Ekonomi

Dåliga arbetsvillkor på italienska vingårdar

Arbetare skördar vindruvor på en vingård i Italien. Bilden har ingen koppling till artikeln.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Hjälporganisationen Oxfam slår larm om låga löner, skadliga arbetsförhållanden och risk för tvångsarbete på italienska vingårdar.
Systembolaget ska lansera en ny etisk märkning för att sätta press på producenterna.
PREMIUM

Många vinarbetare i Italien får inte betalt för övertidsarbete, får så låga löner att de inte har råd att täcka sina grundläggande behov, har brist på skyddsutrustning mot giftiga ångor och vågar inte framföra klagomål av rädsla för att få sparken, visar Oxfams rapport som genomförts på uppdrag av Systembolaget.

Bristen på skyddsutrustning är särskilt utbredd bland vinarbetare i Toscana och Apulien, samtidigt som många arbetare i Piemonte vittnar om obetald övertid. Vinarbetare i Sicilien uppger att de tvingats betala någon för att få jobbet, något som ökar risken för att de utsätts för tvångsarbete när skulden ska betalas tillbaka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Andersson: Vinstintresse och skola oförenligt

Vinstintresse för skolägare och utbildning går inte ihop, enligt finansministern och den tippade nya S-ledaren Magdalena Andersson.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Finansminister Magdalena Andersson, tippad som ny partiledare för S, understryker partiets nyskärpta ton om vinster och friskolor.
– Vinstintresse och utbildning passar inte ihop, anser hon.

Socialdemokraterna har börjat presentera förslag som partistyrelsen vill att S-kongressen i november ska ta ställning till.

Ett av dem är att S-ledningen skärper tonen, eller återupptar pausade förslag, om synen på vinster i skolan. Partiet vill förbjuda vinstuttag i friskolor, något som utbildningsminister Anna Ekström redogjorde för häromdagen. Hur det ska gå till är dock inte klart, både Ekström och Magdalena Andersson talar om att det är riktlinjer som ska konkretiseras inför valet nästa år. Men för närvarande finns det inget stöd som räcker i riksdagen för ens riktlinjerna.

Fel drivkrafter

Andersson konstaterar, i samband med en pressträff om jobbförslag inför kongressen, att Sverige har ett friskolesystem som inget annat land, med liberala regler för etablering och inga vinstbegränsningar.

– Ingen annan har tagit efter, och det finns en anledning till det: Vinstintresse och utbildning passar inte ihop, det är ingen tillfällighet att inga av världens bästa universitet är vinstdrivna, de är stiftelser eller offentligt drivna, säger Magdalena Andersson.

– Vinst skapar fel drivkrafter i utbildningssystem, både när det gäller skolor och universitet.

Förbjuda AB?

På frågor om S tänker sig att förbjuda aktiebolag att driva skolor, bolag vars syfte är att ge ägarna utdelning, svarar hon:

– Det finns ju också andra former av att driva bolag där syftet inte är vinst på det sätt som står i aktiebolagslagen. Men exakt på vilket sätt vi ska konkretisera förslaget ska vi återkomma till.

Hon säger att inriktningen är väldigt tydlig, skattemedel för skolan ska gå till barnens väl, inte till vinster och riskkapitalister.

– Det är ju inte så att varken vi eller resten av världen har sett att det system vi har i dag har gett några fantastiska resultat, mer än för de riskkapitalister som har blivit rika.

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: S-förslag om skolan

Inför S-kongressen i november lägger partistyrelsen fram en rad förslag på skolans område:

Förbjud vinstuttag ur skolan. Värna seriösa friskolor, skolor som inte drivs för att tjäna pengar. Skolan ska ha fokus på bildning, kunskap och elevers välbefinnande.

Oseriösa aktörer ska inte kunna driva skola och religiösa friskolor ska förbjudas

Samhället ska ha kontroll över skolans utveckling

Skolpengen ska bli rättvis

Gemensam antagning i skolvalet utan kötid som urvalskriterium

Fler kommunala resursskolor

Ekonomi

Stockholmsbörsen stiger

Stockholmsbörsen ser ut att gå mot svarta siffror vid stängning. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen ser ut att stänga med en viss uppgång. Vid 15.30-tiden är OMXS-index upp 0,6 procent

Positiva besked om den ekonomiska härvan kring kinesiska fastighetsbolaget Evergrande gav inledningsvis ett lyft på nästan en procent för Stockholmsbörsens ledande OMXS-index. Samtidigt finns en spänd förväntan på marknaden inför Federal Reserves räntebesked i kväll även om New York-börsen inledde uppåt vid öppning.

På OMXS30-listan lyfter främst kullagertillverkaren SKF med en uppgång på 3,9 procent. Storbanken SEB skriver i en kommentar att värderingen är attraktiv på aktien även om komponentbristen påverkar den globala bilproduktionen negativt. Bilsäkerhetstillverkaren Autoliv finns också med i toppen med en uppgång på 3,6 procent.

Banksektorn lyfter efter gårdagskvällens utdelningsbesked från Handelsbanken till aktieägarna. Handelsbanken, plus 1,3 procent, meddelade då att man ska dela ut sitt innehav i investmentbolaget Industrivärden vars aktie är oförändrad.

Bland dagens största vinnare återfinns dock Lundin Energy som lyfter hela 4,7 procent i takt med stigande oljepris.

Lastbilstillverkaren Traton som inledningsvis backade på morgonens vinstvarning har under dagen i stället vänt uppåt och stiger 2,0 procent. Inom samma sektor lyfter även Volvo 3,5 procent.

Friskolekoncernen Academedia som under gårdagen rasade handlas i dag upp 1,0 procent. Runtom i Europa märks också uppgångar, bland annat stiger Frankfurtbörsen med 0,7 procent medan Londonbörsens FTSE100-index lyfter 1,3 procent.

Ekonomi

Tillfälligt andrum i Evergrande-krisen

Ett av fastighetsjätten Evergrandes många bostadshus i Kina. Bilden är tagen i Peking. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinesiska Evergrande har gjort upp med inhemska fordringsägare om räntebetalningar. Uppgörelsen dämpar oron för en omedelbar finansiell kollaps.
Men likviditetskrisen för Kinas näst största fastighetsutvecklare är långt ifrån över.

Evergrandes uppgörelse med kinesiska fordringsägare gäller räntor på totalt 232 miljoner yuan (drygt 300 miljoner kronor), som förfaller till betalning på torsdag, rapporterar nyhetsbyråer med hänvisning till en rapport från Evergrande till Shenzhenbörsen.

När betalningen ska ske, om långivarna pressats till eftergifter eller om betalningen görs med andra typer av tillgångar än likvida medel framgår inte. I rapporten omnämns inte heller räntebetalningen på 83,5 miljoner dollar (cirka 720 miljoner kronor) på obligationslån i dollar från utländska långivare som också förfaller till betalning på torsdag, rapporterar Reuters.

Nedåtriskerna har ökat

Totalt ska Evergrande bara i september betala 129 miljoner dollar och under fjärde kvartalet förfaller betalningar för sammanlagt 486 miljoner dollar, enligt en rapport gjord av Eugenia Victorino, chefsstrateg för Asien på storbanken SEB.

"Nedåtriskerna för Kinas tillväxtutsikter har ökat. Även om vi inte förväntar oss att Evergrandes likviditetsfrågor blir en systemrisk så är effekterna inte triviala", skriver hon.

Oron kring Evergrandes kris präglade handeln på börserna i Kina på onsdagen, medan handeln på Hongkongbörsen – där Evergrandes aktier är noterade – hade stängt för helgdag.

Evergrandes Frankfurtnoterade depåbevis lyfte dock med cirka 40 procent efter beskedet om uppgörelsen om räntebetalningar med kinesiska långivare.

Koncernledningen i Evergrande flaggade för likviditetsproblem tidigt i somras och oron för att det ska sluta med inställda betalningar och en skuldrekonstruktion där långivare tvingas gå med på stora nedskrivningar har tilltagit i september.

Manar till lugn

Leverantörer och anställda riskerar också att drabbas, när räkningarna samlas på hög och löner inte betalas ut i tid. I ett brev till företagets anställda har grundaren och styrelseordförande Xu Jiayin försökt mana till lugn och försäkrat att Evergrande kommer att "ta sig ur denna mörka stund", enligt statligt ägd kinesisk media.

Bland bedömare går meningarna isär vad gäller risken för spridningseffekter.

OECD:s chefsekonom Laurence Boone sade i tisdags att hon ser risken för en systemkris – som finanskrisen efter Lehman Brothers kollaps 2008 – som liten. Hon räknar med att kinesiska myndigheter har resurser för att hantera den finansiella chock som skulle drabba marknaden om Evergrande skulle gå omkull, även om vissa enskilda företag och individer kan drabbas hårt.

Nordeas ekonomer väljer dock att betrakta Evergrandes problem som ett symptom på ett utbrett problem med hög skuldsättning och bubbeltendenser på fastighetsmarknaden i Kina.

"Även om Evergrande inte är en Lehman-episod så är fundamenten i Kinas fastighetsmarknad fortsatt väldigt oroande. Bostadspriserna i relation till inkomstnivåerna är betydligt värre (i Kina) än i väst och den senaste statistiken antyder en tydligt försvagad bostadsmarknad", skriver de i en analys.

Den utlösande faktorn efter många års spekulation om ett latent kinesiskt skuldproblem är enligt Nordea de betydligt uppstramade kreditprövningarna med nya lånetak – tre röda linjer för belåningsgraden – som infördes i augusti 2020.

"Sverige är långt ifrån Kina"

Riksbankschefen Stefan Ingves väljer dock att tona ned riskerna för en kris som kan sprida sig globalt och drabba Sverige.

– Jag har svårt att se att det här skulle leda till några enorma förvecklingar i den globala ekonomin. Det här är i allt väsentligt en kinesisk fråga som man har att hantera inom den kinesiska ekonomin, sade han till journalister i tisdags.

– Det är svårt att se att just den här episoden i den typen av ekonomi (Kina) skulle fortplanta sig till Sverige. Sverige är långt ifrån Kina när det gäller detta och i Kina har man fortfarande en valutareglering, så det är svårt att föra pengar in och ut, tillade han.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kinas näst största fastighetsägare i kris

Evergrande är Kinas näst största fastighetsutvecklare, med över 200 000 anställda, och huvudkontor i Shenzhen. Konglomeratet – där bland annat den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nevs ingår – tyngs av ett skuldberg på över 300 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor.

Evergrandes skuldberg – cirka 150 miljarder dollar i leverantörsskulder, 60 miljarder i kontraktsåtaganden och 90 miljarder i lån – motsvarar cirka 2 procent av Kinas BNP.

Rådgivare har anlitats av Evergrande för att utvärdera finanserna, vilket ses som ett första steg mot en skuldrekonstruktion. Myndigheter har även bifallit Evergrandes begäran om uppskov på en rad betalningar i september och ratinginstitut har sänkt kreditbetyget.

Evergrandes Hongkong-noterade aktie har till följd av den akuta likviditetskrisen rasat med 85 procent sedan årsskiftet.

Bland storägarna finns bland annat storbanken HSBC och fondförvaltaren Blackrock – som båda ökat sitt innehav i Evergrande-aktier under året. Schweiziska UBS är en annan stor utländsk ägare, som ökade sitt innehav i Evergrande så sent som i maj.

Källa: Reuters

Ekonomi

"Hela logistikflödet är i obalans"

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, ser en skakig återhämtning framför sig som kommer präglas av pandemin ett tag till. Arkivbild.
Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Exportorganisationen Business Sweden varnar för flaskhalsar i pandemins spår och skruvar därför ned sin prognos för årets globala tillväxt något.
– Hela logistikflödet är i obalans, säger chefsekonomen Lena Sellgren.

Business Sweden tror nu på en tillväxt i år på 6,0 procent, och 4,8 procent nästa år.

I senast föregående prognos från i mars i år låg den globala tillväxtprognosen för 2021 på 6,2 procent och för 2022 på 4,5 procent.

– Pandemin är inte över, säger Sellgren.

– Det kommer vara hack i kurvan, det kommer gå lite upp och ned med störningar när pandemin ställer till det, tillägger hon.

Nedstängningar och restriktioner

Hon pekar på hur nedstängningar och restriktioner i länder med låg vaccinationsgrad – främst tillväxtländer i Sydostasien – förvärrar de redan problematiska flaskhalsarna i form av komponentbrist och logistikproblem.

– Hela logistikflödet är i obalans just nu, säger Lena Sellgren.

– Åtminstone under hösten och kanske en bit in på nästa år kommer man ha de här störningarna i leverantörskedjorna, tillägger hon.

Flaskhalsarna fördyrar produktion och leveranser, vilket redan syns i högre producentpriser – inte minst inom fordonsindustrin, där producenterna sedan länge byggt upp produktionssystem med så små komponentlager som möjligt.

– Fordonsindustrin har ju väldigt mycket underleverantörer som finns i Asien och där har vi sett produktionsstörningar. Får du inte kritiska komponenter – inte bara halvledare – måste du ju stoppa produktionen. Då går det inte, säger Sellgren.

– Företagen låter nu detta slå på lönsamheten och vinsterna. Men om det blir långvarigt går det till en gräns där man börjar skjuta över det här på konsumenter. Då kommer vi se det i högre inflation, tillägger hon.

"Kan bli svårt"

Om konsumentpriserna lyfter under en längre period ser hon i förlängningen en risk för att det kan sluta med att inflationsförväntningarna stiger, vilket i sin tur skulle kunna pressa Riksbanken och andra centralbanker att strama åt penningpolitiken snabbare än planerat.

– Men sannolikt behöver även lönerna stiga för att centralbankerna ska agera, säger Sellgren.

I och med tillväxten i år väntas BNP-nivån 2022 vara tillbaka på 2019 års nivåer i så gott som samtliga länder. Men att ta igen det avbräck från den historiska tillväxttrenden som pandemin skapat kan bli svårt, tror Lena Sellgren.

– Då måste det komma något genombrott vi inte ser i dag som lyfter tillväxten, säger hon.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Global tillväxt över historisk trend

Business Sweden räknar med en global tillväxt på 6 procent i år och 4,8 procent 2022. Detta är en bra bit över den historiska trenden för global tillväxt, som kretsar kring 3 procent.

Det handlar i första hand om en rekyl efter det globala BNP-fallet på 3,4 procent 2020, när pandemin slog ut stora delar av såväl produktionen som konsumtionen runt om i världen.

Den historiska trenden för global tillväxt ligger på cirka 3 procent.

Ekonomi

Tysk ekonomi bromsar in

Bilindustrin är en viktig del av Tysklands ekonomi. Arkivbild.
Foto: Jens Meyer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Räkna med mindre fart inom den tyska ekonomin framöver, i alla fall enligt det tyska Ifo-institutet. I en reviderad konjunkturprognos uppger Ifo att man spår att BNP-tillväxten kommer att landa på 2,8 procent i år, en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med den senaste prognosen. För 2022 är man dock mera optimistisk och höjer prognosen med 0,8 procentenheter till 5,1 procent.

Orsaken till de mer pessimistiska siffrorna för 2021 är begränsningar inom industriproduktionen, som en konsekvens av olika uppkomna flaskhalsar när det gäller tillverkning och leverans.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Ekonomi

Flod av vinstvarningar väntar

Husqvarna är inte ensam om problem med leveranserna. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Nu börjar de ticka in – börsbolagens varningar för att komponentbristen slår på resultaten.
Om det kommer fler?
Absolut, är aktiebedömarnas svar.
PREMIUM

Husqvarna i tisdags, och nu senast lastbilsjätten Traton med Scania i portföljen – båda flaggar för att resultatet blir svagare än förväntat, på börsspråk en så kallad vinstvarning, som en konsekvens av de omtalade bristerna på halvledarkomponenter.

Och fler vinstvarningar är att vänta innan rapportfloden i mitten av oktober när börsbolagens ska redovisa resultaten för tredje kvartalet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Evergrande gav lyft på Shanghaibörsen

Kurserna på de kinesiska börserna i Shanghai och Shenzhen visas på en gångbro i Shanghai. Arkivbild.
Foto: Andy Wong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Positiva besked i härvan kring fastighetsjätten Evergrande fick börsen i Shanghai att stänga på plus efter att ha öppnat upp för handel efter långhelg. Vid stängning var kompositindex upp 0,4 procent medan Hongkong-börsen håller fortsatt stängt för helgdag.

I Tokyo backade såväl Nikkei 225-index, minus 0,7 procent, som det bredare Topix-indexet, minus 1,0 procent, i väntan på amerikanska centralbankens räntebesked senare ikväll. Bland bolagen som gick mot strömmen märks Nintendo som steg 1,1 procent liksom Fast Retailing som äger klädmärket Uniqlo, upp 1,8 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Miljardaffär på gång i spelbranschen

Spelbolaget Entain kan vara på väg att bli uppköpta. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Amerikanska spelbolaget Draftkings fortsätter sin expansionsresa. Bolaget har lagt ett bud på 22,4 miljarder dollar, drygt 200 miljarder svenska kronor för brittiska sektorskollegan Entain som i sin tur äger speloperatörer som Ladbrokes och Coral.

Budet är det andra på kort tid, uppger Entain som nu för första gången bekräftar att affären är på gång och innebär en premie på 46 procent över gårdagens stängningskurs för Entain på Londonbörsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL