Sport

OS-ort ändrar "rasistiskt och sexistiskt" namn

De olympiska ringarna i Palisades Tahoe, tidigare känt som Squaw Valley. Arkivbild.
Foto: Haven Daley/AP/TT
Sport
Sport

Squaw Valley i Kalifornien, USA, stod som värd för vinter-OS 1960. Nu har skidorten bytt namn.

Anledningen är att ordet "squaw" anses vara rasistiskt och sexistiskt. Det är ett nedsättande uttryck som oftast riktar sig mot kvinnor i den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Från och med nu heter skidorten i stället Palisades Tahoe.

"I dag är den första dagen i ett nytt kapitel i vår skidorts historia. Medan namnet kanske är nytt, fortsätter legenden och arvet från de här dalarna, numera som Palisades Tahoe", skriver orten på sin hemsida.

Sverige tog sammanlagt sex medaljer i vinter-OS 1960, bland annat säkrade skidikonen Sixten Jernberg ett ett guld på 30 kilometer och ett silver på 15 kilometer.

Sport

Stjärnans pappa gick bort efter CL-målet

Nathan Aké, i ljusblått, nickar i Manchester Citys ledningsmål mot Leipizig i Champions League.
Foto: Martin Rickett/AP/TT
Sport
Sport

Manchester City-spelaren Nathan Aké gjorde karriärens första mål i Champions League mot Leipzig. Nu meddelar fotbollsstjärnan att hans pappa gick bort bara minuter därefter.

"Det kanske var meningen. Att se mig spela gjorde honom stolt och glad. Du kommer alltid vara med mig, finnas i mitt hjärta och det här var för dig, pappa”, skriver han på Instagram.

Den nederländske försvararen lämnade landslagssamlingen i början av september på grund av “privata skäl”.

När Manchester City tog emot Lepizig på Etihad Stadium i Champions Leagues gruppspel fanns han trots allt med från start – och nickade dessutom in ledningsmålet i 6–3-segern.

Några minuter senare avled hans pappa Moise efter en tids sjukdom.

”De senaste veckorna har varit de tuffaste i mitt liv. Min pappa har varit väldigt sjuk och ingen mer behandling var möjlig”, skriver Aké.

Sport

van der Poels nya utmaning: Militär instruktör

'Det jag gillar med det militära sättet att tänka är att man ska lösa en uppgift', säger Nils van der Poel.
Foto: Jens Ökvist/TT
Sport
Sport Menig van der Poel är tillbaka vid jägarbataljonen i Arvidsjaur – som instruktör.
– Det är klokt att ta vara på de stora likheter som finns mellan det militära och det idrottsliga, säger Nils van der Poel.
Skridskostjärnan är först ut i SOK:s och Försvarsmaktens nya samarbete.

Hösten har kommit till Arvidsjaur. Löven har gulnat och det är sju grader i luften. De värnpliktiga på jägarbataljonen övar skyddsvakt på ett övningsfält. Och en av handledarna är den dubbla skridskovärldsmästaren Nils van der Poel.

Han är deltidsanställd av försvaret i tre veckor och kombinerar sina träningspass med arbete som instruktör. Han är den förste som fått möjligheten att inom ramen för det nya samarbetet mellan SOK och Försvaret utnyttja anläggningar och resurser samtidigt som han bidrar till utbildningen av de värnpliktiga.

Väcker gamla minnen

– Det är kul att vara tillbaka här. Det väcker gamla minnen, säger han ackompanjerad av ljudet från skjutbanan i närheten.

Själv gjorde han 2018–2019 elva månaders militärtjänstgöring i Arvidsjaur, 15 mil väster om Luleå. Och han har sedan dess talat om den betydelse den haft för hans framgång som idrottsman.

— Jag har fått lära mig att leverera på topp under hög press. Det jag gillar med det militära sättet att tänka är att man ska lösa en uppgift under vilka förhållanden som helst. Hunger, törst och sömn spelar ingen roll, det handlar om att leverera.

Förutom att vara handledare vid olika övningar föreläser han också. Han berättar om sin tid vid bataljonen och hur han tagit med sig lärdomar till sitt idrottande.

"Oerhört motiverande"

– Det har varit oerhört häftigt att höra hans berättelse om hur den här utbildning har gjort att han blivit en så framgångs idrottsman. Det var oerhört motiverande, säger Albin Boquist, en av de värnpliktiga, själv hockeyspelare i Gislaved.

Efter världsrekordet i Heerenveen i februari i år tilldelades van der Poel ett diplom av arméchefen Karl Engelbrektson. När de talades vid fick van der Poel höra talas om det nya samarbetet med SOK.

"Han tog mig på orden"

– Då sade jag att om jag kan hjälpa till så gör jag gärna det. Och han tog mig på orden. Det är roligt, säger van der Poel.

– Det är ju Nils som har valt oss. Vi kan väl inte säga annat än "tack så mycket". Han är en lysande ambassadör för försvarsmakten och då ytterst också för vårt förband, säger Morgan Gustavsson, stabschef vid Norrlands dragonregemente K4.

Och Nils van der Poel har inget emot att för en tid bli "affischnamn" för försvaret.

– Jag har lagt elva månader av mitt liv på att stärka Sveriges försvar. Periodvis har det varit tufft. Men om jag nu kan bidra ytterligare genom att tala gott om vad det har gett mig då känns som det ger ännu mer mening till de månaderna då jag har varit hungrig, kall och trött, säger han.

Fler idrottsmän och kvinnor

I framtiden kan det bli så att fler elitidrottsmän och kvinnor kan komma till Arvidsjaur eller andra förband på liknande sätt.

– Vi får se vart det här tar vägen. Förhoppningen är att vi ska få ut en grundmall som vi kan fortsätta med tillsammans med SOK och sakta men säkert utveckla de områden som SOK och vi har gemensamma, säger Morgan Gustavsson.

Nils van der Poel trivs i Arvidsjaur och hoppas att han kan komma tillbaka igen, men det får i så fall bli först efter OS i Peking i februari nästa år.

Efter det militär gästspelet åker han till Inzell i södra Tyskland där han går på is igen för att börja formtoppningen inför världscupen i november och december, tävlingar som även är OS-kval.

Jonas Dagson/TT

De värnpliktiga vill imponera på Nils van der Poel (två från vänster) och passar på att demonstrera det mest märkliga sätten att förhålla sig till naturen.
De värnpliktiga vill imponera på Nils van der Poel (två från vänster) och passar på att demonstrera det mest märkliga sätten att förhålla sig till naturen.
Foto: Jens Ökvist/TT
Efter dubbla världsmästerskap och världsrekord i Heerenveen i februari i år tilldelades van der Poel ett diplom av arméchefen Karl Engelbrektson. Arkivbild.
Efter dubbla världsmästerskap och världsrekord i Heerenveen i februari i år tilldelades van der Poel ett diplom av arméchefen Karl Engelbrektson. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong P/TT
Morgan Gustavsson, stabschef K 4 på Norrlands Dragonregementet.
Morgan Gustavsson, stabschef K 4 på Norrlands Dragonregementet.
Foto: Jens Ökvist/TT
Nils van der Poel (i mitten) trivs i rollen. Han instruerar och utvärderar och pekar bestämt med hela handen när det behövs.
Nils van der Poel (i mitten) trivs i rollen. Han instruerar och utvärderar och pekar bestämt med hela handen när det behövs.
Foto: Jens Ökvist/TT

FAKTA

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021, VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Återvänder till Arvidsjaur som en del i det nya samarbetet mellan SOK och försvaret.

FAKTA

Fakta: SOK och försvaret

Svenska olympiska kommitté och Försvarsmakten inleder ett omfattande långsiktigt samarbete.

Samarbetet syftar främst till att stödja blivande olympier inom områden där Försvarsmakten kan bidra med specifik kompetens och specifika resurser.

Samtidigt hoppas Försvaret att kunna dra nytta av den kompetens som finns inom SOK.

Skridskostjärnan Nils van der Poel är den förste som får möjlighet att kombinera möjligheten att använda försvarets resurser samtidigt som han bidrar till att utbilda värnpliktiga.

Idrotter som närmast kommer ifråga är är de grenar som handlar om fysisk uthållighet och mental styrka. Grenar som skidor, skidskytte, orientering och löpning.

FAKTA

Fakta: Arméns jägarbataljon

Arméns jägarbataljon är ett jägarförband inom svenska armén som verkat sedan 2005. Förbandsledningen är förlagd till Boden.

Arméns jägarbataljon är en resurs för strid och underrättelseinhämtning bakom fiendens linjer liksom i områden där konventionella förband inte kan verka. Jägarbataljonens organisation är flexibel för olika uppgifter och förbandet kan lätt och snabbt transporteras till en insats såväl inom som utanför Sverige.

Varje år utbildas 150 jägarsoldater och utbildningen anses vara bland de tuffaste som finns inom det svenska försvaret.

Den 24 september i år, om en vecka, återfår Arvidsjaur status som Norrlands Dragonregemente, något som de förlorade 2004. Återinvigning sker med bland andra kungen, statsministern och ÖB på plats.

Sport

Allt inför Sveriges VM-kvalpremiär

Förbundskapten Peter Gerhardsson och hans svenska fotbollslandslag har lagt OS bakom sig och inleder i kväll VM-kvalet med bortamatch mot Slovakien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Med ett OS-silver i ryggen går Sveriges fotbollsdamer in i VM-kvalet som storfavoriter i grupp A.
I kväll inleds resan mot VM 2023 i Senec.
Här är förutsättningarna inför bortamatchen mot Slovakien.

Vad: VM-kval i fotboll, damer, grupp A.

Var: National Training Centre, Senec.

När: I kväll, klockan 17.30.

Tv: TV6/Viaplay.

Förutsättningar: Sverige går in som storfavorit i grupp A, som förutom Slovakien också innehåller Finland, Irland och Georgien. Endast gruppvinnaren går direkt till VM.

Baksmälla: OS-finalen för drygt en månad sedan fick ett smärtsamt slut när lagkapten Caroline Seger hade chansen att skjuta ett historiskt guld till Sverige, men missade. Nu måste fotbollsdamerna skaka av sig besvikelsen direkt.

– Vi vill fortsätta vara absolut bäst i världen. Vi visade det under OS men vi vill fortsätta vara i toppen så att det inte blir en engångsföreteelse, sade Seger häromdagen.

Svenska truppen: Det är mer eller mindre samma spelare nu som under OS. Skillnaden är att ytterligare tre utespelare tillåts i VM-kvalet, och därför tillkommer Linköpings Nilla Fischer, som tackade nej till OS, samt Häckenduon Filippa Curmark och Elin Rubensson. För den sistnämnda är det första uttagningen på två år, efter graviditet och föräldraledighet.

Motståndet: Slovakien är 45:a på världsrankningen. Länderna möttes i det senaste EM-kvalet och då blev det två storsegrar för Sverige: 7–0 hemma och 6–0 borta. Tidigare Bayern München-stjärnan Dominika Skorvánková, numera i franska Montpellier, utsågs till Slovakiens bästa spelare åtta år i rad 2012–2019, men 30-åringen har troligen sina bästa år bakom sig. I fjol gick utmärkelsen i stället till Milanmålvakten Mária Korenciová.

Svenska frågetecken: Hedvig Lindahl stod över måndagens träning i Bratislava efter att ha åkt på en överansträngning i ena knäet i helgens ligamatch med Atlético Madrid. Men svullnaden verkar ha lagt sig. 38-åringen har tränat för fullt de senaste dagarna och lär vakta målet på fredag. En annan osäkerhet gäller Kosovare Asllani, som insjuknade i covid-19 för ett par veckor sedan. Asllani är troligen inte redo för 90 minuter.

Sverige, preliminär elva (4–3–3): Hedvig Lindahl, Atlético Madrid – Hanna Glas, Bayern München, Nathalie Björn, Everton, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Magdalena Eriksson, Chelsea – Caroline Seger, Rosengård, Kosovare Asllani, Real Madrid, Filippa Angeldahl, Manchester City – Sofia Jakobsson, Bayern München, Stina Blackstenius, Häcken, Fridolina Rolfö, Barcelona.

Övriga truppen: Jennifer Falk, Häcken (mv), Zecira Musovic, Chelsea (mv), Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, do, Jonna Andersson, Chelsea, Julia Roddar, Washington Spirit, Filippa Curmark, Häcken, Hanna Bennison, Everton, Olivia Schough, Rosengård, Lina Hurtig, Juventus, Madelen Janogy, Hammarby, Anna Anvegård, Everton, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Slovakiens trupp:

Målvakter: Mária Korenciová, Milan, Patrícia Chládeková, Wacker Innsbruck, Dominika Rezeková, Altenmarkt.

Försvarare: Jana Vojteková, Freiburg, Andrea Horváthová, Czarni Sosnowiec, Patrícia Fischerová, Czarni Sosnowiec, Diana Bartovicová, Slavia Prag, Monika Bytcánková, Slovan Bratislava, Viktória Ceriová, Slovan Bratislava, Kristína Kosíková, Slovan Liberec.

Mittfältare: Lucia Ondrusová, Sparta Prag, Alexandra Bíróová, S:t Pölten, Mária Mikolajová, S:t Pölten, Dominika Skorvánková, Montpellier, Stela Semanová, Slovan Bratislava, Kristína Panáková, Spartak Myjava, Diana Lemesová, Wacker Innsbruck, Ludmila Matavková, Club Brügge.

Anfallare: Martina Surnovská, Slavia Prag, Patrícia Hmírová, Apollon Limassol, Laura Zemberyová, UAB Blazers, Monika Havranová, Wacker Innsbruck.

Förbundskapten: Peter Kopún.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

NHL nästan färdigvaccinerat

NHL:s senaste lag Seattle övar inför säsongpremiären. Arkivbild.
Foto: Ted S. Warren/AP/TT
Sport
Sport

Vaccineringen av spelarna i den nordamerikanska proffsishockeyligan NHL går som planerat.

– Vår senaste information tyder på att tio eller färre spelare inte kommer att vara fullvaccinerade på öppningsdagen av den reguljära säsongen, säger Bill Daly, som bland annat ansvarar för förhandlingar med spelarfacket, till nhl.com.

Enligt honom har det funnits visst motvillighet att vaccinera sig hos vissa spelare, men att den har avtagit med tiden.

– Förhoppningsvis kommer vi någon gång under säsongen att vara 100 procent fullt vaccinerade, säger han.

För några dagar sedan meddelade NHL-laget Columbus att den assisterande tränaren Sylvain Lefebvre har fått sparken av klubben efter att ha vägrat vaccin mot covid-19.

Malmö

Berättelser om sportprofiler på Backarna

Här låg ”Gula Faran”, husen där bland andra fotbollslegendaren Robert Prytz växte upp. Bibliotekarien Charlotte Högström (längst tv) och hennes kollega Karin Christensen (i svart i mitten) hade mycket intressant att berätta om idrottarnas Kirseberg.
Foto: Christel Behrmann
Malmö
Sport
KIRSEBERG Ett rum och kök för en familj på nio personer, då fanns det inte plats för inomhuslek. Men på gator och gårdar var det utrymme och där lade barnen från Kirseberg under första halvan av 1900-talet grunden till åtskilliga OS- och VM-medaljer. Initiativrika bibliotekarierna Charlotte Högström och Karin Christensen guidade under en skön höstkväll runt i Gustaf Freijs och Bosse Larssons hemkvarter.

Kirseberg, eller Backarna för alla malmöiter, var (och är) ett speciellt område. Idag eftertraktat med höga hus- och lägenhetspriser, men då, i början av 1900-talet, en arbetarstadsdel med stor bostadsbrist.

En brist som blev allt större ju mer Kockums växte. Befolkningen ökade från 60 000 år 1900 till det dubbla 30 år senare. Staden beslöt att bygga bort bostadsbristen och 1918 hade man investerat en hel miljon kronor i 16 trevånings bostadshus, innehållande 231 enrumslägenheter och 69 tvårummare. Det skulle fylla behoven och det var dessutom så modernt att man hade lekplats på gårdarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Frisk luft och vacker natur

www.snabbare.com

Vintermörker och kyla till trots så bor vi i ett väldigt vackert land. Skogar, stränder, sjöar och öppna ängar. Det bästa av allt är att allemansrätten gör det möjligt för dig att ta del av denna naturliga skönhet utan att behöva betala. Vart du än reser i Sverige kan du hitta ställen att bara njuta av. Har du med lite picknick så blir det ännu bättre.

Smultronställen

Dessa små söta bär, i dubbel bemärkelse, är för många synonymt med sommaren. Ett smultronställe syftar dock inte till platser där det växer en massa smultron. Även om det vore något! När man pratar om smultronställen menar man i stället platser som är extra natursköna. Gärna lite undangömt och inte så välbesökt.

Det finns mängder med platser att besöka. Ibland finns det saker att se, saker att uppleva eller saker att göra. Du kan lätt kolla upp smultronställen nära dig. Nästa gång det är sol och du har en ledig dag är det bara att hoppa på cykeln och trampa iväg. Glöm inte matsäcken.

Dop i det blå

Så här års får du inte glömma utedopet. En dag vid närmaste badstrand kan vara både kul och avslappnande. Olika ställen erbjuder olika upplevelser. Du kan hitta en mer kommersiell badstrand med ett kafé eller en restaurang i närheten. En brygga ut i vattnet med enbart toalett och omklädningsrum. I vissa fall finns det bara en brygga där du kan ta dig ett dopp.

Efter en lång dag ute är det många som känner sig trötta. Vilket är helt normalt. Du rör mer på dig, flera nya intryck och brott från rutiner. Då kan det vara skönt att ta det lugnt och varva ner lite grann.

En stor favorit är att ta en liten tupplur för att ladda batterierna igen. Andra alternativ är att läsa en bok eller titta på en film. Är du på semester räcker det med att ha med din telefon och laddare för att kunna ta det lugnt. Du kan lyssna på musik, spela på casino, eller titta på Youtube.

Håll naturen ren

Inget förstör en badstrand eller ett smultronställe så snabbt som skräp. Det är alltid trist att se. I Sverige har vi en värdefull möjlighet att vistas fritt i naturen. Markägare har inte rätt att stänga ute allmänheten. Våra rättigheter kommer dock med skyldigheter.

Lämna en plats så som du fann den. Så långt som det går i alla fall. Ta med allt ditt skräp eller släng det i en soptunna. På så sätt är stranden lika fin nästa gång du kommer. Smultronstället är fortfarande vackert.

Vi har inte många månader av mycket sol och varma dagar. Därför är det värt att ta vara på de dagar du kan. En vandring i skogen, ett dop i närmsta sjö eller hav, picknick i parken eller slöa dagar i trädgården.

Det finns inga rätta eller fel svar. När sommaren sedan är över väntar nya spännande platser att se. Vilket som blir ditt nästa äventyr är helt upp till dig.

Sport

Lloyd klättrar efter fem mål mot Paraguay

Anfallaren Carli Lloyd i vitt, här i närkamp med Paraguays Ramona Martínez.
Foto: Tony Dejak/AP/TT
Sport
Sport

Carli Lloyd ska lägga fotbollsskorna på hyllan i år. Men att den amerikanska anfallaren fortfarande presterar i världsklass visade hon när USA tog en promenadseger mot Paraguay med 9–0 i en vänskapsmatch.

Lloyd stod för fem mål, bäst hittills i karriären, och är därmed den spelare som gjort tredje flest mål i det amerikanska landslaget med sina 133 efter Abby Wambach (184) och Mia Hamm (158).

Sveriges mesta målgörare i landslaget är som jämförelse Lotta Schelin med 88 stycken.

39-åriga Lloyd, till vardags i NJ/NY Gotham, har spelat 313 matcher för det amerikanska fotbollslandslaget och ska enligt planen spela ytterligare tre matcher för USA.

Sport

Holmqvist bästa svenska i Oregon

Dani Holmqvist. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist
Sport
Sport

Dani Holmqvist är bästa svenska efter första rundan i LPGA-tävlingen i West Linn i amerikanska Oregon.

Holmqvist gick runt på par, 72 slag, på den kuperade banan, efter två birdies och två boogeys. På en delad 27:e plats är hon därmed fyra slag efter en ledartrio bestående av thailändskan Panjaree Anannarukarn, skotska Gemma Dryburgh och spanska Carlota Ciganda.

Linnea Ström gick runt på 73 slag och Louise Ridderström på 74 slag, och ytterligare två slag krävdes för Pernilla Lindberg.

Sport

Isak slog till i Europa League

Alexander Isak.
Foto: Peter Dejong AP/TT
Sport
Sport Alexander Isak har gjort säsongens första mål för Real Sociedad.
21-åringen slog till i 2–2-matchen mot PSV i Europa League.

Alexander Isak hade gått mållös från de fyra inledande La Liga-omgångarna och hoppades på ett trendbrott mot PSV i gruppspelspremiären i Europa League.

Den svenske landslagsanfallaren inledde matchen piggt och ställde till stora problem för PSV-försvaret. Men det var alltjämt nederländarna som styrde spelet – och efter halvtimmens spel fixade Mario Götze ledningsmålet.

Jublet i Eindhoven blev dock kortvarigt, för bara ett par minuter senare utjämnade Adnan Januzaj – och därefter kunde Alexander Isak sätta dit 2–1.

21-åringen vräkte sig fram efter ett inspel från höger och stötte in bollen på halvvolley.

Ett efterlängtat första mål för säsongen – men också svenskens första någonsin i en stor europeisk klubblagsturnering.

PSV kom tillbaka i början av den andra halvleken. Mario Götze bröt in från vänster, tunnlade högerbacken Joseba Zaldúa och spelade fram Cody Gakpo som tryckte in 2–2 från nära håll.

Några fler mål blev varken från Isak eller övriga på planen.

I den 83.e minuten byttes svensken ut mot norske anfallskollegan Alexander Sørloth.

Leicester fick också nöja sig med sig en poäng efter 2–2 hemma mot Napoli.

Ayoze Pérez öppnade målskyttet tidigt i den första halvleken och när Harvey Barnes utökade till 2–0 med 25 minuter kvar av matchen såg segern kassaskåpssäker ut.

Men Victor Osimhen ville annat.

Den nigerianske anfallsstjärnan reducerade för Napoli med 20 minuter kvar och strax innan tilläggstiden blev han serverad av Matteo Politano och rakade in kvitteringen i tom målbur.

Emil Forsberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL