Lagfarter SkD

Ny ägare till fastigheten på Sockenvägen 30 i Abbekås

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Sockenvägen 30 i Abbekås har fått en ny ägare. Köpare är Örmölla 13:19 AB och säljare är Pehr Oscar Hoolmé. Köpet blev klart i september 2021 och priset blev 2 995 000 kronor. Huset har en boyta på 92 kvadratmeter.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Fiskarevägen 8. Där landade priset på 5 050 000 kronor för ett något större hus på 100 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Coronaläget i Skåne just nu

Foto: Mikael Fritzon/TT
Skåne
Skåne

FAKTA

Aktuella siffror

Nya konstaterade covid-19-fall: 96 (72)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 166 330 (166 130)

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 25 (20)

Inlagda på iva med konstaterad covid-19: 2 (2)

Totalt antal vaccinerade med en första dos (över 16 år): 943 387 motsvarar 81,4% (uppdaterad 26 oktober)

Totalt antal färdigvaccinerade (över 16 år): 883 622 motsvarar 78,2 % (uppdaterad 26 oktober)

Observera att det i antal vaccinerade nu även ingår 12-15 åringar.

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 799 (uppdaterad 24 oktober)

Källa: Region Skåne

Siffror från: 26 oktober

Sport

Lindberg gör som mamma – blir förbundskapten

Anna Lindberg är nu förbundskapten för simhoppslandslaget. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport

Den före detta simhopparen Anna Lindberg blir ny förbundskapten för landslaget i just simhopp.

"Jag är oerhört glad och stolt över att ha fått förtroendet att leda svensk simhoppning in i framtiden, jag brinner för simhoppning, så för mig är detta ett drömuppdrag", säger Anna Lindberg i ett pressmeddelande.

Lindbergs mamma, Ulrika Knape Lindberg, har också haft rollen som förbundskapten, men slutade 2019 efter 14 år på posten.

Sport

Garpenlöv slutar efter säsongen

Johan Garpenlöv, Tre Kronors förbundskapten, slutar efter säsongen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Ishockeyherrarnas förbundskapten Johan Garpenlöv slutar när hans kontrakt går ut i vår efter sex år som ledare i Tre Kronor, varav de tre senaste som huvudansvarig.

Tävlingschefen i Svenska ishockeyförbundet, Olof Östblom, säger att Garpenlöv meddelat att han inte vill förlänga sitt uppdrag.

"Totalt sex år som assisterande förbundskapten och förbundskapten för ett landslag är en lång tid och jag har därför full förståelse för Johans beslut", säger Östblom i ett pressmeddelande.

2017 och 2018 var Garpenlöv med, som assisterande, när Tre Kronor tog guld. Garpenlöv tog sedan över huvudansvaret från Rikard Grönborg 2019. Under Garpenlövs tid vid rodret ställdes VM in 2020 och i våras stod Tre Kronor för ett fiasko då man för första gången sedan 1937 slutat utanför topp-8.

Garpenlöv säger:

"Rollen som förbundskapten för Tre Kronor är det finaste jobbet i Hockeysverige även om det såklart har varit speciella förutsättningar under en pandemi. Nu har vi en spännande säsong framför oss med både OS och VM och mitt fulla fokus ligger på det vi ska göra tillsammans under den kommande säsongen. Vad som händer efter den här säsongen är något som får utkristallisera sig längre fram", säger han.

Ishockeyförbundet meddelar att man inlett processen med att hitta en ersättare.

Lagfarter SkD

46-åring ny ägare till 70-talshus i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 1 500 000 kronor fick Driton Sejdiu, 46 år, boende på Slagtoftavägen i Hörby ge för huset på Skräddarevägen 19 i Hörby. Husets byggår är 1977 och det har en boyta på 165 kvadratmeter. Köpet från säljaren Alex Mehmeti blev klart i oktober 2021.

Bara fyra månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Skräddarevägen 16. Där blev priset för en 108 kvadratmeter stor villa 2 200 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 44 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Hästhovsgatan 1, som gick för 4 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmöstjärnan jagar sitt tredje raka VM-guld

Innebandyspelare
Foto: Erik Mårtensson/TT
Malmö
Sport
Innebandy På torsdagen fanns som väntat nyckelspelaren i Malmö FBC Ellen Rasmussen med när den svenska VM-truppen presenterades.

– Jag känner mig given i landslaget, och förväntade mig en VM-plats, säger 25-åringen, som har varit bofast i Blågult i några år.

Mästerskapet spelas i IFU arena i Uppsala och inleds den 27 november när Sverige möter Slovakien. Sedan väntar möten med Tyskland och Finland.

– Det känns extra kul att få spela VM i Sverige den här gången. Vi vet förutsättningarna och känner oss bekväma. Och så får vi spela inför vår hemmapublik, påpekar hon.

Sju raka svenska guld

Målsättningen inför turneringen är förstås inget att hymla om. Sverige har sju raka VM-guld.

– Vi går alltid för seger, slår Ellen Rasmussen fast.

På de tolv världsmästerskap som har hunnit spelas sedan premiären i Finland 1997, så har Sverige nio guld, ett silver och två brons.

Men de två senaste VM-gulden har suttit mycket hårt åt. I slovakiska Bratislava 2017 krävdes det förlängning mot Schweiz finalen för att ta hem pokalen. Och två år senare i Schweiz så blev det seger mot Finland först efter en dramatisk straffläggning.

– Alla lag kan slå oss när de har en bra dag. Men i en försäsongsturnering mot Schweiz, Tjeckien och Finland vann vi överlägset. Då gick det bra för min egen del också, berättar Ellen Rasmussen.

Gått trögare i klubblaget

Malmöspelaren producerade hela åtta poäng, och visade med eftertryck att hon är en av de mer rutinerade och bärande spelarna i landslaget.

I klubblaget har det inte gått lika bra i upptakten på Svenska Superligan (SSL). Det har blivit två vinster och hela fyra förluster för Malmö FBC, som siktar på att vara med i SM-slutspelet till våren.

– Jag har inte riktigt kommit igång som jag velat, även om de två senaste matcherna har varit helt okej.

Men brukar ni inte alltid vara trögstartade på hösten?

– Jo, alla säger att det inte är meningen att Malmö ska börja serien bra, men jag tycker det börjar bli lite tjatigt att behöva höra det.

Klubbkamraten Madeleine Karlsson hade också hoppats på en VM-plats. Men hon hamnade precis utanför 20-mannatruppen, och finns med på en reservlista med tio spelare.

Hela tio VM-debutanter har tagits ut i förbundskaptenen Åsa Karlssons VM-trupp.

– Alla de uttagna spelarna har länge imponerat på oss, och visat i de landskamper vi har spelat att de är redo för VM. Vi har en komplett mix av spelare med både rutin och nya hungriga VM-debutanter, förklarar hon.

– För vår del handlar det om att vinna VM-guld, vi går in med den pressen från början. Alla ögon kommer att vara på oss och alla förväntar sig att vi ska vinna snyggt och stort, säger Åsa Karlsson.

– Men vi kände på Euro Floorball Tour i oktober att det kommer bli jättetufft att gå hela vägen, vilket vi har vetat hela tiden, säger den blågula förbundskaptenen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Inrikes

Tegmark Wisell ny gd för Folkhälsomyndigheten

Karin Tegmark Wisell, tillträdande generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Foto: Lars Schröder/TT
Inrikes
Inrikes

Karin Tegmark Wisell tar över som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten (FHM) efter Johan Carlson. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff på torsdagen.

– Jag är så klart mycket glad och hedrad över att få det här förtroendet. En god folkhälsa stärker samhällets utveckling, säger Tegmark Wisell.

Karin Tegmark Wisell är för närvarande biträdande statsepidemiolog och chef på avdelningen för mikrobiologi vid FHM. Hon är också överläkare och disputerad specialist i klinisk bakteriologi.

– Hon har en lång erfarenhet och en hög kompetens i smittskyddsfrågor. Det känns mycket tryggt att Karin Tegmark Wisell blir ny generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, säger Lena Hallengren.

Tegmark Wisell tillträder den nya tjänsten på måndag.

Inrikes

Man påkörd av buss - livshotande skadad

En man vårdas för livshotande skador efter att ha blivit påkörd av en buss på ett övergångsställe i Västervik. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 80-årsåldern har fått livshotande skador efter att ha blivit påkörd av en buss vid ett övergångsställe i Västervik.

Olyckan inträffade vid tiotiden på torsdagsförmiddagen.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada och brott mot trafikförordningen för att ej ha iakttagit väjningsplikt.

Mannen fördes efter olyckan till sjukhus med ambulans och vårdas nu för sina skador, enligt Region Kalmar.

Hörby

Många ville stötta Rotarys arbete för att utrota polio

Hörby
HÖRBY 105 personer deltog i söndagens tipsrunda i Karnas backe när World Polio Day uppmärksammades. Hörby Rotaryklubb och Hörbykorpen genomförde arrangemanget tillsammans.

– Vi är mycket nöjda. Normalt brukar ett 80-tal personer gå tipsrundan i Karnas backe, och denna gången kom det 105 personer, berättar Staffan Salomonsson, president i Hörby Rotaryklubb.

Läkaren Ulf Gårdinger och Rotaryveteranen Kjell-Åke Åkesson från Hörby berättade om polio, och hur det är att leva med sjukdomen, och informerade om Rotarys kamp för att förhindra spridning och utrota polio i världen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL