Inrikes

Detonation i flerfamiljshus i Upplands Väsby

Något smällde i ett bostadshus i Upplands Väsby under natten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Någonting detonerade i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Upplands Väsby, norr om Stockholm, vid 03-tiden natten mot söndag.

– Ingen person har skadats och det är mindre materiella skador, säger polisen presstalesperson Carina Skagerlind.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Jakten på invasiva djur trappas upp

P-A Åhlén från Jägareförbundet vid de fällor laddade med ost som placerats ut vid den väg i Bromölla där en stenmård siktats. När fällorna är osäkrade sitter man på pass och bevakar dem.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Konsekvenserna av mördarsniglarnas framfart känner vi redan till.
Men faktum är att fler fruktade djur är på väg till Sverige.
En del av dem är redan här.

– Här har det suttit en hona med två ungar och käkat ost. Men så fort vi satte ut fällor har de slutat visa sig.

Lukten av riven ost är skarp inne i skogsdungen vid villakvarteret i skånska Bromölla. Stora gula flagor ligger spridda som lockbete över vidöppna nätburar. P-A Åhlén från Jägareförbundet visar hur infraröda kameror fästs på träden.

Alla rörelser i natten registreras. Det ska bli jourbevakning.

"Enda sättet att stoppa den är nu"

Uppdraget? Få fast den ökända stenmården – innan det är försent.

– Vi har nyss fått utrotningsbeslutet av Naturvårdsverket. Jag anställde en person idag som ska jobba heltid med detta, säger P-A Åhlén.

Nere i Europa är stenmården ökänd. Rovdjuret tuggar skoningslöst i sig allt från kablar till isolering i bilar och hus. Den har till och med lyckats orsaka totalstopp i Cerns partikelaccelerator vid fransk-schweiziska gränsen – två gånger.

I Sverige gjordes det första bekräftade fyndet av stenmård i Bromölla 2018. Hit tros den ha anlänt i form av en dräktig hona som misstänks ha kommit tjuvåkandes med lastbil.

Vad blir konsekvenserna om djuret lyckas etablera sig här?

– Om vi inte knäcker den nu och den etablerar sig i hela Skåne blir det jättesvårt. Skadorna på infrastruktur – de miljardkostnader man har i Europa – det är inte vår generations kostnader utan våra barns, säger P-A Åhlén.

– Enda sättet att stoppa den är nu. När kostnaderna kommer är det försent.

Från Norrbotten till Skåne

Stenmården är den senaste i raden av arter som Jägareförbundet har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att bekämpa. Mårdhundens framfart har förbundet framgångsrikt fått kontroll över via sterilisering. Andra arter i uppdraget omfattar bland annat bisamråtta, nilgås, vattensköldpaddor och sibirisk jordekorre.

Totalt har gruppen nu alla EU-listade invasiva djur i Sverige på sitt bord – arter som inte hör hemma i Sverige och som riskerar att göra skada här.

Till sin hjälp får man varje år in runt 1 000 tips från allmänheten, samt information från kameror som landets jägare satt upp vid tusentals åtelplatser runt om i landet.

När larmet om ett misstänkt invasivt djur kommer in så rycker man ut, berättar P-A Åhlén.

– Våra tio yrkesjägare har ett otroligt varierande arbete. Det kan vara att köra från Norrbotten och jobba sig neråt – med nilgås i Uppland och sedan ta tre sköldpaddor i Örebro och vidare till stenmårdsarbete i Skåne.

"Situationen bortom all kontroll"

Totalt har EU listat 30 arter som EU:s medlemsländer förbundit sig att försöka stoppa. Därtill finns arter som förekommer naturligt i Europa och som i nte omfattas av regler trots att de riskerar skada i våra svenska ekosystem.

En del främmande arter har redan etablerat sig, konstaterar Henrik Lange på Naturvårdsverket, och nämner en art som de flesta är bekanta med idag.

– Mördarsnigeln…. där är situationen bortom all kontroll. Den kom in på 1970-talet och är ett klassiskt exempel på att falla mellan myndigheternas stolar.

Andra exempel är mink, införd för pälsavel, som rymt och nu hotar fågelliv på skärgårdsöar. Vattensköldpaddor, som regelbundet upptäcks i Malmös kanaler, sprider salmonella och nilgäss kan aggressivt köra iväg inhemska andfåglar från sina häckningsplatser om de får en chans.

Stort hotet: En liten mask

Med ökade transporter och klimatförändringar kan fler främmande invasiva arter vara på väg. Den nordamerikanska tvättbjörnen syns ofta på andra sidan Öresund – och sammetsgetingen, som lever av honungsbin och riskerar skada biodlingar, lyckas numera övervintra så långt norrut som i Hamburg.

Senast i somras kom dessutom larm om att vargens nära släkting guldschakal snart kan vara etablerad på svensk mark.

– Än så länge är den inget problem. Men den dagen vi har en flock med guldschakaler i Tornedalen…. Jag tror den skulle vara ett större bekymmer i norr än syd, säger Henrik Lange.

TT: Vilka invasiva djurarter fruktar du egentligen ska komma hit?

– Det finns en svårupptäckt: jordlevande plattmask, som är en predator på daggmask. Nu tror jag inte den kan etablera sig i Sverige. Men om det blir permanent frostfritt i Sverige så…

Henrik Lange förklarar att konsekvenserna av masken, som finns på Irland, blir svårodlad mark.

– Hur sjutton ska man upptäcka en jordlevande mask? Vi hoppas bara att ingen råkar ta in den.

Anna Karolina Eriksson/TT

På bilder ses nattliga besök av stenmård vid burarna i Bromölla.
På bilder ses nattliga besök av stenmård vid burarna i Bromölla.
Foto: Jägareförbundet
P-A Åhlén från Jägareförbundet visar upp en bild av en stenhård som en åtelkamera tagit i Bromölla. När fällorna är osäkrade sitter man på pass och bevakar dem.
P-A Åhlén från Jägareförbundet visar upp en bild av en stenhård som en åtelkamera tagit i Bromölla. När fällorna är osäkrade sitter man på pass och bevakar dem.
Foto: Johan Nilsson/TT
P-A Åhlén från Jägareförbundet på plats i Bromölla där en stenmård siktats.
P-A Åhlén från Jägareförbundet på plats i Bromölla där en stenmård siktats.
Foto: Johan Nilsson/TT
Guldschakal (Canis aureus) fotograferad i Israel. Arkivbild.
Guldschakal (Canis aureus) fotograferad i Israel. Arkivbild.
Foto: Eyal Cohen/AP/TT

FAKTA

Fakta: Invasiva arter

Invasiva arter kan delas in i de som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, och de som är eller kan bli ett problem i Sverige men som inte omfattas av regler.

Djuren som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter omfattas av ett antal förbud. Nu omfattas 30 djur av EU-reglerna.

Flera av dem har upptäckts i enstaka exemplar i Sverige.

Andra, som exempelvis mårdhund, nilgås, gulbukig, rödörad och gulörad vattensköldpadda samt sibirisk jordekorre,finns redan här.

Sedan finns även främmande arter som är eller riskerar bli invasiva i Sverige, men som inte omfattas av några regler. Exempelvis mink, svarthuvad snigel, spansk skogssnigel, stenmård, svartmunnad smörbult och puckellax.

Källor: Naturvårdsverket, Havs- och Vattenmyndigheten samt Invasiva främmande arter på EU:s förteckning (2019)

FAKTA

Fakta: Jägarnas uppdrag

Jägareförbundet har i ett avtal med Naturvårdsverket uppdrag att förvalta alla listade invasiva främmande landlevande ryggradsdjur inom EU som förekommer eller upptäcks i Sverige.

Även andra arter kan vara aktuella, som exempelvis stenmården.

Vissa arter förekommer naturligt i Europa men kan trots det orsaka skada och bli invasiva i Sverige.

Avtalet sträcker sig till år 2023.

Jägareförbundet har en tipstelefon dit den som observerat EU-listade främmande invasiva landlevande ryggradsdjur kan ringa.

Inrikes

Två gängkriminella män anhållna i Eskilstuna

En skottlossning har inträffat i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera skott avlossades mot en fastighet i Eskilstuna under fredagskvällen.
Två män i 25-årsåldern, med kopplingar till kriminella nätverk, har anhållits misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.

Polisen larmades vid 22.30-tiden.

– Vi fick flera samtal om skottlossning och skickade en patrull till platsen. Vi kunde inte hitta någon skadad person, vare sig där eller som hade inkommit till sjukhus. Däremot har vi gjort fynd så att vi kan bekräfta att det har varit en skottlossning, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen.

Några minuter efter att patrullen var på plats fick polisen syn på en moped med två personer som misstänktes ha med skottlossningen att göra. Efter att polisen följt efter dem någon minut föll mopedisterna omkull och började springa från platsen, men de båda kunde gripas strax efter.

Två anhållna

Efter förhör anhölls männen under natten, skäligen misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

De anhållna männen skadades i olyckan som skedde i samband med förföljandet – en skadade huvudet och en skadade ett ben.

Polisen har tagit männens kläder och telefoner, samt den moped de färdades på, i beslag. Ytterligare beslag som gjorts och spår som säkrats vill polisen inte kommentera.

I torsdags eftermiddag hittades en man i 20-årsåldern skottskadad i närheten av en skola i Eskilstuna, inte långt från området där fredagens skottlossning skedde. Mannen fördes till sjukhus och opererades akut för sina skador, som däremot inte beskrevs som livshotande.

Ytterligare två personer, en man i 20-årsåldern och en minderårig tonåring, var närvarande när mannen sköts men ska inte ha skadats.

– Rättsläget nu är därför att vi utreder det som tre mordförsök och grovt vapenbrott, sade Eskilstunas lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist på fredagen.

Kända av polisen

Det finns inga tydliga kopplingar mellan de senaste dagarnas händelser, enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

– Men det här med kopplingar mellan olika typer av så här grova våldsbrott, som har inträffat, tittar vi särskilt på.

Männen kan kopplas till organiserad brottslighet, bekräftar polisen.

– De anhållna männen är kända av polisen som aktiva våldsaktörer inom kriminella nätverk i Eskilstuna, säger lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist vid en presskonferens på lördagen.

Männen är dömda för narkotikabrott och den ena även för grovt vapenbrott.

Polisen vill inte kommentera om den man som hittades skadad i torsdags har någon koppling till organiserad brottslighet.

Det råder ökad närvaro på vissa platser i Eskilstuna sedan i skjutningen i torsdags. Den inriktningen ligger kvar, enligt polisen.

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Fortsatt snövarning och trafikproblem i norr

Snöfallet väntas fortsätta under söndagen. Arkivbild
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Snöfall orsakade en del trafikproblem i Norrbotten under lördagen. Klass 1-varningen ligger kvar och snöandet väntas fortsätta under helgen, men med mer inslag av slask.

Under natten och morgonen har räddningstjänsten rapporterat ett tiotal trafikincidenter från Umeå och norrut, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

– Det rör sig inte om några allvarliga olyckor. De flesta olyckorna verkar ha skett efter kusten, säger Bo-Lennart Björklund, inre befäl RC-nord, till SVT.

Främst rör det sig om avåkningar och bilar som kört in i mitträcken. Björklund uppmanar människor att det lugnt i trafiken och se till att byta till vinterdäck.

Den klass 1-varning för snöfall som utfärdades för Västerbotten i går togs bort på lördagsmorgonen. Även varningen för Norrbottens läns kustland togs bort middagstid, men ligger kvar för inlandet, där det uppmättes 20-25 centimeter snö under morgonen. Och snöandet fortsätter.

– Det kommer att fortsätta snöa, men intensiteten avtar och det blir mer blöta inslag under söndagen. I kustlandet ser det ut att bli slaskigt. Men det blir ganska stora nederbördsmängder totalt, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

En klass 1-varning innebär risk för halka, något man ska vara medveten om.

– Det kan bli besvärligt, och man ska vara försiktig, säger Söderberg.

Tidvis väntas också hårda nordvästliga vindbyar, och det råder även en klass 1-varning för kuling i hela Bottenviken och Norra kvarken.

I Haparanda har ett antal hus blivit vattenskadade, och i Västerbotten blev drygt 1 300 personer strömlösa under natten på grund av nysnö i kombination med blåst, rapporterar SVT.

Inrikes

Tar sprutan för att få träffa mormor

Från vänster: Konrad Flygare, Malte Sundberg, Isidor Mankert, Ozzy Grindefjord (Alla 14 år) och Vanessa Knave, 15 år, ska få sin första dos av vaccinet mot covid-19.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Möjligheten att få träffa mormor och att skydda riskgrupper – det gör det värt att ta sprutan. Så resonerar några av de 14-åringar som precis fått sin första vaccindos mot covid-19.
I veckan inleddes vaccinationen av elever från 12-15 år i Stockholms grundskolor.

Det är tid för rast och ut från Enskede skola väller eleverna ut.

På skolgården står åttondeklassarna Konrad Flygare, Malte Sundberg, Isidor Mankert, och Ozzy Grindefjord, samtliga14 år, och väntar på att få vaccineras i sporthallen som för dagen har blivit en vaccinationslokal.

Eleverna förklarar att de vill vaccinera sig för att skydda sig själva men främst människor i riskgrupperna.

– Delvis är det bra att vara vaccinerad för då kan man vara rätt så säker på att inte få corona och bli sjuk men också för att många måste vaccineras för att det ska vara någon poäng, säger Konrad Flygare.

– Jag vill ta vaccinet så att jag kan känna mig säker och för att jag vill skydda dem som är i riskgruppen. Jag vill även kunna umgås med min familj, som min mormor, säger Ozzy Grindefjord.

Innan eleverna vaccinerar sig får vårdnadshavare fylla i samtyckesblanketter.

Under dagen har eleverna som vill vaccinera sig delats upp på klasser och sedan tilldelats ett tidsschema.

"Gör det för de äldre"

Drygt 6 70000 personer fått två vaccindoser mot covid-19 i Sverige, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.

För snart en månad sedan gick Folkhälsomyndigheten och regeringen ut med beskedet att också 12-15 åringar ska erbjudas vaccin. Då sades det att vaccinationen skulle inledas i november men starten har tidigarelagts. Gruppen erbjuds Pfizer-Biontechs vaccin.

Regionen Stockholm har vänt sig till Länsstyrelsen som har samordnat arbetet med skolorna och elevhälsan.

– Först fick vi veta att vi skulle få vaccinera oss i november men nu blev det lite tidigare. Det känns skönt att få det avklarat, säger Malte Sundberg.

Vanessa Knave, 15 år, har väntat länge på beskedet.

– Jag vaccinerar mig för de äldre. Jag ser det som ett nöje att få ta sprutan i armen eftersom jag då kan få träffa min mormor. I dag ska hon få ta sin tredje spruta och jag min första. Så fort jag får chansen att träffa henne kommer jag att göra det.

Hög täckningsgrad

Enligt Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg prioriteras områden som har en låg vaccinationsteckning i grunden, som till exempel Järvaområdet, och stora enheter.

I Enskede skola går samtliga grundskoleklasser och skolan räknas som en av de större enheterna.

Just Enskede skola har en väldigt hög täckningsgrad när 65 procent av eleverna har anmält sig till vaccination under dagen. Vissa elever har dessutom en påbörjad vaccination sedan tidigare.

De fyra fjortonåringarna säger att de upplever att de allra flesta i deras ålder vill vaccinera sig men att ett fåtal finns som är tveksamma.

– Jag vet inte om det finns någon som inte kommer att vaccinera sig överhuvudtaget, men vissa tänker vänta lite och se hur det blir med bieffekterna, säger Konrad Flygare.

Beata Wallsten/TT

Enskede skola var en av de grundskolor som var först ut med att vaccinera i Stockholm, på grund av skolans storlek.
Enskede skola var en av de grundskolor som var först ut med att vaccinera i Stockholm, på grund av skolans storlek.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Det är skönt att få det avklarat, säger Malte Sundberg (i mitten) om att få ta vaccinet.
Det är skönt att få det avklarat, säger Malte Sundberg (i mitten) om att få ta vaccinet.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Barnvaccination mot covid-19

I september meddelade Folkhälsomyndigheten att man hade beslutat att rekommendera allmän vaccination mot covid-19 från tolv års ålder i Sverige med två doser. Beslutet vilade på bedömningen att fördelarna med vaccination för barnens del är större än nackdelarna.

Barn löper betydligt mindre risk än vuxna att drabbas av svår covid-19-sjukdom, men risken är inte obefintlig. Både i Sverige och i andra länder har barn drabbats av svår sjukdom som krävt vård på sjukhus. Det gäller framför allt ett tillstånd kallat MIS-C, som innebär hyperinflammation med hög feber och i vissa fall påverkan på ett eller flera organ i kroppen.

Vaccinerna är effektiva och säkra, med biverkningar som är lindriga och övergående i de allra flesta fall. Hittills har omkring 20 miljoner barn i världen över tolv år fått något av de mRNA-vacciner som i dag är godkända från tolv års ålder. För ett fåtal barn som vaccinerats har biverkan i form av hjärtmuskelinflammation uppträtt. Biverkan är mycket ovanlig och som regel övergående, men man behöver vara medveten om den och söka vård om man skulle få symtom som bröstsmärta de närmaste dagarna efter vaccinationen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Anmälningar om knivbrott ökar

Det dödliga knivvåldet ökar, och dessutom vårdas fler för knivskador på landets sjukhus. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Antalet anmälda brott mot knivlagen har ökat de senaste åren, rapporterar TV4 Nyheterna.
PREMIUM

Under 2020 anmäldes 13 098 knivbrott enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, vilket kan jämföras med 11 636 år 2019. Den preliminära statistiken för 2021 visar drygt 9 000 anmälda knivbrott fram till september. Den långsiktiga trenden visar också en stadig ökning de senaste åtta åren.

– Vi har mer fokus på att leta efter knivar och hittar därför fler, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, till TV4 Nyheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Greta Thunberg befarar nytt bakslag

Klimataktivisten Greta Thunberg vill öka pressen utifrån inför klimattoppmötet i Glasgow i början av november.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes FN:s klimattoppmöte i Glasgow blir sannolikt ännu ett bla-bla-möte, tror klimataktivisten Greta Thunberg.
– Om det inte blir någon press utifrån kan ledarna säga i princip vad de vill, och komma undan med det, säger hon till TT.
PREMIUM

Det är vecka 165 i klimatstrejken. Denna fredag har en handfull personer dykt upp utanför riksdagshuset klockan åtta på morgonen, regnet strilar.

Greta Thunberg kommer cyklande med sin numera världsberömda skylt med texten Skolstrejk för klimatet. Det är skylt nummer tre hon är inne på sedan starten 2018. Skyltarna har blivit mindre för varje gång en ny har behövt tillverkas - det blir mer praktiskt att kånka runt på.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Analys av hittat barnskelett klar

Inrikes
Inrikes När ett äldre hus i Tierp renoverades i somras gjorde ägarna ett makabert fynd – ett skelett från ett litet barn. Nu har skelettet analyserats med kol 14-metoden, skriver Dagens Nyheter.
PREMIUM

– Barnet levde någonstans mellan slutet av 1700-talet och slutet av 1800-talet, säger Kanar Alkass, kol 14-expert vid Rättsmedicinalverket, till DN.

– Så det är definitivt gammalt. Mer exakt tidsspann än så går inte att få med den här analysen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Läkare: Antibiotika ska användas på rätt sätt

Ett nytt samverkansprojekt ska hjälpa vården att bättre använda antibiotika. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sjukvården behöver bli bättre på att använda antibiotika på rätt sätt, bland annat för att motverka antibiotikaresistens, anser Thomas Tängdén, infektionsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, rapporterar P4 Uppland. Det gäller både dosering och vilken sorts antibiotika som används.

– Vi kan definitivt komma mycket längre för att individanpassa behandlingen och ta hänsyn till faktorer hos den enskilda patienten som kanske gör att man ska dosera antibiotika på ett annan sätt, säger han till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL