Sport

Krislagets drag: Lagerbäck ny rådgivare

Lars Lagerbäck ansluter till Östersund som ny rådgivare till klubben. Arkivbild.
Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT
Sport
Sport

Nyligen bytte Östersund tränare och in kom Per Joar Hansen. Nu plockar den allsvenska jumbon in ytterligare erfarenhet. Lars Lagerbäck blir klubbens nya rådgivare, eller "bollplank" som han själv kallar det.

– Kan jag assistera eller agera bollplank så ställer jag upp på det, du får skylla på "Perry" att jag ställer upp, säger Lagerbäck i en video på klubbens Facebook-sida.

Norrmannen Per Joar Hansen var assisterande tränare till Lagerbäck under hans tid som förbundskapten för det norska landslaget.

– I och med att "Perry" fick jobbet och att vi står varandra nära och jag har tio mil härifrån så sa jag att jag självklart kan ställa upp.

Östersund har haft en tuff säsong. Man vann senaste matchen med 3–1 mot topplaget Elfsborg men har fortfarande sex poäng upp till säker mark.

Sport

Stjärnan riskerar att missa OS-kvalet

Damkronornas stjärna Emma Nordin, i mitten, riskerar att missa OS-kvalet om drygt tre veckor. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport Damkronornas forwardsstjärna Emma Nordin riskerar att missa OS-kvalet på hemmaplan i Luleå om tre veckor, uppger Radiosporten.

En axelskada gör att det blir en kamp mot klockan om Nordin hinner bli i spelbart skick.

– Som det ser ut just nu så är jag inte redo för spel, jag håller på med rehabilitering av min axel. Men nånstans har jag en förhoppning om att jag ska kunna delta vid OS-kvalet, säger hon till Radiosporten.

Nordin har börjat med lättare träning på is.

– Axeln blir bättre allt eftersom. Jag är väldigt glad att jag kan vara på is och köra, dock ingen kontakt, säger hon.

Emma Nordin har vunnit fem SM-guld, varav fyra med Luleå, men lämnade Norrbottensklubben i somras för spel i kinesiska KRS Vanke Rays, som spelar i ryska ligan.

Sedan förra säsongens uppskjutna slutspel avgjorts tidigare i höst har nu ryska ligan uppehåll och Nordin har varit aktuell för spel i Luleå under tiden.

Den 30-åriga skyttedrottningen har gjort 203 mål på 365 SDHL-matcher i karriären.

OS-kvalet i Luleå spelas 11-14 november och Sverige ställs mot Slovakien, Sydkorea och Frankrike. Segraren kvalificerar sig för OS i Peking i februari.

Göran Sundberg/TT

Sport

Stjärnan spelar i CL – trots fängelsedom

Bayern Münchens Lucas Hernández, till höger, under en träning inför Champions League-mötet med Benfica.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Lucas Hernández riskerar fängelse i ett halvår.
Trots det väntas fransmannen spela i Champions League på onsdagen.
Det bekräftar Bayern Münchens tränare Julian Nagelsmann på en presskonferens.

– Jag skulle ha pratat med honom om jag hade märkt att något var annorlunda, men så är inte fallet, säger Nagelsmann inför onsdagens bortamöte med Benfica och fortsätter:

– Han är ett riktigt proffs, har tränat bra och kommer säkerligen att göra en bra insats i morgon. Han kan skilja på de två sakerna.

Den 25-årige fotbollsbacken infann sig i en domstol i Madrid på måndagen, och ska frivilligt börja avtjäna sitt sex månader långa fängelsestraff senast den 28 oktober. Hernández har dock överklagat och hoppas därmed slippa avtjäna straffet.

Efter ett våldsamt bråk med flickvännen Amelia Lorente förbjöds paret 2017 från att ha kontakt under sex månader. Men bara fyra månader senare greps Hernández på Madrids flygplats efter att i USA ha gift sig med Lorente, vars kontaktförbud inte hade trätt i kraft vid det laget. Den franske landslagsmannen dömdes 2019 till sex månaders fängelse, men överklagade domen.

Sport

Fler protester mot OS: "Ingen kan stoppa oss"

En polis försöker stoppa protester från tibetaner under eldtändningsceremonin i Olympia.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Sport
Sport Människorättsaktivister demonstrerade när OS-elden inför vinterspelen i Peking traditionsenligt tändes i Olympia i Grekland i går.
Och fler protester är att vänta i Kina, säger uiguren Zumretay Arkin.

– Ingen kan stoppa oss, inte IOK, inte regeringar, inte sponsorer, inte aktiva, säger hon vid en presskonferens i Aten.

Hon berättar att flera grupper gått samman för att visa omvärlden hur Kina behandlar muslimska minoriteter som uigurer samt människor i Hongkong, Tibet, södra Mongoliet och i Taiwan genom att kräva att vinter-OS i Peking i februari ställs in.

– Det här handlar om sports-washing. Det finns inget legitimt skäl att ha spelen under ett folkmord, säger Arkin.

Kina anklagas bland annat för att hålla människor från muslimska minoriteter fängslade i Xinjiang-provinsen. Arkin, som inte varit i kontakt med familjen i Kina sedan 2017, undrar nu om någon kan säga var hennes familjemedlemmar håller hus.

– Och vem kan garantera att ingen av dem faktiskt tvingas jobba med att producera kläder för OS? säger hon.

– De här spelen kan inte genomföras, de måste ställas in.

På tisdagen lämnade Grekland över den olympiska facklan till den kinesiska OS-arrangören. Facklan ska sedan färdas runt i Kina innan den ska tända den olympiska elden vid invigningsceremonin i Peking den 4 februari.

Sport

”Fel tid på säsongen att få en svacka”

Jesper Stenlundh-tränade Önneköps IF förlorade seriefinalen mot Tollarp.
Foto: Lola Nilsson
Sport
FOTBOLL För bara tre omgångar sedan hade Önneköps IF greppet om seriesegern i division 6 nordöstra B och avgörandet i egna händer. Nu, fyra matcher från slutet, är hoppet om avancemang mer eller mindre borta.

– Fel tid på säsongen att få en svacka, konstaterar Jesper Stenlundh, Önneköps tränare, efter de senaste tidens kräftgång med bara en poäng på tre matcher och ett enda mål gjort.

Efter 4-0 mot Åsum den 25 september var det klackarna i taket hos ett Önneköp i serieledning.

Sedan kom 0-1 mot Vittskövle, 0-0 mot Degeberga och den gångna helgen 1-2 i seriefinalen på bortaplan mot Tollarp.

Tollarp, med en match mindre spelad, är nu fyra poäng före Önneköp.

– Vinner Tollarp sin hängmatch så skiljer det sju poäng. Visst, det är tolv poäng till att spela om. I teorin är chansen kvar, men i praktiken ska det mycket till för att lyckas, slår Stenlundh fast.

– Målet är att avsluta snyggt och ta maximala tolv poäng. Då slutar vi på 51 poäng. Hur långt det räcker återstår att se.

Mot Tollarp var Önneköp i 0-2-underläge när Emil Jovicevic satte en straff och tände hoppets låga. Då återstod det en kvart att spela.

– Vi gjorde en bra match, förde spelet och hade mycket boll. Tyvärr skapade vi för lite chanser, på den sista tredjedelen av planen var vi ineffektiva, menar Stenlundh.

– Vi har bara gjort ett mål på de tre senaste matcherna och bara fått en poäng med oss. Med lite flyt hade vi kunnat vinna alla tre.

Han kommer att träna Önneköp även 2022 och redan börjat snegla mot nästa säsong.

– Vi har varit nära i år. Det har gett blodad tand. Jag är taggad på nästa säsong.

Sport

Tre segerchanser för Ramallo

Chapulin kan ta sin andra raka seger – och tränaren Ricardo Ramallo startar tre hästar med segerchans.
Foto: Stefan Olsson / www.cavok.se
Sport
galopp Hemmatränaren Ricardo Ramallo kan få en fin onsdageftermiddag på Jägersro. Han startar tre hästar och alla har segerchans.

– Jag vet inte vem som har bäst chans, säger han på sitt lite lågmälda sätt.

Chizonwheels stod ”omöjligt” till senast, kämpade ändå hela vägen hem och har nu ett mycket bättre läge i ett passande lopp.

– Jag har lite känsla för henne, hon kämpade på bra från ett omöjligt läge senast.

Repeat Offender?

– Det tycker jag är hästen att slå här.

Chapulin?

– Möter lite tuffare hästar nu, jämfört med segern senast. Men han utvecklas hela tiden, vill dock varna för att han kan vara lite upp och ner.

Så tre chanser – men inget singelstreck.

Vi tar istället en ”rå” i inledningen och försöker på så sätt få grepp om V4–omgången. Catharina Vång reser ned från Bro Park med fyra hästar och vi tror att hon kan inleda med en seger.

– Vici är i grund och botten en av mina bättre treåringar och besitter fart så det räcker och blir över. Han tappade start senast, men kom med en ”ruggig” speed på slutet. Han reser bra och vi åker under tisdagen. Ska han vinna någon gång så är det nu, hälsar Catharina Vång.

I ett relativt beskedligt sällskap tror vi att det är en bra chans, en lärling upp som ger fyra kilos lättnad och dessutom en lärling som känner hästen sedan tidigare.

För den tveksamme finns det förstås andra alternativ.

Powerhouse (avd 2) står på tur för seger, men är det en slump att det blivit sex andra– och tredjeplatser men ingen seger?

Trust Me (avd 3) blev vi imponerade av i kvalet, men det är trots allt debut.

Scytale står bra till, men tränaren varnar för att de har febriga hästar i stallet.

På V5–spelet är det alltså Ricardo Ramallo som har nyckeln och vi tror att Chizonwheels har bäst chans av hans trio. Men vi litar inte fullt ut på någon och försöker reda ut gåtan utan singelstreck.

Första start 12.20

Lopp 1: 2 Vici, 1 Mangusta, 4 My Spirit, outs: 6 Mr Naughty Boy.

Lopp 2: 6 Powerhouse, 1 Pine River, 7 Loadline, outs: 2 Solitaire.

Lopp 3: 5 Trust Me, 7 Queen Mack, 9 Noble Dance, outs: 4 Una Matina.

Lopp 4: 9 Scytale, 7 Mrs April, 5 Sixten Blixten, outs: 2 Quick TJ.

Lopp 5: 2 Seattle Blossom, 4 Tiny Dancer, 1 Tin Win, outs: 5 Amanda.

Lopp 6: 1 Chizonwheels, 6 Kissnfly, 3 Hotcake, outs: 4 Bright Light.

Lopp 7: 4 Repeat Offender, 1 Xit, 3 Archimedes Face, outs: 5 Powerpoint.

Lopp 8: 5 Chapulin, 1 Jungle Dream, 2 Giant Sally, outs: 4 Four Dragons.

V4–systemet

Avd 1: 2 Vici (1 Mangusta, 4 My Spirit).

Avd 2: 1 Pine River, 2 Solitaire, 6 Powerhouse, 7 Loadline (4 Cibelle, 5 Spirit of Iffraaj).

Avd 3: 5 Trust Me, 7 Queen Mack, 9 Noble Dance (4 Una Matina, 6 So Devine).

Avd 4: 1 Mouli Princessrose, 2 Quick TJ, 3 Malandro, 5 Sixten Blixten, 6 Camaluna, 7 Mrs April, 9 Scytale (8 Des Pa Cito, 4 Eye of a Tiger).

Storlek: 84 rader.

V5–systemet

Avd 1: 1 Mouli Princessrose, 2 Quick TJ, 3 Malandro, 5 Sixten Blixten, 6 Camaluna, 7 Mrs April, 9 Scytale (8 Des Pa Cito, 4 Eye of a Tiger).

Avd 2: 2 Seattle Blossom, 4 Tiny Dancer (1 Tin Win, 5 Amanda).

Avd 3: 1 Chizonwheels, 2 Sir Macken, 3 Hotcake, 4 Bright Light, 5 Valon, 6 Kissnfly (1,6).

Avd 4: 1 Xit, 4 Repeat Offender (3 Archimedes Face, 5 Powerpoint).

Avd 5: 1 Jungle Dream, 5 Chapulin (2 Giant Sally, 4 Four Dragons).

Storlek: 336 rader

LD–systemet

LD–1: 5.

LD–2: 5,7,9.

Storlek: 3 kombinationer.

Strykningar

Lopp 7: 2 Hey Brother.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Sport

Efter oväntade bänkningen: "Stel stämning"

Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme, Häckenspelare några veckor till, under tisdagens landslagsträning utanför Dublin inför torsdagens VM-kvalmatch mot Irland.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Landslagsspelarna fortsätter att överge Häcken.
Och det sker återigen under turbulenta former.
– Det är lite stel stämning, säger Julia Zigiotti Olme, som tillsammans med Emma Kullberg bänkades efter att inte ha förlängt sina kontrakt.

Frågar man Häckens tränare Mats Gren handlade söndagens laguttagning bara om vanlig rotation bland spelarna. Men nog är det något som gnager när man väljer att bänka två av lagets bärande spelare mitt i den allsvenska guldstriden.

Julia Zigiotti Olme och Emma Kullberg fick inte plats i startelvan mot AIK, Häcken spelade 0–0 och SM-guldet gick till Rosengård.

– Det var tråkigt, vi ville verkligen ge allt för att ge Rosengård en match till slutet. Så det är klart att det är tråkigt att inte spela, och att de vinner SM-guld på det, säger Julia Zigiotti Olme.

Nytt äventyr

Från spelarnas håll är det tydligt att petningen berodde på att de båda valt att inte förlänga sina utgående kontrakt med Häcken. Den 15 november löper avtalen ut.

– Uppfattningen som jag fick var att vi blev bänkade för att vi inte hade skrivit kontrakt. Men om Mats eller klubben menar något annat... det kan inte jag svara för, säger Julia Zigiotti Olme.

Både hon och Kullberg är nu på plats i Irland för Sveriges bortamatch i VM-kvalet på torsdag. Må hända ett skönt miljöombyte efter helgens turbulens i klubblaget.

– Det är lite… inte dålig stämning, men stel stämning kanske, medger Zigiotti Olme om situationen i Häcken.

– Men vi har valt att inte förlänga, jag känner att det är dags för ett nytt äventyr och en ny utmaning.

"Kostade väldigt mycket"

Det är inte första gången den här hösten som det skaver mellan Häcken och spelare som vill ta nästa steg. Efter att Filippa Angeldahl skrivit på för Manchester City berättade mittfältaren för Aftonbladet att hon upplevt det som att Häcken försökt mörka intresset från England, men sportchefen Martin Ericsson svarade att klubben inte gjort något fel.

Angeldahl vill inte säga att det finns en röd tråd mellan de båda ärendena, men har svårt att förstå att Häcken höll Zigiotti Olme och Kullberg utanför startelvan mot AIK.

– Jag vet inte riktigt hur dialogen har gått där. Men det blir olyckligt när de inte startar två av sina bästa spelare och så kryssar man och guldet går till Rosengård. Det kostade dem väldigt mycket, säger Angeldahl.

Lever ihop

Var de båda landslagsspelarna hamnar härnäst återstår att se, men utomlands blir det och allra helst i samma klubb. Mittfältaren Julia Zigiotti Olme, 23, och backen Emma Kullberg, 30, är inte bara lagkompisar, de lever också ihop.

– Vi har ju samtal på egen hand med vår agent, men det är klart att vi går igenom det tillsammans. Samtidigt är vi individuella spelare och måste kolla vad som är bäst för oss själva. Så det är en mix däremellan, säger Julia Zigiotti Olme.

TT: Det optimala skulle vara att ni hittar en klubb som passar er båda?

– Ja, såklart. Man vill ha en trygghet, och det skulle ju vara perfekt om vi båda spelar fotboll och kan vara i samma klubb. Men om det inte blir så är det också okej.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Malmö FF-stjärna missar stormatchen

Søren Rieks. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Fotboll

Malmö FF får klara sig utan den danske yttern Søren Rieks i Champions League-matchen mot Chelsea i London på onsdagen.

– Søren är inte med av familjeanledningar, säger tränaren Jon Dahl Tomasson till Fotbollskanalen.

34-åringen gjorde nyligen comeback efter skadeproblem, startade mot Östersund i helgens allsvenska möte.

Vidare är Anel Ahmedhodzic avstängd, medan Oscar Lewicki är skadad. Sedan tidigare finns även Ola Toivonen, Felix Beijmo och Jonas Knudsen på skadelistan.

Ingela Ahlberg/TT

Skurup

16-åringens sagolika A-lagsdebut

Skivarps GIF:s matchhjältar när Sövestads IF besegrades med 2-0. Från vänster: Francisco Gambia, Max Öien (2-0) och Oliver Berglund (1-0). Max hade befunnit sig på plan i bara tio sekunder då han nickade in 2-0 i sin seniordebut.
Foto: SGIF
Skurup
Sport
FOTBOLL I sin A-lagsdebut hade 16-årige Max Öien varit på planen i tio sekunder när han gjorde mål för Skivarps Gif i division 6 södra-bortamatchen mot Sövestad. På sin första bolltouch!

– En härlig känsla, utbrister Max Öien.

– Nästan för bra för att vara sant.

Det kunde ha varit en fotbollshistoria som hämtats från tidningen Buster eller varför inte klassiska Rekord-Magasinet.

Men den här gången överträffade verkligen dikten.

Platsen var konstgräsplanen i Skivarp. Tidpunkten den 16 oktober 2021. Skivarp mot Sövestad i division 6 södra.

Där och då nickade 16-årige Max Öien in 2-0 för sitt Skivarp, detta i sin första bollkontakt i seniorfotbollssammanhang och efter bara drygt tio sekunder på planen.

I den 68:e minuten tilldömdes Skivarp en frispark strax utanför straffområdet vid ena kortlinjen. Andreas Sippola slog den och till väders gick nyss inbytte Max Öien och nickade bollen i mål.

– Det var härligt att se nicken gick in. Nervös? Man var det innan matchen. Men efter målet så släppte allt, säger Max Öien, vars pappa Martin var en av Skivarps bästa spelare mellan 1998 och 2013.

Skivarp vann matchen med 2-0 och studsade därmed tillbaka in på vinnarspåret efter 1-8-brakförlusten i förra omgångens seriefinal mot Anderslöv.

I årets viktigaste match gjorde Skivarp första målet, men föll sedan samman totalt, inte så lite på grund av två utvisningar.

– Men även med fullt manskap på planen så tror jag inte vi hade vunnit, medger Ted Helmesjö, den spelande tränaren i Skivarp.

Efter 8-1 mot Skivarp säkrade Anderslöv den gångna helgen seriesegern genom att vinna med 3-0 på bortaplan mot Svenstorp.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL