Utrikes

Biden kliver in för att övertala partivänner

USA:s president Joe Biden går tillsammans med representanthusets talman Nancy Pelosi in i Kapitolium.
Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden ska själv försöka övertyga sina partikamrater inom Demokraterna att anta hans stora infrastrukturpaket.
PREMIUM

– Jag säger bara det, vi kommer att få det här gjort, sade Biden till journalister när han på fredagseftermiddagen lokal tid gick in Kapitolium för att möta partikamrater bakom stängda dörrar.

– Det spelar ingen roll när, det spelar ingen roll om det tar sex minuter, sex dagar eller sex veckor, fortsatte han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Danska brandmän testas för giftigt ämne

PFOS finns i bland annat brandsläckningsskum. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Utrikes
Utrikes

Över 300 brandmän i Danmark ska testats för om de har det giftiga ämnet perfluoroktansulfonat, PFOS, i blodet. Ämnet ingår i PFAS-gruppen och används bland annat i brandsläckningsskum.

Testningen sker efter förslag från en expertgrupp, säger hälsominister Magnus Heunicke (S) enligt Jyllands-Posten. Tidigare har testning avvisats, men nu kommer stickprover att tas. Skulle det visa sig att proverna innehåller spår av PFOS, kan testningen behöva utökas.

Brandmännens fackförbund har kämpat för att medlemmarna ska få testas kostnadsfritt. Överexponering för PFOS antas vara hormonstörande och kunna leda till cancer. Ämnet är också mycket miljöfarligt.

Utrikes

Fortsatt babyboom i Norge

Födelsetalen fortsätter öka i Norge efter nedstängningen. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Utrikes
Utrikes

Babyboomen efter den norska nedstängningen fortsätter. Långt fler barn föds jämfört med innan coronapandemin, då antalet födslar var på nergång.

Under de nio första månaderna 2021 föddes 2 037 fler barn i Norge än motsvarande period året före. En första topp i antalet födslar sågs nio månader efter nedstängningen i mars 2020, en andra topp efter en sommar med reserestriktioner. Ökningen var störst i Nordnorge.

Liknande trend kan inte ses i andra länder.

– Det är vanligt att man skjuter på att skaffa barn i kristider, så det här avviker från mönstret, säger överläkare Ferenc Macsali på Folkehelseinstituttet.

Utrikes

Taiwan bekräftar: USA-soldater på plats

Taiwans president Tsai Ing-Wen. Arkivbild.
Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT
Utrikes
Utrikes Taiwans president Tsai Ing-Wen säger till CNN att hon litar på att USA kommer att försvara landet vid en eventuell militär attack från Kina.
Ett mindre antal amerikanska soldater befinner sig i Taiwan, bekräftar Tsai Ing-Wen.

Det är för första gången sedan 1979, då Washington diplomatiskt erkände Kina, som en ledare för Taiwan bekräftar att amerikansk trupp befinner sig i landet. USA:s försvarshögkvarter Pentagon har tidigare bekräftat saken.

Presidenten lyfter även det "breda samarbetet med USA för att stärka landets försvarsförmåga". Hon vill inte svara på hur många de amerikanska soldaterna är till antalet, bara att de inte är "så många som folk tror".

I förra veckan sade USA:s president Joe Biden att man var redo att försvara Taiwan – något som Vita huset snabbt backade från, då strategin går ut på militärt stöd utan att uttryckligen lova att delta i ett eventuellt krig. Det bidrog till fortsatt tvetydighet kring frågan om USA kommer gå in militärt eller inte vid en eventuell kinesisk invasion av Taiwan.

Inom delar av EU ökar samtidigt stödet för Taiwan. Taiwans utrikesminister Joseph Wu besöker i veckan både Tjeckien och Slovakien, på inbjudan av lokala politiker. Även ett besök i Bryssel finns i planerna. En talesperson för EU säger till tidningen Politico att besöket är "opolitiskt".

Kina har kritiserat Wus Europabesök.

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över ön, med våld om så krävs. Kina genomför regelbundet militära styrkeövningar i havet utanför och luftrummet nära Taiwan. Spänningarna har ökat på grund av att president Tsai Ing-Wen inte anser Taiwan vara en del av ett "enat Kina".

Utrikes

Nya Zeeland öppnar – men bara för medborgare

Chris Hipkins, ministern som ansvarar för Nya Zeelands hantering av pandemin. Arkivbild.
Foto: Robert Kitchin/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya Zeeland, som sedan pandemins tidiga dagar har haft strikta regler om karantän vid inresa, meddelar att man gradvis kommer att lätta på kraven.
Beslutet innebär att det blir lättare för nyzeeländare att ta sig hem. Däremot sägs inget om när utländska medborgare åter kan välkomnas.

Från och med november kommer det bara att krävas att man efter inresa i landet tillbringar en vecka på karantänhotell, i stället för som tidigare två veckor. För resenärer från några lågriskländer – önationer i Stilla havet – räcker det att isolera sig i hemmet.

Covid-19-ansvarige ministern Chris Hipkins säger att reglerna kommer att lättas ytterligare när 90 procent av befolkningen över tolv år är fullvaccinerad. Nu har omkring 72 procent av vaccinberättigade nyzeeländare fått två doser.

Nyzeeländare som har strandats utomlands beskriver hur de inte kan komma hem då det är svårt att boka plats på karantänhotellen.

– Jag medger att det är mycket svårt där. Mitt budskap till de människor som är angelägna om att komma tillbaka till Nya Zeeland är: Ni behöver inte vänta så länge nu, säger Hipkins.

Han säger vidare att de flesta återvändande nyzeeländare nog kommer att kunna isolera sig i hemmet från och med början av nästa år.

– Turister är mer av en utmaning, eftersom de inte nödvändigtvis har någonstans att isolera sig vid ankomsten. Men vi kommer att arbeta oss igenom allt det här

Utrikes

Många åker på semester när Ryssland covidstängs

Många ryssar passar på att resa utomlands när det är 'coronasemester'. Arkivbild.
Foto: Alexander Zemlianichenko Jr./AP/TT
Utrikes
Utrikes Förra veckan meddelade ryska myndigheter att man inför en veckas "coronaledigt" vid månadsskiftet för att minska folks rörelser och på så vis bromsa smittspridningen.
Men den strategin verkar slå snett – enligt flera undersökningar planerar nu var tredje ryss i stället att resa bort under den här perioden.

Spridningen av covid-19 skenar i Ryssland. Över 1 000 coronadödsfall och omkring 35 000 smittofall har rapporterats dagligen i en vecka. Samtidigt är bara en tredjedel av landets runt 146 miljoner invånare fullvaccinerade.

För att bromsa smittspridningen har regeringen utlyst en veckas "coronasemester" mellan den 30 oktober och den 7 november då det mesta hålls stängt.

Flyr Moskva

Men det som var menat som en åtgärd för att minska folks rörelser och kontakter verkar ha slagit snett. I stället för att hålla sig hemma väljer en stor del ryssar att resa bort – både inom landet och utomlands.

"Sitt inte i karantän, semestra i stället på stranden!", lyder en annons och enligt arrangörer har priserna på resor skjutit i höjden.

– Ingen vill stanna i Moskva, för vad kan man göra här? Så efterfrågan ökade säkert omkring fem gånger, säger en researrangör som upplevde trycket från resesugna ryssar direkt efter beskedet om nedstängning förra veckan.

Kan kräva vaccin

Sotjis borgmästare Alexej Kopaygorodskij säger att man väntar omkring 100 000 turister. Han varnar besökarna för att det kommer att krävas intyg på vaccin eller negativt covidtest på stadens hotell.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att epidemiologer oroas över resandet men att man inte planerar något reseförbud. Inte heller kommer man till att börja med att stänga några inre gränser.

FAKTA

Fakta: Coronapandemin i Ryssland

Den 26 oktober 2021 rapporterades 1 075 coronarelaterade dödsfall i Ryssland, det är den högsta dygnssiffran i landet sedan pandemins start.

Sedan den 20 oktober 2021 har antalet döda per dygn inte understigit 1 000.

Den 25 oktober 2021 registrerades 35 454 nya smittade, vilket också är det högsta dygnsnoteringen.

Totalt har över åtta miljoner människor konstaterats smittade i landet och över 228 500 dödsfall är registrerade.

Knappt 48 miljoner ryssar är fullvaccinerade, det motsvarar lite över 33 procent av befolkningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Varningen: Klimatmöte kan bli virusfabrik

Storbritannien var bland de värst drabbade under pandemins första fas. Nu sköljer en fjärde våg av covid-19 över landet – vilket har väckt oro inför det stora klimatmötet i Glasgow. På bilden syns premiärminister Boris Johnson med munskydd i samband med ett besök på ett laboratorium tidigare i år.
Foto: Wattie Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes De drabbas allra hårdast av klimatförändringarna men tvingas dra ner på sitt deltagande i ödesmötet COP26 i Glasgow. Pandemin sätter käppar i hjulet för önationer och fattiga länder inför klimatmötet – och Storbritanniens smittspridning är ännu ett orosmoln.

FN-konferensen som har kallats det viktigaste klimatmötet sedan Paris har redan skjutits upp ett år på grund av pandemin. Förhoppningen var att vaccinet skulle resultera i ett så nära normalt COP26 som möjligt. Men med bara dagar kvar tills det att startskottet går i Glasgow på söndag finns flera orosmoln kopplade till pandemin.

Stängda gränser, strikta karantänsregler och höga resekostnader har gjort att en del önationer och fattigare länder tvingats banta sina delegationer. När det gäller representation på högsta nivå kommer exempelvis bara fyra ledare från öländerna i Stilla havet – Fiji, Papua Nya Guinea, Tuvalu och Palau – personligen att resa till konferensen, enligt Thomson Reuters Foundation.

Viktigt möte

Mötet i Glasgow har beskrivits som "sista bästa chansen" för världen att försöka begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det är angeläget för Stillahavsländerna som tampas med kraftigare tropiska stormar och stigande havsnivåer. För mindre utvecklade länder är finansiering från rikare länder i många fall avgörande i klimatarbetet och nu växer oron för att de som verkligen behöver höja sina röster inte kommer att kunna göra det på grund av den begränsade representationen.

Vissa vill att klimatmötet ska skjutas upp tills bättre förutsättningar finns.

– Det är ett väldigt stort dilemma. Det är inte optimala förutsättningar, men det är bättre att agera med de förutsättningar vi har än att inte agera alls, säger Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) till TT.

– Tiden är så knapp. Att skjuta på mötet skulle innebära att ytterligare ett år går när vi behöver handling.

Risk för virus

Den senaste tiden har coronaviruset på nytt kopplat greppet om Storbritannien och nyligen noterades den dödligaste dagen i covid-19 sedan i mars. Omkring 25 000 människor kommer att delta i klimatmötet och många tusen till i demonstrationer.

Risken för smittspridning är "oundviklig", enligt Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon. Experter håller med. Professor David King, tidigare vetenskaplig chefsrådgivare till den brittiska regeringen, varnar för en potentiell smittohärd.

– Att sammanföra alla de här människorna från 197 olika länder i världen är en virusfabrik, säger han till Sky News.

– Jag är verkligen oroad. Inte för att de ska ta med sig sjukdomen hit, utan – eftersom vi är ett land med väldigt höga nivåer av virus – att vi kommer att sprida det till dem.

Det har gått ut en förfrågan om att justera storleken på delegationerna utifrån vad som verkligen är nödvändigt. Den svenska förhandlingsdelegationen består av ett 20-tal personer.

– Min bedömning är att vi inte är en så pass stor delegation att det föranleder oss att vara färre personer på plats. Men för oss, precis som för alla andra, gäller det att leva upp till de krav som ställs, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie till TT.

Logistisk utmaning

Ett helt vanligt år kan mycket gå snett i planeringen. Många minns med fasa de timslånga köerna in till klimatmötet i Köpenhamn 2009 – men det är inget mot den logistiska mardröm som väntas i Glasgow. För att få komma in på området krävs ett nytt covidtest varje dag och delegaterna uppmanas att hålla avstånd. Därinne kommer det att finnas begränsningar för hur många som får samlas på en och samma plats.

– Det kommer att påverka möjligheten till interaktioner på mötet men i bästa fall kommer det inte att påverka atmosfären. Men vi kommer att få justera våra förväntningar utifrån rådande förhållanden, säger Frumerie.

Klimatminister Per Bolund tror dock inte att COP26 kommer att bli ett så kallat superspridarevenemang.

– Den risken ser jag som väldigt liten. Nästan alla som åker dit kommer att vara dubbelvaccinerade och britterna tar också restriktionerna på största allvar, säger han.

Sofia Eriksson/TT

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Virusläget i Storbritannien

När den brittiska regeringen i somras lyfte alla virusrestriktioner befarade många en kraftig ökning av nya fall. En sådan uteblev, men smittspridningen låg kvar på ungefär samma höga nivå. Tre månader senare är Storbritannien återigen ett av de länder i Europa som är hårdast drabbat av covid-19.

Förra veckan noterades mer än 50 000 nya virusfall på en dag för första gången sedan i juli. Vaccinationsgraden är dock hög och andelen inläggningar på sjukhus är fortfarande relativt låg.

Många forskare uppmanar regeringen att återinföra några av de restriktioner som slopades i somras.

Antalet nya virusfall i Skottland gick ner för några veckor sedan. Men nedgången har planat ut och nu noteras en lite ökning, enligt den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon, som beskriver virusläget i Skottland som "bräckligt". Hon framhåller dock att det kommer att finnas åtgärder kring klimatmötet i Glasgow men att inga nya skotska restriktioner är nödvändiga i nuläget.

FAKTA

Fakta: FN:s klimattoppmöte

FN:s klimattoppmöte COP26 kommer att hållas i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.

På mötet ska länderna bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid. Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.

Utrikes

Cuomo-utredare uppges vilja bli ny guvernör

Letitia James. Arkivbild.
Foto: Ted Shaffrey/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Letitia James, åklagare och chef för delstaten New Yorks justitiedepartement, uppges vilja kandidera till posten som guvernör, enligt källor till nyhetsbyrån AP.

James ledde tidigare i år en utredning mot den förre guvernören Andrew Cuomo gällande sexuella trakasserier. Cuomo avgick i augusti som en följd av den och ersattes då av viceguvernören Kathy Hochul.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Prins Charles öppnar klimatmötet i Glasgow

Storbritanniens prins Charles får axla en större roll på klimatmötet i Glasgow när drottningen tvingas stanna hemma av hälsoskäl. Arkivbild.
Foto: Chris Jackson/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Prins Charles kommer att hålla öppningstalet på FN:s klimattoppmöte i skotska Glasgow som inleds på måndag.

Den brittiske tronarvingen ersätter därmed sin mor, drottning Elizabeth, som lämnat återbud till mötet på grund av sitt hälsotillstånd. Hon kommer i stället att hålla ett förinspelat tal.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL