Ekonomi

Varbergstunneln blir över en miljard dyrare

Projekt Varbergstunneln blir betydligt dyrare än planerat. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Projektets kostnad höjs med 1,1 miljarder kronor, vilket innebär att totalkostnaden hamnar på 6 miljarder kronor, enligt 2015 års prisnivå. Bakgrunden är att förutsättningarna blivit tydligare och bättre kartlagda i och med att projektet fortskrider, enligt projektchef Mathias Wärja vid Trafikverket.

"Vi har fått ändra byggmetoder och tekniska lösningar utifrån det som gäller nu, bland annat gör entreprenören Implenia bedömningen att bergets kvalitet är sämre än det de planerade för initialt", uppger Wärja i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Spotify visar vinst tredje kvartalet i rad

Spotifys huvudkontor på Regeringsgatan. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Musiktjänsten Spotifys intäkter steg i tredje kvartalet till 2 501 miljoner euro, från 1 975 miljoner euro samma kvartal året innan. Det var något högre än väntat. Analytiker hade räknat med intäkter på totalt 2 440 miljoner euro, enligt en sammanställning av data från Refinitiv.

Det låg i linje med Spotifys egna förväntningar på mellan 2 310 miljoner euro och 2 510 miljoner euro i intäkter för det tredje kvartalet.

Antalet användare per månad ökade till 381 miljoner, från 365 miljoner vid utgången av kvartalet före. Det låg också i linje med företagets egen prognos som var mellan 377-382 månatliga användare.

Spotify väntade sig att antalet premiumanvändare skulle öka till mellan 170-174 miljoner, där blev utfallet 172 miljoner.

För tredje kvartalet i rad redovisar Spotify en rörelsevinst. Under tredje kvartalet landade den på 75 miljoner euro, jämfört med 12 miljoner euro kvartalet före. Det var i linje med Spotifys förväntningar på en rörelsevinst mellan 0 och 80 miljoner euro.

Innan det tredje kvartalet presenterades har Spotifys aktie fallit med 20 procent på New York-börsen sedan årsskiftet.

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Electrolux varnar för miljardsmäll

Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Brist på elektroniska komponenter, dyrare råvaror och logistikproblem kostar oväntat mycket för vitvarutillverkaren Electrolux.
Problemen accelererar i fjärde kvartalet och blir en mångmiljardsmäll för bolaget i år, varnar vd Jonas Samuelson i en kvartalsrapport.

På börsen är det tummen ned för rapporten. Aktien sjunker med 1,2 procent – trots att bolagets styrelse kryddat rapporten med ett beslut om återköp av aktier för 2,8 miljarder kronor.

"Avsikten är att fortsätta genomföra återköp över tid, vilket kommer att ytterligare förbättra avkastning per aktie, och att fortsatt nedsätta Electrolux aktiekapital genom efterföljande indragningar av aktier", skriver styrelseordförande Staffan Bohman i ett pressmeddelande.

Vinsten föll mer än väntat

I delårsrapporten för tredje kvartalet i år redovisar Electrolux en vinst före skatt på 1 513 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 3 056 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Vinsten föll därmed något mer än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 590 miljoner kronor, enligt marknadsdataföretaget Refinitivs sammanställning.

Omsättningen sjönk till 30,9 miljarder kronor, jämfört med 32 miljarder kronor ett år tidigare. Snittprognosen bland analytiker låg på 30,3 miljarder.

"Begränsningar i leveranskedjan, främst vad gäller tillgången på elektroniska komponenter påverkade produktionsutfallet negativt, som vi förväntade oss", skriver Jonas Samuelson.

Han tillägger att Electrolux räknar med att påverkan på produktionen av problemen uppgick till 10 procent under kvartalet.

"Vi bibehåller våra regionala marknadsutsikter för helåret 2021, även om leveransförhållandena fortfarande är volatila. Vi förväntar oss att den begränsade tillgången på vissa produktkategorier kommer att fortsätta under hela året, med regionala avvikelser, då den underliggande konsumentefterfrågan normaliseras över nivåerna före pandemin", skriver Samuelson.

Fjärde kvartalet tuffare

Han tillägger att det fjärde kvartalet ser tuffare ut än det tredje, när det gäller komponentbrist och leveransproblem och i rapporten flaggar Eletctrolux nu för att externa faktorer i år kommer att kosta bolaget 4,5 miljarder kronor – vilket kan jämföras med en tidigare prognos på 3,0–3,5 miljarder.

Förutom komponentbrist och högre logistikkostnader handlar de externa faktorerna Electrolux just nu brottas med om dyrare råvaror och negativa valutaeffekter för bolaget.

För att möta de högre kostnaderna har Electrolux redan genomfört prishöjningar.

"Vi är också i färd med att tillkännage ytterligare prishöjningar på våra huvudmarknader eftersom vi är fast beslutna att kompensera för den accelererande kostnadsmotvinden även under 2022", skriver Electrolux.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Allt ljusare för svensk ekonomi

Riksgälden ser ljusare på svensk ekonomi
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ekonomi
Ekonomi Återhämtningen för svensk ekonomi och statsfinanser efter pandemin går snabbare än väntat.

Riksgälden drar därför ned obligationsupplåningen i såväl kronor som utländsk valuta när statsskulden bedöms fortsätta minska under 2022 och 2023.

Riksgälden räknar därmed att budgetsaldot blir positivt redan i år och man ser nu en förstärkning jämfört med förra prognosen på sammanlagt 55 miljarder kronor för 2021 och 2022.

"Vi ser också att det ljusnar på arbetsmarknaden, även om antalet långtidsarbetslösa endast väntas minska långsamt", säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i ett pressmeddelande.

BNP-tillväxten höjs till 4,2 procent från tidigare 3,5 procent med en tillbakagång 2022 till 3,5 procent (tidigare 3,7 procent).

Riksgälden lyfter också inflationsutmaningarna.

"Skulle den senaste tidens uppgång dröja sig kvar längre än förväntat kan det leda till högre räntor och lägre tillväxt än i prognosen. Riksgäldens prognos är dock att inflationsuppgången är tillfällig", skriver Riksgälden.

Ekonomi

China Telecoms USA-tillstånd dras in

Den kinesiska telekomjätten China Telecom stoppas i USA. Arkivbild.
Foto: Greg Baker/AP/TTG
Ekonomi
Ekonomi USA:s kommunikationsmyndighet FCC drar in tillståndet för China Telecoms dotterbolag att verka i USA. Beslutet motiveras av att FCC ser nationella säkerhetshot med den kinesiska telekomjättens verksamhet i landet.

China Telecom Americas, som sålt telekomtjänster i USA i nästan 20 år, ska enligt FCC-beslutet avsluta sin verksamhet i USA inom 60 dagar – både vad gäller inhemska och internationella tjänster.

FCC hävdar att den kinesiska regeringens roll som ägare och dess inflytande över företaget innebär en risk att företaget utnyttjas för spioneri och annan skadlig verksamhet i USA.

"Att främja nationell säkerhet är en integrerad del av myndighetens skyldigheter gentemot allmänheten och dagens åtgärd är ett exempel på det", skriver FCC.

Totalt 335 miljoner abonnenter

China Telecoms aktie backade med 0,7 procent på Hongkongbörsen efter beskedet.

Den kinesiska telekomjätten hade redan 2019 totalt 335 miljoner abonnenter globalt och koncernen hävdar själv att den är störst i världen på fast telefoni och bredband, enligt en rapport från USA:s senat.

I en rapport som presenterades av Trumpregeringen i april 2020 säljer bolaget mobila tjänster till över fyra miljoner kines-amerikaner. Det handlar om cirka två miljoner kinesiska turister årligen, 300 000 studenter på amerikanska högskolor och universitet och till anställda på mer än 1 500 kinesiska företag med verksamhet i USA.

China Telecom redovisade så sent som förra veckan ett lyft för nettovinsten i tredje kvartalet i år med 17 procent till 5,6 miljarder yuan (motsvarande 7,5 miljarder kronor. Kvartalets nettointäkter lyfte samtidigt med 12,5 procent till 329,2 miljarder yuan (motsvarande 440 miljarder kronor).

China Mobile stoppat i fjol

Andra kinesiska telekombolag – China Unicom Americas, Pacific Networks och Comnet – har sedan i mars befunnit sig i en process där FCC är på väg att dra tillbaka deras tillstånd att verka i USA.

Åtgärderna mot operatörerna följer på det att FCC i fjol stoppade China Mobiles verksamhet i USA och även stämplade de kinesiska telekomtillverkarna Huawei Technologies och ZTE som risker för nationens säkerhet – vilket åtföljdes av en order till operatörer i USA att ta bort och ersätta utrustning från de två leverantörerna i sina mobilnät.

Andra kinesiska bolag som sedan dess har stämplats som hot mot USA:s säkerhet är Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology och Zhejiang Dahua Technology.

Ekonomi

Hushållens lån växer snabbare

Ekonomi
Ekonomi

De svenska hushållens lån hade i september en årlig tillväxttakt på 6,5 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med augusti, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ett år tidigare var tillväxttakten 5,2 procent.

Sammanlagt uppgick hushållens lån i september till 4 658 miljarder kronor. Det är en ökning med 30 miljarder jämfört med augusti och en ökning med 285 miljarder jämfört med september 2020.

Hushållens bostadslån uppgick i september till totalt 3 824 miljarder kronor, en ökning med 26 miljarder jämfört med månaden före och en ökning med 240 miljarder jämfört med motsvarande månad i fjol.

Statistiken gäller hushållens lån hos banker och andra så kallade monetära finansinstitut (MFI).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Ekonomi

Volvoägare har bolag i skatteparadis

Oskattad champagne? Volvos styrelseordförande Li Shufu och vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.
Foto: KARIN OLANDER / TT
Ekonomi
Ekonomi

Volvo Cars starke man, kinesiska Li Shufu, har sitt ägande registrerat i skatteparadis, enligt Sveriges Televisions granskning av den snåriga ägarstrukturen.

Volvo Cars, som på fredag börsnoteras i Stockholm, ägs av Geelykoncernen som kontrolleras av Li Shufu. Volvos systerföretag i familjen, Geely Automobile Holdings, är börsnoterat i Hongkong och registrerat i skatteparadiset Caymanöarna.

Men det finns fler skatteparadis inblandade i ägarstrukturen, enligt SVT. Li Shufu kontrollerar sitt ägande i Geely Automobile via bolaget Proper Glory Holding där han är största ägare. Proper Glory är i sin tur registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

Geely Sveriges presskontakt skriver till SVT att företagsgruppen är transparent i sin redovisning och följer lagar och regler.

Ekonomi

Handelsnettot 6,3 miljarder

Ekonomi
Ekonomi

Utrikeshandeln med varor gav i september ett överskott på 6,3 miljarder kronor, enligt preliminär statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Motsvarande månad i fjol visade handelsnettot ett överskott på 2,8 miljarder kronor.

Varuexporten uppgick i september till 146,2 miljarder och varuimporten till 139,9 miljarder kronor. Exporten har därmed ökat med 17,2 procent och importen har ökat med 14,8 procent jämfört med september 2020.

Rensat för säsongsvariationer uppgick handelsnettot till 4,4 miljarder kronor i september, jämfört med 4,4 miljarder kronor i augusti.

Ekonomi

SBAB: Bostadsmarknaden på väg att svalna

Statliga SBAB tappar marknadsandelar i den tuffa konkurrensen på bolånemarknaden. Arkivbild
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Ekonomi
Ekonomi SBAB tappar marknadsandelar, trots relativt god volymtillväxt för den statliga bankens bolån under tredje kvartalet.
Framför sig ser nu vd Klas Danielsson en svalare svensk bostadsmarknad.

SBAB redovisar ett rörelseresultat på 662 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 636 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot, det banken tjänar på mellanskillnaden mellan in- och utlåningsräntor, växte till 1 025 miljoner kronor, upp från 945 miljoner ett år tidigare.

Jämfört med andra kvartalet pressades räntenettot nedåt med 0,6 procent, konstaterar banken i kvartalsrapporten, vilket banken förklarar med lägre räntemarginaler på bolånen.

Enligt vd Klas Danielsson präglas bolånemarknaden av en allt hårdare konkurrens, vilket under tredje kvartalet innebar att SBAB:s marknadsandel dämpades trots en relativt god volymtillväxt.

Aktiviteten på bostadsmarknaden under tredje kvartalet var enligt enligt en kommentar från Danielsson hög. Omsättningen låg över normala nivåer och priserna fortsatte uppåt på bostäder.

Han tillägger att den pandemi-upphettade bostadsmarknaden, med "mycket stora prisökningar" nu troligen kommer att svalna.

"När de flesta samhällsrestriktioner nu har släppts förväntar vi oss de närmast kommande kvartalen en betydligt lugnare utveckling med en lägre omsättning på bostäder och mer eller mindre stillastående bostadspriser", skriver han.

Joakim Goksör/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL