Lagfarter SkD

Hus i Hörby har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nils Jonny Peter Hansson, 57, har tagit över fastigheten på adressen Granlidsgatan 23 i Hörby från Kerstin Anita Hansson. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i september 2021. Husets byggår är 1977 och det har en boyta på 145 kvadratmeter.

Nyligen såldes en fastighet bara några hundra meter bort, på Ringsjövägen 46. Där landade priset på 1 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Försiktigt fram på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg lite grann. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsens breda OMXS-index vände åter till plus under den fortsatta rapportfloden. Upp 0,2 procent på torsdagen.

Däremot backade storbolagsindexet OMXS30 med 0,4 procent. Till sänkena hörde livekasinoleverantören Evolution vars kvartalsrapport väckte så pass sura miner att dagen slutade på minus 8,2 procent. Även molntjänstbolaget Sinch drog ned stämningen, marknaden sänkte aktien med 4,2 procent.

Vinnare bland storbolagen blev Alfa Laval (+4,0), Assa Abloy (+2,5) och Autoliv (+2,4).

Stora kurskast noterades utanför OMXS30-listan. E-handelsbolaget BHG, med bland annat Bygghemma i sin portfölj, levererade kvartalssiffror som straffades rejält – minus 16,6 procent. Bolaget var en stor vinnare under pandemin men har rasat i år.

Teknikkoncernen Addtech ökade 11,5 procent och medicinteknikföretaget Arjo 9,8 procent. Också Ica-gruppen fick ett positivt mottagande på sin rapport och steg 4,4 procent.

Nyligen börsdebuterande nummerupplysningstjänsten Truecaller fortsatte färden spikrakt uppåt, plus 23,2 procent på torsdagen, att lägga till de 33,8 procent som blev onsdagens facit.

På Europas ledande börser gick pilarna i olika riktningar. Londonbörsens FTSE-index och Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 0,1 procent medan Parisbörsens CAC-index steg 0,8 procent.

Sport

Sören Rieks blir MFF trogen

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Fotboll Malmö FF och Sören Rieks är överens om en kontraktsförlängning till och med 2023.

Sören Rieks har under sin tid i MFF han bidragit till ett SM-guld och varit med om att föra klubben till tre Europagruppspel. I år har han stått för 23 matcher och fem mål, bland annat ett mot Rangers FC i kvalet i Champions League.

– Sören är en spelare som har betytt mycket för de framgångar vi har haft de senaste åren, säger Daniel Andersson, sportchef.

– Han är en tvåvägsspelare som är positionssäker och jobbar hårt. Dessutom är han en poängspelare och en bra förebild för de yngre i laget. Vi är glada att han fortsätter i Malmö FF.

Den 34-årige Sören Rieks tycker själv att det var ett lätt beslut att ta.

– Sedan jag kom hit till Malmö har jag känt att här får jag hela paketet. Här spelar vi om guldet och kvalificerar oss för Europaspel. Familjen trivs och för mig har det varit solklart att jag vill stanna.

– Jag ser fram emot att få tillbringa de närmaste två åren här med supportrarna och gå för nya titlar och nya Europaspel. Sedan är jag i den fasen där jag börjat fundera lite på livet efter karriären.

– Och ska jag fortsätta inom fotbollen, vilket jag är intresserad av, så är det här en plats där jag verkligen kan tänka mig att stanna även då, säger dansken.

Lagfarter SkD

159 kvadratmeter stort kedjehus i Höör sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt kedjehuset på Stavgränd 3 i Höör av Rolf Torbjörn Nilsson och Zenita Catharina Maria Greiff. Nya ägare är Fredrica Ann-Sofi Åkerlund, 25, och Alexander Lars Jörgen Ljungdahl, 27. Priset blev 3 020 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i september 2021. Huset byggdes 1980 och har en boyta på 159 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus lite mer än kilometer därifrån, på Hörbyvägen 86. Där blev priset för det 50 kvadratmeter stora huset 1 675 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 19 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Fogdaröd 204, som gick för 5 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Tävling om konstverk till torget i Sege Park

Sege Park ska bli kommunens spjutspetsområde för hållbar stadsutveckling. Nu utlyses tävling om konstverk till områdets torg.
Foto: Arkivbild
Malmö
MALMÖ En konstnär kommer att få uppdraget att skapa konstverket som ska stå på torget i Sege Park i Malmö. Fram till den 15 november kan intresserade av uppdraget skicka in en intresseanmälan.

– Vi önskar ett konstverk med skulpturalt uttryck, det vill säga fysisk konst som också kopplar till Sege Park som en hållbar spjutspets, säger Elin Einarsson som är landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret i Malmö.

Upphandling

Fram till den 15 november har konstnärer som vill delta i upphandlingen tid på sig att skicka in intresseanmälan. Bland dessa väljs sedan tre stycken ut som går vidare och får ett fortsatt arvoderat skissuppdrag.

– Av dessa tre väljs sedan det slutliga konstverket ut, säger Elin Einarsson.

Konstverket kommer att stå på det lokala torget i Sege Park.

Så här är det tänkt att det framtida bostadsområdet i Sege Park ska utformas.
Foto: Arkivbild

– Torget kommer att användas mycket av de boende, här blir flera nya bostäder runt omkring. Konstverket ska bidra till en känsla av samhörighet och ge torget en tydlig identitet, det är vår önskan, säger Elin Einarsson.

Belysning

Konstverket som ska pryda torget bör ha ett skulpturalt uttryck i hållbara och bestående material. Belysning kan också vara en del av konstverket och Malmö stad ser också gärna en ”intim och taktil känsla i material och utformning”.

I september 2020 ansökte fastighets- och gatukontoret om ekonomiskt bidrag hos Malmö Förskönings- och Planteringsförening för ett konstverk i Sege Park.

– Före jul hoppas vi ha valt ut de tre konstnärer som får skissuppdrag. Sen får de jobba med dem under våren och bör vara klara i april.

En bedömningsgrupp väljer sedan ut vilket konstverk som ska få pryda torget.

– Vi räknar med att konstverket kan placeras ut först under 2024, men det är bra att vara ute i god tid, säger Elin Einarsson.

Hållbart

Det byggs för fullt nu i Sege Park där inte minst det stora parkeringshuset helt i trä blivit omtalat. Det står klart nästa år.

Det första spadtaget till utbyggnaden av Sege Park togs den 10 mars 2020. I december började de nya husen byggas. Gator, torg och parker har projekterats och färdigställs i etapper allt eftersom husen byggs. På områdets torg som finns i den tätbebyggda södra delen av området, har en yta avsatts för ett konstverk.

Hållbara lösningar och gemensamhet är en röd tråd för Sege Park samtidigt som den kulturhistoriska miljön bevaras.

Höör

Första bygglovet klart på Maglehill

Åkermarken på Maglehill är snart ett minne blott. I horisonten syns befintliga villor som snart får nya grannar.
Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Väster Området har planerats i flera år. Nu är första bygglovet klart på Maglehill i form av ett äldreboende med cirka 60 platser. Kommunens entreprenör är just nu i full gång med att bygga vägar i området.

För en månad sedan satte Höörs kommuns entreprenör Fasab igång med att bygga infrastruktur på Maglehill. Det handlar om områdets första detaljplan som vann laga kraft tidigare i år.

Vann laga kraft

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Sjöbo

Kommunen strider för fler cykelvägar

Sjöbo kommun vill att fler vägar på landsbygden ska få cykelvägar och att de prioriteras i den regionala transportinfrastrukturplanen för 2022-2033. Men när det gäller sträckan mellan Vollsjö och Vollsjö by ska kommunen undersöka möjligheten att förbättra säkerheten för oskyddade trafikanter i egen regi.
Foto: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Förutom cykelvägarna mellan Sjöbo och Tolånga och Veberöd och Hemmestorp anser kommunen att det finns fler sträckor som bör få cykelvägar.
Men Region Skåne har valt att inte ta med någon av de föreslagna sträckorna i den regionala trafikinfrastrukturplanen för 2022-2033.

Just nu pågår bygget av cykelvägen mellan Veberöd och Hemmestorp. Arbetet där beräknas vara klart vid årsskiftet 2021/2022.

Det är också bestämt att det ska bli en cykelväg mellan Sjöbo och Marielundsvägen i Tolånga. Kommunen ska betala cirka sju miljoner och Trafikverket de resterande miljonerna. Där planeras bygget att starta någon gång mellan 2024 och 2025 och vara klart 2025.

Just nu pågår det första samrådet för den cykelvägen och Sjöbo kommun är inte riktigt nöjd med att Trafikverket vill att den ska anläggas på den norra sidan av Tolångavägen (väg 1029).

– På den norra sidan går vatten- och avloppsledningarna och händer det något där så måste man riva upp cykelvägen. Sträckan blir lämpligare på den södra sidan av vägen. Då får man en naturlig anslutning när man sedan ska svänga upp mot Marielundsvägen utan att man behöver korsa vägen, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M).

Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande.
Magnus Weberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Har tagits bort

I den nuvarande regionala cykelvägsplanen nämns även två sträckor till där det bör anläggas cykelvägar: Ilstorp-Sjöbo sommarby och Blentarp-Hemmestorp. Men den planen nu har bakats in förslaget till den regionala trafikinfrastrukturplanen för 2022-2033 och då finns inte sträckorna längre med.

Magnus Weberg förklarar att kommunen anser att det är viktigt att de sträckorna lyfts in i planen.

– Det blir en naturlig koppling till Sövde med Ilstorp-Sjöbo sommarby. Även fortsättningen på cykelvägen Hemmestorp-Blentarp är viktig för att den vägen ska bli komplett, så att man kan cykla till Veberöd från Blentarp utan att behöva ge sig ut på den stora vägen som är ganska hårt trafikerad.

Kommunens yttrande om att de två sträckorna bör tas med i planen ska nu skickas till Region Skåne, vilket kommunstyrelsens arbetsutskott fattade beslut om vid sammanträdet i onsdags.

Fler sträckor

Egentligen vill Sjöbo kommun att fler sträckor på landsbygden ska få cykelvägar. När regionen i våras ville ha in förslag till planen listade kommunen följande fyra sträckor: Vollsjö-Vollsjö by (en kilometer), Sjöbo-Brandstad-Vollsjö by (tio kilometer), Ilstorp-Sövde (tre kilometer) och Tolånga-Vanstad-Lövestad (tio kilometer.

Men ingen av de föreslagna sträckorna finns med i planen. Magnus Weberg säger att de inte tror att de kan få med dem. Därför beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att undersöka om kommunen kan förbättra säkerheten för oskyddade trafikanter mellan Vollsjö och Vollsjö by i egen regi.

– Om det är möjligt. Det är Trafikverkets väg och det finns vissa regelverk.

Varför den sträckan bör säkras för gångare och cyklister säger Magnus Weberg:

– Sträckan är hårt trafikerad och ett ställe nära Vollsjö by, slänten ner mot Vollsjö säteri, är sikten dålig.

– Vi har en förhoppning om att man inte behöver bredda vägen, den är så pass bred. Kanske kan man anlägga en del av nuvarande vägbana till cykelbana.

Kultur och nöje

Här är husbanden i "På spåret"

Sven-Ingvars är ett av husbanden i 'På spåret'. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sven-Ingvars, Sara Parkmans orkester, Sahara Hotnights och Vargas & Lagola – de är årets husband i "På spåret"

Musiken är som vanligt en bärande del i SVT:s populära långkörare "På spåret". Precis som tidigare kommer varje tävlingsgrupp att ha sitt eget band, som tolkar musikfrågorna. Att ha fyra husband är en lyx, enligt programledaren Kristian Luuk.

"Och årets blandning kan mycket väl vara den bästa", säger han i ett pressmeddelande.

Själv längtar Luuk efter premiären där Sven-Ingvars möter Molly Sandén. Och även bandets frontman Oscar Magnusson ser fram emot att delta.

"Det är en ära att gästa "På spåret", ett fantastiskt program som förenar generationer, inte olikt det Sven-Ingvars gjort genom åren", säger han.

Allmoge och fäboskrik

Folkmusikern Sara Parkman och kapellmästaren Hampus Norén kommer att röra sig mellan folkmusik, pop, jazz och experimentell musik. De utlovar "allmoge som möter ruffa syntar, fäboskrik och latinorytmer, näver och neon, mistlurar och ömma visor".

"Det är underbart att vara en del av Sveriges fylligaste och bredaste program och spela folklig och farlig folkmusik, säger Parkman i pressmeddelandet.

Sahara Hotnights tillbaka

I Grupp tre dyker Sahara Hotnights upp, rockbandet från Robertsfors som nyligen avslöjade att de ger ut ny musik igen, efter tio års tystnad. De följs sedan i grupp fyra av Vargas & Lagola, som består av Vincent Pontare och Salem Al Fakir.

I den första omgången av programmet möter deltagarna Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson motståndarna Jason Diakité och Marcus Samuelsson.

FAKTA

Fakta: Deltagare i "På spåret"

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson, Jason Diakité och Marcus Samuelsson, Dilan Apak och Moa Lundqvist, Agnes Wold och Christer Lundberg, Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg, Ina Lundström och Hanna Hellquist, Cecilia Düringer och Jonatan Unge, Irena Pozar och Patrik Arve , Farah Abadi och Johan Glans.

Inrikes

Pojke skottskadad vid tunnelbanestation

En minderårig pojke hittades skjuten i Akalla. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En minderårig pojke har hittats skottskadad nära tunnelbanestationen i Akalla i nordvästra Stockholm.

– Han är under 18 år, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson.

Pojken var vid medvetande när han hämtades med ambulans. En förundersökning om mordförsök har inletts.

– Vi jobbar på att få en klarare bild av händelseförloppet. Vi pratar med vittnen, ska göra en teknisk undersökning när det är möjligt, göra beslag och säkra bevis. Vi hoppas att kunna höra målsäganden så snart det är möjligt, säger Eriksson.

Ingen har gripits för skottlossningen, som skedde vid 16.30-tiden på torsdagen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL