Kultur och nöje

Nationalmuseum lanserar klassikerpodd

Nationalmuseum och Bildningspodden startar en podd om klassiker. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nationalmuseum och Bildningspodden lanserar en ny podd om klassiker. Totalt ges sex avsnitt ut per säsong av "Verket", som ska handla om både konst och litteratur. Tanken är att undersöka verk som anses vara klassiker, och att analysera varför verket har fått den statusen.

"Vi är glada över möjligheten att nå ut till ännu fler med den kunskap som produceras på Nationalmuseum genom vår forskning. Poddformatet når även dem som inte kan besöka museet", säger Martin Olin, forskningschef på Nationalmuseum i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Monica Lewinsky gör HBO-serie om skam

Monica Lewinsky vet allt om att bli skammad offentligt. Arkivbild.
Foto: Lionel Cironneau/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Monica Lewinsky har tagit sig an ett nytt projekt: att undersöka "cancel culture" och offentligt skammande. Tillsammans med den tidigare "Catfish"-programledaren Max Joseph är hon klar för HBO-serien "15 minutes of shame", skriver Avclub.

I serien kommer de att träffa personer som på olika sätt har blivit utsatta för folkets ilska. De ska också försöka förstå vilka som vinner på skammandet.

Monica Lewinsky blev själv känd över en natt när det uppdagades att hon och den dåvarande presidenten Bill Clinton hade haft en sexuell relation. 2015 refererade hon till sig själv som "Patient noll när det kommer till att förlora sitt rykte på en global skala nästan ögonblickligen" i ett Ted talk.

"15 minutes of shame" har premiär den 7 oktober på HBO.

Kultur och nöje

Johanna Nordström intar Avicii Arena

Komikern Johanna Nordström avslutar sin Sverigeturné på Avicii arena. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Snart är det dags för komikern Johanna Nordströms utsålda humorturné – och nu står det klart att det blir ytterligare ett datum. Den 29 januari 2022 avslutar hon sin förställning "Ring polisen" på Avicii arena.

Föreställningen ska bland annat handla om Johanna Nordströms fascination för polisyrket och hennes kärlek till Mikael Persbrandt.

"Det känns skönt att ha tagit mig vatten över huvudet. Men nu kanske Micke P äntligen kommer lägga märke till mig. Kanske till och med komma och titta!", säger Johanna Nordström i ett pressmeddelande.

Biljetterna släpps den 24 september.

Kultur och nöje

Fryshuset samarbetar med Grammis och Spotify

Fryshuset samarbetar med flera företag inom musikbranschen. Arkivbild
Foto: Jurek Holzer/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Unga som vanligtvis inte kommer i kontakt med musikbranschen ska nu få chansen. Organisationen Fryshuset ska genom ett samarbete med Grammis, Spotify, Live Nation och Musikporten introducera fler för svensk musikindustri.

Initiativet går under namnet "Grammis + Fryshuset + You" och består av en managementutbildning samt två inspirationsdagar på Fryshuset.

"Vi måste tillsammans ta ansvar för att driva på den förändring vi vill se, för att uppnå resultat krävs att stora delar av branschen hakar på", säger Ludvig Werner, vd på Ifpi Sverige, som är arrangör av Grammis, i ett pressmeddelande.

Under inspirationsdagarna kommer personer från samarbetsgrupperna att medverka med spetskunskap inom branschen.

Inspirationsdagarna äger rum den 13 och 14 november, medan den första omgången av managementutbildningen redan är i gång.

Kultur och nöje

Långsam återhämtning för museerna

Skansen lockade flest besökare i sommar. Däremot har de tappat cirka 300000 besökare jämfört med innan pandemin. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020.
Men besöksantalet är fortfarande lågt jämfört med innan coronapandemin – och Stockholm tappar mest.

4,3 miljoner besök gjordes på Sveriges museer under sommaren 2021 – det är 1,3 miljoner fler än sommaren innan. Innan pandemin låg siffran däremot på sju miljoner. Det skriver riksförbundet Sveriges museer i ett pressmeddelande.

"Vi ser en långsam återhämtning men fortfarande fattas hela tre miljoner besökare till landets museer", säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för riksförbundet Sveriges Museer.

Det är även stor skillnad mellan stad och land. Storstäderna saknar fortfarande 52 procent av besökarna, medan museerna i mindre städer har återhämtat sig snabbare, med 78 procent av besökarna, jämfört med innan pandemin.

Under pandemin har ett fåtal museer kunnat hålla öppet hela tiden, men de flesta stängde hösten 2020 och öppnade först under våren eller försommaren.

FAKTA

Fakta: Mest besökta museerna sommaren 2021

1. Skansen – 352 561 besökare

2. Stiftelsen Nordiska museet – 252 684 besökare

3. Gotlands museum – 197 997 besökare

4. Gamla Linköping – 172 569

5. Vasamuseet – 145 639

Kultur och nöje

Så skapade Oscarsduon Skarsgårds fettkostym

Den svenska maskörduon Love Larson och Eva von Bahr sminkar Stellan Skarsgård, som spelar Baron Harkonnen i storfilmen 'Dune'. Pressbild.
Foto: Privat.
Kultur och nöje
Kultur och nöje Efter Hundraåringen och Ove fick de Oscarsnominerade maskörerna Eva von Bahr och Love Larson en riktigt tung gubbe i sina händer: Baron Harkonnen i storfilmen "Dune".
– Det var helt sjukt, hur kunde vi tacka ja?, säger Eva von Bahr.

Stellan Skarsgårds överläpp och näsa är hans egna. Resten av ansiktet och kroppen på den onde, ofta ganska avklädde, rymdskurken Harkonnen är skapade av Love Larson och Eva von Bahr och deras team.

– Vårt uppdrag var att täcka hela Stellan Skarsgård men man skulle ändå se att det var han. Han skulle också vara enormt stor men ändå kunna levitera, säger Eva von Bahr på telefon från Göteborg.

Hon befinner sig på inspelningen av "Bränn alla mina brev" och jobbar med 1930-talsperuker och sminkningar. Kontrasten till det bioaktuella science fiction-eposet "Dune" av Denis Villeneuve kunde inte vara större.

– Jag kan fortfarande inte fatta att vi gjorde det. Nu när man tänker på det så känns det ju helt sjukt. När vi fick frågan om att jobba med "Dune" sa jag bara "vad är det?" Men de som vi jobbar med i studion jublade och sa "det är som att göra Darth Vader".

Oscarsnomineringarna hjälpte

Förfrågan kom från chefen för "Dunes" makeup-avdelning, Donald Mowat. De har jobbat tillsammans med bland annat David Finchers "The girl with the dragon tattoo".

Från början ville han bara ha hjälp med en mindre sminkning och en mage. Men uppdraget växte snabbt.

– Denis tyckte att det lät spännande med "de där från Sverige". Jag kan tänka mig att filmbolaget tyckte att det lät galet att välja oss. Men det hade nog varit omöjligt att få jobbet utan Oscarsnomineringar i bagaget.

TT: Det hjälpte till?

– Ja, men det var ändå helt galet att vi tog på oss detta, det var ett jättejobb. När vi skulle göra provsminkningen och det tog sex timmar så tänkte jag bara "jag orkar inte, skjut mig bara, det här är ju fruktansvärt", säger Eva von Bahr.

Komplex dräkt

Efter sju månaders hårt arbete i den lilla lokalen på Kommendörsgatan i Stockholm var det dags för inspelning, sommaren 2019. Då hade de byggt en specialugn i samma storlek som Stellan Skarsgård för att kunna bränna formar till dräkten. Love Larson ritade och skulpterade figuren och höll i kontakten med Denis Villeneuve.

– Det var väldigt komplext. Harkonnens ansikte består av olika delar i silikon och till kroppen skapade vi ett tunt skinn av skumlatex. I mellanrummet mellan det och Stellans kropp finns ett lager, som man kan kalla en "fat suit", som syddes av sömmerskor, säger Love Larson.

Under dräkten fanns det plats för en kyldräkt med en pump med kylvätska.

TT: När kände ni att "yes, där gjorde vi det?"

– När Denis Villeneuve tittade på Stellan Skarsgård efter den första provsminkningen i Budapest och sa "oh my god, I do love this make up", säger Eva von Bahr och fortsätter:

– Då fick vi en beställning på sex sådana dräkter. Så när vi satt på planet hem tänkte vi att det där blev ju succé men också katastrof, säger Eva von Bahr.

Love Larson fyller i:

– Det har varit ett drömjobb. Men också ett mardrömsjobb. Man har ångest men gör något som är helt fantastiskt.

Overklig känsla

Han beskriver känslan när de kom ned till inspelningen som overklig.

– Det var svårt att ta in att det var världens största filminspelning. Det var sådana enorma byggen. Där stod vi, ett litet team svenskar och gjorde vår grej. Det som är roligt med Stellan är att han är så glad i smink. Han var verkligen involverad och krävde mycket av oss också.

Nu ligger alla kroppsdelarna förvarade i ett magasin i Budapest tills det (eventuellt) blir dags för del två av "Dune".

TT: Tror ni på en ny Oscarsnominering?

– Filmen har nog goda chanser men att vi hamnar på den biljetten är inte säkert, säger Love Larson.

Eva von Bahr fyller i:

– Det är filmbolaget Warner som driver kampanjen så det är svårt att veta hur det ska gå. Blir det en nominering så är det roligt men jag känner mig helt tillfreds bara med att vi faktiskt gjorde det. Men om man ska vinna det där priset så ska man helt klart tävla med en sådan här film.

Miranda Sigander/TT

Under dräkten finns det plats för en kyldräkt med en pump med kylvätska. Pressbild.
Under dräkten finns det plats för en kyldräkt med en pump med kylvätska. Pressbild.
Foto: Privat
Eva von Bahr och Love Larson på Oscarsgalan 2016, då de var nominerade för 'Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann'. Året därpå var de på plats igen för 'En man som heter Ove'. Arkivbild.
Eva von Bahr och Love Larson på Oscarsgalan 2016, då de var nominerade för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Året därpå var de på plats igen för "En man som heter Ove". Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/Invision/AP
Love Larson och Eva von Bahr i sin lokal i centrala Stockholm, där de skapade sminket och kroppshyddan som Stellan Skarsgård har på sig i 'Dune'. Arkivbild.
Love Larson och Eva von Bahr i sin lokal i centrala Stockholm, där de skapade sminket och kroppshyddan som Stellan Skarsgård har på sig i "Dune". Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT

FAKTA

Fakta: Love Larson och Eva von Bahr

Bakgrund: Maskörerna och det äkta paret Eva von Bahr och Love Larson träffades under arbetet med "Arn" (2007). I dag driver de sminkstudion The Makeup Designers tillsammans.

Oscarsmeriter: Oscarsnominerades för bästa makeup till 2016 års Oscarsgala med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Året därpå nominerades de för bästa makeup till "En man som heter Ove".

Om att jobba med en storfilm: "Skillnaden mellan den här filmen och svenska filmer är att det finns pengar. Om något skulle bli helt tossigt så finns det pengar att rätta till det. När pengarna är slut i svenska produktioner så är de slut. På riktigt."

Aktuella: Med bioaktuella "Dune" där de har skapat utseendet till Stellan Skarsgårds rollfigur, tillsammans med sitt team Oskar Wallroth, Mattias Tobiasson och Hanna Holm.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Kultur och nöje

Samtyckeskrav på norska Paradise hotel

Norska 'Paradise hotel' inför samtyckeskrav. Pressbilld.
Foto: Nent Group
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I maj avbröts den pågående säsongen av svenska "Paradise hotel" efter att en kvinnlig deltagare anmält sexuella övergrepp under inspelningarna. Nu inför den norska versionen av programmet samtyckeskrav, det skriver Verdens gang.

Deltagare som har sex ska visa "tummen upp" mot kameran för att signalera att de samtycker till vad som pågår.

Programmet har premiär nästa vecka.

– Vi fick besked första dagen om att om vi skulle ha sex så måste vi samtycka med ”tummen upp” till kameran, från bägge parter, säger deltagaren Stian Trulsen till VG.

Sedan 2018 finns en samtyckeslag i Sverige, men Norge saknar en sådan. Programchef för Nent i Norge, Christian Meinseth, menar att den nya samtyckesreglerna inte har införts på grund av händelsen i Sverige.

– Nej, men vi har självklart arbetat med säsongen och tittat på våra processer kring formatet, så att "Paradise hotel" både är attraktivt att titta på och roligt att vara deltagare i, säger han till tidningen.

Sofia Sundström/TT

Kultur och nöje

Björn Ulvaeus vill säkra musikers royaltypengar

Björn Ulvaeus vill säkerställa att royaltypengarna hamnar hos rätt upphovsperson. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Abba-stjärnan Björn Ulvaeus lanserar en kampanj för att säkerställa att musiker inte går miste om sina royaltypengar, skriver BBC.
PREMIUM

Credits due, som projektet kallas, ska garantera att alla låtskrivare och musiker registreras på rätt sätt när en låt spelas in. För närvarande innebär saknade eller ofullständiga låtuppgifter att runt 500 miljoner pund, nära sex miljarder svenska kronor, tilldelas fel personer eller inte delas ut alls globalt varje år.

– Det händer ofta, vilket innebär att strömningstjänsterna inte vet vem de ska betala till, säger Björn Ulvaeus till BBC

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Sex and the city"-bästisen död

Willie Garson tillsammans med 'Sex and the city'-kollegan Sarah Jessica Parker vid en prisutdelning 2008.
Foto: Matt Sayles/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Willie Garson, kanske mest känd som huvudkaraktären Carrie Bradshaws bästis Stanford Blatch i tv-serien "Sex and the city", har avlidit efter kort tids sjukdom, skriver People.

Garson har medverkat i över 300 avsnitt i olika tv-serier och i ett 70-tal filmer. Han gestaltade exempelvis Mozzie, även det en nära vän till huvudkaraktären, i tv-serien "White collar".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL