Kultur och nöje

Jazzmusikern Lennart Åberg är död

Saxofonisten och flöjtisten Lennart Åberg har gått bort efter en tids sjukdom. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Saxofonisten och flöjtisten Lennart Åberg har avlidit, meddelar jazzklubben Fasching i Stockholm på sin Facebooksida. Han blev 79 år gammal.

"Som musiker tillhörde Lennart Åberg den exklusiva skara om vilka man kan säga att 'han spelade med alla'", skriver Fasching. 21 år gammal framträdde han med Gugge Hedrenius på Sveriges första internationella jazzklubb Gyllene Cirkeln och när pianisten Jan Johansson skulle spela in uppföljaren till succéskivan "Jazz på svenska" medverkade Lennart Åberg på albumet. Lars Gullin, Don Cherry och Bosse Broberg hör också till dem han samarbetat med.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Idol"-Lana: Det är "hard core"

Lana Sulhav uppträder med låten 'Ain't no sunshine' av Bill Withers i 'Idol'.
Foto: Erik Simander / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Till en början höll Lana Sulhav på att bryta ihop av scenskräck i TV4:s "Idol". Numera står hon stabilt på scenen, men kampen är inte över.
– Det krävs en veckas förberedelse för att få bort den värsta skräcken, säger hon.

Lana Sulhav tvekade länge på om hon skulle våga satsa på sin stora dröm, musiken. I år tog hon steget, sökte till "Idol", och är nu en av tio kvar i tävlingen.

– Emotionellt har det varit upp och ned, pang på. Det är första gången jag står på en scen, det är live, man får kritik och ska bli bedömd. Det är inga "baby steps", det är verkligen "hard core, nu kör vi, all in", konstaterar Lana Sulhav.

I början av"Idol"-resan led 23-åringen av rejäl scenskräck. Även om hon numera ser självsäker ut under fredagsfinalerna har rädslan inte försvunnit. För att stå ut jobbar hon med sina tankar och försöker att acceptera att scenskräcken alltid kommer att finns där.

– Det är mycket mental träning som krävs för att stå där på en fredagsfinal, mycket affirmation, meditation och andningstekniker. Sedan hjälper det att vi repar totalt fyra gånger på scenen, då blir min kropp van, säger hon.

Tre systrar i rutan

Lana Sulhav är uppvuxen i en kreativ familj. Hennes ena syster Shada-Helin Sulhav är skådespelare och har bland annat synts i tv-serien "Innan vi dör". Hennes andra syster Shilera Sulhav är en av deltagarna i årets "Bachelor".

– Vi håller alla tre med varandra om att det är svårt att vara framför kameror i allmänhet. Min syster som är skådis säger att det är mycket lättare att vara en karaktär framför kameran än att vara sig själv, säger Lana Sulhav.

Samtidigt konstaterar hon att deras tv-erfarenheter skiljer sig åt.

– Det är olika bubblor och olika typer av reality, men vi stöttar varandra mycket i det här. Vi förstår hur det kan kännas att vara i en värld där du är med i tv och syns, säger hon.

Juryn bestämmer låtar

En annan skådespelare som Lana Sulhav räknar som familj, är "Snabba cash"-huvudrollsinnehavaren Evin Ahmad, som har dykt upp i "Idol"-publiken under säsongen för att visa sitt stöd.

– Vi har vuxit upp med varandra, våra familjer är jättenära. Vi säger att vi är släktingar även om vi inte är det. Våra pappor kom hit tillsammans, umgicks och skaffade barn, sedan har vi vuxit upp tillsammans, säger Lana Sulhav.

I veckans "Idol" är det juryn som väljer vilka låtar artisterna ska sjunga och för Lana blir det "Ain't no sunshine" av Bill Withers.

– Det känns som att jag kommer att kunna göra den lite lekfull, lite mer Lana-vibes, säger hon.

TT: Vad tror du om dina vinstchanser?

– Jag har verkligen ingen aning. Det går upp och ner, det är så svårt att veta vad svenska folket tänker.

Sofia Sundström/TT

Lana Sulhav är inte den enda i släkten som syns på tv just nu. Hennes ena syster är med i realityserien 'Bachelor', och hennes andra syster är skådespelare.
Lana Sulhav är inte den enda i släkten som syns på tv just nu. Hennes ena syster är med i realityserien "Bachelor", och hennes andra syster är skådespelare.
Foto: Erik Simander / TT
Lana Sulhav kämpar med scenskräcken i 'Idol'.
Lana Sulhav kämpar med scenskräcken i "Idol".
Foto: Erik Simander / TT

FAKTA

Fakta: Veckans låtar

Erik Elias Ekström – "You’re beautiful" av James Blunt

Lana Sulhav – "Ain’t no sunshine" av Bill Withers

Birkir Blær – "Leave the door open" av Silk Sonic

Amena Alsameai – "Ocean eyes" av Billie Eilish

Philip Ström – "Against all odds (Take a look at me now)" av Phil Collins

Fredrik Lundman – "I want it that way" av Backstreet Boys

Jacqline Mossberg Mounkassa – "Stay" av Rihanna & Mikky Ekko

Daut Ajvaz – "U got it bad" av Usher

Annika Wickihalder – "Take me to church" av Hozier

Sunny Taylor – "Skate" av Bruno Mars

Kultur och nöje

Eric Claptons gitarr säljs på auktion

En av Eric Claptons gitarrer säljs nu och väntas inbringa miljoner. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En gitarr som Eric Clapton gav sångaren Dave Edmunds i gåva ska säljas på auktion. Den väntas inbringa så mycket som 4,6 miljoner kronor, skriver BBC.

Clapton gav bort gitarren när han besökte gitarristen från Wales 1976. Det är en akustisk Martin D-45 från 1968, som Clapton använde när bandet Derek and the Dominos hade sin första spelning på Lyceum Theatre, i London, 1970.

Med försäljningen av gitarren följer också ett brev där Edmunds intygar att den är en gåva från Clapton. Han skriver också att artisten egentligen planerade att ge honom en Gibson J-200, som han inte hittade och då valde denna.

Enligt auktionsfirman i Los Angeles finns det mängder av foton på Clapton när han håller gitarren bakom scenen på Lyceum.

Kultur och nöje

Takman: Lätt att tappa bort sig när man är kär

Felicia Takman är aktuell med albumet 'Alla gör slut'. Pressbild.
Foto: Tove Floss/Universal Music
Kultur och nöje
Kultur och nöje På albumet "Alla gör slut" dödförklarar Felicia Takman livslång kärlek.
Stjärnskottets första platta skildrar egenupplevda kärleksproblem och komplicerade relationer.

Det började för ungefär ett och ett halvt år sedan, med någonting som ofta är en framgångsrik ingrediens i bra popmusik: olycklig kärlek.

– Jag och min kompis blev båda dumpade samma vecka, vi var ganska irriterade båda två, på allt med relationer och kärlek. Vi gick runt och sade till folk att "Äh, alla gör ändå slut", berättar Felicia Takman.

Just den frasen, "Alla gör slut", blev titeln på hennes debutalbum som släpps den 29 oktober.

Liksom många nya stjärnskott har Felicia Takman inte fått testa på det "riktiga" artistlivet ännu. Genombrottet kom samtidigt som pandemi och publiktak, och det skulle dröja innan hon kunde ställa sig på scenen utan att begränsas av restriktioner.

– Det enda kvittot man har fått är att folk hör av sig på sociala medier. Det är fint, men det är så svårt att hantera att det finns en människa där bakom. När jag körde mitt första liveframträdande och folk kom fram efteråt kunde jag inte heller fatta det – att det finns människor bakom lyssningarna, säger hon.

Sade upp sig

Redan som barn hade Felicia Takman siktet inställt på att bli popstjärna. Men med åldern kom tvivlet – kunde man verkligen satsa på musik? När hon strax efter studenten fick ett erbjudande om att arbeta på en reklambyrå tackade hon ja, och höll ut i två år.

– Det var heltid, samtidigt satt jag och skrev musik på kvällarna och kände att jag aldrig hade tid att göra det jag tycker är kul. Att "jag bara jobbar och jobbar, men det är inget jobb jag älskar. Jag måste jobba med musik", säger Felicia Takman.

I stället hoppade hon på en utbildning på Anders Bagges skola Dreamhill Music i Örnsköldsvik.

– Det var bara att flytta upp och göra musik i ett år, jag tyckte att det lät toppen. Så jag sade upp mig.

Anpassar sig

Felicia Takmans egen favoritlåt på den nya plattan är "Lagom, vanlig och lame", som handlar om att ge upp delar av sig själv för kärleken. Eller som hon själv sjunger: "Kolla vad du gjort med mig / lagom, vanlig och lame / Men jag kan va basic med dig". Låten är självupplevd, liksom den mesta av Takmans musik.

– Jag kan lätt anpassa mig till viss mån för andra, och jag har lätt att tappa bort vem jag är i grunden när jag blir så extremt kär, säger hon.

TT: Finns det någon baksida med det?

– Gud ja, och sedan när man kommer ur det där är det "vad fan håller jag på med", man har tappat fotfästet helt.

Sedan albumprocessen inleddes har det hunnit hända en hel del, och Felicia Takman upplever att hon ser på kärlek på ett nytt sätt i dag.

– Jag tror att jag alltid är en person som har det här tvivlet i mig. Folk omkring en gör slut hela tiden, ens föräldrar gör slut. Jag tänker nog att saker inte varar för alltid, hur fint det än är. Men jag är ju typ i en relation nu, så på ett sätt har jag förändrats attitydmässigt från när jag började skriva plattan.

– Jag kanske har kommit ur den här arga fasen och har mer perspektiv i dag, säger hon.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Felicia Takman

Felicia Takman är född 1997 och bosatt i Stockholm.

Hon har studerat musik vid Dreamhill Music i Örnsköldsvik.

Takman slog igenom 2020, när hon bland annat släppte sin första ep "Hatar att förlora". Nu är hon aktuell med sitt debutalbum "Alla gör slut".

Kultur och nöje

Dansar sig från uppgång till fall

Dansscenerna är det som vållat Hampus Nessvold mest huvudbry, men efter mycket övertid i replokalen sitter de. – Kommer man och kollar kan man nog inte ana att det har varit ett problem. Hoppas jag, ha ha, säger han.
Foto: Sören Vilks
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hampus Nessvold spelar huvudrollen i eurodancemusikalen Eufori, som spelas i Osby och Hässleholm i helgen. Trots att han provat på det mesta är det hans första musikal. – Dansen har varit ett jävla äventyr – det kommer inte bli något Let’s Dance för mig, säger han och skrattar.

Trots sin unga ålder, Hampus Nessvold är född 1996, samma år som Eufori utspelas, har han hunnit med en massa: humorserier som ”22 kvadrat i P3” och ”Trevlig helg!” i SVT, dokumentärfilmen ”Hur är Hampus i sängen?” och soloföreställningen ”Ta det som en man” för att bara nämna några. Men musikal, eller musikteater som Hampus Nessvold snarare vill kalla Eufori, är en ny erfarenhet för honom.

– Jag fick en fråga, om jag ville spela den här rollen, och tyckte det lät väldigt kul: 90-tal, Rebecca & Fiona, historien, Malin som regisserade – det var väldigt mycket som lät bra och det gjorde att jag vågade säga ja trots att sång och dans inte är inte min starka grej.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sam Asghari får roll i film med Mel Gibson

Britney Spears och Sam Asghari. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Modellen och skådespelaren Sam Ashgari, känd för att vara Britney Spears fästman, har fått en roll i filmen "Hot seat", mot bland andra Mel Gibson, skriver Deadline. Även Matt Dillon ansluter nu till rollistan.

Filmen är en thriller och handlar om en före detta hackare som tvingas tillbaka till sitt jobb efter att en anonym man placerar en bomb under hans kontorsstol.

Ashgari, som kommer från Iran, har tidigare berättat att han gärna spelar både action och drama – och att hans mål är att bli den första skådespelaren från Mellanöstern som får spela en superhjälte.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Kultur och nöje

Buzz Lightyear får egen film

Buzz Lightyears rymddräkt med sina gröna detaljer. Pressbild.
Foto: Disney/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Buzz Lightyear från "Toy story"-filmerna spelar huvudrollen i den kommande Pixarfilmen "Lightyear", som nu har fått sin första trailer.

Men det är inte leksaken, utan leksakens mänskliga förlaga – alltså själva karaktären Buzz Lightyear – som filmen kretsar kring, berättar regissören Angus MacLane.

– I "Toy storys" universum skulle det här vara en film som kanske Andy hade sett, som skulle få honom att vilja ha en Buzz Lightyear-figur, förklarar han för Entertainment Weekly.

I stället för skådespelaren Tim Allen görs rösten den här gången av Chris Evans ("Captain America").

"Lightyear" har biopremiär nästa sommar.

Kultur och nöje

Annika Norlin släpper nytt – som sig själv

Kultur och nöje
Kultur och nöje Leonard Cohens kulturmansliv på ön Hydra är en inspiration. Pengar är en annan när Annika Norlin släpper ny musik.
– Det är en lyx att ha åsikten att "man inte ska prata om pengar", säger hon.

Artistnamnen Hello Saferide och Säkert! får vila. Den här gången är det Annika Norlin som gäller. Först ut är låtarna "Hydra" och "Pengar".

TT: Det känns så lockande att skriva att du har "hittat dig själv nu". Har du det?

– Ha, jag önskar att det var så. Men det handlar mer om att jag har skrivit låtar på både engelska och svenska. Jag jobbar också med nya människor, säger Annika Norlin och fortsätter:

– Min instinkt var att det skulle heta något annat men då var det folk runt mig som bara: "nej men det blir för konstigt, ska du inte heta ditt egna namn?" Och jag kunde hålla med om det, det är lite läskigt men så får det bli nu.

Leonard Cohen-inspiration

Låten "Hydra", den engelskspråkiga delen av dubbelsläppet som föregår kommande skivan "Mentor", tog form efter att Annika Norlin tittat på en dokumentär om Leonard Cohens år på den grekiska ön Hydra.

– Han säger vid något tillfälle att han väljer bort allt för att bli en bättre konstnär. Det finns något som är mäktigt och lockande i det. Mitt vanliga jag väljer att vara en rimlig person snarare än en fullblodskonstnär, men jag kan känna en sorg ibland över att jag inte har tillåtit mig själv att gå hela vägen.

TT: Hade det varit stor skillnad om du varit en fullfjädrad kulturkvinna?

– Det är så långt från min personlighet och jag är så noga med att förankra den sortens kultur jag gör i den lilla människan. Men man har många olika röster inom sig och det är intressant att fundera över vad som skulle hända om man tystar den som säger att den vill skapa men också ha fungerande vänskapsrelationer.

Jakt på pengar

När Annika Norlin blev tvungen att stanna upp i pandemitillvaron fick låtarna en tillbakablickande ton, trots att hon vinnlagt sig om att det egentligen inte skulle finnas något särskilt tema på skivan den här gången.

Ett exempel är låten "Pengar", som skildrar en slags klassresa. Den är inte självbiografisk men Annika Norlin minns tiden i början av 2000-talet, då hon var journalist och aldrig fick något fast jobb, som en ständig jakt på pengar och trygghet.

– Jag minns också att man så tydligt kunde se vilka som var inne och ute. En bild som jag aldrig kommer att glömma är det här med vip-rummen som fanns på krogarna, där så många stod utanför och tittade in. Men de som var där inne tittade aldrig ut, säger hon och fortsätter:

– Nu är jag säkert själv en sån som får vara i de där vip-rummen ibland. Det finns något väldigt läskigt och bisarrt i det som har något slags laddning.

TT: Pengar generellt "ska" man ju helst inte prata om. Eller upplever du att det är så?

– Ja, definitivt. Men det är intressant för jag rör mig emellan kompisar som inte har en krona och kompisar som har väldigt mycket pengar. Det är en lyx att ha den åsikten att man inte ska prata om pengar, säger hon.

"Väldigt smickrad"

Hela albumet "Mentor" kommer i början av nästa år. Titeln kommer sig bland annat av att Annika Norlin i kraft av sin "hederliga ålder" blev tillfrågad om hon ville bli mentor åt en ung tjej.

– Då händer det ju olika saker i en, som att man blir väldigt smickrad men också tänker att "va fan, jag vet ju ingenting om nåt". Men det händer något kul i relation till låtarna om man tänker sig att det skulle komma en mentor och ge det extremt dåliga rådet att man skulle släppa sin familj och barn och flytta till Hydra för att utveckla sin kultur.

Miranda Sigander/TT

FAKTA

Fakta: Annika Norlin

Född: 22 november 1977 i Östersund

Bor: Umeå

Tidigare meriter: Har jobbat som journalist på bland annat Aftonbladet och P3. 2005 släpptes debutskivan "Introducing ...Hello Saferide". 2007 kom första albumet under artistnamnet Säkert!. Sedan dess har hon belönats med bland annat fem Grammis. På senare tid har hon skrivit boken "Jag ser allt du gör", släppt Säkert!-skivan "Däggdjur" och haft en brevväxling, "Correspondance", med musikern Jens Lekman.

Aktuell: Dubbelsingeln ”Hydra”/”Pengar” släpps den 29 oktober. Albumet "Mentor" släpps i början av 2022.

Kultur och nöje

Det digitala bokläsandet ökar

Pandemin har fått fler att prenumerera på ljud- och e-böcker visar statistik från Svenska bokhandlareföreningen. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Intresset för prenumerationstjänster för böcker, som Storytel, Bookbeat och Nextory, ökar visar försäljningssiffror för tredje kvartalet från Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen.

Nu utgör abonnemangstjänsterna för ljud- och e-böcker nära en tredjedel av den totala bokförsäljningen, rapporterar Kulturnytt i P1.

– Det har varit en stark digital rörelse under pandemin, säger Maria Hamrefors, ordförande för Svenska bokhandlareföreningen, till programmet.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL