Ekonomi

Stigande bostadspriser under augusti

Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Bostadspriserna tickar uppåt och framför allt på villamarknaden. Ny statistik från analysföretaget Valueguard visar att bostadsrättsindex steg med 1,0 procent och villaindex med 2,0 procent under augusti månad.

Valueguard noterar dock i ett pressmeddelande att augusti är en månad som traditionellt innebär stigande priser. "När vi justerar för säsongseffekter stiger HOXSWE med mer måttliga 0,2 procent. Bostadsrättspriserna gick upp med 0,8 procent medan villapriserna steg med 0,2 procent efter säsongsjustering", skriver Valueguard i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Sandvik bekräftar avknoppningsplan

Sandviks styrelse, med ordförande Johan Molin, bekräftar avknoppningsplan för specialstålsenheten SMT. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi

Inför måndagens delårsrapport bekräftar verkstadskoncernen Sandviks styrelse att man går vidare med avknoppningen av specialstålsenheten SMT till ägarna och en notering på Stockholmsbörsen.

"Styrelsens nuvarande målsättning är att genomföra noteringen på Nasdaq Stockholm under det andra eller tredje kvartalet 2022, förutsatt ett godkännande av Sandviks aktieägare", skriver bolaget.

Styrelseordförande Johan Molin fyller i:

"Vår övertygelse är att både Sandvik och Sandvik Materials Technology kan utvecklas mer gynnsamt på egen hand", skriver han i en kommentar.

Det formella beslutet om utdelningen av SMT och noteringen föreslås fattas på en stämma nästa år.

Ekonomi

Högre energipriser slår hårt mot Kina och Japan

Högre energipriser slår mot Kina och Japan. Arkivbild.
Foto: Chinatopix/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Både Kina och Japan – världens andra och tredje största ekonomier – brottas med påtagliga energiproblem.
Kinas allt mer elslukande industri pressas hårt av rekordhöga kolpriser. Japans regering vädjar samtidigt till världens producenter om ökad oljeproduktion.

Brist på inhemskt producerad kol har tryckt upp bränslepriserna för Kinas kraftanläggningar och har tvingat fram hårda prioriteringar kring vilka industrier som ska få strömförsörjning i landet.

Kina är världens största energikonsument och omkring 60 procent av landets kraftanläggningar drivs med kol.

Minskad kolproduktion

Kinesiska staten har vidtagit åtgärder för att öka kolproduktionen. Men kolproduktionen i Kina sjönk ändå till 334,1 miljoner ton i september, ned från 335,2 miljoner ton i augusti och 0,9 procent under septemberproduktionen 2020, enligt färska siffror från Kinas statistikbyrå.

Kinas elkonsumtion ökade samtidigt med 6,8 procent i september och har därmed ökat med 12,9 procent hittills i år.

Japans ekonomi har också stora problem med skenande energikostnader, vilket har fått landets premiärminister Fumio Kishida att vädja till världens oljeproducenter att öka produktionen för att hjälpa industriföretagen att hålla uppe produktionen.

Svagare yen

Högre råvarukostnader och en svagare yen pressar den japanska industrin hårt och har tryckt upp bensinpriserna i världens tredje största ekonomi till den högsta nivån på sju år.

– Om råoljepriserna fortsätter uppåt och yenen fortsätter att försvagas blir det ett hårt slag mot konsumtionen som fördröjer Japans ekonomiska återhämtning, säger Takahide Kiuchi, chefekonom på Nomura Research Institute.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Kina bromsar in: "Hackar i återhämtningen"

Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Grundsynen på den ekonomiska framtiden är dock god. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas ekonomi hackar. Men någon anledning till oro finns inte, än.
– Vi ser en del oroväckande tecken, men grundsynen är fortsatt positiv, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Världens näst största ekonomi växte med 4,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året, en nedgång från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt landets officiella siffror.

Tillväxten hamnar därmed strax under förväntningarna, som låg på 5,0 procent, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av tillfrågade analytiker.

Främst inhemsk påverkan

Enligt Jens Magnusson är datan som kommit ut ur Kina de senaste veckorna åt det sämre hållet, men ska samtidigt ses i ett större sammanhang.

– Det hackar lite i återhämtningsmaskineriet. Det har kommit en del sämre rapporter, exempelvis från fastighetssektorn och kring kreditsituationen. Men även om den kinesiska finansiella marknaden är mer involverad i det globala nätverket nu än för tio år sedan är det i huvudsak något som påverkar den inhemska marknaden.

Kinas nationella statistikbyrå pekar på att återhämtningen från coronapandemin är "instabil och ojämn". Tillverkningsindustrin och byggsektorn försvagades under det tredje kvartalet (juli till september). Detaljhandeln växte med 4,4 procent, vilket får ses som ett steg framåt, då den var nere på 2,5 procent i augusti.

– Kina och en del andra asiatiska länder har fortsatt principen att stänga ned vid coronautbrott på ett annat sätt än här i Europa. Det påverkar i förlängningen även oss här till exempel gällande tillgången på varor och högre transportpriser. Men att det skulle bli ont om julklappar i hyllorna i december tror jag är lite överdrivet, säger Jens Magnusson.

God tillväxt

Ekonomer pekar på att Kinas inbromsande tillväxt bland annat beror på det senaste årets politiska åtstramningar för bland annat fastighetssektorn, som står för miljontals jobb. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group kämpar med en enorm skuldkris, vilket har väckt farhågor om spridningseffekter.

Den övergripande prognosen för Kinas ekonomi är dock fortsatt god, och tillväxten på årsbasis väntas landa runt 8 procent.

– Ju längre den här typen av hack i återhämtningen pågår desto större risk såklart, särskilt om man fortsätter stänga ned hamnar och andra transportnav. Men generellt sett ska det ses som störningar i en större global återhämtning. En återhämtning som trots allt fortsätter, säger Jens Magnusson.

Ekonomi

Börsen kretsar kring nollan

Små kursrörelser på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde svagt nedåt, i linje med ledande Europabörser. Men efter nästan två timmars handel låg OMXS-index på en oförändrad nivå jämfört med fredagens stängning.

Nätmäklaren Avanzas aktie faller drygt 4 procent efter en delårsrapport, där det framgår att inflödet av nya kunder bromsar in och bolaget flaggar för oväntat höga kostnader 2022.

Handelsbankens indextunga aktie stiger drygt 2 procent sedan storbanken meddelat att banken tidigarelägger redovisningen av resultatet för årets tredje kvartal till tisdag kväll i stället för onsdag morgon. Något skäl anges inte av banken.

De andra storbankernas aktier hänger på uppåt, med kurslyft för Swedbank och Nordea på 1,5 respektive 2 procent och för SEB på 1,5 procent.

Börshumöret i omvärlden dämpas av oväntat svaga tillväxttal från Kina från tredje kvartalet. Högre råvarupriser och oro för effekter av skenande energipriser bidrar också.

Lundin Energys aktie stiger med 0,5 procent i kölvattnet på fortsatta prisuppgångar för råolja på världsmarknaden. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad är nu uppe på 85:62 dollar per aktie, den högsta nivån på tre år.

Ekonomi

Halvledarbrist bromsar Skodas produktion

Skoda bromsar produktionen till följd av halvledarbrist. Arkivbild.
Foto: Petr David Josek AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den tjeckiska biltillverkaren Skoda, en del av Volkswagenkoncernen, drar ned på produktionen i två veckor med hänvisning till den globala bristen på halvledare och andra komponenter.

Skoda, Tjeckiens största exportbolag, siktar på att under veckorna färdigställa 10 000 halvfärdiga bilar, med en produktionslinje i bruk.

Skoda varnade redan den 7 oktober för betydande produktionsstörningar under återstoden av året från och med den 18 oktober. Totalt räknar biltillverkaren med att årets produktion hamnar cirka 250 000 fordon under vad som väntades, vilket innebär ett intäktsbortfall på motsvarande 200 miljarder tjeckiska kronor (motsvarande nästan 80 miljarder kronor).

Bilindustrin i Tjeckien sysselsätter 180 000 anställda och står för en fjärdedel av landets industriproduktion.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Ekonomi

Avanzas vd: "Tillväxten fortsätter"

Nätmäklaren Avanza redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Börshajpen har avtagit men resultatet i det tredje kvartalet blev det näst bästa i nätmäklaren Avanzas historia.
– Det är ett jättestarkt kvartal och tillväxten fortsätter, säger Rikard Josefson, vd på Avanza.

Vinsten före skatt landade på 574 miljoner kronor för tredje kvartalet, vilket kan jämföras med vinsten på 396 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Väntat var ett resultat på 477 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjorda av Refinitiv.

– Vi fortsätter att växa under ett kvartal som är lite lugnare än tidigare kvartal när det kommer till volatilitet, som i och för sig kom tillbaka i slutet av kvartalet, säger Rikard Josefson.

Nykundsinflödet bromsar in

Pandemin med ett ökat fokus på sparande och en stark börs under de senaste 1,5 åren har gett en rejäl skjuts åt Avanza och kunderna och kapital har strömmat till nätmäklaren. Samtidigt som bolaget redan passerat antalet nya kunder 2020 märks en viss inbromsning i inflödet.

Under tredje kvartalet ökade antalet nya kunder med 70 100 stycken, vilket är mindre än samma kvartal förra året och kvartalet före. Nykundsinflödet har minskat rejält från kvartal till kvartal i år. Första kvartalet var nykundsinflödet cirka 153 000 nya kunder. Även nettoinflödet har minskat stadigt de senaste kvartalen.

"Dubbelt så stora"

Enligt Rikard Josefson handlar det framför allt om lugnare marknadsförutsättningar med mindre volatilitet och när börsen surnade till i september blev många sparare mer avvaktande.

– När vi ser en nedåtgående börs, då är det många som sitter på händerna och blir mer avvaktande för att se vart det är på väg, säger Rikard Josefson.

Dock påpekar han att kvartalet isolerat, sett över en längre tidsperiod, ändå är väldigt starkt.

– Får vi en ordentlig sättning på börsen är det klart att vi riskerar att få lite lägre aktivitet och lite mindre intresse. Men samtidigt är vi dubbelt så stora nu som före pandemin vilket gör att lägstanivån har höjts avsevärt, säger Rikard Josefson.

Aktien faller

Avanza har också satsat mycket på fondsidan med fler tjänster inom månadssparande och fondprovisionsnettot stiger.

– Vi har nästan en miljard i nettosparande från månadssparande. Med månadssparande spar man i bra tider och dåliga tider och för första gången har vi över 200 miljarder i total fondvolym, säger Rikard Josefson.

Den höga tillväxttakten gör samtidigt att Avanza behöver investera och bedömer att kostnadsökningstakten nästa år, 2022, kommer att uppgå till 20 procent.

Styrelsen i Avanza föreslår nu också vad de kallar en "efterutdelning" för 2020 på 2:95 kronor per aktie som ska klubbas på en extra bolagsstämma den 16 november.

Men på börsen är det tummen ned och aktien faller cirka fem procent på Stockholmsbörsen.

Avanza hör dock till de aktier som gått bäst på Stockholmsbörsen i år, med ett kurslyft på omkring 35 procent sedan årsskiftet. Det kan jämföras med 25 procent för OMXS-index.

Avanzas vd Rikard Josefson. Arkivbild.
Avanzas vd Rikard Josefson. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

FAKTA

Avanzas delår i siffror

Avser tredje kvartalet, juli - september, 2021 (siffra för samma period föregående år inom parentes)

Rörelseintäkterna steg med 33 procent till 767 miljoner kronor (575).

Courtagenettot lyfte 17 procent till 330 miljoner kronor (283).

Fondprovisionsnettot steg 59 procent till 173 miljoner kronor (109).

Rörelsekostnaderna ökade med 9 procent till 192 miljoner kronor (177).

Resultatet före skatt ökade med 45 procent till 574 miljoner kronor (396).

Källa: Avanza

Ekonomi

Volvo Cars tar över kinesisk bilfabrik

Volvo Cars tar över biltrafiken i Kina som producerar XC40 Recharge. Arkivbild
Foto: Michael Owen Baker AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Biltillverkaren Volvo Cars, på väg att noteras på Stockholmsbörsen, tar över ägandet av ägaren Geely Holdings bilfabrik i Luqiao, Kina.

Uppgörelsen med Geely innebär att Volvo Cars inom två år fullt ut kommer att äga alla fabriker som producerar Volvobilar.

Bilfabriken i Luqiao, med 2 600 anställda, kommer även framöver att producera Volvo XC40, elbilen XC40 Recharge och Polestar 2.

I samband med ägarbytet kommer fabriken även börja att benämnas Taizhou-fabriken, vilket avspeglar fabrikens hemstad i stället för det distrikt där fabriken ligger.

Ekonomi

Ford storsatsar på brittisk bilfabrik

Biltillverkaren Ford satsar på ny anläggning för tillverkning av elbilskomponenter i Halewood, England. Arkivbild
Foto: Alan Diaz/AP
Ekonomi
Ekonomi

Ford investerar 230 miljoner pund (motsvarande 2,7 miljarder kronor) på en ny anläggning för produktion av elbilskomponenter på sin bilfabrik i Halewood i norra England, enligt den amerikanska biltillverkaren.

Satsningen görs sedan den brittiska regeringen har åtagit sig att bidra med omkring 10 procent av den totala investeringen för satsningar i landet från fordonsindustrin.

Ford har även en bilfabrik i Köln, Tyskland.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL