Inrikes

Två gripna vid tillslag efter skjutning

Polisen har gjort ett tillslag i stadsdelen Sätra i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Inrikes
Inrikes Två män i 20-årsåldern, med koppling till kriminella nätverk, har gripits vid en polisinsats i Sätra i södra Stockholm, rapporterar DN. De misstänks ha hanterat ett vapen som användes vid en skottlossning i våras, där över 20 skott sköts mot en barnfamiljs lägenhet.
PREMIUM

Männen har varit anhållna i sin frånvaro misstänkta för grovt vapenbrott enligt polisen, som slog till mot männen under tisdagsmorgonen.

Själva vapnet togs i beslag i somras och har använts vid flera skottlossningar i Sätra, bland annat i april i år mot en lägenhet där en barnfamilj bodde. 20–30 skott sköts mot lägenheten, i vad som bedöms vara en "felskjutning" då gärningsmännen verkar ha misstagit sig på adressen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt i Lycksele erkänner attacken

Polisens avspärrningar vid huset där en man misstänks ha attackerat tre personer på en ort i Lycksele kommun.
Foto: Erik Abel/TT
Inrikes
Inrikes Den man i 50-årsåldern som misstänks för mordförsök på två små barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun erkänner, uppger hans försvarare för TT.

– Det jag kan säga är att han erkänner att han har tillfogat de här målsägarna skador, säger mannens försvarare Kristian Shumkov.

– Skälet till det kan jag inte gå närmare in på. Inte heller hur man ska rubricera den här gärningen. Men han medger att han har tillfogat skadorna.

Mannen erkänner alltså brott, även om det inte närmare är preciserat vilket brott det då rör sig om, säger Kristian Shumkov.

Han har förhörts av polis under dagen.

TT: Vad har han sagt då?

– Jag vill inte gå in på några omständigheter kring det. Det är för tidigt att göra det, säger Kristian Shumkov.

Tomten avspärrad

Mannen anhölls under på måndagen. De skadade är två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern. David Helgesson, gruppchef vid grova brott i Västerbotten, säger till TV4 Nyheterna att skadeläget är allvarligt för alla tre.

De inblandade har en relation till den misstänkte sedan tidigare.

Det var under måndagsmorgonen som polisen fick larm om det misstänkta våldsdådet, som ska ha begåtts i ett hus på en ort i Lycksele kommun.

Under tisdagen omgärdas huset av polisens avspärrningar. Åt båda hållen finns det grannhus i närheten, men när TT är på plats är det lite rörelse i området. På andra sidan gatan löper ett järnvägsspår, bakom spåret är det bara skog.

Enligt åklagare Andreas Nyberg finns det tydliga indikationer på att ett eller flera tillhyggen kan ha använts.

Många chockade

Den misstänkte mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare.

Samuel Lundström, skolchef i Lycksele kommun, säger på tisdagen att många i kommunen fortsatt är i chock.

– Vi tror ju inte att sådant här kan inträffa hos oss över huvud taget.

För skolchefen har arbetet efter händelsen bland annat handlat om att fundera på hur skolorna ska hantera det inträffade.

– Vi har försökt förbereda oss på en del frågor som elever kan komma med. Självfallet är det så att vi ska ta det här på stort allvar, och inte lägga det åt sidan. Om det dyker upp frågor, vilket vi tror det gör, tar vi oss tid att resonera med barnen och förklara så gott vi kan. Men alla frågor har vi ju inte svar på.

Marc Skogelin/TT

Polisens avspärrningar omringar huset.
Polisens avspärrningar omringar huset.
Foto: Erik Abel / TT

Inrikes

M vässar profilen inför valet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Bild från tidigare i oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna ska gå till val på hårdare tag mot gängen, en stramare migration och en ny integrationspolitik.
Moderatledaren Ulf Kristersson räknar med brett stöd för de nya stegen på partistämman.

Knappt ett år innan valet träffas moderater från hela landet i Helsingborg på torsdag för att under fyra dagar debattera och besluta om partiets politik.

På agendan finns 13 propositioner från partistyrelsen. Flera av dem handlar om Moderaternas viktigaste löften inför valet: En effektivare brottsbekämpning, en bättre fungerande integration, inklusive en stramare migrationspolitik, samt en stabil energiförsörjning.

När det gäller brottsligheten fortsätter partiet att ta steg mot utökade befogenheter för rättsväsendet att bekämpa kriminella gäng. Även om partiledningen drivit förslagen ett tag, så blir det första gången partiets högsta beslutande organ, stämman, ska ta ställning till flera av dem.

Kriminella gäng

Det handlar till exempel om att straffa deltagande i kriminella gäng, att samhällsfarliga brottslingar ska kunna sättas i förvar efter avtjänat straff och att gängkriminella som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas utan dom.

Partistyrelsen föreslår också ungdomsfängelser för unga som begått grova brott.

M-ledaren räknar med att få brett stöd på stämman, trots att flera av förslagen för några år sedan skulle betraktats som kontroversiella i de flesta partier.

– Moderaterna mer än något annat parti vill stärka rättsväsendet och bekämpa den grova kriminaliteten, det känner jag mig väldigt trygg i, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partistyrelsen har ordföranden för Moderaternas ungdomsförbund (Muf), Matilda Ekeblad, reserverat sig mot förslag på att polisen ska få upprätta tillfälliga visitationszoner och att i vissa fall tillåta anonyma vittnen.

– De (Muf) sätter fingret på en diskussion som måste vara levande. Var går gränsen mellan en effektiv brottsbekämpning och personlig integritet? säger Ulf Kristersson.

Men han bedömer att partiet tydligt tippar över för en effektiv brottsbekämpning. Kristersson varnar för att brottsligheten begränsar människors frihet allt mer.

Partistämman sade ja till visitationszoner redan 2019 och beslutade då också att anonyma vittnen skulle "prövas".

Volymmål

Migration och integration är ett annat högt prioriterat område för M inför valet. Flera av förslagen som M drivit i de migrationspolitiska förhandlingarna med övriga riksdagspartier ska behandlas på stämman. Till exempel ett volymmål på omkring 5 000 asylsökande per år.

Det kan bli debatt om förslaget att utomeuropeisk arbetskraftsinvandring bara tillåts för arbeten med lön som ligger över den svenska medianlönen, drygt 31 000 kronor, med undantag för vissa säsongsanställningar. Kritik mot förslaget har kommit från näringslivshåll. Muf har reserverat sig, och säger att arbetskraftsinvandring är viktigt för Sverige och att lönekravet är för högt.

Kristersson håller med om att arbetskraftsinvandring är viktigt.

– Men det får inte missbrukas och i dag ser vi ett omfattande missbruk i en del branscher, säger Kristersson.

Partiet har också förnyat sin integrationspolitik med en rad förslag som presenterades i våras och som stämman ska ta ställning till.

Moderaterna lanserar sig som den gröna högern inför valet. Stämman ska ta ställning till en proposition där elektrifieringen lyfts fram som nyckeln till klimatomställningen.

Det handlar till exempel om att bygga ut ett lattnätverk för elbilar och tung trafik i hela landet, att stimulera produktion av biobränslen i Sverige och att undanröja hinder för kärnkraft.

Målkonflikt

I partiets landsbygdsprogram, som ligger i en annan del av stämmohandlingarna, finns ett förslag om att sänka bensin- och dieselskatten. En krock med målet att minska utsläppen, tycker Muf-ordföranden Matilda Ekeblad. Men Ulf Kristersson ser ingen målkonflikt utan uppger att M gjort en medveten avvägning.

Människor utanför städerna är beroende av bilen och kommer inte att köra mindre på grund av höga bensinpriser, menar han. De måste i så fall spara in på annat.

– Det visar att vi förstår hur människor har det. Det är en lång resa vi ska göra och alla ska vara med på den, säger Kristersson.

Partistämman är en så kallad arbetsstämma, vilket innebär att partidistrikt och medlemmar inte lämnat in motioner.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Moderatstämman

Stämman hålls 21-24 oktober i Helsingborg.

Torsdag: Stämman inleds. Invigningstal av partiledaren Ulf Kristersson.

Fredag: Debatt och beslut om förslag som berör jobb och tillväxt, nytt idéprogram, migration, integration och vård.

Lördag: Kristerssons stämmotal. Debatt och beslut om energi- och klimatpolitik och rättspolitik.

Söndag: Debatt och beslut om utrikes- och säkerhetspolitik. Tal av partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Källa: Moderaterna

Inrikes

Ingen gripen efter mordförsök i Uppsala

En skottskadad man tros på egen hand ha tagit sig från Uppsala till Danderyds sjukhus i Stockholm. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En ung man skottskadades i Uppsala under måndagskvällen. Ytterligare personer ska ha befunnit sig på platsen och blivit beskjutna.
Än är ingen misstänkt eller frihetsberövad, uppger polisen.

Uppsalapolisen fick vid 21.30-tiden på måndagen samtal om att skott hördes i stadsdelen Årsta. På platsen hittades ett tiotal hylsor och skottskador på byggnader.

Området Sala Backe i Uppsala där skottlossningen ägde rum är ett bostadsområde med flerfamiljshus, radhus och trevåningshus.

Senare på måndagskvällen inkom en skottskadad man i 20-årsåldern till en akutmottagning vid Danderyds sjukhus och sökte vård för en skottskada, vilket gör att man kopplar ihop honom med händelsen i Uppsala, uppger polisen.

– Personen har en skottskada i ena axeln, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt till TT.

Mannen är hemmahörande Uppsala och har rört sig i den kriminella nätverksmiljön i staden, uppger polisen.

– Det är inte helt ovanligt att personerna som begår de här brotten och själva blir påskjutna söker vård i en närliggande stad, av flera olika skäl. Bland annat för att man vill lägga ut en dimridå och försvåra utredningen. En annan orsak kan vara att om man åker till närmsta akutmottagning finns det en risk för att det blir en konfrontation med en motståndare, säger Jonas Eronen.

Om detta är fallet för mannen som sökte vård i Stockholm vet polisen inte än, säger Jonas Eronen.

Flera personer ska ha blivit beskjutna, men inte skadats. Hur många vet polisen ännu inte säkert.

– Nu försöker vi bilda oss en uppfattning om händelseförloppet och vem som har gjort vad. Om personerna på platsen är målsägande, vittnen eller misstänkta.

Händelsen rubriceras som försök till mord och grovt vapenbrott.

Ingen misstänkt är frihetsberövad.

Inrikes

Sju nya dödsfall med covid-19

En dos covid-19-vaccin injiceras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 963 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 163 595 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 223 301 personer (16 år och äldre) har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 84,6 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre.

Av dessa har 6 819 230 fått två doser, motsvarande 79,8 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Försvunnen man hittad död

Polisen och personal från försvaret sökte efter en 83-årig man på Orust, som nu har hittats avliden. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes

En 83-årig man som varit försvunnen på Orust i Bohuslän har hittats död.

Mannen hittades utomhus på tisdagen. Det finns ingen misstanke om brott, uppger polisregion Väst.

83-åringen sågs i söndags vid sitt hem, öster om Henån.

Polisen larmades vid 18-tiden på måndagen, sedan anhöriga till mannen letat efter honom i några timmar utan resultat.

Sökandet var omfattande på tisdagen, med bland annat hundpatruller och personal från Försvarsmakten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Pojke åtalas för mordförsök på skola

Polis utanför gymnasieskolan i Nässjö efter knivdådet i september.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes En 17-årig pojke åtalas för mordförsök efter knivattacken på en gymnasieskola i Nässjö i september. Både den åtalade och det jämnåriga brottsoffret är elever på skolan.
PREMIUM

Många elever på gymnasieskolan blev vittnen till händelsen.

Enligt åtalet fortsatte den attackerande pojken att hugga, när den andre redan låg på golvet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lättare få jobb – färre sökte högskola

Fler än 1 300 personer har sökt juristprogrammet på Lunds universitet till våren. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Närmare 243 000 personer har sökt en högskoleutbildning till våren 2022.
Det är nästan 15 000 färre än antalet som sökte till våren 2021, meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR).
PREMIUM

"Intresset för att söka högskoleutbildning är fortfarande på en hög nivå jämfört med före pandemin. Men vi ser nu en avmattning jämfört med 2020 och 2021, säger UHR:s generaldirektör Eino Örnfeldt i ett pressmeddelande.

Det är framför allt de i sammanhanget äldre sökande som försvunnit. I ålders­gruppen 25–34 år minskade antalet sökande med över 10 000 och i gruppen 35 och äldre var minskningen drygt 2 000 personer jämfört med för ett år sedan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Snö och halka – fram med vinterdäck och mössa

Det kan bli halt på vägarna och snöa under dagen, varnar SMHI för. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Snö och regn väntas under dagen i stora delar av landet. Det kan också bli halt på vägarna, varnar SMHI.
PREMIUM

Snöa kommer det främst att göra norrut i landet. Söderut och längst med kustlandet kommer nederbörden i stället som regn.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall i länen Dalarna, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL