Lagfarter SkD

70-talshus på 97 kvadratmeter sålt i Karups sommarby, Blentarp

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på adressen Ågeäng 1 i Karups sommarby, Blentarp är nu klar. Nya ägare blir Peter Jonas Nilsson, 51, och Anna Camilla Fredrika Strandh, 47, från Staffanstorp som köper fastigheten av Eva Nilssons dödsbo. Huset är 97 kvadratmeter stort och byggdes 1977. Ägarbytet gjordes i april 2021 och priset blev 1 610 000 kronor.

Ett par hundra meter bort såldes i våras ett annat hus, på Mulevägen 9. Där landade priset på 1 100 000 kronor för det 65 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lärare "kom i vägen" – knivhöggs i skoldådet

Bild från de fynd som gjorts hos 15-åringen som nu ställs inför rätta för skolattacken i Eslöv.
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/TT
Inrikes
Inrikes Ett djupt knivhugg i en lärares mage utdelas av en 15-åring iförd skelettmask på höstterminens andra dag. Fler på skolan skulle skadas eller dödas enligt pojkens ursprungsplan, men när läraren segnat ner ändrade han sig.
Nu inleds rättegången i Lunds tingsrätt.

"Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna", säger 15-åringen som nu ställs inför rätta för mordförsök på sin lärare, i polisförhör.

På polisens fråga om vilka åsikter det handlar om sammanfattar han: "Antiislam".

Han är också åtalad för grova hot mot andra lärare och elever och även mot den polisman som kom först till Källebergsskolan i Eslöv denna augustimorgon och ensam lyckades avväpna pojken.

Varningsklockorna hade ringt kring den åtalade pojken under lång tid. I januari gick han omkring i Eslöv med hakkorsbindel runt armen, men stoppades av polis och blev hemkörd till föräldrarna. I maj blev han påkommen med tre kastknivar, som han hade tagit med till skolan – och 13 dagar före dådet på skolan fick svensk polis larm om att han via internet hade hotat att genomföra ett skolattentat i Australien.

"Ett skämt"

När poliser då återigen knackade på dörren till familjens bostad bortförklarade han skolhotet med att det var ett skämt. Men i själva verket hade han under sommarlovets sista veckor skissat på en kommande attack mot sin egen högstadieskola, något han också hade diskuterat med sina vänner online.

Natten till den 19 augusti hade han svårt att sova, berättar han i polisförhör, och det var då han bestämde sig för att sätta planen i verket. En och en halv timme innan skolan skulle börja gick han dit, med ett knivbälte dolt under sin rock och övrig utrustning i en gympakasse. Han gömde sig i ett bås intill skolans fotbollsplan, där han klädde om när det blev dags.

Han beskriver själv att han skakade i kroppen när han gick mot skolan:

"Jag hade adrenalin, jag tänkte inte, det bara hände."

På huvudet hade han en hjälm med påslagen kamera för att livesända skolattacken på nätet.

"Kniv i magen direkt"

Läraren som råkade komma i hans väg hade lämnat klassrummet för att lotsa några nya elever rätt.

"Jag hinner inte reagera utan har en kniv i magen direkt", berättar läraren för polisen efteråt.

Medan läraren ligger på golvet hör han pojken uttrycka förvåning över att det inte blöder mer från knivhugget. Pojken tycker också att det tar lång tid innan polisen kommer. I det läget vet läraren inte om pojken ska ge sig på honom igen. En annan tanke far genom huvudet, berättar läraren:

"Kommer jag ligga här och dö innan någon hinner fram och kan ge mig hjälp?"

I polisförhören efteråt nekar 15-åringen till att målet var att döda. Läraren som han tillfogat livshotande skador beskriver han som "jättesnäll" – att just han blev knivhuggen berodde på att han hade råkat komma närmast.

"Ville bara skada"

15-åringen "ville bara skada" och hade han velat skada fler hade han kunnat, men han avstod, understryker han. Samtidigt hade han tidigare skrivit att han ville döda så många som möjligt. Han hade också antecknat i vilka klasser det fanns många muslimer och pridesympatisörer, det vill säga tilltänkta offer, och dessutom namngett en annan lärare som han ville döda.

Polismannen som avväpnade pojken var på plats bara cirka fem minuter efter att larmet hade kommit in. Han visste att den andra radiobilen som utgår från Eslöv var på uppdrag i Höör och bestämde sig för att ensam gå in i skolan. När han närmar sig pojken uppfattar han det som att han får ett vapen riktat mot sig.

Två varningsskott

Han avlossar två varningsskott i marken och skriker till pojken att "det gör jävligt ont att bli skjuten i benet". Efter ytterligare tvekan ger 15-åringen upp och lägger sig ner på marken, där han får ligga med ett vapen riktat mot sig tills en hundpatrull kommer och hjälper till att övermanna honom.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning har visat att pojken kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid dådet och vid undersökningstillfället. Rättegången hålls under fem dagar i Lunds tingsrätt.

Cecilia Klintö/TT

Sport

Sef: "De ska bort från fotbollen"

Tumult på läktaren efter onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Malmö FF och AIK.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Efter gårdagens skandalscener efter det allsvenska toppmötet mellan Malmö FF och AIK är det febril aktivitet på Svensk elitfotboll, Sef. Ordföranden Mats Enquist hoppas att de skyldiga ska kunna identifieras.
– De ska bort från fotbollen, säger han.

Matchen mellan Malmö FF och AIK följdes av stökigheter på läktarna. I tv-bilderna från Discovery+ syntes hur ett par brinnande bengaler kastades mellan olika supportergrupperingar. En "handfull" MFF-anställda ska ha skadats.

– Det är ingen rolig morgon, en sådan här händelse skapar dålig smak i munnen, säger Enquist.

Inte kopplad till villkorstrappan

Han vill dock hålla händelserna helt skilda från den alltmer hätska debatten om polisens så kallade villkorstrappa.

– Ett av problemen i diskussionen kring villkorstrappan är hur man gör det, det är mer en principiell diskussion: ska man straffa alla för det några få gör. Det handlar inte om att man tycker att det är okej att det händer saker.

På Sef jobbar man nu med att utreda händelsen och försöka identifiera de skyldiga. Dessutom förs samtal med både MFF och AIK.

– Händelsen är helt oacceptabel och det är individer som ska lagföras och inte vara på våra matcher. Det är en isolerad händelse som är totalt oacceptabel och kollar man på sociala medier så är det ingen som försvarar det här, ingen.

"Kommer aldrig accepteras"

Enquist hoppas nu att de ansvariga identifieras och lagförs. Även om de inte straffas rättsligt har de långa avstängningar att vänta från fotbollens sida.

– Tyvärr händer det på vår arena och då är det vårt ansvar. Jag har gott hopp om att vi ska kunna identifiera dem, de ska bort från fotbollen, säger han.

Att personal skadas efter en match hör inte till vanligheterna och Enquist vill inte se det ske fler gånger.

– Jag hoppas vi slipper se sådant här på många år, det kommer aldrig att accepteras av fotbollen eller av supportrarna.

Linnéa Engholm/TT

Lagfarter SkD

Huset på Stanstorp Skogstorpsvägen 1 i Höör sålt för andra gången på kort tid

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Karoline och Pär Martin Ekelund, 47 och 51 år, är nya ägare till fastigheten på Stanstorp Skogstorpsvägen 1 i Höör. Försäljningen blev klar i oktober 2021 och priset på huset landade på 2 275 000 kronor. Den tidigare ägaren köpte huset så sent som november 2020 för 2 125 000 kronor. Huset har en boyta på 93 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes tidigare i år ett annat hus, på Stanstorp Snapphanevägen 5. Där blev priset för det 124 kvadratmeter stora huset 3 175 000 kronor.

De senaste tolv månaderna har det sålts 13 hus inom en kilometer från den här fastigheten. Det dyraste var Stanstorp Hasselstigen 5B, som gick för 5 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Vattenfall missar prisrallyt

Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren / TT
Ekonomi
Ekonomi Vattenfalls vinst lyfter kraftigt. Men mycket är engångsintäkter och den statliga energijätten får i den löpande verksamheten inte ut så mycket av det skenande elpriset. Det mesta är prissäkrat i förväg.
– Det smetar ut priset över ett större antal år, säger vd Anna Borg

Vattenfall redovisar ett rörelseresultat på 22,9 miljarder kronor för tredje kvartalet jämfört med 4,7 miljarder kronor samma period 2020. Intäkterna steg mer blygsamt, till 36,1 miljarder, från 35,4 miljarder kronor.

– Det var ett ovanligt kvartal, med höga elpriser och stora engångseffekter, säger Anna Borg.

Ingen nytta av höga priser

Men de rekordhöga elpriserna under kvartalet har inte Vattenfall haft någon större nytta av i den löpande verksamheten, i det korta perspektivet. Vattenfall prissäkrar mycket av sina elleveranser flera år i förväg.

Enligt Anna Borg fick Vattenfall till och med något sämre betalt för sin el på de nordiska marknaderna i år jämfört med fjolåret, trots att priset på elmarknaden senaste halvåret legat på dubbla nivåer eller mer därtill.

Men å andra sidan kan Vattenfall boka in 10 miljarder kronor i resultatet som en effekt av högre värderade energiderivat, vilket kan översättas med varulager. Energikoncernen har också haft stora engångsintäkter i spåren av att man sålt eldistributionen i Berlin. Dessutom tjänar bolaget betydligt mer på att köpa och sälja el i den så kallade tradingverksamheten.

Stor osäkerhet

Sammantaget landar det underliggande resultatet, rensat för engångsposter, på ungefär samma nivå som tredje kvartalet i fjol, enligt kvartalsrapporten.

Enligt Anna Borg skapar de höga svängiga priserna stor osäkerhet för kunderna.

– Det är viktigt att ha koll på sina kreditrisker, säger hon.

I Storbritannien och Danmark har elhandlare gått i konkurs efter att ha spekulerat fel, att ha sålt el till kunder till ett fast pris, som sedan elhandelsbolaget tvingas köpa in till ett högre pris på elmarknaden.

Olle Lindström/TT

Eslöv

Liverapport: Rättegången börjar

Eslöv
Eslöv I dag klockan 09 börjar rättegången mot 15-åringen.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Ekonomi

Kraftigt orderlyft för Scaniaägaren

Scaniaägaren Traton redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Försäljningen lyfter oväntat kraftigt för lastbilstillverkaren Traton, med Södertäljebaserade Scania, i tredje kvartalet. Det är rejält upp för orderingången också och rörelseresultatet ökar med 24 procent.

Traton redovisar ett rörelseresultat på 186 miljoner euro för årets tredje kvartal, vilket kan jämföras med 162 miljoner euro under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Samtidigt pressas det justerade rörelseresultatet nedåt, till 195 miljoner. Det kan jämföras med 211 miljoner i fjol.

Omsättningen lyfte med 42 procent till 7,9 miljarder euro, mot 5,6 miljarder euro under motsvarande kvartal i fjol.

Snittprognosen för omsättningen låg på cirka 7 miljarder euro, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Orderingången under tredje kvartalet lyfte med 66 procent till 97 371 fordon, medan leveransvolymen steg 38 procent till 68 972 fordon.

I Traton, vars aktie inför rapporten har backat 1,4 procent sedan årsskiftet, ingår utöver Scania även den tyska buss- och lastbilstillverkaren Man och Volkswagen Caminhões e Ônibus.

Scania redovisar en separat delårsrapport i morgon.

Ekonomi

Kraftigt minskad vinst för Postnord

En brevlåda tillhörandes Postnord. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Postnord redovisar ett rejält vinstfall för tredje kvartalet. Resultatet före skatt blev 273 miljoner kronor jämfört med 674 miljoner samma period 2020.

"Kvartalets resultat minskade till följd av lägre brevvolymer och avtagande tillväxt i paketaffären när samhällena öppnade upp. Resultatet påverkades också av ett högre kostnadsläge för produktion samt långsiktiga satsningar", skriver företaget i delårsrapporten.

Postnord ser nu en fortsatt tuff marknad.

"Vi förväntar oss att den dämpade tillväxten på paketmarknaden fortsätter med ökad prispress som följd. Därför intensifierar vi nu vårt arbete med att anpassa kostnaderna utifrån dessa förutsättningar", skriver bolagets vd Annemarie Gardshol i en kommentar.

Nettoomsättningen steg under perioden från 8 919 miljoner kronor till 9 340 miljoner kronor.

Kultur och nöje

Göteborg utlyser stipendier till kulturen

Kulturen blev lidande under coronapandemin. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Göteborg kan bli den första kommunen i Sverige som erbjuder återstartsstipendier till professionella kulturarbetare efter pandemin, enligt Kulturnytt i SR. De utlyser nu hundra stipendier på 50 000 kronor till yrkesverksamma i kulturlivet. Pengarna behöver inte gå till ett särskilt kulturprojekt.

– Det är fortsatt ett osäkert landskap, både utifrån smittspridning men också utifrån att en publik ska hitta tillbaka till kulturlivet och att kulturarbetare själva ska hitta tillbaka till kulturen. Med stödet vill vi uppmuntra och säkerställa att man har möjlighet att klara av en omstart, säger Myriam Mazzoni, enhetschef för kommunala kulturstöd i Göteborg, till radion.

Kulturarbetare har kunnat söka statliga och regionala stöd efter pandemin, men enligt Kulturnytt är Göteborgs kommun först ut med kommunala stipendier.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL