Mat

Sött och saftigt med druvor

Vindruvorna mognar för fullt just nu. Varför inte använda dem i maten?
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Druvor duger till mer än att trampa vin på. Varför inte använda dem i maten? En härligt saftig sötma följer med på köpet.
PREMIUM

Allt fler i bekantskapskretsen har börjat odla egna vindruvor. Och så här års börjar de mogna på allvar. Plötsligt står vännerna där med drivor av dignande druvklasar och vet inte vad de ska göra med dem. Skicka ner dem i maten, vetja!

Några nävar vindruvor i en gryta ger en spännande smakbrytning mellan det salta matiga och den fruktiga sötman. Samma sak om du testar de vidunderliga små vindruvspizzorna här intill, där getosten står för sältan och druvorna utgör en skön kontrast. En av mina allra bästa uppfinningar, om jag får säga det själv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skåne

Säljer svensk korv med historier

Djup koncentration under korvtillverkningen där Veronica Börjesson och Maria Bub gör korv med zuccini och majs.. Blusarna är designade av Kajsa Rolfsson.
Foto: Claes Hall
Skåne
Mat
Kristianstad
KRISTIANSTAD Maria Bub och Veronica Börjesson träffade varandra när de studerade gastronomi på Kristianstad Högskola. Då bestämde de sig för att öppna ett korvcafé, och skapa sig ett varumärke med hjälp av storytelling. Så uppkom figuren Sotnosen.

Sotnosens café ligger i Fornstugan i Kristianstad, eller drakhuset som tjejerna kallar det på grund av de drakar som syns i taket. Där inne i den nationalromantiska vikingapastischen är inredningen välkomnande och bohemisk med udda möbler.

– Vi är mycket för återbruk och är bästa kompisar med Erikshjälpen, skrattar Maria.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Apelsinmagnat kan stämmas på miljardbelopp

Solskenets Florida, där apelsinen blivit en symbol för den amerikanska delstaten, slogs ut från sin ledarposition på apelsinjuicemarknaden. Arkivbild.
Foto: John Raoux/AP/TT
Inrikes
Mat
Inrikes Den brasilianska juicebaronen José Luis Cutrale – en av världens rikaste affärsmän – riskerar att pressas på ett saftigt skadestånd på över tre miljarder kronor. I mitten på augusti avgör en brittisk domstol om han ska ställas inför rätta för att ha orsakat skador för tusentals brasilianska apelsinodlare genom kartellbildning.
PREMIUM

Det är inte omöjligt att apelsinjuicen du dricker på morgonen kommer från Cutrales apelsinimperium. Större delen av all apelsinjuice som dricks i Sverige kommer nämligen från Brasilien, enligt branschorganisationen Svenska juiceföreningen.

Och kanske kommer det som en överraskning att det mesta av det vi häller i oss kommer hit i form av en fryst och pastöriserad apelsinsmet. På plats i Sverige måste den sedan tillföras både vatten, smakämnen och fruktkött innan den är färdig att serveras på våra frukostbord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Unga kvinnor borde inte offra sig för klimatet"

Unga kvinnor kan ha svårare än andra att få kroppen att fungera med vegansk kost, enligt en expert. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT
Inrikes
Mat
Inrikes Allt fler unga kvinnor slutar med animalier – ofta av hänsyn till klimat och miljö. Men ur ett hälsoperspektiv är det inte den gruppen som borde "offra sig" för klimatet, anser näringsfysiologen Kristina Andersson.
PREMIUM

Efter fem, sex år som vegetarian började Sara Bromans hälsoproblem dyka upp: till en början magkatarr och gaser, några år senare problem med sköldkörteln. Hon tappade hår, gick upp i vikt och var "förkyld jämt och ständigt". Ändå skulle det dröja åtskilliga år innan hon började greppa kostens betydelse för måendet, framför allt vikten av bra järndepåer.

– Jag började göra egna efterforskningar och kom till slut till någon sorts insikt om att kroppen har en egen visdom. Jag kan ha en massa idéer och dogmer, men om kroppen säger åt mig att äta animaliskt protein så måste jag åtminstone lyssna och prova, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Glasskrig mellan Israel och Ben & Jerry's

Nu slutar Ben & Jerry's att sälja glass i ockuperade områden på Västbanken. Arkivbild
Foto: Christine Olsson/TT
Ekonomi
Utrikes
Mat
Ekonomi Ben & Jerry's slutar att sälja glass i palestinska områden som Israel ockuperar, rapporterar CNN.

Enligt företaget överensstämmer inte verksamheten där med Ben & Jerry's värderingar. Bolaget har varit verksamt i Israel sedan 1987, men har fått kritik för att göra affärer i bosättningar på ockuperat område på Västbanken.

Nu surnar Israel till över bolagets beslut. Israels inrikesminister Ayelet Shaked har twittrat sitt missnöje: "Er glass är inte i vår smak. Vi kommer att klara oss utan er", skriver han.

Israel varnar också livsmedelsjätten Unilever, som äger Ben & Jerry's, för "allvarliga konsekvenser". Landets USA-ambassadör Gilad Erdan har tagit upp Ben & Jerry's beslut i ett brev skickat till 35 guvernörer i delstater som lagstiftat mot att bojkotta Israel.

Johanna Cederblad/TT

Jonas Cullberg/TT

Eslöv

Gamla sädessorter är det nya

Nils Christerson är grundare till Bagers mjöl som han tar fram ihop med Skarhults gods.
Foto: Claes Hall
Eslöv
Mat
Skåne
SKARHULT/GÅRDSTÅNGA Visst är det konstigt att vi aktivt måste försöka hitta mat utan gift i. Som om det vore en naturlag att bespruta och förgifta grödor. Det är det inte och bevis på det är Bagers mjöl, gjort på gammaldags ölandsvete och dinkel, och ekologiskt odlat på Skarhults slott.

Vi träffar Nils Christerson i gårdsbutiken på Skarhult där mjölet säljs. Det är han som tillsammans med Skarhult odlar de gamla kultursorterna ölandsvete och dinkel på godsets mark och på sin egen gård i Gårdstånga. Eller egentligen är det inspektorn Christian Nielsen med stab som sköter själva odlandet. För trots att Nils är bondson säger han sig vara en alltför dålig lantbrukare för att ge sig på ekologisk odling.

- Jag har brukat min föräldragård gård Bagershill i Gårdstånga. Där har jag odlat konventionellt vete och raps. Men jag tyckte inte att det hände så mycket. Man odlade, sålde och fick avräkning och så var det med det. Man var en del i en anonym massindustri. Med kultursorter får man arbeta med hela processen från sådd till mjölpåsen i butiken

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

feature

Vattenmelon är sommarens skönaste grej

Vattenmelon har älskats av människan i tusentals år.
Foto: Johan Nilsson/TT
feature
Mat
feature Frukt, dessert, törstsläckare och salladsingrediens i ett. Det är alltid läge för vattenmelon.
PREMIUM

Jag vet inget somrigare än en djupröd glänsande klyfta vattenmelon. Söt och saftig på samma gång. Läskande och fräsch som få. Den passar lika bra i söta som salta sammanhang. Kombinationen vattenmelon och fetaost har ju blivit något av en modern klassiker och sommarens motsvarighet till pepparkakor och ädelost. Vattenmelonsallad med feta är helt enkelt omöjlig att tröttna på.

Människan har varit svag för vattenmelon i alla tider. Man har till och med hittat kärnor från vattenmelon i gravar som är över 6 000 år gamla. Ursprungligen kommer vattenmelonen från Afrika, där den fortfarande lär gå att finna i vilt tillstånd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Sätt rosa färg på maten

Passa på att frossa i rädisor när de är som billigast och som godast.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Passa på att ge maten smak och krisp med en knippa rosafärgad sommar. Rädisorna är som godast och billigast precis just nu.
PREMIUM

Känslan av att dra upp en näve späda rädisor direkt ur jorden, skölja dem i utekranen och knapra i sig dem på stående fot slår det mesta. Den där krispiga konsistensen och den lätt pepparrotsstingiga ettrigheten är totalt oemotståndlig och lätt beroendeframkallande.

För har man ätit en vill man bara ha fler. Som chips – fast både snyggare och nyttigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Fortsatt mansdominerat vid grillen

Männen grillar oftare – men både män och kvinnor förbereder grillmiddagen.
Foto: Shutterstock
feature
Mat
feature
PREMIUM

Hur tydliga är könsrollerna vid grillen – egentligen? En Sifo-undersökning med 1 399 respondenter, beställd av matkasseföretaget Hellofresh, indikerar att de fortfarande är påtagliga. Sju av tio män svarar att det är de själva som sköter grillen hemma, bland kvinnorna är det bara två av tio. Däremot är förberedelsearbetet mer jämnt fördelat. Hälften av kvinnorna anger att det är de som handlar och ungefär lika många att de gör i ordning maten för grillning. Motsvarande andel bland männen är 60, respektive 53 procent. (TT)

Författaren Camilla Läckberg svarar, i kocken Markus Aujalays Youtube-serie "Markus bjuder in", på frågan om hur ofta mat och matlagning förekommer i hennes böcker. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL