Lagfarter SkD

50-åring ny ägare till 60-talshus i Harlösa

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Mattias Ansten Balthazar Nilsson, 50, är ny ägare till fastigheten på Nya Vägen 34 i Harlösa. Huset byggdes 1965 och har en boyta på 96 kvadratmeter. Säljare är Anna Padiasek och Dariusz Adam Chojnacki. Affären blev klar i augusti 2021 och köpesumman blev 2 450 000 kronor.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Nya Vägen 11. Där landade priset på 2 100 000 kronor för det 130 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Trio greps med lastbil fylld av stöldgods

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En rumänskregistrerad lastbil fylld med stöldgods stoppades tidigt på söndagsmorgonen när den var på väg att lämna landet.

Lastbilen stoppades för utresekontroll av gränskontrollen vid Lernacken. När poliserna sökte igenom lastutrymmet hittades en stör mängd stöldgods.

– Man håller fortfarande på att hantera beslaget, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Främst rör det sig om elektronik och elverktyg, men också kläder. Allt misstänks vara stöldgods. Det är i nuläget oklart varifrån det kommer.

Tre personer som satt i bilen, samtliga rumänska medborgare, anhölls misstänkta för stöld alternativt häleri.

Sport

Förlängd häktningstid för mord på löparstjärna

Agnes Tirop. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

En kenyansk domstol har beslutat att maken till mördade löparstjärnan Agnes Tirop ska hållas kvar i häktet i 20 dagar.

Polisen har meddelat att man behöver mer tid att utreda brottet, vilket domstolen nu beviljar.

25-åriga Tirop hittades i onsdags i förra veckan i parets hem i Iten med knivhugg i nacken. Ett par dagar senare greps hennes make i kuststaden Mombasa, drygt åttio mil därifrån.

Agnes Tirop satte för bara en månad sedan världsrekord på tio kilometer landsväg med tiden 30.01 i tyska Herzogenaurach. I somras slutade hon fyra på 5 000 meter i OS i Tokyo.

Hon har också brons från VM 2017 i London och brons från VM 2019 i Doha. Båda på distansen 10 000 meter.

Inrikes

Lasarett i stabsläge efter våldsbrott

Ett grovt våldsbrott har begåtts i Lycksele, enligt polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre personer har skadats i ett grovt våldsbrott i i Lycksele kommun i Västerbotten, meddelar polisen. En person har gripits.

Lycksele lasarett har gått upp i stabsläge med anledning av brottet, skriver Västerbottens-Kuriren.

Både polis och sjukvård är förtegna om detaljer.

– Det jag kan säga är att det är flera skadade. Vad vi vet nu är det tre personer, säger David Helgesson, chef för polisens enhet för grova brott, till tidningen.

"Initiala utredningsåtgärder pågår", uppger polisen på sin sajt.

Stabsläge inom sjukvården innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Inrikes

Krav på dagmamma skärps efter larm om brister

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Efter larm om misskötsel, ekonomiskt fiffel och koppling till extremism föreslår nu regeringen skärpta krav för den som vill driva familjedaghem.
– Det kan vara väldigt tryggt, men det kan också vara väldigt otryggt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) om familjedaghemmen.

Omkring 10 000 barn i Sverige går i pedagogisk omsorg, som är ett alternativ till förskola och fritidshem. Den vanligaste formen är familjedaghem, i dagligt tal dagmamma, vilket innebär att personal tar hand om barnen i sitt eget hem.

De senaste åren har det rapporterats återkommande om brister och problem inom omsorgen. Det handlar bland annat om bidragsfusk och undermålig verksamhet, dåliga språkkunskaper hos personalen, och kopplingar till kriminell verksamhet och våldsbejakande extremism.

Utbildningsministern är själv uppvuxen i familjedaghem med sin mamma som dagbarnvårdare.

– Det har gjort mig extra upprörd över de här avarterna, säger Ekström.

– Jag vet att den här verksamheten kan vara helt fantastisk. Men på samma sätt som ett barn kan vara oerhört tryggt i ett välfungerande familjehem kan det också vara väldigt otryggt när de inte fungerar.

Lämplighetsprövning

Nu vill regeringen skärpa kraven i flera avseenden för att höja kvaliteten inom den pedagogiska omsorgen. I en lagrådsremiss föreslås att det införs lämplighetsprövning för dem som vill verka som dagbarnvårdare. Godkännandet ska ges av kommunen.

– För att bli godkänd som dagbarnvårdare ställer vi nu högre krav både på insikter, språkkunskaper men också på lämplighet, säger Ekström.

Upptäcks brister efter ett godkännande, till exempelvis misskötsel eller kopplingar till våldsbejakande extremism, ska man mycket enklare än i dag kunna återkalla tillståndet, säger hon.

Bland annat kommer det krävas att alla vuxna som är folkbokförda i den bostad som verksamheten ska bedrivas i uppvisar ett utdrag ur belastningsregistret innan tillstånd ges. Tidigare har det bara behövts av dagbarnvårdaren själv.

En annan förändring som föreslås är ett förtydligande om att "verksamheten ska förbereda barnen för utbildning inom skolväsendet". Det handlar bland annat om ökade krav på språkkunskaper.

– Även de barn som går hos dagbarnvårdare måste få tillgång till det svenska språket på en nivå som passar i deras ålder. Därför införs en bestämmelse om att personal i pedagogisk omsorg måste behärska det svenska språket i den utsträckning som behövs för att utmana och stimulera barnens språkutveckling, säger Anna Ekström.

Inget etableringsstopp

Regeringens utredare som lämnade sina förslag i frågan förra sommaren tyckte att det var så illa ställt med familjedaghemmen att hon föreslog ett etableringsstopp helt och hållet. Så långt vill inte Ekström gå.

– Det är en väldigt ingripande åtgärd. De flesta barn som finns i pedagogisk omsorg får en trygg och lärorik verksamhet. Det vi vill komma åt är de som inte lever upp till kraven. Men skulle det vara återkommande problem är jag inte främmande för att införa ett etableringsstopp.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Pedagogisk omsorg

Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola. Kraven på pedagogisk omsorg är dock lägre.

Antalet barn i pedagogisk omsorg var 11 700 år 2018. Samtidigt som förskolan växt har den pedagogiska omsorgen minskat.

Familjedaghem är den absolut vanligaste formen av pedagogisk omsorg.

Pedagogisk omsorg finns framför allt i storstäder och storstadsnära kommuner. Trots den generella minskningen av pedagogisk omsorg växer den i utanförskapsområden.

Inrikes

Sverige ska vara attraktivaste resmålet 2030

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar regeringens nya strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Sverige ska 2030 vara världens mest hållbara och attraktiva resmål. Det slår regeringen fast i sin nya strategi för hållbar turism och växande besöksnäring.

Strategin syftar till att skapa långsiktiga förutsättningar för en hållbar besöksnäring och ska styra regeringens politik de kommande tio åren.

Hur exakt målet världens mest attraktiva resmål ska mätas, kunde näringsminister Ibrahim Baylan (S) inte svara på när han presenterade strategin på en presskonferens.

– Det här är en gemensam riktning som vi nu tar fram med branschen och våra myndigheter. Sen kommer detta att brytas ned i konkreta handlingsplaner, det gäller naturligtvis även de mål vi har satt upp, säger han.

I strategin lyfter regeringen fram fyra prioriterade områden: enklare företagande, jobb och kompetens, kunskap och innovation samt marknadsföring.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Ekonomi

Kina bromsar in: "Hackar i återhämtningen"

Investeringarna i Kinas byggsektor avtar, vilket bidrar till en stagnerande tillväxt. Grundsynen på den ekonomiska framtiden är dock god. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas ekonomi hackar. Men någon anledning till oro finns inte, än.
– Vi ser en del oroväckande tecken, men grundsynen är fortsatt positiv, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Världens näst största ekonomi växte med 4,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period förra året, en nedgång från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt landets officiella siffror.

Tillväxten hamnar därmed strax under förväntningarna, som låg på 5,0 procent, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av tillfrågade analytiker.

Främst inhemsk påverkan

Enligt Jens Magnusson är datan som kommit ut ur Kina de senaste veckorna åt det sämre hållet, men ska samtidigt ses i ett större sammanhang.

– Det hackar lite i återhämtningsmaskineriet. Det har kommit en del sämre rapporter, exempelvis från fastighetssektorn och kring kreditsituationen. Men även om den kinesiska finansiella marknaden är mer involverad i det globala nätverket nu än för tio år sedan är det i huvudsak något som påverkar den inhemska marknaden.

Kinas nationella statistikbyrå pekar på att återhämtningen från coronapandemin är "instabil och ojämn". Tillverkningsindustrin och byggsektorn försvagades under det tredje kvartalet (juli till september). Detaljhandeln växte med 4,4 procent, vilket får ses som ett steg framåt, då den var nere på 2,5 procent i augusti.

– Kina och en del andra asiatiska länder har fortsatt principen att stänga ned vid coronautbrott på ett annat sätt än här i Europa. Det påverkar i förlängningen även oss här till exempel gällande tillgången på varor och högre transportpriser. Men att det skulle bli ont om julklappar i hyllorna i december tror jag är lite överdrivet, säger Jens Magnusson.

God tillväxt

Ekonomer pekar på att Kinas inbromsande tillväxt bland annat beror på det senaste årets politiska åtstramningar för bland annat fastighetssektorn, som står för miljontals jobb. Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande Group kämpar med en enorm skuldkris, vilket har väckt farhågor om spridningseffekter.

Den övergripande prognosen för Kinas ekonomi är dock fortsatt god, och tillväxten på årsbasis väntas landa runt 8 procent.

– Ju längre den här typen av hack i återhämtningen pågår desto större risk såklart, särskilt om man fortsätter stänga ned hamnar och andra transportnav. Men generellt sett ska det ses som störningar i en större global återhämtning. En återhämtning som trots allt fortsätter, säger Jens Magnusson.

Ekonomi

Börsen kretsar kring nollan

Små kursrörelser på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde svagt nedåt, i linje med ledande Europabörser. Men efter nästan två timmars handel låg OMXS-index på en oförändrad nivå jämfört med fredagens stängning.

Nätmäklaren Avanzas aktie faller drygt 4 procent efter en delårsrapport, där det framgår att inflödet av nya kunder bromsar in och bolaget flaggar för oväntat höga kostnader 2022.

Handelsbankens indextunga aktie stiger drygt 2 procent sedan storbanken meddelat att banken tidigarelägger redovisningen av resultatet för årets tredje kvartal till tisdag kväll i stället för onsdag morgon. Något skäl anges inte av banken.

De andra storbankernas aktier hänger på uppåt, med kurslyft för Swedbank och Nordea på 1,5 respektive 2 procent och för SEB på 1,5 procent.

Börshumöret i omvärlden dämpas av oväntat svaga tillväxttal från Kina från tredje kvartalet. Högre råvarupriser och oro för effekter av skenande energipriser bidrar också.

Lundin Energys aktie stiger med 0,5 procent i kölvattnet på fortsatta prisuppgångar för råolja på världsmarknaden. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad är nu uppe på 85:62 dollar per aktie, den högsta nivån på tre år.

Eslöv

Knytnävsslag på gymnasiet

Eslöv
ESLÖV Polisen i Eslöv har fått in en anmälan om misshandel efter en händelse på Carl Engströmskolan i fredags.

En 16-årig elev anklagas i anmälan för att ha slagit en jämnårig elev i ansiktet med två knytnävsslag.

Enligt anmälan har de båda pojkarna haft en konflikt inne på skolan, som de kom överens om att lösa utanför på rasten.

Väl där ute slog en av dem till den andre. Det ska finnas flera vittnen till händelsen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL