Kultur och nöje

Ger ut antologi om judar i Sverige

Göran Rosenberg är en av de skribenter som medverkar i antologin 'Jude i Sverige'. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Göran Rosenberg, Maciej Zaremba och Jessica Zandén. Det är några av de namn som medverkar i antologin "Jude i Sverige" som publiceras den 5 oktober. Boken ges ut till minne av författaren och publicisten Jackie Jakubowski som avled i maj förra året.

I de 29 texterna reflekterar skribenterna över vad det innebär att vara jude, vad gäller identitet, historia, tradition och religion. Boken ges ut av Judisk Kultur i Sverige och i samband med utgivningen startar en programserie med samma titel som boken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mikael Wiehe tar farväl – sista stora turnén

'Jag känner mig ibland som den siste mohikanen', säger Mikael Wiehe.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mikael Wiehe vill ta farväl medan han fortfarande kan höra publikens applåder. Efter en lång pandemipaus släpper han ny skiva och har också börjat ladda inför det som blir hans sista stora turné i Norge, Sverige och Danmark.

– Jag gör min sista stora turné medan jag fortfarande kan stå på benen, medan jag fortfarande kommer ihåg låtarna, medan jag fortfarande kan sjunga och medan jag fortfarande kan höra applåderna, säger han.

Nu gäller det att få tillbaka den hårda huden på fingertopparna igen genom flitigt nötande på gitarrsträngarna – pandemin har för 75-årige Wiehe inneburit den längsta perioden utan framträdanden sedan han började uppträda som 16-åring.

Han ser fram emot en turné som börjar i norska Bergen i februari och sedan fortsätter vidare genom Norge och Sverige för att avslutas i Danmark.

Handlar om ensamhet

Men han har inte varit overksam under tiden i ofrivillig coronaisolering – den 26 november släpps Mikael Wiehes nya album "Den siste mohikanen" och redan nu i veckan släpps första singeln från det kommande albumet.

— Jag känner mig ibland som den siste mohikanen. Jag företräder politiska åsikter som det inte är lika många som delar med mig nu som för 50 år sedan. Jag har färre vänner i livet, säger Mikael Wiehe och syftar på att många nära vänner har gått bort.

Han säger att han känner sig lite ensam och att detta är vad skivan till stor del handlar om.

— Det finns till och med en låt om pandemin, där man också blev ensam. Det låter sorgligt, och det är det kanske, men lite hoppfullt är det alltid emellanåt.

Han tar emot i sin jobblägenhet nära Triangeln i centrala Malmö, där väggarna är täckta av foton från den långa musikkarriären. Här trängs tavlor, musikinstrument på rad, böcker och skivor. Han gissar att han skrivit ungefär 300 låtar och processen liknar han vid odling.

Sår och skördar

Han börjar med att så – det är då han ser filmer, läser böcker, diskuterar med vänner och reser. Så småningom växer det upp sångidéer. Ibland börjar det i en melodi, ibland i en text och vid lyckliga tillfällen kan de komma tillsammans.

— Musiken kommer ofta mer av sig själv, medan texten är ett hårdare arbete.

Skörden, det är när de bästa låtarna ska sållas fram och finslipas. Efter det är det höst – och tomt i skallen, beskriver han. Men det kommer alltid en vår igen.

Kanske tar den här processen längre tid nu när han är äldre, men han kan inte se framför sig att han skulle sluta skriva nya låtar, för idéerna kommer bara till honom. Det är inget han riktigt styr över.

Ville utforska

På nya skivan samarbetar han med keyboardisten Erik Hjärpe, som brukar turnera med Jason Timbuktu Diakité och bandet Damn!

– Jag sökte efter något som jag kände att jag ville utforska lite grann och det tycker jag att jag kunde göra tillsammans med Erik. Jag har ett behov av att känna att jag ger mig ut på någonting som jag inte riktigt vet hur det blir.

Den politiska glöden finns kvar, men har tagit sig andra former med åren. En 75-åring har kanske inte samma ungdomliga iver som en 20-åring, konstaterar han.

— Man har också förhoppningsvis kunnat tillägna sig ett gäng erfarenheter genom livet som gör att man inte tycker exakt samma, säger han och citerar Jan Myrdal:

– Ibland måste man ändra åsikt för att behålla en ståndpunkt.

Beundrar Greta Thunberg

Kamp mot högerextremism är en högaktuell fråga, anser han, liksom att svenskarna hittar ett sätt att sträcka ut en hjälpande han till dem som av olika anledningar söker skydd här, trots att Sverige inte kan ha öppna gränser. Naturen och miljöfrågan har aldrig varit i Wiehes fokus, men han uttrycker stor beundran för de ungdomar med Greta Thunberg i spetsen som driver på klimatrörelsen.

— Den kampen som de för kommer också vi, deras föräldrar, att ha nytta och glädje av — och våra barnbarn.

Å ena sidan säger han att det turnéliv han ägnat sig åt i nästan 60 år är beroendeframkallande, å andra sidan att han vill sluta innan åldern och hälsan tvingar honom. Han har många gånger på senare år fått frågan hur han orkar turnera.

– Det är ren glädje, det är ingen ansträngning alls. Nu har det gått ett och ett halvt år, så nu är jag lite nervös. Men min kloka hustru säger: "Det har du alltid varit inför dina längre turnéer, det kommer att gå bra också denna gången".

Cecilia Klintö/TT

Mikael Wiehe i sitt arbetsrum i Malmö.
Mikael Wiehe i sitt arbetsrum i Malmö.
Foto: Johan Nilsson/TT
'Jag har ett behov av att känna att jag ger mig ut på någonting som jag inte riktigt vet hur det blir', säger Mikael Wiehe.
"Jag har ett behov av att känna att jag ger mig ut på någonting som jag inte riktigt vet hur det blir", säger Mikael Wiehe.
Foto: Johan Nilsson/TT
'Det är en ren glädje, det är ingen ansträngning alls', säger Mikael Wiehe om turnélivet.
"Det är en ren glädje, det är ingen ansträngning alls", säger Mikael Wiehe om turnélivet.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Mikael Wiehes skivsläpp och turné

Aktuell med: "Den sista mohikanen", album som släpps den 26 november och "På livets hav", singel som släpps den 29 oktober.

Turnéplan 2022: Bergen 8/2, Stavanger 9/2, Oslo 11/2, Skien 13/2, Trondheim 15/2, Hamar 16/2, Fredrikstad 17/2, Ullensaker 18/2, Nötteröy 19/2, Asker 20/2, Linköping 23/2, Bollnäs 24/2, Uppsala 25/2, Falun 26/2, Gävle 27/2, Halmstad 2/3, Borås 3/3, Göteborg 4/3, Norrköping 6/3, Karlskrona 9/3, Växjö 10/3, Värnamo 11/3, Vara 12/3, Örebro 13/3, Jönköping 17/3, Västerås 18/3, Karlstad 19/3, Nyköping 20/3, Luleå 23/3, Skellefteå 24/3, Umeå 25/3, Östersund 26/3, Sundsvall 27/3, Kristianstad 29/3, Kalmar 30/3, Helsingborg 31/3, Malmö 1/4, Stockholm 4/4, Ålborg 9/4, Århus 10/4, Köpenhamn 11/4.

Kultur och nöje

Linn Fernström : "Det makabra är nödvändigt"

Linn Fernström framför ett av verken på Liljevalchs+.
Foto: Christine Olsson
Kultur och nöje
Kultur och nöje På Linn Fernströms enorma dukar samsas realism med surrealism – och skönhet med skräck. På Liljevalchs i Stockholm visas ett av den svenska konstscenens mest framgångsrika konstnärskap – där trollsländor, självporträtt och avhuggna huvuden är självklara ingredienser.
– Det makabra måste finnas där – annars känns det fattigt, säger Linn Fernström till TT.

Den 29 oktober slås portarna på Liljevalchs+ upp för Linn Fernström – som allt sedan debuten i början av 2000-talet har varit en av de mest uppmärksammade samtida konstnärerna på den svenska konstscenen.

På utställningen i konsthallens nya tillbyggnad samsas här de stora dukar som har blivit ett av konstnärens signum med ett antal mindre målningar – och för första gången under karriären – en samling lerfigurer.

Trots att leran utgör ett nytt uttryckssätt för den svenska konstnären bär figurerna som står utspridda på ett bord i en av salarna, tydliga spår av hennes klassiska motivvärld i form av djur, stympade människogestalter – och några avhuggna huvuden. Att arbeta med lera har också gett mersmak, berättar Linn Fernström.

– Det hela började med att en kompis frågade om jag var intresserad av rakubränning – jag hade inte hållit på med lera på det här sättet tidigare. Men jag kommer antagligen att fortsätta att arbeta med leran – det är ett väldigt taktilt material, säger hon.

Ger "fysisk upplevelse"

Linn Fernström fick sitt stora genombrott 2001 på Lars Bohman Gallery och har därefter etablerat sig som en av de stora svenska samtidskonstnärerna.

Djur, avbilder av konstnären själv, myllrande natur och avhuggna kroppsdelar är återkommande motiv på de stora dukar som följt henne under konstnärskapet – och just storleken på målningarna är tänkt att ge betraktaren en fysisk upplevelse, enligt Linn Fernström.

– Målningarna förhåller sig mer till kroppen än till huvudet, och det skapar en väldigt fysisk upplevelse, vilket jag gillar. På något sätt gör storleken att man får en känsla av att man själv kan gå in i världen på duken. Att man kan kliva in i den och vara där, säger hon.

Naturen viktig

Precis som i tidigare verk avlöser trollsländor, apor och fåglar varandra i målningarna på Liljevalchs – och naturen har också alltid haft en stor betydelse för Linn Fernström, som tillbringade mycket av barndomen utomhus.

– Min pappa är biolog och jag har starka minnen av att vi var inne i grottor, att vi såg sländor födas – och av att vi gick i skogen när det hade regnat och ljuset flödade genom grenarna. Att vi var så mycket utomhus tror jag har påverkat mig väldigt mycket, berättar hon.

Trots de många dekorativa och färgstarka blommorna är naturen i Linn Fernströms bildvärld på intet sätt en trygg plats – och djuren är långt ifrån ofarliga och gulliga. Snarare innehåller hennes målningar en känsla av fara och av det makabra – vilket också är en självklar del av livet, enligt konstnären själv.

– Det makabra finns i litteraturen, i sagorna, i mytologin och i filmens värld, och vill man berätta om livet, så måste det elementet också ingå. Det makabra måste finnas där – annars känns det fattigt, säger hon.

"Lever ut genom konsten"

Sitt bildspråk och sin motivvärld till trots – som barn lockades Linn Fernström aldrig av några farliga lekar när hon lekte tillsammans med sina yngre syskon. Men behovet av spänning och kanske till och med av fara har istället fått sitt utlopp genom konsten, berättar hon.

– Eftersom jag var äldst var jag motorn i lekarna när vi var små, men jag var aldrig fascinerad av spänning. Den lever jag kanske snarare ut genom konsten. Och i måleriet får man ju göra det – där är det ingen som skadas. Då kan man till och med stoppa gräs i näsan på någon och tända på utan att det händer något.

Anna Grönberg/TT

Linn Fernström-utställningen på Liljevalchs innehåller även ett antal lerfigurer.
Linn Fernström-utställningen på Liljevalchs innehåller även ett antal lerfigurer.
Foto: Christine Olsson
På en av Linn Fernströms målningar på Liljevalchs syns en pojke, en apa och ett antal trollsländor – de två sistnämnda är återkommande motiv.
På en av Linn Fernströms målningar på Liljevalchs syns en pojke, en apa och ett antal trollsländor – de två sistnämnda är återkommande motiv.
Foto: Christine Olsson
Ett av verken på Linn Fernström-utställningen på Liljevalchs+, där konstnären själv ingår.
Ett av verken på Linn Fernström-utställningen på Liljevalchs+, där konstnären själv ingår.
Foto: Christine Olsson

FAKTA

Fakta: Linn Fernström

Föddes 1974 i Örebro.

Aktuell med utställning av nya verk på Liljevalchs+ i Stockholm. Utställningen pågår från den 29 oktober till och med den 20 februari 2022.

Karriär: Utbildade sig på Konstskolan Idun Lovén och på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Har bland annat ställt ut på Lars Bohman Gallery och Galleri Arnstedt.

Hon har deltagit i ett flertal grupputställningar på Eskilstuna Konstmuseum, Kunstlaboratorium i Norge, Bonniers Konsthall, Venedig Biennalen och Liljevalchs konsthall med flera.

Kända verk: "De tre kvinnorna" och "Ballongerna". Den sistnämnda såldes för över en och en halv miljon på Bukowskis år 2008.

Övrigt: 2016 utsågs Linn Fernström till hedersdoktor vid Örebro universitet.

Kultur och nöje

Benny Andersson: "Det hjälpte att vara svensk"

Abba släpper nya låtar vid det världsomspännande eventet ABBA Voyage. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Abbas återförening kallas med rätta den mest efterlängtade i pophistorien – det skriver The Guardian i en ny stor intervju med Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Där berättar de båda för en häpen reporter att varken återföreningen eller kändisskapet under genombrottsåren innebar någon riktig stress för dem.

– Jag tror att det hjälpte att bo i Sverige, att vara svensk hjälpte. Det var ingen uppståndelse. Folk kände igen oss, det gör de fortfarande, men de störde oss aldrig – det var ingen hysteri, ingenting sådant. Det är lugnt. Vi har kunnat arbeta här, säger Benny Andersson i intervjun.

De båda manliga bandmedlemmarna säger också att ett av Agneta Fältskogs och Anni-Frid Lyngstads villkor för att ABBA skulle återförenas var att de inte skulle behöva vara med i marknadsföringen kring bandets återförening. Men de var båda verkligt glada åt att spela in låtar igen, enligt Andersson. Samtidigt slår han fast i intervjun att återföreningen är slut efter den nu aktuella skivan och turnén.

– Jag sade aldrig "nu är det slut" 1982, säger Benny Andersson och lägger till:

– Jag sade inte då att Abba aldrig skulle göra något mer. Men i dag kan jag säga: det här var allt.

Kultur och nöje

Årets julvärd avslöjas i dag

Marianne Mörck var julvärd i SVT 2019. I dag avslöjar public service-kanalen vem som får uppdraget i år. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förra året tände Lars Lerin juleljuset i SVT på julafton. Snart står det klart vem som får det ärorika uppdraget i år.

I dag klockan 11.00 avslöjar SVT vem som kommer att guida tittarna genom tv-julen i public service-kanalen i år.

2002 gjorde Arne Weise sitt sista julvärdskap i SVT, och sedan dess har olika personer axlat uppdraget. Förra året hade konstnären Lars Lerin rollen tillsammans med maken Junior, och året innan dess satt Marianne Mörck i studion.

Bland de personer som enligt spelbolagen har lägst odds återfinns tv-kocken Tareq Taylor, programledaren David Sundin och dennes komikerkollega Babben Larsson. Även pratshowvärden Fredrik Skavlan och journalisten Parisa Amiri omnämns som favoriter.

Bland de minst troliga enligt oddsmakarna finns Zlatan Ibrahimović, Bianca Ingrosso och Felix "Pewdiepie" Kjellberg.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Tidigare julvärdar

1959–1971: Bengt Feldreich (utom 1966, 1968 och 1969)

1972–2002: Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

2017: Lotta Lundgren och Erik Haag

2018: Kattis Ahlström

2019: Marianne Mörck

2020: Lars Lerin

Kultur och nöje

AI ska väcka intresse för porslin

Servisen Viktoria från Rörstrand. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ett pilotprojekt inom artificiell intelligens (AI) ska väcka besökares intresse för Rörstrands museums samlingar. Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen ger museet medel till en ny databas, som kan identifiera bilder utan personers inblandning. Systemet ska nu byggas ut med data om porslinet. Genom att man använder öppen källkod ska det också bli tillgängligt för fler användare.

"AI erbjuder enorma möjligheter att sprida kunskap och att tillgängliggöra samlingar direkt till invånarna öppnar upp helt nya kunskapsbanker. Det är viktigt att även kultursektorn får del av datadriven innovation", säger Conny Brännberg (KD), ordförande för kulturnämnden, i ett pressmeddelande.

Rörstrand museum får en medfinansiering på 860 000 kronor från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Resultatet av pilotprojektet redovisas i augusti 2022.

Rörstrand Museum är stängt för ombyggnation och öppnar igen 13 april 2022.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Satirikern Mort Sahl död

Komikern Mort Sahl har gått ur tiden. Arkivbild.
Foto: TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Komikern och den politiske satirikern Mort Sahl har gått ur tiden, 94 år gammal, skriver New York Times.

Han började framträda 1953 i San Francisco, och förlänades snart smeknamnet "Rebel without a pause" för sina bitska och politiska monologer. Regissören Woody Allen har sagt att det var Mort Sahl som fick in honom på komikens bana, och att Sahl "förändrade skämtens rytm".

Mort Sahls inspelade uppträdande från 1955, "Mort Sahl at Sunset", har kallats det första albumet med stå upp-komik, av Kongressbiblioteket i USA.

Hans popularitet växte när han var värd för Oscarsgalan 1959, och han skrev också skämt åt president John F. Kennedy. Efter att han läst högt ur Warrenkommissionen på scenen, den utredning som gjordes om mordet på presidenten, stämplades han dock som en spridare av konspirationsteorier, och mellan 1966 och 1976 dog hans karriär.

Han återfick inte helt sin forna storhet men dök återigen upp på både komikerscenen och Broadway. Han fortsatte livet igenom att driva med politiker från alla läger.

– Även om du vore den sista personen på jorden skulle jag behöva attackera dig. Det är mitt jobb, sade han en gång, enligt New York Times.

Kultur och nöje

Satirikern Mort Sahl död

Komikern Mort Sahl har gått ur tiden. Arkivbild.
Foto: TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Komikern och den politiske satirikern Mort Sahl har gått ur tiden, 94 år gammal, skriver New York Times.

Han började framträda 1953 i San Francisco, och förlänades snart smeknamnet "Rebel without a pause" för sina bitska och politiska monologer. Regissören Woody Allen har sagt att det var Mort Sahl som fick in honom på komikens bana, och att Sahl "förändrade skämtens rytm".

Mort Sahls inspelade uppträdande från 1955, "Mort Sahl at Sunset", har kallats det första albumet med stå upp-komik, av Kongressbiblioteket i USA.

Hans popularitet växte när han var värd för Oscarsgalan 1959, och han skrev också skämt åt president John F. Kennedy. Efter att han läst högt ur Warrenkommissionen på scenen, den utredning som gjordes om mordet på presidenten, stämplades han dock som en spridare av konspirationsteorier, och mellan 1966 och 1976 dog hans karriär.

Han återfick inte helt sin forna storhet men dök återigen upp på både komikerscenen och Broadway. Han fortsatte livet igenom att driva med politiker från alla läger.

– Även om du vore den sista personen på jorden skulle jag behöva attackera dig. Det är mitt jobb, sade han en gång, enligt New York Times.

Kultur och nöje

Kent Wisti slutar med satirteckningar

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Satirtecknaren Kent Wisti slutar att göra sina tecknade samtidskommentarer, uppger han för tidningen Dagen. Den 49-årige prästen har tagit upp dagsaktuella händelser i sina satirteckningar i tio år.

– Allting har sin tid och jag har faktiskt själv aldrig sett något riktigt värde i dem, jag tycker själv inte att de är så bra. Men en del har uttryckt att de varit viktiga för dem och eftersom det inte tagit så mycket tid och energi för mig så har jag fortsatt. Satirrutorna har också tagit mig till många roliga sammanhang vilket jag är tacksam för, säger Wisti till tidningen Dagen.

Där säger han också att humorn måste kunna bita, inte bara leda till skratt.

– Framför allt bör vi förstå hur viktigt det är att kunna skratta åt sig själv. Att omsluta sina egna tillkortakommanden och bräcklighet i någon slags ömhet.

Teckningarna har publicerats i dagspressen men har också fått stor spridning i sociala medier. Hans bok "Bögörat" kommer i november och Kent Wisti uppger att det blir hans sista med satirteckningar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL