörnen blir spetsar.
Foto: Christine Olsson/TT
3. Limma på insidan av en av de vikta flikarna och lägg över omlott på det andra hörnviket. Det blir en kon i varje hörn och en halv stjärna med fyra spetsar.
3. Limma på insidan av en av de vikta flikarna och lägg över omlott på det andra hörnviket. Det blir en kon i varje hörn och en halv stjärna med fyra spetsar.
Foto: Christine Olsson/TT
4. Limma ihop med limpistol. Gör sedan en stjärna till och lägg de plana sidorna mot varandra.
4. Limma ihop med limpistol. Gör sedan en stjärna till och lägg de plana sidorna mot varandra.
Foto: Christine Olsson/TT
Färdigt!
Färdigt!
Foto: Christine Olsson/TT

FAKTA

Helenas fem stämningshöjare

+ Dimra ner och tänd ljus!

+ Ta in något julgrönt. Det behöver inte vara en julgran. En grön kvist i vas eller en girlang med grankvistar funkar lika bra.

+ Satsa på de snabba dofterna. Skala en clementin, värm lite glögg, ta fram burken med pepparkakor.

+ Ordna en enkel pappersgirlang. Riv eller klipp remsor av papper (tidningar, gamla räkningar eller annat), häfta ihop till rundlar och kedja ihop.

+ Glöm inte musiken. Få kan stå emot Bing Crosby – han får julcellerna i kroppen att hoppa.

Rönnbärsgirlanger är enkla att göra och håller även till nästa år.
Rönnbärsgirlanger är enkla att göra och håller även till nästa år.
Foto: Christine Olsson/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Bostad

I Vanjas ateljé lever arvet från Malmsten

Som barn lekte Vanja Sorbon Malmsten i morfar Egil Malmstens verkstad. 2008 tog hon över hans verksamhet och för nu arvet efter honom och mormor vidare.
Foto: Duygu Getiren/TT
Bostad
Bostad Glöm massproduktion och snabbtillverkning. I Vanja Sorbon Malmstens ateljé skapas allt från grunden, med kärlek och omsorg. Hantverket har hon lärt sig av morfar Egil Malmsten och nu för hon arvet vidare med sina handgjorda lampskärmar.
PREMIUM

Redan som liten flicka lekte Vanja Sorbon Malmsten, som är barnbarnsbarn till möbelformgivaren Carl Malmsten, i verkstaden hemma hos morfar Egil i Bergshamra by utanför Stockholm.

–  Det var så spännande där med alla verktyg och maskiner. Morfar visade mig hur man kunde svetsa glasögon av metalltråd i den gamla punktsvetsen och när jag blev tonåring fick jag jobba extra hos honom med att svetsa ihop lampställningar, säger Vanja Sorbon Malmsten som i dag har sin egen lampverkstad i en källarlokal i Bandhagen.

Birgittaskärmar heter lamporna eftersom det var Birgitta Sorbon som skapade dem på 1950-talet.
Birgittaskärmar heter lamporna eftersom det var Birgitta Sorbon som skapade dem på 1950-talet.
Foto: Duygu Getiren/TT

Men det var inte morfar utan mormor, Birgitta Sorbon, som en gång i tiden skapade de klassiska papperslampskärmarna med torkade växter. Inredningsdetaljer som är lika populära i dag som på 1950-talet då de såg dagens ljus.

–  Lamporna har fått sitt namn efter mormor: Birgittaskärmar. Hon dog bara en månad innan jag föddes 1973. Då fortsatte morfar tillverkningen på egen hand ända till 2008 då jag tog över.

Men resan dit var minst sagt krokig. Det var inte självklart för Vanja att börja jobba med morfar, även om hon fick frågan första gången redan när hon var i 20-årsåldern.

–  Då var jag inte redo att driva eget. Jag hade andra idéer om vad jag ville göra i livet.

Morfar Egil släppte dock inte tanken på att låta barnbarnet ta över. Så 15 år senare, efter ett par konstskolor, ett antal jobb, några långresor och två barn, fick därför Vanja frågan igen. Då bestämde hon sig för att satsa.

–  Morfar var 87 år och orkade inte längre hålla på med skärmarna. Så jag tänkte: "okej, nu gör jag det här på riktigt". Det är jag glad för i dag.

Tre lager papper, klister, torkade växter och så ett lager papper till ovanpå det. Så går det till när Vanjas skärmar får liv.
Tre lager papper, klister, torkade växter och så ett lager papper till ovanpå det. Så går det till när Vanjas skärmar får liv.
Foto: Duygu Getiren/TT

Sedan dess har Vanja tillverkat tusentals skärmar. Merparten är gjorda i morföräldrarnas stil och anda men hon har även utvecklat några av dem och skapat sin egen design.

–  Skärmen Matilda, som är döpt efter min dotter, är ett exempel, Ovalen är ett annat.

Varje enskild lampskärm är tillverkad helt för hand och har ett unikt mönster av handplockade och handtorkade växter på det vita pergamynpapperet.

Vanja börjar med att klippa och böja till metalltrådar och stag till skärmarna. Det gör hon på en vev som har olika dimensioner beroende på hur stor lampan ska bli. Sedan svetsar hon fast stagen som hon först måttar ut med hjälp av en mall.

–  Punktsvetsen har jag ärvt av morfar. Den är minst 70 år gammal men funkar fortfarande. Jag bävar för dagen då den går sönder för det finns knappast några reservdelar kvar att köpa.

Först klipper Vanja klipper och böjer Vanja till metalltrådar och stag till skärmarna.
Först klipper Vanja klipper och böjer Vanja till metalltrådar och stag till skärmarna.
Foto: Duygu Getiren/TT

När svetsandet är klart lämnas lampställningarna till en lokal industrilackerare ett stenkast från verkstaden. Där vitlackeras de innan de kommer tillbaka till Vanja, som då kan sätta i gång med favoritdelen av sitt skapande: att klä ställningarna med papper och växtdelar. Papperet läggs i fyra lager med klister mellan. Växterna placerar hon ut mellan de två sista lagren.

–  Jag går på känsla och gör allt med ögonmått, det finns inga mallar. Jag väljer de växter jag tycker är vackra och provar mig fram tills jag är nöjd.

En lampskärm tar mellan en och en halv och två timmar att tillverka beroende på storlek, men då är inte insamlandet av växterna inräknat.

–  Det är den roligaste delen av jobbet, men också den mest stressiga. Växterna är ju bara fina några få månader om året, då gäller det att hålla sig framme, säger Vanja och berättar hur morfar Egil lärde henne att känna igen olika grässorter.

–  Han skickade ut mig och min syster att plocka och så fick vi tio öre styck per vårfryle, ett speciellt gräs som han gärna använde.

Många av redskapen i Vanja Sorbon Malmstens verkstad är, precis som själva hantverket, ett arv efter morfar Egil Malmsten. Punktsvetsen där Vanja svetsar lampställningar är ett exempel.
Många av redskapen i Vanja Sorbon Malmstens verkstad är, precis som själva hantverket, ett arv efter morfar Egil Malmsten. Punktsvetsen där Vanja svetsar lampställningar är ett exempel.
Foto: Duygu Getiren/TT

Vanjas egna favoriter är gräsen bergslok och lundslok.

–  Jag har blivit lite av en växtnörd, eller kanske ska jag säga gräsnörd. När andra går ut och plockar svamp går jag ut och plockar gräs, säger hon med ett skratt.

Hur ser det då ut för nästa generation Malmsten – vem ska ta över skärmtillverkningen efter Vanja?

–  Ja, det är frågan. Mina egna barn är inte intresserade, men jag kanske kan lyckas få min 15-åriga systerdotter att nappa, för hon har sagt att hon tycker det vore kul. Det skulle vara jätteroligt om mormors och morfars tradition fick leva vidare in i nästa generation.

Karin Cedronius/TT

Tre lager papper, klister, torkade växter och så ett lager papper till ovanpå det. Så ser det ut när Vanjas skärmar får liv.
Tre lager papper, klister, torkade växter och så ett lager papper till ovanpå det. Så ser det ut när Vanjas skärmar får liv.
Foto: Duygu Getiren/TT
När grässtråna och växterna är på plats och papperet är spänt över ställningen är det dags för skärmen att torka.
När grässtråna och växterna är på plats och papperet är spänt över ställningen är det dags för skärmen att torka.
Foto: Duygu Getiren/TT
Vid mallen mäter Vanja in var stagen i lampan ska sitta. Hon har olika mallar beroende på lampans storlek.
Vid mallen mäter Vanja in var stagen i lampan ska sitta. Hon har olika mallar beroende på lampans storlek.
Foto: Duygu Getiren/TT
Alla detaljer i lampskärmarna tillverkas för hand. Vid veven skapar Vanja lampornas ringar i olika dimensioner. Mallarna som hänger på väggen är till för att få rätt diameter på ringarna.
Alla detaljer i lampskärmarna tillverkas för hand. Vid veven skapar Vanja lampornas ringar i olika dimensioner. Mallarna som hänger på väggen är till för att få rätt diameter på ringarna.
Foto: Duygu Getiren/TT
Alla detaljer i lampskärmarna tillverkas för hand i Vanja Sorbon Malmstens ateljé.
Alla detaljer i lampskärmarna tillverkas för hand i Vanja Sorbon Malmstens ateljé.
Foto: Duygu Getiren/TT
Vid mallen mäter Vanja Sorbon Malmsten in var stagen i lampan ska sitta. Hon har olika mallar beroende på lampans storlek.
Vid mallen mäter Vanja Sorbon Malmsten in var stagen i lampan ska sitta. Hon har olika mallar beroende på lampans storlek.
Foto: Duygu Getiren/TT
När grässtråna och växterna är på plats och papperet är spänt över ställningen är det dags för skärmen att torka. Det tar någon dag – under tiden vänder Vanja på skärmen flera gånger.
När grässtråna och växterna är på plats och papperet är spänt över ställningen är det dags för skärmen att torka. Det tar någon dag – under tiden vänder Vanja på skärmen flera gånger.
Foto: Duygu Getiren/TT
Vanja Sorbon Malmsten har vuxit upp med hantverket.
Vanja Sorbon Malmsten har vuxit upp med hantverket.
Foto: Duygu Getiren/TT

FAKTA

Fem frågor till Vanja

Vad är roligast med jobbet?

"Att vara ute i naturen och plocka gräs och växter som ska pryda skärmarna. Men också att klä skärmar och skapa mönster. Jag gillar att det är ett så varierande jobb med många olika moment."

Vilken är den största utmaningen?

"Att hinna med allt eftersom det är så många olika moment och jag gör allt själv från grunden. Men även risken att något verktyg går sönder för då är det nästan omöjligt att få tag i en ersättare eftersom de flesta redskap jag använder är så gamla. Samma sak med pergamynpapperet, det är svårt att få tag i numera så jag måste planera väl för att inte stå utan."

Vilken är din favoritdesigner?

"Har ingen speciell favoritdesigner men jag tycker om vackra, praktiska saker som säger något om personen som äger den."

Vad inspireras du av?

"Naturen."

Vilket är ditt favoritmaterial?

"Har så många! Som trä, papper, metall, lera."

Bostad

Kom i rätt julstämning – gå på marknad

Catarina Malmberg säljer goda jämtländska ostar på Stortorgets julmarknad. Köerna till hennes bod ringlar långa stundtals. ”Bästa kunderna är svenska barnfamiljer” säger hon.
Foto: Anders Pihl
Bostad
Bostad Det är julmarknadernas tid med glimmande ljus, glögg och fint hantverk. I Sverige arrangeras över tusen julmarknader så här års. Äldst är Stortorgets julmarknad i Gamla stan i Stockholm, men det finns fler man inte bör missa i december.
PREMIUM

Det hörs ett sorl från folklivet och julmusik ljuder mellan de upplysta träbodarna. Dofter av glögg, brända mandlar och varm choklad trängs med varandra. Det är glimmande ljus – och i mitten en ståtlig gran. På Stortorget i Stockholm är allt som det ska vara. Här har det med korta avbrott arrangerats julmarknad sedan medeltiden, vilket gör den till Sveriges äldsta.

I en bod står Claes Kanold klädd i tomteluva och säljer delikatesschoklad.

–  I år var det mer folk under öppningsdagarna än vad jag kan minnas att det varit tidigare, säger han.

Vy över Skansens julmarknad i vinterskrud. I bakgrunden centrala Stockholm.
Vy över Skansens julmarknad i vinterskrud. I bakgrunden centrala Stockholm.
Foto: Richard von Hofsten

Claes antar att det har med pandemin att göra och fortsätter:

–  Det verkar som att julmarknaden är lite extra efterlängtad i år. Det är också ovanligt många utländska besökare, inte minst italienare.

Ett par bodar bort säljer Catarina Malmberg exklusiva jämtländska ostar. Även hon intygar att det är mycket mer folk i år än vad det brukar vara.

–  Många utländska besökare gillar produkterna men tvekar, eftersom de måste transporteras hem. Bästa kunderna hos mig är svenska barnfamiljer som ofta köper flera sorter samtidigt.

Västsvenskt julmys. Julmarknad vid Tyrolen på Liseberg.
Västsvenskt julmys. Julmarknad vid Tyrolen på Liseberg.
Foto: Stefan Karlberg

Under 1800-talet fanns det nästan dubbelt så många stånd på Stortorget än de 40 som står här i dag. Trängseln orsakade dock så mycket stök och fickstölder att julmarknaden tvingades stänga 1906. År 1915 återkom den tack vare föreningen Stockholmsgillet, som än i dag ansvarar för arrangemanget.

Det verkar som att julmarknaden är lite extra efterlängtad i år.

Det finns över 1 000 registrerade julmarknader runt om i Sverige. De mest snösäkra ligger förstås i de norra länen, som fina Jamtli marknad i Östersund. André Fagander, som driver sökportalen Julmarknad.nu, imponeras av den stora variationen:

–  Det finns så många olika typer av svenska julmarknader. Stora varianter på slott och herrgårdar och små som arrangeras i föreningars källarlokaler. Eller vid en gästhamn på någon skärgårdsö! Vissa marknader har enbart fokus på design, andra premierar brädspel och cosplay (kostymer för att efterlikna karaktärer inom populärkultur, reds anm).

Gemensamt för de flesta är unikt hantverk och matvaror som kan vara svåra att hitta under resten av året. André Fagander ser nya tendenser hos julmarknaderna:

–  Det blir alltmer populärt att ta del av närproducerat och ekologiskt. Där har julmarknader en viktig roll att spela. Julmarknaden förenar, sprider glädje och uppmanar till ett mer hållbart spenderande.

Den kringbyggda Klockaregården i Tällberg bjuder in till riktig dalajul.
Den kringbyggda Klockaregården i Tällberg bjuder in till riktig dalajul.
Foto: Trons/Klockaregården
På Stortorget i Gamla stan har det arrangerats julmarknad sedan medeltiden.
På Stortorget i Gamla stan har det arrangerats julmarknad sedan medeltiden.
Foto: Anders Pihl

Förutom Stortorget i Gamla stan i Stockholm – här är några av landets bästa julmarknader som håller öppet fram till jul:

+ Skansen, Stockholm

Jul på Skansen firar 130 år. Marknaden är svårslagen vad gäller känslan av vykortsjul – det är genuint och mysigt. Många gamla bodar, äldre hantverk och personal i kläder med historisk anknytning. I hela december myllrar det också av aktiviteter, som luciatåg bland annat.

Öppet fredag–söndag fram till jul.

Fem miljoner juleljus omger julmarknaden på Liseberg i Göteborg.
Fem miljoner juleljus omger julmarknaden på Liseberg i Göteborg.
Foto: Stefan Karlberg

+ Liseberg, Göteborg

Liseberg garanterar rejäl julstämning med fem miljoner juleljus, tre ton konstsnö och en över hundra meter hög julgran. Kring Huvudstråket och Kvarteret Storgatan pågår en stor julmarknad med känsla av förr i tiden. Givetvis också mycket för yngre besökare, som att åka vintervakna karuseller, besöka Kaninlandet och prova skridskobanorna.

Öppet varje dag till den 30 december.

+ Wadköping, Örebro

Det välbevarade friluftsmuseet Wadköping har varje år en ovanligt pittoresk julmarknad mitt i den historiska bebyggelsen. Förutom mysig stämning finns här en hel del att göra, som att lyssna på julsånger utomhus, skulptera i is och julpyssla i Teaterladan.

Öppet den 5 och 12 december.

+ Kosta, Kronoberg

Påkostad och populär julmarknad mitt i glasriket, omtalad för sin sagokänsla. Givetvis ett tillfälle att köpa vackert glas till bättre priser. Massor av barnaktiviteter och gästartister. I Tomtens värld kan man möta tomten om man har varit snäll.

Öppet varje dag fram till nyårsafton, stängt bara på julafton.

+ Tällberg, Dalarna

Klockargården är en genuin dalagård vid Siljan med en liten men maximalt stämningsmättad julmarknad. Här kan man kliva in i bodar och verkstäder där hantverkare arbetar på årets julklappar. Klockaregården är också ett hotell med traditionellt julfirande och musikshower under jul och nyår.

Öppet den 2-5, 9–12 och den 16–19 december.

+ Sigtuna, Stockholm

Under fyra söndagar innan jul har Sigtuna en välbesökt julmarknad i sin fina småstadsmiljö. Knallar som säljer hantverk, julsånger utomhus samt dans kring granen utlovas. Och vem vet, kanske dyker Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin upp?

Öppet den 5, 12 och 19 december.

Anders Pihl/TT

FAKTA

Andra fina julmarknader

Här är några andra fina julmarknader landet runt. Observera att en del av dem hålls tidigt, så kolla öppettiderna.

Eksjö. Jättelik julmarknad i trästaden.

Taxinge slott. Storslagen slottsjulmarknad med många skickliga hantverkare.

Falu gruva i Falun. Omtyckt och traditionsenlig marknad.

Järvsö. Julmarknad på hälsingegård med mycket kulturhistoria.

Tjolöholms slott i Fjärås. Västsveriges största julmarknad.

Jämtli i Östersund. Mycket jul med massor av snö, sprakande eldar och hundspann.

Drottningholms slott. Julmarknad med kunglig känsla.

Huseby i Växjö. Riktig Smålandsjul och ”Nordens största julmässa” med 33 000 besökare.

Vapnö slott. Julmarknad i spännande slottsmiljö och hög kvalitet på utbudet.

Färgfabriken i Stockholm. För design och personligt konsthantverk.

Nördarnas julmarknad i Solna. Julmarknad för spelfantaster.

Pdf-grafiken till texten laddas ned via ftp-adressen ftp://ftp8.tt.se. Användarnamn: specialgrafik, lösenord: zvs32zPp. Grafiken heter 48Resor-Julmarknader
Julmarknad i Gamla stan, Stockholm.
Julmarknad i Gamla stan, Stockholm.
Foto: Anders Pihl
Julmarknad i magasinet på Tjolöholms slott.
Julmarknad i magasinet på Tjolöholms slott.
Foto: Kajsa Sjölander
Ingången till Lisebergs storslagna julmarknad.
Ingången till Lisebergs storslagna julmarknad.
Foto: Stefan Karlberg
Hantverk på Klockaregårdens julmarknad i Tällberg.
Hantverk på Klockaregårdens julmarknad i Tällberg.
Foto: Klockaregården
På Stortorget i Gamla stan har det arrangerats julmarknad sedan medeltiden.
På Stortorget i Gamla stan har det arrangerats julmarknad sedan medeltiden.
Foto: Anders Pihl

Bostad

Hemgjorda ljus ger rätt julkänsla

Julen är pysslets främsta högtid. Susanna Zacke delar med sig av några projekt, bland annt hur man gör egna små ljus.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bostad Julen är lyktornas och ljusstakarnas tid. Varför inte skapa dina egna ljuskällor – antingen till hemmet eller som personliga julklappar?
Pysselproffset Susanna Zacke visar hur.
PREMIUM

Vintermörkret är kompakt så här års. Tur då att julen med sina adventsstjärnor och dekorationer och sitt pynt och glitter lyser upp tillvaron.

Om du skippar julklappshetsen och satsar på rofyllt pyssel blir högtiden ännu trevligare. Stäng av tv:n, lägg ifrån dig mobilen och låt fantasin och skaparkraften ta plats. Samtidigt som stressnivåerna sjunker skapar du originella julklappar av bara farten.

Några som har stor erfarenhet av att tillverka egna saker till hemmet är inredningsstajlisterna och författarna Susanna Zacke och Sania Hedengren.

Tillsammans har de gett ut många böcker om heminredning och hantverk, den senaste heter ”Ljus, lyktor och ljusstakar: 44 kreativa projekt att göra själv” (Semic Förlag, 2021).

– Jag har alltid pysslat och har ett ständigt flöde av idéer på saker man kan göra. Även om julen är en riktig pynthögtid försöker jag skapa saker som funkar året om, säger Susanna Zacke.

Kreativiteten märks tydligt i hennes ljusa och charmiga hem i Åkersberga norr om Stockholm. Här finns lampor av trädgrenar, prydnadsföremål samlade som små stilleben och möbler med vacker patina.

Kollegan Sania Hedengren bor i Frankrike och medverkar i intervjun via telefon.

– Är det något som folk uppskattar att få som gåva så här års så är det ljus, säger hon.

Att då kunna ge bort något egentillverkat och personligt smäller förstås extra högt.

I många av projekten i boken, varav ett som vi tipsar om här, jobbar man med smält ljusmassa. Den går att köpa färdig i hobbybutiker. Men du kan också göra din egen genom att smälta ljusstumpar. Oavsett vad du väljer använder du samma metod vid smältprocessen.

– Att tillverka egna ljus behöver inte vara komplicerat eller ta lång tid, säger Sania Hedengren.

Men det gäller att ta det försiktigt, menar hon. Särskilt om du gör det tillsammans med barn. Ljusmassan blir väldigt varm. Häll aldrig kallt vatten på varm ljusmassa, då kan den stänka och brännas. Häll heller inte ut ljusmassa i avloppet. Samla i stället upp den i ett tomt mjölkpaket och släng i hushållssoporna när den har svalnat.

– Tänk på att pilla bort det brända på veken om du smälter ljusstumpar. Annars kan det missfärga stearinet, säger Susanna Zacke.

När det gäller materialet till själva lyktorna och stakarna är det bara fantasin som sätter gränser. Allt från udda kaffekoppar och glasburkar till kokosnötter och grenar går att använda.

– Jag får mycket inspiration från naturen och brukar ta in ris, mossa och kvistar från min tomt, allt efter säsong. Som pysslet med grenljusstaken – den kan man tillverka av en nedfallen gren från skogen, säger Susanna Zacke.

Lisa Wallström/TT

Det krävs ofta inte så mycket för ett mysigt hemmapyssel.
Det krävs ofta inte så mycket för ett mysigt hemmapyssel.
Foto: Susanna Zacke
'Ljus, lyktor och ljusstakar: 44 kreativa projekt att göra själv', av Susanna Zacke och Sania Hedengren.
"Ljus, lyktor och ljusstakar: 44 kreativa projekt att göra själv", av Susanna Zacke och Sania Hedengren.
Foto: Semic Förlag
Trädgrenen blir förvandlad till en adventsstake.
Trädgrenen blir förvandlad till en adventsstake.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det går att göra små ljus i pepparkaksformar.
Det går att göra små ljus i pepparkaksformar.
Foto: Susanna Zacke
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kollegorna Susanna Zacke och Sania Hedengren älskar pyssel och gör det själv-projekt. De har skrivit 20 böcker tillsammans.
Kollegorna Susanna Zacke och Sania Hedengren älskar pyssel och gör det själv-projekt. De har skrivit 20 böcker tillsammans.
Foto: Semic Förlag
”Ett enkelt bonustips är att klä tändsticksaskarna med vackert julaktigt papper”, säger Susanna Zacke som har skrivit ett 20-tal böcker om pyssel och hantverk tillsammans med Sania Hedengren.
”Ett enkelt bonustips är att klä tändsticksaskarna med vackert julaktigt papper”, säger Susanna Zacke som har skrivit ett 20-tal böcker om pyssel och hantverk tillsammans med Sania Hedengren.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Bor man trångt eller är bortrest stora delar av julen kan en enkel tallkvist i en kruka bli ett fint alternativ till julgran. ”De doftar gott och håller sig fräscha länge”, säger Susanna Zacke.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Ljushjärtan och ljusstjärnor

Gör ljus i stället för pepparkakor – eller både och!

Du behöver:

Bakplåtspapper

Värmeljus

Små pepparkaksformar

Ljusmassa eller ljusstumpar

Gör så här:

1. Håll till på ett värmetåligt underlag och lägg ett bakplåtspapper som skydd.

2. Ställ pepparkaksformarna på papperet. Lossa vekarna och det lilla aluminium-fästet på värmeljusen. Placera dem i mitten av pepparkaksformarna.

3. Använd köpt ljusmassa eller smält egen (se beskrivning nedan).

4. Fyll formarna med ett tunt lager smält ljusmassa som får stelna i några minuter. Detta tätar kanterna. Häll sedan på mer massa.

5. Placera dina hjärtan i grupp på ett fat. Du kan också sätta ett ljus på ett kaffefat invid varje kuvert på det dukade julbordet.

Smälta ljusmassa

1. Använd färdig ljusmassa som går att köpa i hobbybutiker, eller smält massa själv av ljusstumpar. I vilket fall som helst kan du hacka ned de värmeljus som du har tagit vekarna ifrån.

2. Om du använder ljusstumpar: Hacka dem i mindre bitar och ta bort den delen av veken som är svart (den kan missfärga). Ta eventuellt bort hela veken, alternativt fiska upp den när stearinen har smält.

3. Smält ljusmassan eller ljusstumparna över vattenbad. Häll vatten i en kastrull till cirka hälften, ställ den på spisen och sätt på plattan. Ta en mindre kastrull eller en värmetålig metallbunke och lägg ner ljusbitarna i den. Sänk ner kastrullen i vattnet och vänta tills det sjuder och allt stearin har smält. Rör försiktigt med en blompinne i massan.

Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Så här kan de hemgjorda ljusen se ut – ett snabbt och lätt julpyssel.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Adventsljusstake från skogen

Charmigare och mer handgjort kan det väl knappast bli. Gå en skogspromenad och leta efter en nedfallen gren med rätt mått och form och förvandla den till en adventsljusstake.

Du behöver:

En gren

Borrmaskin

Borrspets på 22 millimeter

Fyra ljushylsor (finns i hobbybutiker)

Gör så här:

1. Plana till botten på grenen genom att såga, hyvla eller tälja. Använd gärna stora möbeltassar också.

2. Borra fyra hål i grenen.

3. Sätt ljushylsorna i de borrade hålen. Om det behövs kan du limma fast dem.

4. Placera din adventsljusstake i ett fönster eller på julbordet.

Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Naturen gör det bäst! Vacker trädgren förvandlad till adventsljusstake.
Foto: Susanna Zacke

FAKTA

Glitterlykta

Till detta pyssel behöver du inte mycket material eller tid. Perfekt att göra tillsammans med barnen.

Du behöver:

Strösocker

Djup tallrik

Dricksglas eller glasburkar

Hobbylim

Gör så här:

1. Häll strösocker i en djup tallrik.

2. Limma runt om på glasen med hobbylim. Stryk ut limmet så att det täcker hela ytan på glaset.

3. Rulla glaset i sockret och låt det torka. Resultatet blir en söt och glittrig lykta att tända till jul.

Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Foto: Susanna Zacke
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Söt som socker är denna lilla ljuslykta.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL