Inrikes

Saknad bärplockare fortfarande inte hittad

Polisen har bland annat sökt med helikopter efter en kvinna i 80-årsåldern som har varit försvunnen sedan i måndags. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen har på onsdagen fortsatt sökandet efter den kvinna i 80-årsåldern som försvunnit när hon plockat bär i trakterna runt Niemisel, några mil nordost om Boden.

En stor sökinsats har pågått sedan i måndags kväll. Fjällräddare, hundar, drönare och helikopter har tillsammans med Missing People och hemvärnet engagerats i arbetet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Medaljlöst för Sverige i kock-vm

Sveriges representant i kocktävling Bocuse d'Or, Sebastian Gibrand, längst till höger. Från vänster: President Henrik Norström, coach Jonas Dahlbom och commis Jakob Persson.
Foto: Tove Oskarsson Henckel
Inrikes
Inrikes Det blev inget pallplats för svenske Sebastian Gibrand i den prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or i franska Lyon, som ofta kallas för kock-VM.
Värdlandet Frankrike tog hem guldet.

Även om känslan var positiv och smakerna satt där de var tänkta att sitta i det svenska bidraget, som fokuserade på temat naturens kraft, räckte insatsen inte mer än till en femteplats. Det stod klart efter måndagens prisutdelning.

– Det är en subjektiv tävling. Även om vi lagade det vi tycker är den godaste maten så är det inte säkert att andra länder uppskattar det på samma sätt, sade Gibrand till TT på söndagen, efter att ha lagat sin sista rätt till juryn.

Bättre gick det för två av våra nordiska grannländer. Danmark tar hem silvret och Norge bronset. Guldet tilldelades värdlandet Frankrike.

Årets två tävlingsrätter skulle bestå av en trerätters take-away-meny baserad på tomat där räkor ska ingå i varmrätten, samt en matpresentation med fjäderbladbog på nötkött.

Det svenska laget får trösta sig med extrapriset för bäst presentation av take-away-lådan. Designen av lådan stod Jens Fager för.

För två år sedan slutade Gibrand på en silverplats i tävlingen. Vägen till den möjliga revanchen i årets världsfinal tog han via en bronsmedajl i den europeiska uttagningen till Bocuse d’Or i fjol. Årets tävling har tidigare flyttats fram på grund av pandemin.

Bocuse d'Or är döpt efter sin upphovsman Paul Bocuse, världens kanske mest berömde kock, som avled den 20 januari 2018.

Jonas Grönvik/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges bidrag

Det svenska bidraget för take-away-menyn bestod av en förrätt på tomat-kupol med kronärtskocka, basilikaolja och aromatisk tomatjuice.

Varmrätten var en svart tigerräka med ”Beurre épice”, variation av tomat, blommor och koriander samt sås med räk-fumet ”svensk curry” och havtornsolja.

Desserten bestod av en sorbet på tomat och vilda jordgubbar med tomatmarmelad, timutpeppar och rosdoftande mousse. Take-away-lådan i design av Jens Fager.

Fatpresentationen bestod av bräserad fjäderbladsbog på nötkött med tillhörande bräseringssky med brynt smör och dofter av höst. Till det traditionell svensk ragu med krämig skogssvamp, kroppkaka, och dragon. Dessutom lättrökt potatis med krämig äggula och hasselnötter samt svartvinbärsgelé med brynt lök och timjan. Bidraget presenterades på ett fat i design av Jens Fager.

Inrikes

Skolverket ska flytta ut i landet

Skolverket ska öppna kontor på flera orter i landet och hålla regelbundna samtal med skolansvariga i området. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Skolverket ska öppna kontor runt om i landet för att komma närmare alla skolägare.
På det sättet får staten lättare att hålla utvecklingssamtal med de skolansvariga.

En av Skolverkets uppgifter är att på olika sätt stödja skolor och huvudmän, alltså kommuner och friskoleägare. Skolverket sitter i Solna. Kontor på andra orter finns inte.

Men regeringen har nyligen beslutat att Skolverket ska inrätta flera nya kontor. Hur många och var i landet är upp till myndigheten att avgöra, men kontoren ska börja etableras nästa år.

Med detta följer också att alla huvudmän ska bjudas in till kvalitetsdialoger – eller utvecklingssamtal om man så vill – med Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) vartannat år. För dessa kvalitetsdialoger har regeringen i budgetpropositionen avsatt 31 miljoner kronor nästa år, 61 miljoner 2023 och därefter 85 miljoner kronor per år.

– Det här är en ny arbetsuppgift som behöver nya resurser. Men det är upp till Skolverket att besluta hur man ska gå vidare, svarar utbildningsminister Anna Ekström (S) på frågan om nyanställningar.

Åt samma håll

Det övergripande syftet med lokal närvaro och samtal är att förbättra elevernas resultat och minska skillnaderna mellan skolor.

– Med det här steget ger vi ett mycket tydligare statligt stöd till huvudmännen, säger Anna Ekström.

I dag är avståndet mellan stat och skola för stort, fortsätter hon och gör en internationell jämförelse:

– I framgångsrika skolsystem drar alla åt samma håll och är överens om vad som viktigt att genomföra i skolan, säger hon och jämför med sina intryck av det svenska systemet:

– Jag har sett de mest skiftande, hemmasnickrade mål och indikatorer hos olika huvudmän. Jag är övertygad om att det blir mycket, mycket bättre om vi har en gemensam syn på vad vi ska ha för mål, säger Ekström.

Behöriga lärare

De mål Ekström nämner finns redan i ett första förslag.

Förra hösten lämnade fyra skolmyndigheter ett fylligt förslag på nationella mål, delmål och indikatorer, alltså sätt att mäta och stämma av. Ett exempel: "Undervisningen i skolväsendet ska i högre utsträckning bedrivas av behöriga lärare och förskollärare."

Skolmyndigheterna föreslog också som nationellt mål för fritidshemmen: "Eleverna ska erbjudas en meningsfull fritid och rekreation", vilket specifikt landar i sådant som storlek på avdelningar och personaltäthet.

Men regeringen vill alltså att förslagen ska ses över igen, med syfte att lyfta bort sådant som ökar den administrativa bördan för skolhuvudmännen. Företrädare för skolhuvudmännen har gjort klart att de inte kan lastas på mer arbete i form av exempelvis datainsamling.

Hemmasnickrat

Skolmyndigheternas förslag har också ifrågasatts helt och hållet. Friskolornas Riksförbund efterfrågade vitsen med fler mål för skolan, när det redan finns skollag, förordningar, författningar och allmänna råd.

– De här delmålen och kvalitetsdialogerna ska inte vara i stället för skollag och läroplan, utan ett bra och gemensamt sätt att följa upp att skollagen läroplanen efterföljs, kommenterar Ekström.

– När jag började arbeta med skolpolitik 2011 hörde jag folk ibland säga att Skolverket och staten borde stanna vid kommungränsen. Jag vill en gång för alla avskaffa den synen, säger Ekström.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Skolverket

Skolverket har i uppgift att på olika sätt stötta skolor och skolhuvudmän (medan Skolinspektionen ansvarar för tillsyn).

Skolverket sätter ramar för hur utbildningen ska bedrivas och bedömas, genom att ta fram kursplaner, ämnesplaner, kunskapskrav, prov, föreskrifter och allmänna råd.

Skolverket gör också studier, analyser och tar fram statistik om skolan.

Skolverket erbjuder fortbildning för skolans personal, utfärdar lärarlegitimationer och fördelar statsbidrag.

Skolverket hade i december i fjol 741 fast anställda personer, motsvarande 667 årsarbetskrafter.

Skolverket har tidigare haft lokaler i Stockholms stad, men finns nu i grannkommunen Solna.

Källa: Skolverket

Inrikes

Guteland vänder hem - tar sikte på riksdagen

Jytte Guteland (S) ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Socialdemokraterna måste ta initiativet och bli det ledande partiet i arbetet med klimatomställningen. Det anser EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som lämnar sin post för att kandidera till riksdagen nästa år, rapporterar DN.

I EU-parlamentet har Guteland profilerat sig i klimatfrågor och i dag är hon gruppledare i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. När EU förra året skulle ta fram en ny klimatlag var Guteland parlamentets huvudförhandlare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Coop återkallar tofu – kan innehålla fisk

Varan kan innebära en hälsofara för den som är allergisk mot fisk. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Coop återkallar varan Skärgårdstofu med tångkaviar. Anledningen till återkallelsen är att spår av fiskprotein har upptäckts i produkten.

Återkallelsen gäller förpackningen om 200 gram med bäst före-datum 23-01-2022.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Polisen söker intensivt efter försvunnen kvinna

Polisens tekniker på plats vid Oxie på måndagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen fortsätter söka efter en kvinna i Malmö som misstänks ha blivit bortförd mot sin vilja i slutet av förra veckan.
Sedan tidigare sitter en man i 50-årsåldern anhållen efter larm om ett misstänkt människorov alternativt olaga frihetsberövande.
PREMIUM

Observationer som gjorts har lett till att sökandet intensifierats i området Oxie med omnejd. Polisen är på plats med många enheter och kommer att fortsätta sökandet tills ärendet är löst, enligt presstalespersonen Rickard Lundqvist.

Under natten till lördagen fick polisen in en anmälan om en försvunnen kvinna. Snart greps en man som enligt polisen tidigare haft en relation med den förvunna kvinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Inrikes

Högt bokningstryck på resor efter hävd avrådan

Världen öppnar upp för resande och planerna för vintersemestern börjar ta form i många svenska hem. Arkivbild.
Foto: Shutterstock
Inrikes
Inrikes För ressugna svenskar var fredagens besked om hävda restriktioner efterlängtat. Under helgen slog resebokningarna nya rekord och det är de långväga resmålen som är mest eftersökta.
PREMIUM

I fredags meddelade utrikesdepartementet (UD) att den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU ska lyftas den 1 oktober. Och redan efter ett par timmar kunde de stora researrangörerna se mer aktivitet på sina sajter.

Hos Vingresor ökade försäljningen av charterresor till Kap Verde med 270 procent och till Teneriffa och Thailand nära fördubblades antalet bokningar i helgen jämfört med för två veckor sedan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

M vill satsa 2 miljarder mer på rättsväsendet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.
Foto: Marko Sääväla/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill satsa 2,1 miljarder kronor mer än regeringen på rättsväsendet 2022.
I satsningen ingår fler fängelseplatser, fler åklagare och en riktad lönesatsning för polisen.
PREMIUM

– Vill man på allvar krossa den grova brottsligheten måste man förstärka varje del av rättsväsendet, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partiets budgetmotion föreslås att polisen får över 800 miljoner kronor mer än vad regeringen föreslår i sin budgetproposition. Moderaterna vill bland annat lägga 300 miljoner kronor mer på ny teknik, som kameror, 250 miljoner kronor för att återanställa erfarna poliser och 100 miljoner kronor på att få fler poliser i yttre tjänst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Voi om dödsolyckan: Otroligt tragisk händelse

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Den elsparkcykel som var inblandad i söndagens dödsolycka i Västerås, där en man i 80-årsåldern avled, tillhör uthyrningsföretaget Voi.
"Dödsolyckan i Västerås är en otroligt tragisk händelse. Våra tankar går till mannens familj och anhöriga", skriver operatören i ett uttalande på måndagseftermiddagen.
PREMIUM

Den äldre mannen avled efter att han åkt in i en elsparkcykel som stod parkerad på en cykelbana i Vetterstorp i Västerås. Vittnen uppger att han ska ha färdats på en trehjulig cykel med elmotor, enligt SVT Västmanland.

Polisen har inlett en förundersökning med brottsrubriceringen vållande till annans död. Utifrån de uppgifter som finns kommer både företaget som äger elsparkcykeln och den person som lämnat den där att kontrolleras, uppgav polisen till TT på söndagskvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL