Söderslätt

Uppdrag: Utveckla Grönby in i framtiden

Alice Franzon en av arkitektstudenterna från LTH pratar med Stina Larsson, vice ordförande i Mölleföreningen.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Söderslätt
GRÖNBY Hur tänker man nytt och utvecklar landsbygden, men samtidigt bevarar de kultur- och naturvärden som finns i och kring Grönby?
I ett gemensamt elevprojekt med arkitektstudenter vid LTH sätts idéer för framtiden nu i fokus.

– Tänk vilket kollektivhus den här skulle kunna vara. Här skulle man kunna sitta och läsa i fönstret, funderar arkitektstudent Alice Franzon, när vi står på andra våningen i möllan i Norra Grönby.

Det pratar om nya idéer och tankar för till exempel möllan från 1880-talet som är i behov av renovering och till större delen av året står den faktiskt igenbommad och otillgänglig för besökare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Pandemin lockade till 30 procent fler nya företag

Runt 30 procent fler nya företag har startats i Trelleborg och Svedala kommuner under 2020. Merparten är mindre verksamheter i service- och tjänstesektorn.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Söderslätt
Svedala
TRELLEBORG/SVEDALA 2020 startades det runt 30 procent fler företag i Söderslättskommunerna än under ett genomsnittsår.
– Tendensen är att det fortsätter, säger Zouhar Arabi-Eter, enhetschef för näringslivsfrågor i Trelleborgs kommun.

2020 startades 156 nya företag i Svedala kommun, 27 procent fler än åren tidigare. I Trelleborgs kommun startades förra året 327 nya företag, vilket är 32 procent fler än 2018 och 2019.

– Vi märker tydligt här i Trelleborg att det var en kraftig ökning av nystartade företag förra året, säger Zouhar Arabi-Eter, enhetschef för näringslivsfrågor i Trelleborgs kommun med 4 498 företag och organisationer.

Antingen har vi modiga medborgare som vågar satsa eller så pushas man att starta företag som en följd av omständigheter.

Även i Svedala kommun är det markant fler nya företag som startade 2020 jämfört med tidigare år då antalet nystartade företag legat strax över hundra i en kommun med totalt 1 658 företag registrerade hittills i år.

Zouhar Arabi-Eter ser absolut kopplingen till pandemin och menar att trenden tycks hålla i sig.

– Antingen har vi modiga medborgare som vågar satsa eller så pushas man att starta företag som en följd av omständigheter. Det är självklart också modigt att starta företag om man till exempel förlorat sitt arbete.

Startas det företag inom specifika områden, eller hur ser det ut?

– Vi ser att det är inom tjänstesektorn, att man hyr ut tjänster av olika slag, mindre verksamheter. Men även serviceföretag inom bland annat handel startas. Flera inom e-handel där man numera med ganska enkla medel kan ha en egen hemsida, ett litet lager hemma och hemifrån kan man ganska enkelt distribuera ut det man säljer, menar Zouhar Arabi-Eter.

Ser det ut som ökningen av nya företag kommer att fortsätta?

– Tendensen är att det fortsätter att startas företag, men ökningen är kanske inte lika kraftig i år som 2020.

Söderslätt

På hemmakontoret föddes idén om blomsterverksamhet

I arbetsrummet med ett centralt arbetsbord finns Lisa Wihnqvists samling av vaser och alla nödvändiga redskap för hennes arrangemang, allt från hönsnät till växter hon ständigt plockar med hem.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Söderslätt
ANDERSLÖV När arbetet flyttade hem frigjordes plötsligt mer tid att lägga på passionen för odling, blommor och blomsterarrangemang.
Nu har Lisa Winqvist tagit steget att satsa på en egen blomsterodling och det egna företaget Sotehus blommor.

För sitt eget höga nöjes skull började Lisa Winqvist plocka in och arrangera blommor och andra växter som hon tycker om. Mycket finns att hämta i hennes och maken Nils trädgård på baksidan av huset på en av genomfartsgatorna i Anderslöv.

Buketterna i någon av vaserna från hennes stora samling utvecklades till allt större arrangemang med inspiration som hämtades hem från sociala medier.

Allt det här hände och utvecklades under 2020 och in på 2021 då Lisa Winqvist, verksamhetsansvarig på Herbert Felixinstitutet i Eslöv flyttade hem sitt kontor till Anderslöv som en följd av pandemins restriktioner.

När arbetet flyttade hem under pandemin fick Lisa Winqvist plötslig en massa extra tid som hon tidigare lagt på pendling. Det födde idén om att våga satsa på sin stora passion, odla och arrangera blommor.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Ett upphittat nytt uttryck

– Plötsligt hade jag mer tid att göra det jag tycker är roligt. Jag tycker mitt arbete också är roligt, men det här med blommor är ju något som jag upptäckt verkligen är mitt uttryck - och nu har det bara exploderat, säger Lisa Winqvist.

Bokstavligt talat är nu stora delar av huset hennes skaparverkstad. I entrén ut mot gatan som bommats igen har en liten ministudio byggts upp för att ljussätta och fotografera de arrangemang som Lisa Winqvist skapar av det trädgård och omgivningar har att ge. Just nu när höst går mot vinter är det dalior, rosenskära, hortensia tillsammans med gräs, nypon och kvistar som hamnar i arrangemangen som hon delar på sitt Instagram- respektive Facebookkonto.

I uterummet på husets ena gavel pågår uppdrivning av perenner tänkta att planteras ut på odlingsmarken som hon via svärföräldrarna fått tillgång till utanför Önnarp.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Mot baksidan av huset finns ett helt arbetsrum för skapandet där ett stort bord för blommorna är i centrum och utanför Nils kontor finns ett uterum fyllt av sticklingar att pyssla om inför att de på sikt ska i jorden utanför Önneköp.

– Jag har fått tillgång till 3 000 kvadrat mark, men jag börjar i liten skala på kanske 300 kvadrat, berättar Lisa Winqvist, som nu satt tulpanlökar och planterat ut lite perenner inför nästa år då starten på det egna företaget blir ”på riktigt”.

– Idén föddes när jag fick frågan av en florist jag känner om jag kanske kunde odla blommor som kan säljas till deras butik. Först tänkte jag, nej det kan jag ju inte, men sedan - varför inte? andra gör ju det.

Hallen vid entrén från gatan har bommats igen och omvandlats till en enkel fotostudio där alla de vackra kreationerna dokumenteras av antingen Lisa Winqvist själv eller maken Nils Lind.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Omedveten kunskap från mamma och mormor

Hon hävdar att hon är extremt dålig på krukväxter, men alltid tyckt att blommor är väldigt vackert och med både en mamma och framför allt en mormor med en fantastisk trädgård har hon rätt ovetande ändå fått med sig kunskap om blommor och odling som nu förverkligas i den egna trädgården.

För tre år sedan gick flyttlasset från Malmö till huset i Anderslöv tillsammans med maken, en bonusdotter och hunden Johnny, och det är här som beslutet nu landat i att faktiskt starta ett företag, Sotehus blommor.

– Halva min tjänst är en projektanställning, så jag börjar satsningen på halvtid när den delen försvinner efter nyår, sen får vi helt enkelt se.

Närodlat och säsongsbaserade blommor

Tanken är att odla och sälja säsongsbaserade blommor hon själv tycker om för leverans till blomsterbutik. Närodlade blommor och inte exotiska växter är hennes passion. Motsatsen till de där perfekta raka kenyanska rosorna är det hon själv tycker är vackrast och tänker odla. Däremot är hon tveksam till, att som många andra odlare som hängt på odlingstrenden, erbjuda självplock.

– Jag vill nog ha kontrollen själv. Kanske blir det så att jag säljer buketter, men jag har inte bestämt det än.

Planen är att efterhand utveckla företagandet till att även omfatta workshops liksom uppdrag för fester, bröllop eller andra tillställningar där hennes blomsterarrangemang skulle tillföra det där extra.

Vad är den största utmaningen med att starta eget?

– Att veta vad jag ska betalt! Det är den stora frågan just nu. Jag vet att jag inte kommer bli rik på det här, men jag har upptäckt nya sidor av mig själv och en av dem är att jag längtar efter mer frihet att göra det jag tycker är roligt.

När arbetet flyttade hem fick Lisa Winqvist plötslig en massa extra tid som hon tidigare lagt på pendling. Det födde idén om att våga satsa på sin stora passion, odla och arrangera blommor.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Söderslätt

Fortsatt rekommendation att koka dricksvattnet

Foto: Christine Olsson / TT
Söderslätt
Trelleborg Tidigast på fredag hävs rekommendationen att koka dricksvattnet inom Trelleborgs vattenförsörjningsområde.

Enligt ett besked från Trelleborgs kommun under torsdagen har även ett andra provsvar från VA syds laboratorium visat att dricksvattnet inte innehåller några bakterier.

Men trots beskedet hävs rekommendationen att koka allt dricksvatten tidigast under fredagen. Detta eftersom ytterligare ett positivt provsvar krävs.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Tjuvar stal två katalysatorer

Söderslätt
TRELLEBORG Två katalysatorstölder har polisanmälts de senaste dagarna.
En i Beddingestand och en i centala Trelleborg.

Någon gång sedan i måndags ska en katalysator på en bil parkerad på Backsippevägen i Beddingestrand ha stulits, vilket upptäcktes på onsdagen.

Dagen innan upptäcktes en stöld av ytterligare en katalysator som en kvinna i 75-årsåldern parkerat på Nygatan i Trelleborg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Trelleborgs FF närmar sig allsvenska kvalplatsen

Glädje i ett fotbollslag och depp i ett annat
Foto: Björn Sandberg
Sport
Lokal sport
Söderslätt
Fotboll Trelleborgs FF triumferade med 4-0 hemma mot bottenkrigande AFC Eskilstuna och är i högsta grad med i kampen om en allsvensk kvalplats igen. Nu skiljer det bara en poäng upp till Helsingborgs IF.

– En härlig kväll, summerade tränaren Kristian Haynes i Discovery plus direktsändning.

Haynes manskap öppnade piggt och fick en drömstart då Mouhammed-Ali Dhaini förvaltade Jesper Modigs nickskarv till 1-0 redan i minut 13 på Vångavallen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Söderslätt

Tullen tog smugglare i Svedala med 308 kilo cannabis

Totalt drygt 308 kilo cannabisharts hittades i lönnfack i lastbilen som rullade av färjan i Trelleborgs hamn den 20 maj. Dagen efter stoppades chauffören i Svedala av tullens spanare som följt efter den via Malmö och Småland.
Foto: Polisens förundersökning
Söderslätt
Svedala
SÖDERSLÄTT En hamnarbetare i Trelleborg misstänks ha hjälpt en lastbilschaufför att smuggla in 308 kilo cannabisharts. Nu åtalas hamnarbetaren, lastbilschauffören och en Trelleborgare misstänkta för involvering i ett synnerligen grovt narkotikabrott som avslöjades i Svedala.

Det var den 20 maj som lastbilschauffören anlände till Trelleborgs hamn med vad som senare visade sig vara över 308 kilo cannabisharts gömt i lönnutrymmen.

I samförstånd med en hamnarbetare misstänks den 43-årige föraren ha tagits emot på ett planerat sätt när han rullade av färjan, vilket observerades av tullens spanare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Söderslätt

Kokning minst till på torsdag för trelleborgare

Sedan måndagsförmiddagen uppmanas över 30 000 trelleborgare att koka sitt dricksvatten innan förtäring på grund av larm om intestinala enterokocker i vattnet.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Söderslätt
Trelleborg Mellan 30 000-31 000 trelleborgare måste fortsätta att koka det otjänliga dricksvattnet i väntan på provsvar. Kommunen kan ännu inte utesluta att vattennätet drabbats. Tidigast på torsdag väntas analyssvaren av vattenproverna vara klara.

– Det är fortsatt samma läge som igår, (läs: måndag), säger Joakim Björklin, enhetschef produktion vatten och avlopp, Trelleborgs kommun.

Skickat mängder med prover

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

TFF ute efter trendbrott

En fotbollsspelare som jublar
Foto: Björn Sandberg/arkiv
Sport
Söderslätt
Fotboll Trelleborgs FF har sex segerlösa matcher i rad. Men trots detta lever ännu hoppet om avancemang inför tisdagens hemmadrabbning mot AFC Eskilstuna som kämpar för sin existens i Superettan.

– Vi ska ut där och gilla läget vi har här nu, det läge vi själva satt oss i, från det jobbiga vi varit i de senaste åren, konstaterar tabellsexans tränare Kristian Haynes i en förhandsintervju på föreningens hemsida.

– Nu krigar vi runt rätt streck. Vi ska ta ner axlarna och bara köra. Visa hur bra vi är, visa så bra vi varit i år i både defensiven och offensiven.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL