Malmö

Gäng misshandlade två män

Två män i 25- respektive 55-årsåldern misshandlades på Nikolajgatan mitt på tisdagseftermiddagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö

Polisen larmades till ett bråk på Nikolajgatan mitt på blanka eftermiddagen på tisdagen, närmare bestämt vid 16.45. När de kom fram fann de två män som sade sig ha blivit misshandlade av en grupp män.

– Dessa lämnar platsen när vi kommer dit. De ska ha varit 4-5 stycken, säger Jimmy Modin, Malmöpolisens presstalesperson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Krog öppnar igen efter råttkrig

Råtta kikar fram mellan stenar.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Malmö
Malmö När miljöförvaltningen gjorde en oanmäld livsmedelsinspektion på krogen upptäckte man råttbajs i samtliga delar av lokalen, både på markplan och i källaren. Efter en kortare tids stängning och sanering har nu krogen öppnat på nytt.

– Man gräver i vägen utanför och det kan påverka råttorna så att de flyttar på sig, säger handläggaren Chatrine Henriksson på miljöförvaltningen. Men självklart ska restaurangägare alltid ha skadedjur under kontroll oavsett.

Redan i maj fick den centralt belägna krogen ett oanmält besök då man konstaterade vissa brister. Bland annat förvarades skor intill grytor och stekpannor. När man gjorde ett uppföljande besök 11 september var detta åtgärdat. Men i stället hittade inspektörerna råttbajs i hela lokalen, en del av det färskt.

Stängde krogen

Miljöförvaltningen beslutade då att stänga ner krogen med omedelbar verkan och krögaren fick ett par dagar på sig att åtgärda bristerna innan en ny inspektion gjordes. Det framkom då att flera hål var igenfyllda och att lokalerna var rengjorda. Krögaren kunde också visa en saneringsrapport från Anticimex och en plan för hur man ska arbeta med råttproblematiken framöver.

Men även vid denna inspektion hittade man råttbajs och i rapporten konstateras att: ”... på några ställen förekom en större mängd”. Livsmedelsinspektörerna kunde också notera att det fanns två större hål in till lokalen som inte var tätade och där alltså råttor kunde komma in.

Ny inspektion

Dagen efter gjordes en ny inspektion. Hålen var då tätade och man hittade inte några brister eller nytt råttbajs. Därför fick krogen tillstånd att öppna på nytt, men kan räkna med fler inspektioner framöver.

– Vi följer alltid upp med oanmälda kontroller när det har varit tal om skadedjur, säger Chatrine Henriksson. Det vet vi av erfarenhet kan ta tid att få bukt med.

Varje krögare betalar en årlig avgift till miljöförvaltningen baserad på riskklassning, för att bland annat täcka kostnaderna för regelbundna livsmedelsinspektioner. Men vid brister betalar krögaren dessutom extra för de uppföljande kontrollerna.

En råtta tittar fram under en trätrall
En råtta tittar fram under en trätrall.
Foto: Stina Stjernkvist/TT/Arkiv

Malmö

Colak: MFF ska vara med hela vägen

Fotbollsspelare
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Sport
Fotboll Skyttekungen Antonio Colak har haft en tids måltorka. Samtidigt har hans Malmö FF haft svårt att håva in poäng i allsvenskan.

– Klart att jag i min position vill göra mål och hjälpa laget att vinna. Senast kunde det lika väl ha blivit ett hattrick, men målvakten gjorde några bra räddningar, säger tyskkroaten efter tisdagens träning.

Straffmålet, som han satte i toppmötet i lördags mot Djurgården, räckte bara till en poäng, och MFF börjar att halka efter i guldstriden. Serieledande AIK är just nu fem poäng före i tabellen.

Trots bara en seger på de sex senaste allsvenska matcherna, så är dock Antionio Colak helt övertygad att Di Blåe kommer att vara med hela vägen i kampen om SM-guldet.

– Vi ska se till att hålla en hög nivå genomgående i laget, och även om vi spelar tre matcher i veckan så måste alla ha full fokus hela tiden. Även om resultaten har uteblivit i allsvenskan, så ska vi inte bli för negativa i tankarna.

– Tror vi bara på det som vi gör, så blir vi också framgångsrika. Senast mot Djurgården var det vi som dominerade och vann duellerna, menar han.

Colak bröt dessutom sin måltorka, enbart två mål på tio matcher, tack vare en straff. Det var hans första i MFF-tröjan, där lagkaptenen Anders Christiansen annars brukar vara den som tar hand om straffarna.

Men så blev det alltså inte den här gången.

– Jag har tränat på straffar under ett längre tag, om inte varje dag, så åtminstone några gånger varje vecka. Jag hade ett snack med ”AC”, och sa att det kändes bra att ta straffen, säger Antonio Colak.

Många himmelsblåa supportrar har längtat efter att få se nyförvärvet Sergio Pena på planen igen. Han värvades till klubben i början av augusti, och svarade för ett smått sensationellt inhopp hemma mot IFK Göteborg.

Peruanen styrde och ställde efter behag, och han flöt fram på Eleda stadions gräsmatta.

Tyvärr utgick han skadad i slutminuterna, när MFF tappade till 2-3 på övertid efter ett straffmål av Tobias Sana.

Nu dök peruanen upp på tisdagsträningen, och en comeback verkar äntligen vara på gång i MFF-tröjan. Fast inte i onsdagens bortamatch mot IF Elfsborg, enligt tränaren Jon Dahl Tomasson.

– Vi har haft många skadade spelare, och det är glädjande att han är på väg tillbaka. Han är inte hundra procent. Men det går åt rätt håll, påpekar JDT.

MFF-tränaren bekräftar att Oscar Lewicki, Niklas Moisander och Sören Rieks samtliga missar onsdagens toppmatch på Borås arena mot Elfsborg. Dessutom är Anders Christiansen avstängd för andra gången på tre matcher.

Malmö

Överläkare ville veta om älskare hade HIV - döms

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö Den manliga överläkaren spenderade helgen med en man och hade sexuellt umgänge. När han kom tillbaka till arbetsplatsen loggade överläkaren in i mannens journal för att kontrollera om han hade HIV.

I mars 2016 tillbringade överläkaren en helg tillsammans med en tillfällig bekantskap. De hade sexuellt umgänge, vilket i efterhand ledde till att överläkaren kände oro.

När han kom tillbaka till sin arbetsplats loggade läkaren in i mannens journal för att undersöka om denne hade HIV. Enligt överläkarens egen uppgift gjorde han det på inrådan av sin tillfällige älskare.

Hade TBC

Mannen sökte några veckor senare upp läkaren och berättade att han hade TBC. Då gick han åter igen in mannens journal, nu för att se hur allvarligt sjuk denne var.

Några månader senare, i maj 2016, träffades de på nytt och hade sexuellt umgänge. Då gick överläkaren på nytt in i mannen journaler för att undersöka hans sjukdomstillstånd.

Inget samtycke

Totalt gjorde överläkaren elva slagningar i sin älskares journaler under två månades tid. Hans förklaring till de tidiga slagningarna var att han ville veta om mannen hade HIV, de senare hur sjuk han var i TBC - men att det skett efter uppmaningar från sexpartnern.

Men sexpartnern hävdar att han inte gett överläkaren sitt samtycke att gå in i hans journal. Han påstod dessutom att de inte haft en sexuell relation, utan bara var vänner.

Nu döms överläkaren till 50 dagsböter på totalt 42 500 kronor för dataintrång.

Malmö

Undanhöll 3,4 miljoner - döms till fängelse

Malmö
Malmö Under två år fick den 46-årige företagaren in 3,4 miljoner kronor på kontot, pengar som plockades ut igen. Men intäkterna bokfördes aldrig. Nu döms mannen till fängelse för grovt bokföringsbrott.

46-åringen drev en firma i ventilationsbranschen. Företaget gick i konkurs förra året. Då uppdagades att det under de två förevarande åren inte upprättats någon bokföring för miljonintäkterna.

Företagaren hävdade att han löpande lämnat över allt underlag för bokföringen till en revisor, men det tror inte Malmö tingsrätt på. Nu döms mannen till åtta månaders fängelse för grovt bedrägeri under 2018 och bedrägeri av normalgraden under 2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Fängelse för verktygsbedragare

Malmö
Malmö 23-åringen lurade ett företag att lämna ut elektriska verktyg för nästan 50 000 kronor. När han några dagar senare gjorde ett nytt försök greps han. Nu döms mannen till fyra månaders fängelse.

I november förra året klev den 23-årige mannen in i en butik som saluför skruvdragare, tigersågar och andra produkter av ett känt varumärke. Han lyckades förmå personal att lämna över verktyg för 46 981 kronor. Detta genom att ge sken av att han representerade ett byggbolag.

Några dagar senare upprepade han förfarandet när han försökte hämta ut verktyg för 60 000 kronor. Men denna gången avslöjades han av personal. 23-åringen polisanmäldes. Nu döms han till fyra månaders fängelse för bedrägeri och försök till bedrägeri.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Malmö

Misshandlad med bollträ för skuld

Ett basebollträ och en hemmagjord batong hittades i mannens bostad.
Foto: Polisens förundersökning
Malmö
Malmö – Hade inte behövt ta till batongen. Förlåt för det.
Efter att med ett bollträ ha slagit kvinnan han hävdade var skyldig honom en mindre summa pengar bad 43-åringen om ursäkt. Nu ställs han inför rätta misstänkt för grov utpressning och försök till samma brott.

– Jag tappar det och kan inte sluta när det väl är i gång. Jag blir galen, fortsätter 43-åringen i ett meddelande till kvinnan efter misshandeln.

Bakgrunden är en påstådd skuld på 2 500 kronor som 43-åringen hävdade att hon hade efter att ha köpt narkotika av honom. I konversationer som hittades i mannens telefon erbjöd han först henne att dela upp betalningen, men ändrade sig snart.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Föreställning hyllar revykvinnor

Emma Molin står på scen i Malmö Lives Revykvinnor.
Foto: Pressfoto
Malmö
Kultur och nöje
Scen I hyllningsföreställningen Revykvinnor lyfter Malmö Live upp kvinnorna som under 1950 - 70-talet stod på Sveriges revyscener.

4 februari 2022 är det premiärdags för Revykvinnor och det blir Lill Lindfors, Petra Marklund, Mimi Terris, Emma Molin och Monday Night Big Band som står på scenen.

– Det ska bli roligt att medverka i Revykvinnor och spegla både gångna och aktuella tider med kvinnliga förtecken. Det ser jag fram emot, säger Lill Lindfors i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

LSS-anställd uppsökt i hemmet

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö Mannen sökte upp en kvinnlig anställd på ett LSS-boende vid hennes bostad och slog och spottade på hennes bil. Någon månad tidigare hade han skickat bilder på sin penis till kvinnan. Nu ställs 34-åringen inför rätta.

I somras sökte 34-åringen upp kvinnan, som arbetar på ett LSS-boende i Malmö där mannen är klient, vid hennes bostad. Kvinnan hade precis avslutat sitt arbetspass och på väg hem när hon såg mannen utanför bostaden.

Han ställde sig framför bilen så att hon tvingades stanna. Sedan skrek han efter henne och spottade och slog på hennes bil.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL