Lagfarter SkD

Ny ägare till tomt i Ludvigsborg

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Mofex Fastigheter AB har tagit över fastigheten på adressen Strandvägen 19 i Ludvigsborg från Gerd Christina, Lars Ragnar och Nils Bertil Wendestam. Ägarskiftet blev klart i september 2021 och köpesumman blev 2 650 000 kronor. Tomten är 1 000 kvadratmeter stor.

För fem månader sedan såldes ett hus alldeles i närheten, på Strandvägen 10. Där såldes ett 180 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 5 850 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Privata vårdgivare ska inte få äga apotek

Regeringen vill få till stånd en ny lagstiftning som hårdare reglerar ägarförhållanden kring apoteksverksamhet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Privata vårdgivare kan stoppas från att få driva apotek. Om vårdgivare och apotek ägs av samma företag är risken stor att medicin överförskrivs, eftersom det finns pengar att tjäna, anser regeringen som vill skärpa lagstiftningen.

Kommunala vårdbolag får i dag bara äga max 50 procent av ett apotek. Lagstiftningen finns för att det inte ska gå att tjäna pengar på en patient genom att en läkare hänvisar denne till ett visst apotek. Eller i omvänd ordning, att apotekspersonal rekommenderar en kund en viss läkare eller vårdcentral.

Men för privata vårdgivare finns ingen sådan reglering, och det här vill regeringen ändra på.

– Det finns en uppenbar risk för intressen där emellan som bidrar till en överförskrivning, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Ser faror

Läkemedelsverket, som sett över vård- och läkemedelsmarknaden, kan inte peka ut några konkreta fall där ägarförhållanden lett till överförskrivning men ser faror i nuvarande lagstiftning och föreslår därför att vårdgivare inte ska kunna beviljas tillstånd att driva öppenvårdsapotek.

Förslaget gäller aktörer inom samtliga vårdtyper, där ibland läkare, tandläkare och veterinärer. Men veterinärvården pekas ut som särskilt utsatt för risk, eftersom den inte är lika hårt reglerad som vården av människor. När det gäller medicin för djur råder till exempel fri prissättning, vilket inte är fallet för medicin avsedd för människor.

Off label ses över

I förslaget ingår också en översyn av så kallad off label-förskrivning, det vill säga när läkemedel skrivs ut för användning i annat syfte än det egentligen är tänkt för. Regeringen vill också att regleringen för försäljning av receptfria läkemedel utanför apotek ses över. Men den som räds att i framtiden inte längre kunna köpa receptfria huvudvärkstabletter i sin lokala livsmedelsbutik kan vara lugn, försäkrar socialministern.

Regeringen ger nu en kommitté i uppdrag att senast den 17 mars 2023 redovisa konkreta lagförslag att ta ställning till. Utredningen skulle ha påbörjats för två år sedan, men pandemin har gjort att den lagts på is.

Tomas Lauffs/TT

FAKTA

Nuvarande lagstiftning

Avregleringen av apoteksmarknaden 2009 öppnade upp för privata aktörer att driva apotek. Men för att få öppna och driva ett apotek i Sverige så krävs det att man har fått ett tillstånd beviljat av Läkemedelsverket.

För att förhindra överförskrivning, till exempel genom att både vårdgivare och apotek ägs av samma bolag, får kommunala bolag endast äga 50 procent i en apoteksverksamhet. Detta regleras genom kommunallagen, men den omfattar inte privata vårdbolag.

Den översyn som nu görs är den första sedan avregleringen av apoteksmarknaden. Målet är att säkerställa ett heltäckande försäkringsskydd för skador till följd av läkemedel.

Källor: Regeringskansliet, Läkemedelsverket

Kultur och nöje

Månsson ny chef för Naturhistoriska riksmuseet

Lisa Månsson blir överintendent på Naturhistoriska riksmuseet. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Lisa Månsson blir ny överintendent och chef för Naturhistoriska riksmuseet. Hon disputerade i infektionsbiologi vid Karolinska institutet, och har bland annat varit tillförordnad vd för Tom Tits Experiment och museichef vid Vasamuseet. Närmast kommer hon från tjänsten som museiverksamhetschef på Naturhistoriska riksmuseet.

"Jag är oerhört glad och stolt över förtroendet att få leda denna anrika verksamhet i en tid då naturvetenskapliga frågeställningar tar en allt större plats i mångas vardag", säger Lisa Månsson i ett pressmeddelande.

Med sitt särskilda fokus på bland annat klimatförändringar och biologisk mångfald menar kultur- och demokratiminister Amanda Lind att myndighetens verksamhet är "oerhört viktig" i vår tid.

"Lisa Månsson har en gedigen bakgrund från såväl museibranschen som den akademiska världen och jag är mycket glad för att hon tackat ja till att leda denna myndighet", säger Lind i pressmeddelandet.

Kultur och nöje

Karlsson och Ardéhn spelar i C More-drama

Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn spelar far och dotter i 'Nattryttarna'. Pressbild
Foto: Johannes Berner
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn ("Störst av allt") får huvudrollerna i C Mores och TV4:s kommande dramaserie "Nattryttarna".

Serien bygger på en uppmärksammad historia om övergrepp som förekom på en ridskola i Sverige under 1990-talet.

Manusförfattaren Ulf Kvensler ("Vår tid är nu") har skrivit serien i nära samarbete ned Sophie Jahn, dotter till den man som anklagades och senare dömdes för sexualbrott, och som spelas av Jonas Karlsson.

Hanna Ardéhn gör rollen som en av hans döttrar.

"Det här är en väldigt svår men samtidigt viktig roll för mig att få gestalta. Det är en berättelse där den enes maktmissbruk leder till andras maktlöshet. Hur någon med enorm status och ställning kan förvandlas till sin egen omgivnings skräck", säger hon i ett pressmeddelande.

Nattryttarna spelas in hösten 2021 och beräknas ha premiär hösten 2022.

Lagfarter SkD

60 kvadratmeter stort hus i Skivarp sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Max Robert och Anna Veronica Sjölin, 35 och 40 år, från Malmö har tagit över fastigheten på Krågarp 237 i Skivarp från Tommie Ivan Färnklint. Ägarbytet blev klart i september 2021 och köpesumman blev 610 000 kronor. Huset har en boyta på 60 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes i november förra året ett annat hus, på Krågarp 234. Där blev priset för det 112 kvadratmeter stora huset 2 050 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts ett hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Krågarp 234, som gick för 2 050 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Nya svar om de kritiserade åldersbedömningarna

Bilderna från en magnetkamera studeras. Metoden används för att bedöma om asylsökande unga med oklar ålder är barn eller vuxna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

I dag väntas regeringens utredning om de omdiskuterade medicinska åldersbedömningarna i asylprocessen.

Utredningen tillsattes i juni förra året efter att åldersbedömningarna fått hård kritik.

Metoden, som mäter mognaden i knän och tänder, är enligt flera experter osäker och kan leda till felaktiga resultat. För asylsökande kan det ha stor betydelse för frågan om uppehållstillstånd och mottagande om de bedöms vara över eller under 18 år.

Rättsmedicinalverket har gjort åldersbedömningar sedan 2016. Redan 2019 sade regeringen att åldersbedömningarna skulle utredas.

En stor del av de som åldersbedömts är ensamkommande asylsökande.

Utredaren har granskat metoden som Rättsmedicinalverket använder och hade även i uppdrag att göra en internationell jämförelse.

FAKTA

Fakta: Åldersbedömningarna

De medicinska åldersbedömningarna är frivilliga och innebär att man går igenom två undersökningar.

Den ena är en röntgenundersökning av visdomständerna, den andra en magnetkameraundersökning av knäleden.

Efter undersökningarna gör en rättsläkare ett rättsmedicinskt utlåtande om vilken ålder den asylsökande har. Det görs med tre olika standardsvar:

Att resultatet "talar för att den undersökta är 18 år eller äldre".

Att resultatet "möjligen talar för att den undersökta är 18 år eller äldre".

Att resultatet "möjligen talar för att den undersökta är under 18 år".

Utlåtandet blir sedan en del i den stödbevisning som Migrationsverket använder sig av i beslut om uppehållstillstånd.

Ordet frivillig i detta sammanhang är dock en sanning med modifikation, eftersom undersökningen bara utförs i de fall där Migrationsverket tvivlar på den asylsökandes ålder. Om personen i fråga nekar beslutar Migrationsverket på det underlag som finns. Sannolikheten är då stor att personen bedöms vara över 18 år.

Källa: Rättsmedicinalverket

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Striden om budgeten har startat

Moderaternas Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Finansutskottet har nu inlett arbetet med nästa år statsbudget.
Högeroppositionen hoppas kunna fälla regeringens budgetproposition.

– Vi har förtydligat det vi sagt tidigare. Att Moderaterna och Kristdemokraterna arbetar på att ta fram en gemensam reservation och vi söker stöd för den, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson efter utskottsmötet.

För att högeroppositionens budgetalternativ ska ha en chans att vinna i en budgetvotering i riksdagen den 24 november krävs stöd från åtminstone Sverigedemokraterna.

– Vi samtalar och förhandlar med partier som vill se en annan inriktning på politiken, så vi för samtal med både Sverigedemokraterna och Liberalerna i det här läget, säger Elisabeth Svantesson.

Stopp för familjevecka

Hon vill inte avslöja vad budgetreservationen från M och KD kan komma att innehålla. M har dock tidigare sagt att man till exempel vill stoppa regeringens familjevecka och satsa mer pengar på rättsväsendet.

– Målet med processen, innan det går till justering, är att vi ska komma med ett motalternativ till regeringens budgetproposition. M, KD och SD primärt, säger Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Partierna sitter sedan några veckor och förhandlar om innehållet.

– Moderaterna och Kristdemokraterna yrkade ungefär samma sak som vi: I det här skedet står vi fast vid vår egen politik och når vi en överenskommelse så är det den som gäller i stället, säger Oscar Sjöstedt.

KD hoppas på fler

Jakob Forssmed, KD:s talesperson, hoppas att fler partier vill vara med kring reservationen med M.

– Jag har uppfattat att det finns ett sådant intresse från Sverigedemokraterna och Liberalerna i första hand.

Liberalernas utgångspunkt i finansutskottet är att driva på för L:s budgetmotion.

– Vi kommer att driva vår politik. Det är utgångspunkten för vårt arbete. Det är alldeles för tidigt att spekulera i vad som händer. Nu påbörjas diskussionerna i finansutskottet och sedan får vi se var det landar, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för L.

Men även om reservationen från M och KD får stöd av SD så räcker inte det om både Centern (C) och Vänsterpartiet (V) i en slutvotering röstar för regeringens förslag. Det är i nuläget dock oklart hur C och V tänker agera.

C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl:

– Vi kommer inte säga något om vad vi gör i nästa steg annat än att vi kommer att följa upp vår budgetmotion så långt som möjligt och hoppas att så många som möjligt ansluter sig till den under den här processen, säger han.

C villkorar stöd

På frågan om vad som krävs för att C i en slutvotering ska rösta för regeringens budget pekar Ådahl på C:s tre grundvillkor. Det ena är att regeringen går vidare med den reformerade arbetsrätten.

– Sen har vi två ganska tuffa knäckfrågor för landsbygden. Den ena är skogen och den andra strandskyddet. Där väntar vi på klart och tydligt besked om de två propositionerna från regeringens sida och där är det inte klart än, säger Ådahl.

Men inte ens om de tre grundvillkoren blir uppfyllda, så är C:s stöd för regeringens budget garanterad.

– I nästa steg får vi diskutera fortsättningen, säger Ådahl.

Krav för att släppa fram

Att de tre grundvillkoren uppfylls är också ett krav för att C ska släppa fram Stefan Löfvens efterträdare som statsminister.

– Det har vi gjort väldigt klart, säger Ådahl.

– Regeringen är mycket medveten om att det här är villkoren för att tillträda. Det gäller även en ny regering. Statsministern har direkt lovat att det här ska uppfyllas och sagt att ett avtal ska hållas.

Löfven har planerat att avgå efter nästa veckas S-kongress och siktar på att hans väntade efterträdare finansminister Magdalena Andersson ska få ta över statsministerjobbet.

Statsministeromröstningen väntas hållas innan riksdagen ska klubba budgeten. Ådahl uppger att propositioner om strandskydd och skogen måste vara "avgjorda" då.

Niklas Svahn/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Datum för budgetprocessen

Beredning i finansutskottet:

28 oktober

11 november

16 november

Justering i finansutskottet:

18 november

Debatt och omröstning i kammaren:

24 november

Källa: Riksdagen

Utrikes

Rekordbeslag av narkotika i Gyllene Triangeln

Metamfetamin i tablettform. Arkivbild.
Foto: Jeff Roberson/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Polisen i Laos har gjort det hittills största beslaget av narkotika i Asien: 55 miljoner metamfetaminpiller och 1,5 ton av samma drog men i kristalliserad form, i lasten på en ölbil.

Lastbilen stoppades i Bokeoprovinsen i den så kallade Gyllene Triangeln – ett område mellan Laos, Thailand och Myanmar som är ökänt för narkotikasmuggling. Chauffören har gripits.

Rekordbeslaget bekräftas av FN:s organ mot brott och narkotika, UNODC.

– Det är tre gånger så många metamfetamintabletter som beslagtogs under hela fjolåret i Laos, och nära en tredjedel av det kristalliserade metamfetaminet, säger Jeremy Douglas på UNODC.

Ölbryggeriet Beer Lao beklagar att man använt lådor med företagets logotype för "illegala aktiviteter". Lastbilen var inte registrerad på företaget, uppger bryggeriet.

Laos har på senare år blivit ett genomfartsland för narkotikasmugglare som smugglar ut metamfetamin från Shanstaten i östra Myanmar, en del av Gyllene Triangeln. Smugglingen har ökat under de senaste månaderna, efter kuppen i Myanmar.

Sport

B-lagstränare tillfällig lösning efter Koeman

Barcelonas tränare Ronald Koeman får kicken. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Sport
Sport Efter månader av spekulationer får FC Barcelonas ifrågasatte tränare Ronald Koeman till slut sparken. Klubben meddelar att B-lagets tränare tar över ansvaret tillfälligt.

Till sist rann bägaren över. Barcelona har bara vunnit två av sina senaste sju ligamatcher och ligger nia i tabellen. Efter förlusten mot Real Madrid hemma på Camp Nou i söndags och onsdagens 0–1 mot Rayo Vallecano är FC Barcelonas förtroende för den nederländske tränaren Ronald Koeman förbrukat.

"Klubbens ordförande Joan Laporta har informerat honom efter förlusten mot Rayo Vallecano. Ronald Koeman kommer att säga hej då till laget på torsdag," meddelade klubben i ett uttalande strax efter midnatt mellan onsdag och torsdag.

På torsdagen presenterades Sergi Barjuan som tillfällig tränare tills en mer permanent lösning är på plats. Barjuan kommer från uppdraget som huvudtränare i Barca B, klubbens andralag.

Nia i tabellen

58-årige Koeman har haft Henrik Larsson som sin assisterande tränare och även han riskerar att dras med i fallet, men i klubbens uttalande nämns bara Koeman.

Redan förra säsongen, då Barcelona slutade på tredje plats i La Liga, efter rivalerna Atlético och Real Madrid, var Koeman starkt ifrågasatt – men han och Larsson blev kvar.

Men sedan dess har situationen för klubben förvärrats ytterligare. Storstjärnan Lionel Messi har lämnat laget för PSG och Antoine Griezmann har gått till rivalen Atlético Madrid, och det spanska storlaget sladdar rejält i La Liga-fotbollen med endast 15 poäng efter tio matcher.

Mardrömssäsongen har gjort att lagets kvalificering till nästa säsongs Champions League är i fara, vilket skulle få enorma konsekvenser för Barcelonas redan mycket svåra ekonomiska situation. Klubben har skulder på över 13 miljarder kronor.

Efter den senaste förlusten uttryckte lagets kapten Sergio Busquets att Koeman inte borde vara den ende som får skulden för de dåliga resultaten.

– Vi sitter alla i samma båt, sade mittfältaren efter onsdagens förlust, innan beslutet om Koeman hade kommit.

Koeman själv har tidigare som svar på kritiken sagt att det krävs tålamod för att kunna bygga upp det unga laget.

– Klubben är med mig i den här återuppbyggnadsfasen. Vi måste bygga upp truppen som ett lag utan att göra några stora investeringar och det tar tid, sade han i slutet av september.

Xavi med i spekulationerna

Koeman spelade själv i Barcelona i sex år på 1980- och 1990-talet och den tidigare mittbacken är inskriven i den katalanska klubbens historieböcker efter att ha satt segermålet i Europacupfinalen mot Sampdoria 1992.

Han utsågs till tränare för Barça inför förra säsongen av dåvarande ordföranden Josep Maria Bartomeu och till en början såg det lovande ut. Han förde Barcelona till seger i Copa del Rey och lyckades få en tvivlande Lionel Messi på banan igen, men sedan började resultaten dala och laget misslyckades i Champions League. Stämningen har också varit spänd mellan honom och nuvarande ordföranden Joan Laporta.

I spekulationerna kring vem som kommer att ta över som tränare nämns lagets förre stjärna Xavi Hernández, som just nu tränar klubben Al Sadd i Qatar. Även Marcelo Gallardo, tränare för den argentinska klubben River Plate och Ajax-tränaren Ten Hag sägs vara toppkandidater.

Lionel Messi i Barcelonafärgerna under en match i maj.
Lionel Messi i Barcelonafärgerna under en match i maj.
Foto: Joan Monfort/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL