Ekonomi

Lloyd´s anställer etniska minoriteter

Försäkringsjätten Lloyd´s kontor i London. Arkivbild.
Foto: Christine Nesbitt
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Försäkringsjätten Lloyd´s vill att försäkringsmarknaden bättre ska avspegla befolkningens mångfald, och sätter därför som mål att en tredjedel av dem som rekryteras ska komma från olika etniska minoriteter, på alla nivåer i företaget. Syftet är att kunna ta in fler affärer, även från den del av marknaden som etniska minoriteter genererar.

Lloyd´s styrelseordförande Bruce Carnegie-Brown säger till Reuters att etniska minoriteter kanske inte har varit särskilt intresserade av att jobba i försäkringsbranschen hittills, och de som eventuellt har varit det har inte känt sig välkomna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Spotify visar vinst tredje kvartalet i rad

Spotifys huvudkontor på Regeringsgatan. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Musiktjänsten Spotifys intäkter steg i tredje kvartalet till 2 501 miljoner euro, från 1 975 miljoner euro samma kvartal året innan. Det var något högre än väntat. Analytiker hade räknat med intäkter på totalt 2 440 miljoner euro, enligt en sammanställning av data från Refinitiv.

Det låg i linje med Spotifys egna förväntningar på mellan 2 310 miljoner euro och 2 510 miljoner euro i intäkter för det tredje kvartalet.

Antalet användare per månad ökade till 381 miljoner, från 365 miljoner vid utgången av kvartalet före. Det låg också i linje med företagets egen prognos som var mellan 377-382 månatliga användare.

Spotify väntade sig att antalet premiumanvändare skulle öka till mellan 170-174 miljoner, där blev utfallet 172 miljoner.

För tredje kvartalet i rad redovisar Spotify en rörelsevinst. Under tredje kvartalet landade den på 75 miljoner euro, jämfört med 12 miljoner euro kvartalet före. Det var i linje med Spotifys förväntningar på en rörelsevinst mellan 0 och 80 miljoner euro.

Innan det tredje kvartalet presenterades har Spotifys aktie fallit med 20 procent på New York-börsen sedan årsskiftet.

Tea Oscarsson/TT

Ekonomi

Electrolux varnar för miljardsmäll

Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Brist på elektroniska komponenter, dyrare råvaror och logistikproblem kostar oväntat mycket för vitvarutillverkaren Electrolux.
Problemen accelererar i fjärde kvartalet och blir en mångmiljardsmäll för bolaget i år, varnar vd Jonas Samuelson i en kvartalsrapport.

På börsen är det tummen ned för rapporten. Aktien sjunker med 1,2 procent – trots att bolagets styrelse kryddat rapporten med ett beslut om återköp av aktier för 2,8 miljarder kronor.

"Avsikten är att fortsätta genomföra återköp över tid, vilket kommer att ytterligare förbättra avkastning per aktie, och att fortsatt nedsätta Electrolux aktiekapital genom efterföljande indragningar av aktier", skriver styrelseordförande Staffan Bohman i ett pressmeddelande.

Vinsten föll mer än väntat

I delårsrapporten för tredje kvartalet i år redovisar Electrolux en vinst före skatt på 1 513 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 3 056 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Vinsten föll därmed något mer än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 590 miljoner kronor, enligt marknadsdataföretaget Refinitivs sammanställning.

Omsättningen sjönk till 30,9 miljarder kronor, jämfört med 32 miljarder kronor ett år tidigare. Snittprognosen bland analytiker låg på 30,3 miljarder.

"Begränsningar i leveranskedjan, främst vad gäller tillgången på elektroniska komponenter påverkade produktionsutfallet negativt, som vi förväntade oss", skriver Jonas Samuelson.

Han tillägger att Electrolux räknar med att påverkan på produktionen av problemen uppgick till 10 procent under kvartalet.

"Vi bibehåller våra regionala marknadsutsikter för helåret 2021, även om leveransförhållandena fortfarande är volatila. Vi förväntar oss att den begränsade tillgången på vissa produktkategorier kommer att fortsätta under hela året, med regionala avvikelser, då den underliggande konsumentefterfrågan normaliseras över nivåerna före pandemin", skriver Samuelson.

Fjärde kvartalet tuffare

Han tillägger att det fjärde kvartalet ser tuffare ut än det tredje, när det gäller komponentbrist och leveransproblem och i rapporten flaggar Eletctrolux nu för att externa faktorer i år kommer att kosta bolaget 4,5 miljarder kronor – vilket kan jämföras med en tidigare prognos på 3,0–3,5 miljarder.

Förutom komponentbrist och högre logistikkostnader handlar de externa faktorerna Electrolux just nu brottas med om dyrare råvaror och negativa valutaeffekter för bolaget.

För att möta de högre kostnaderna har Electrolux redan genomfört prishöjningar.

"Vi är också i färd med att tillkännage ytterligare prishöjningar på våra huvudmarknader eftersom vi är fast beslutna att kompensera för den accelererande kostnadsmotvinden även under 2022", skriver Electrolux.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Allt ljusare för svensk ekonomi

Riksgälden ser ljusare på svensk ekonomi
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Ekonomi
Ekonomi Återhämtningen för svensk ekonomi och statsfinanser efter pandemin går snabbare än väntat.

Riksgälden drar därför ned obligationsupplåningen i såväl kronor som utländsk valuta när statsskulden bedöms fortsätta minska under 2022 och 2023.

Riksgälden räknar därmed att budgetsaldot blir positivt redan i år och man ser nu en förstärkning jämfört med förra prognosen på sammanlagt 55 miljarder kronor för 2021 och 2022.

"Vi ser också att det ljusnar på arbetsmarknaden, även om antalet långtidsarbetslösa endast väntas minska långsamt", säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad i ett pressmeddelande.

BNP-tillväxten höjs till 4,2 procent från tidigare 3,5 procent med en tillbakagång 2022 till 3,5 procent (tidigare 3,7 procent).

Riksgälden lyfter också inflationsutmaningarna.

"Skulle den senaste tidens uppgång dröja sig kvar längre än förväntat kan det leda till högre räntor och lägre tillväxt än i prognosen. Riksgäldens prognos är dock att inflationsuppgången är tillfällig", skriver Riksgälden.

Ekonomi

China Telecoms USA-tillstånd dras in

Den kinesiska telekomjätten China Telecom stoppas i USA. Arkivbild.
Foto: Greg Baker/AP/TTG
Ekonomi
Ekonomi USA:s kommunikationsmyndighet FCC drar in tillståndet för China Telecoms dotterbolag att verka i USA. Beslutet motiveras av att FCC ser nationella säkerhetshot med den kinesiska telekomjättens verksamhet i landet.

China Telecom Americas, som sålt telekomtjänster i USA i nästan 20 år, ska enligt FCC-beslutet avsluta sin verksamhet i USA inom 60 dagar – både vad gäller inhemska och internationella tjänster.

FCC hävdar att den kinesiska regeringens roll som ägare och dess inflytande över företaget innebär en risk att företaget utnyttjas för spioneri och annan skadlig verksamhet i USA.

"Att främja nationell säkerhet är en integrerad del av myndighetens skyldigheter gentemot allmänheten och dagens åtgärd är ett exempel på det", skriver FCC.

Totalt 335 miljoner abonnenter

China Telecoms aktie backade med 0,7 procent på Hongkongbörsen efter beskedet.

Den kinesiska telekomjätten hade redan 2019 totalt 335 miljoner abonnenter globalt och koncernen hävdar själv att den är störst i världen på fast telefoni och bredband, enligt en rapport från USA:s senat.

I en rapport som presenterades av Trumpregeringen i april 2020 säljer bolaget mobila tjänster till över fyra miljoner kines-amerikaner. Det handlar om cirka två miljoner kinesiska turister årligen, 300 000 studenter på amerikanska högskolor och universitet och till anställda på mer än 1 500 kinesiska företag med verksamhet i USA.

China Telecom redovisade så sent som förra veckan ett lyft för nettovinsten i tredje kvartalet i år med 17 procent till 5,6 miljarder yuan (motsvarande 7,5 miljarder kronor. Kvartalets nettointäkter lyfte samtidigt med 12,5 procent till 329,2 miljarder yuan (motsvarande 440 miljarder kronor).

China Mobile stoppat i fjol

Andra kinesiska telekombolag – China Unicom Americas, Pacific Networks och Comnet – har sedan i mars befunnit sig i en process där FCC är på väg att dra tillbaka deras tillstånd att verka i USA.

Åtgärderna mot operatörerna följer på det att FCC i fjol stoppade China Mobiles verksamhet i USA och även stämplade de kinesiska telekomtillverkarna Huawei Technologies och ZTE som risker för nationens säkerhet – vilket åtföljdes av en order till operatörer i USA att ta bort och ersätta utrustning från de två leverantörerna i sina mobilnät.

Andra kinesiska bolag som sedan dess har stämplats som hot mot USA:s säkerhet är Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology och Zhejiang Dahua Technology.

Ekonomi

Hushållens lån växer snabbare

Ekonomi
Ekonomi

De svenska hushållens lån hade i september en årlig tillväxttakt på 6,5 procent. Det är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med augusti, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Ett år tidigare var tillväxttakten 5,2 procent.

Sammanlagt uppgick hushållens lån i september till 4 658 miljarder kronor. Det är en ökning med 30 miljarder jämfört med augusti och en ökning med 285 miljarder jämfört med september 2020.

Hushållens bostadslån uppgick i september till totalt 3 824 miljarder kronor, en ökning med 26 miljarder jämfört med månaden före och en ökning med 240 miljarder jämfört med motsvarande månad i fjol.

Statistiken gäller hushållens lån hos banker och andra så kallade monetära finansinstitut (MFI).

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Ekonomi

Volvoägare har bolag i skatteparadis

Oskattad champagne? Volvos styrelseordförande Li Shufu och vd Håkan Samuelsson. Arkivbild.
Foto: KARIN OLANDER / TT
Ekonomi
Ekonomi

Volvo Cars starke man, kinesiska Li Shufu, har sitt ägande registrerat i skatteparadis, enligt Sveriges Televisions granskning av den snåriga ägarstrukturen.

Volvo Cars, som på fredag börsnoteras i Stockholm, ägs av Geelykoncernen som kontrolleras av Li Shufu. Volvos systerföretag i familjen, Geely Automobile Holdings, är börsnoterat i Hongkong och registrerat i skatteparadiset Caymanöarna.

Men det finns fler skatteparadis inblandade i ägarstrukturen, enligt SVT. Li Shufu kontrollerar sitt ägande i Geely Automobile via bolaget Proper Glory Holding där han är största ägare. Proper Glory är i sin tur registrerat på Brittiska Jungfruöarna.

Geely Sveriges presskontakt skriver till SVT att företagsgruppen är transparent i sin redovisning och följer lagar och regler.

Ekonomi

Handelsnettot 6,3 miljarder

Ekonomi
Ekonomi

Utrikeshandeln med varor gav i september ett överskott på 6,3 miljarder kronor, enligt preliminär statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Motsvarande månad i fjol visade handelsnettot ett överskott på 2,8 miljarder kronor.

Varuexporten uppgick i september till 146,2 miljarder och varuimporten till 139,9 miljarder kronor. Exporten har därmed ökat med 17,2 procent och importen har ökat med 14,8 procent jämfört med september 2020.

Rensat för säsongsvariationer uppgick handelsnettot till 4,4 miljarder kronor i september, jämfört med 4,4 miljarder kronor i augusti.

Ekonomi

SBAB: Bostadsmarknaden på väg att svalna

Statliga SBAB tappar marknadsandelar i den tuffa konkurrensen på bolånemarknaden. Arkivbild
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Ekonomi
Ekonomi SBAB tappar marknadsandelar, trots relativt god volymtillväxt för den statliga bankens bolån under tredje kvartalet.
Framför sig ser nu vd Klas Danielsson en svalare svensk bostadsmarknad.

SBAB redovisar ett rörelseresultat på 662 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 636 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Räntenettot, det banken tjänar på mellanskillnaden mellan in- och utlåningsräntor, växte till 1 025 miljoner kronor, upp från 945 miljoner ett år tidigare.

Jämfört med andra kvartalet pressades räntenettot nedåt med 0,6 procent, konstaterar banken i kvartalsrapporten, vilket banken förklarar med lägre räntemarginaler på bolånen.

Enligt vd Klas Danielsson präglas bolånemarknaden av en allt hårdare konkurrens, vilket under tredje kvartalet innebar att SBAB:s marknadsandel dämpades trots en relativt god volymtillväxt.

Aktiviteten på bostadsmarknaden under tredje kvartalet var enligt enligt en kommentar från Danielsson hög. Omsättningen låg över normala nivåer och priserna fortsatte uppåt på bostäder.

Han tillägger att den pandemi-upphettade bostadsmarknaden, med "mycket stora prisökningar" nu troligen kommer att svalna.

"När de flesta samhällsrestriktioner nu har släppts förväntar vi oss de närmast kommande kvartalen en betydligt lugnare utveckling med en lägre omsättning på bostäder och mer eller mindre stillastående bostadspriser", skriver han.

Joakim Goksör/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL