Lagfarter SkD

Mindre hus på 53 kvadratmeter i Tjörnarp har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Karlarp Ekvägen 4 i Tjörnarp har fått en ny ägare. Köpare är Robin Petrelius, 25 år, från Svedala och säljare är Per-Erik Jönsson. Köpet blev klart i september 2021 och priset blev 800 000 kronor. Huset är byggt 1966 och har en boyta på 53 kvadratmeter.

En dryg kilometer därifrån såldes nyligen ett annat hus, på Landsvägen 10. Där blev priset för det 180 kvadratmeter stora huset 1 875 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ingen direktsändning när Biden och påven möts

USA:s president Joe Biden och påve Franciskus vid ett tidigare möte. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vatikanen ställde plötsligt in en planerad direktsändning från mötet mellan påve Franciskus och USA:s president Joe Biden. Vatikanens pressavdelning gav ingen anledning till beslutet. Inga utomstående reportrar får närvara, och bilder distribueras i efterhand.

Endast den amerikanske presidentens ankomst till Vatikanen kommer att visas.

Joe Biden, som är själv är katolik, har träffat påve Franciskus flera gånger tidigare. Men fredagens möte är det första sedan Biden blivit president.

En anledning, skriver den amerikanska nyhetsbyrån AP, kan vara att Biden och den amerikanska regeringen är för rätten till abort.

Påve Franciskus håller fast vid katolska kyrkans abortmotstånd, och har tidigare kallat abort för mord. Men påven har också sagt att katolska kyrkans representanter ska pastorer, inte politiker.

Ackrediterade Vatikanjournalister har formellt ifrågasatt beslutet, och president Bidens talesperson Jen Psaki säger att man verkar genom flera kanaler för att förändra beslutet.

Inrikes

De föreslås ingå i S verkställande utskott

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister för Socialdemokraterna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Socialdemokraternas valberedning har lämnat sitt förslag på vilka som ska sitta i partiets verkställande utskott (VU).

Bland annat åker tidigare utrikesminister Margot Wallström ut och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi får en ordinarie plats.

I utskottet sitter partiledaren och partisekreteraren samt fem andra ledamöter. Utöver Shekarabi föreslås LO-ordförande Susanna Gideonsson, inrikesminister Mikael Damberg, civilminister Lena Micko, samt justitieminister Morgan Johansson. De tre sistnämnda sitter redan i utskottet.

VU har hand om den omedelbara ledningen av partiets verksamhet, med ansvar inför partistyrelsen. Ledamöterna slås fast på Socialdemokraternas kongress i Göteborg som inleds den 3 november.

Niklas Svahn/TT

Skurup

Rusning när Skurups nya matbutik premiäröppnade

Niclas Andersson
Foto: Jeanette Thelander
Skurup
Skurup Det blev snabbt fullt på parkeringen när Willys premiäröppnade i Skurup och Skurupsborna verkade nöjda med att ha fått ytterligare ett tillskott i butiksfloran.

– Det är bra att de öppnar här, sade till exempel Daniel Engström som hade med sig barnen Lova, två och ett halvt år och ettåringen Alve på premiärhandlingen.

Familjen bor i Slimminge, en bit utanför Skurups tätort men har bara några minuters bilfärd till handelsplatsen vid E65:an.

– Vi bor här, men jobbar i Malmö, så oftast har vi handlat där på väg hem. Men det är inte omöjligt att vi kommer att handla hemmavid lite oftare nu.

Man med två barn i kundvagnen
Daniel Engström med barnen Lova, 2,5 år och Alve, 1 år.
Foto: Jeanette Thelander

Många kunder hejade och önskade butikschefen Niclas Andersson lycka till när de fick syn på honom i butiken.

– Jag har jobbat i Ystad tidigare, så jag känner redan en del kunder härifrån som brukat åka till Ystad för att handla, förklarade han.

– Det är verkligen roligt det här, vi har blivit så väl bemötta och uppskattade redan.

Livsmedelsaffären i Skurup är Willys 214:e i ordningen och ännu så länge det absolut senaste tillskottet i kedjan. Vid premiäröppningen fanns flera kollegor från andra delar av Skåne med för att hjälpa till och välkomna kunderna in i butiken. Bland annat fanns Andreas Fondell och butikschefen i Simrishamn, Emelie Korsgaard på plats.

– Hon är lite av en mentor för mig, hon har redan gjort den här resan och varit med om mycket, så det är jag jättetacksam för, menade Niclas Andersson.

Niclas Andersson framför vita, numrerade boxar och en dataskärm.
Niclas Andersson demonstrerar hämtboxarna för matkassar.
Foto: Jeanette Thelander

Han berättar att det har varit mycket ståhej och många tankar som har virvlat runt i huvudet den senaste tiden. Under den första veckan kommer han i princip att finnas på plats ”för det mesta”. Sedan blir det kanske, kanske tal om lite champagne att fira med.

– Det är så roligt allt detta! Butiken i Skurup har det allra senaste och vi har också ansträngt oss ordentligt för att få Svenska naturskyddsföreningens märkning ”Bra miljöval”.

Bland annat har man solceller på taket och all kyla och värme från maskiner och frysar återvinns och återanvänds.

Man pratar i telefon
Telefonen går varm hos butikschefen Niclas Andersson på öppningsdagen.
Foto: Jeanette Thelander

Bland det senaste finns också utlämningen av matkassar från e-handeln. Men det systemet kommer inte att starta förrän nästa månad. 22 november kommer man att kunna göra första beställningen och hämta ut dagen därpå.

– Vi behöver köra in systemen och personalen behöver utbildning och bli varma i kläderna innan vi drar igång, säger Niclas Andersson.

För närvarande har butiken 35 anställda och sannolikt behöver man ytterligare personal framöver. Rekryteringen är det som varit svårast hittills, tycker Niclas Andersson. Mer än 1000 sökande har inneburit hundratals svåra beslut.

– Det har varit enormt mycket duktigt folk som velat jobba hos oss, men tyvärr har vi behövt säga nej tack till många av dem. Det har verkligen varit jättetufft.

Söderslätt

Fortsatt rekommendation att koka dricksvattnet

Foto: Christine Olsson / TT
Söderslätt
Trelleborg Tidigast på fredag hävs rekommendationen att koka dricksvattnet inom Trelleborgs vattenförsörjningsområde.

Enligt ett besked från Trelleborgs kommun under torsdagen har även ett andra provsvar från VA syds laboratorium visat att dricksvattnet inte innehåller några bakterier.

Men trots beskedet hävs rekommendationen att koka allt dricksvatten tidigast under fredagen. Detta eftersom ytterligare ett positivt provsvar krävs.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Statsministern tog farväl av riksdagen

Statsminister Stefan Löfvens (S) sista frågestund i riksdagen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven (S) har tagit farväl av riksdagen.
Men det är ännu oklart vilken dag han lämnar in sin avskedsansökan.

Torsdagens frågestund var sista gången Löfven stod i kammarens talarstol.

Han passade på att tacka inte bara riksdagsledamöter, utan även bland andra riksdagens tjänstemän, väktare, städare och restaurangpersonal.

– Nu lämnar jag den här talarstolen för sista gången och demokratin fortsätter med nya debatter, anföranden och frågestunder, sade Löfven.

Pratat i 54 timmar

Riksdagens talman Andreas Norlén hade räknat ut att Löfven sammanlagt hade pratat i kammaren i 53 timmar, 55 minuter och 4 sekunder före torsdagens frågestund.

– En insats i demokratins tjänst värd att respektera, sade Norlén.

I helgen väntar en resa till klimatmötet i Glasgow för Löfven. Därefter åker han till Socialdemokraternas kongress som inleds på onsdag. På torsdagen väntas finansminister Magdalena Andersson väljas till ny S-ledare.

S-kongressen avslutas på söndagen 7 november. Därefter är det tänkt att Löfven ska lämna in sin avskedsansökan som statsminister till riksdagens talman. Han vill dock inte ge besked om detta kommer att ske redan måndagen 8 november.

– Vi återkommer till det, men det är klart att jag inte tänker dra ut på det här. Jag tänker inte offentliga när, säger han på TT:s fråga.

Dröjer lite?

Det har spekulerats i om Stefan Löfven kan komma att vänta någon vecka eller två.

En orsak skulle kunna vara att förhandlingarna om ett mer flexibelt strandskydd och stärkt privat äganderätt i skogen mellan S, Miljöpartiet (MP) och Centern (C) ännu inte är klara. C har som krav att de ska vara klara innan de släpper fram en ny socialdemokratisk statsminister.

På frågan om besked om strandskydd och skog kommer innan S-kongressen börjar nästa vecka ger Löfven inget klart svar:?

– Vi arbetar för fullt med det. Vi ska ta det inom den tid vi sagt att vi ska göra det.

En annan orsak till att Löfven kan komma att dröja något med sin avskedsansökan skulle kunna vara den pågående striden om nästa års budget i riksdagen. Regeringen är beroende av både Centerns och Vänsterpartiets stöd för att vara säker på få igenom sin budgetproposition i riksdagen. Det stödet är ännu inte säkrat.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Opinion

Så många varningstecken

Opinion
Opinion

Rättegången om skolattacken i Eslöv är nu inledd och bilden av vad som hänt blir tydligare -- och allt mer frustrerande. Varningstecknen har varit många.

Det är begripligt att man avfärdar en tonåring som kanske försöker testa gränser genom extrema åsikter -- men bara till en viss gräns. Gränsen går definitivt vid varningar från FBI. En mängd beteenden och påståenden från pojken har avfärdats som ”skämt”. Pojkens besatthet av massmord sågs som ett skämt, som om hot om masskjutningar är ett vanligt och accepterat sätt att vara skojfrisk på. Hans vurm för Nazityskland tolkades som ett ”intresse för andra världskriget”. Om en tonårspojke får för sig att väcka uppmärksamhet genom att hota med våld måste man bli bättre på att upplysa om att det kan missförstås och att man ska undvika att ”skämta” på ett sätt som gör att man varningsflaggas av FBI.

Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Karolinska institutet, säger att det är vanligt att utredningarna om ensamagerande visar att det funnits varningssignaler som vänner och andra i hens närhet sett, som i fallet med Eslövspojken. Kristiansson säger att psykiatri och socialtjänst måste lära sig mer om riskerna och att det går att jobba på ett bättre sätt med det.

Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet, som bland annat utbildar lärare om hur de ska hantera extremism i skolan, menar att det är viktigt att lärare kan skilja mellan tonåringars dragning till grov humor, rå jargong och provokation och riktig högerextremism, vilket är uppenbart i Eslövsfallet. Han varnar också för att de med extrema åsikter ofta använder sig av metoden att låtsas att de skämtar om de blir ifrågasatta. Mattsson har tidigare efterfrågat en satsning på att Sveriges lärare kan vidareutbilda sig om antidemokratiska åsikter, vilket är en klok idé. Kanske uppfattas nästa Hitlervurm inte som ett skämt om man är bättre utrustad för att se varningssignaler.

Inrikes

Vaccinationskrav för omsorgspersonal i Hylte

Hylte kommun i Halland inför vaccinationskrav för omsorgspersonal. Arkivbild.
Foto: Juan Karita/TT
Inrikes
Inrikes

Hylte kommun i Halland har beslutat införa vaccinationskrav för omsorgspersonal, rapporterar P4 Halland.

Ett vaccinationskrav införs vid nyrekrytering av omsorgspersonal och bland befintlig personal omfördelas arbetsuppgifterna så att bara vaccinerade mot covid-19 utför arbetsuppgifter som är nära äldre och andra utsatta inom omsorgen.

"Vaccinet blir som ett körkort för att jobba inom vård och omsorg", säger oppositionsrådet Anna Roos (C) till P4 Halland.

Jan Samuelsson/TT

Utrikes

Munskydd på! Fjärde vågen är här

Belgiens premiärminister Alexander De Croo med munskydd under en presskonferens i våras. Nu stiger smittsiffrorna återigen kraftigt i Belgien. Arkivfoto.
Foto: Frederic Sierakowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet covid-19-fall ökar i nästan hela EU och får nygamla restriktioner att återkomma.
Benelux-länderna hoppas ändå att vaccineringen ska lindra ordentligt när fjärde vågen rullar in.

"Munskydd på", lyder texten i tunnelbanor och affärer i Bryssel ända sedan i fjol. Alldeles nyligen fanns fortfarande hopp om att kunna lätta på kraven – men så började covid-19-siffrorna att stiga igen.

Därför skärps nu åtgärderna på nytt. Publik på fotbollsläktare och i biografer kunde under några veckor sitta utan munskydd mot uppvisande av coronapass vid entrén – men nu krävs munskyddet igen.

Samma sak gäller för lärare och högstadie- och gymnasieelever i den fransktalande landsdelen Vallonien som tidigare tillåtits ta av sina munskydd inne i klassrummen.

Tredjedos till alla?

De nya åtgärderna är till för att undvika en större nedstängning.

– Den här lösningen gör att vi undviker att landa i stängda klassrum igen, säger Roland Lahaye på fackförbundet CSC till tidningen Le Soir.

I den nederländsktalande landsdelen Flandern vill den politiska ledningen nu få till en obligatorisk tredjedos för alla över tolv år.

Totalt sett ligger ändå Belgien relativt bra till när det gäller vaccineringen. 74 procent av invånarna är fullt vaccinerade, vilket gör myndigheterna hoppfulla inför fortsättningen.

– Följderna när det gäller antalet inlagda på sjukhus och dödsfall är mycket mer begränsat än under de första vågorna, tack vare vaccineringsgraden, sade virologen Steven Van Gucht i förra veckan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Nya åtgärder

Antalet nya covid-19-fall per 100 000 invånare i Belgien under de senaste två veckorna ligger just nu på drygt 390 – den högsta siffran man haft i landet sedan mitten av april.

Även i grannländerna Nederländerna och Luxemburg har ökningen varit markant på sistone. Nederländske hälsoministern Hugo de Jonge varslar om att beslut kan tas om nya åtgärder vid ett möte på måndag, den 2 november.

– Men det är inte enkelt att hitta nya åtgärder som fungerar, eftersom det främst är ovaccinerade som behöver vård och som löper störst risk för att smittas och smitta andra, sade de Jonge i måndags.

Värst i öst

I EU som helhet är samtidigt läget fortfarande absolut värst i Östeuropa. De baltiska länderna fortsätter att redovisa stigande siffror, trots nya nedstängningar.

I den senaste statistiken från EU:s smittskyddsenhet ECDC landar Lettland på 1 641 nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna – den hittills femte högsta veckosiffran i EU under hela 2021.

Antalet nya dödsfall är samtidigt fortsatt flest i Rumänien och Bulgarien, med över 200 nya döda per miljon invånare under veckorna 41 och 42.

Rättad: I en tidigare version angavs fel siffra för hur många veckosiffror i EU som varit högre än Lettlands under 2021.

Wiktor Nummelin/TT

Munskydd och handsprit har blivit vardagsmat för belgiska skolelever under det senaste året. Arkivfoto.
Munskydd och handsprit har blivit vardagsmat för belgiska skolelever under det senaste året. Arkivfoto.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Covid-19-sjuka i ett fullt sjukhusrum i Rumäniens huvudstad Bukarest. Här har fortfarande bara 33 procent av befolkningen fått sin första vaccindos. Arkivfoto.
Covid-19-sjuka i ett fullt sjukhusrum i Rumäniens huvudstad Bukarest. Här har fortfarande bara 33 procent av befolkningen fått sin första vaccindos. Arkivfoto.
Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

FAKTA

Fakta: Smittspridningen i EU

Så här ser smittspridningen av covid-19 ut i EU just nu, räknat i antal nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna:

Över 1 000 fall: Lettland (1 641), Estland (1 353), Litauen (1 320) och Rumänien (1 060).

Över 500 fall: Slovenien (905), Bulgarien (688), Slovakien (656), Kroatien (654) och Irland (548).

Över 200 fall: Österrike (442), Belgien (392), Grekland (371), Nederländerna (336), Tjeckien (291), Luxemburg (290), Danmark (235) och Ungern (216).

Över 100 fall: Cypern (197), Tyskland (188), Polen (133), Finland (132) och Frankrike (101).

Under 100 fall: Portugal (94), Sverige (90), Italien (59), Spanien (39) och Malta (38).

För tillfället ökar siffrorna i alla länder utom Spanien, Italien, Finland, Cypern och Malta.

Siffrorna gäller vecka 41 och vecka 42.

Källa: ECDC

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL