Utrikes

Rekordmånga partier till stortinget

Irene Ojala från Pasientfokus tar plats i stortinget. Arkivbild.
Foto: Mariam Butt/NTB/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Stortinget i Oslo kan hälsa ett tionde parti välkommet till kammaren.

Med samtliga röster räknade i Finnmark i norra Norge har enfrågepartiet Pasientfokus fått 13,1 procent i valdistriktet, och 41,6 procent i valkretsen Alta. Och det räcker för att få en plats i stortinget, trots att partiets röster på nationell nivå bara motsvarar 0,2 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rapport avslöjar sexövergrepp av WHO-arbetare

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kallar rapporten för 'hemsk läsning'. Arkivbild.
Foto: Denis Balibouse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En oberoende utredning har funnit bevis för att det förekom sexuella övergrepp i samband med Världshälsoorganisationen WHO:s arbete mot ebola i Kongo-Kinshasa åren 2018–2020, framgår i en ny rapport.

En kommission intervjuade dussintals kvinnor som vittnade om våldtäkter och erbjudanden om arbete i utbyte mot sex. Övergreppen ska ha utförts av lokalt anlitad personal och personer i internationella arbetslag.

I den 35 sidor långa utredningen nämns "tydliga strukturella brister" och "individuell försumlighet". WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kallar rapporten för "hemsk läsning".

– Som ledare för WHO ber vi om ursäkt till de här människorna, till kvinnorna och flickorna, säger organisationens Afrikachef Matshidiso Moeti.

Utrikes

Kanada: Nästan alla gruvarbetare ute

Utrikes
Utrikes Nästan alla 39 gruvarbetare som suttit fångade i en gruva i östra Kanada sedan i söndags har räddats, uppger räddningstjänst och lokala medier.

Enligt chefen för räddningsarbetet, Shawn Rideout, är 33 av de 39 ute ur gruvan, som ligger i staden Sudbury i provinsen Ontario.

– Vi ser ljuset i slutet av tunneln nu, vi närmar oss. Sex är kvar att rädda och vi hoppas ha fått ut alla under eftermiddagen, säger Rideout till det kanadensiska public service-bolaget CBC.

Arbetarna fångades i gruvan efter att en olycka skadat deras transportsystem, vilket stoppade dem från att nå den huvudsakliga utgången. I stället har man med hjälp av rep och stegar tagit en alternativ väg ut.

– Det är rätt så djupt. 3 000 fot (914 meter) är en lång väg att gå. Det är därför det går långsamt, säger Shawn Rideout.

Den brasilianska gruvjätten Vale, som driver gruvan, uppger att arbetet på platsen inte kommer att återupptas förrän en utredning av vad som gått fel är slutförd.

Utrikes

Greta Thunberg: Trött på tomma ord

Greta Thunberg talar i Milano.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals ungdomar och högt uppsatta politiker samlas i Milano i Italien inför FN:s klimatkonferens i Skottland i november. Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg dömde i ett tal ut regeringar för vad hon anser vara tomma ord.

Thunberg har inga stora förväntningar inför FN:s klimatmöte och anser att det mesta politiker levererar i klimatfrågan är tomma ord.

– Det finns ingen planet B, det finns ingen planet bla, bla, bla, sade hon med syftning på ett tidigare klimattal av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

– Det här är allt vi hör från våra så kallade ledare: ord, ord som låter bra men hittills inte har lett till handling, våra förhoppningar och drömmar dränkta i deras tomma ord och löften, fortsatte Thunberg.

Vanessa Nakate, klimataktivist från Uganda, upprepade Thunbergs budskap.

– Hur länge måste barn gå och lägga sig hungriga för att deras jordbruk har spolats bort, för att grödorna har torkat på grund av extremvädret?, frågade hon och fortsatte:

– Världsledarna ser det här hända och tillåter det att fortsätta.

Ska ge klimatförslag

Bland de tusentals unga som samlas i Milano är det omkring 400 från 190 länder som under tre dagar ska ta fram förslag emot global uppvärmning.

Förslagen granskas sedan av klimat- och energiministrar som även de samlas i Milano i veckan inför klimatkonferensen i Glasgow den 1–12 november. De bästa förslagen ska vaskas fram för att tas upp på klimatkonferensen.

Klimatkonferensen i Glasgow, COP26, ses som viktig för att realisera Parisavtalet från 2015. Länder som ratificerat Parisavtalet har förbundit sig att försöka begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader. Hur det ska gå till i praktiken är ännu inte klart.

Utrikes

"Vad gör skyltdockan där?" – vittnen om terrorn i Paris

Polis i skyddsdräkt på plats vid Stade de France efter terrordåden den 13 november 2015. Nu vittnar de närvarande om händelserna vid den pågående rättegången i Paris. Arkivfoto.
Foto: Michel Spingler/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Jag undrade vad den där skyltdockan gjorde där", minns polisen Philippe i Paris om kvällen den 13 november 2015.
Men det var inte någon skyltdocka.
Framför sig hade han det första civila offret för Frankrikes värsta terrordåd.

Tre veckor in på den historiska rättegången kring dåden 2015 är det nu dags för drabbade och anhöriga att börja vittna om vad de upplevde för snart sex år sedan.

Polisen Philippe var ansvarig för de ridande poliser som patrullerade kring fotbollsarenan Stade de France på terrorkvällen.

Där kom den första smällen en stund efter klockan 21. En självmordsbombare sprängde sig själv i luften efter att ha misslyckats med att ta sig in på arenan, där Frankrike mötte Tyskland i en landskamp.

Den terroristens enda offer blev Manuel Dias, en 63-årig chaufför som just lämnat av en grupp fotbollsfans vid arenan.

Hans kropp hamnade som på knä, med huvudet riktat mot polisen.

– Jag fick intrycket av att han tittade på mig. Jag såg ett naket ben och frågade mig: vad gör den där skyltdockan där? Det där benet kan jag fortfarande se framför mig, berättar Philippe, enligt tidningen Le Figaro.

Tjugo åtalade

Rättegången i Paris har pågått sedan den 8 september. Även om alla de konkreta gärningsmännen antas vara döda – antingen direkt under själva terrorkvällen eller under den följande polisjakten – så står 20 personer åtalade, varav sex i sin frånvaro.

Merparten riskerar livstids fängelse. Bland de åtalade finns franske Salah Abdeslam, uppvuxen i Belgien och med nära kopplingar till flera av gärningsmännen på plats i Paris. Även han var i Paris under terrorkvällen, men flydde hem till Bryssel av oklar anledning och greps först ett halvår efteråt.

Åtalad är även svenske Osama Krayem, som polisen kopplar till en lägenhet i Bryssel där Paris-bomberna tros ha tillverkats.

Chockad polis

Tisdagens första vittnesmål gäller händelserna kring Stade de France, där tre självmordsbombare sprängde sig, men där Manuel Dias blev det enda civila dödsoffret.

En annan av de första poliserna på plats var den nu pensionerade Pierre.

– Jag chockades av liket, av kroppsdelarna och lukten. När jag kom hem var mina skor fulla av blod. Jag är inte lika stark som mina kollegor. Jag har svårt att sova, svårt att äta. Det finns ett före och ett efter det som skedde där, berättar Pierre – och får direkt efter sitt vittnesmål hjälp av de psykologer som finns på plats i rättssalen i Paris.

"Jag vill att de ska se"

För många som var med under terrorkvällen fungerar rättegången som en sorts behandling.

– Jag vill gå igenom det här. Det är en del av återuppbyggandet av mig själv, säger 31-årige Marko till nyhetsbyrån AFP.

Marko, som satt på en av uteserveringarna i Paris när terroristerna slog till, kunde inte hålla sig i rättssalen när Salah Abdeslam i förra veckan försökte kalla dådet för "oundvikligt". Marko ställde sig upp och skällde på Abdeslam och stirrade på honom under resten av den dagen.

– Jag vill se de här människornas ansikten. Jag vill att de ska se vilka deras offer var, berättar han för AFP.

Wiktor Nummelin/TT

En minnestavla för Manuel Dias, som dog i terrordåden i Paris den 13 november 2015, finns uppsatt vid fotbollsarenan Stade de France. Arkivfoto.
En minnestavla för Manuel Dias, som dog i terrordåden i Paris den 13 november 2015, finns uppsatt vid fotbollsarenan Stade de France. Arkivfoto.
Foto: Philippe Wojazer/AP/TT
Poliser på plats i den specialbyggda rättssal i Paris där terrordåden 2015 nu avhandlas. Arkivfoto.
Poliser på plats i den specialbyggda rättssal i Paris där terrordåden 2015 nu avhandlas. Arkivfoto.
Foto: Thibault Camus/AP/TT

FAKTA

Fakta: Terrorrättegången i Paris

Tjugo personer står åtalade i Paris för delaktighet i terrordåden den 13 november 2015, då 139 människor dödades i en rad gemensamma attacker kring fotbollsarenan Stade de France, barer och restauranger i centrala Paris samt konsertlokalen Bataclan.

Rättegången inleddes den 8 september och väntas pågå till slutet av maj 2022.

Närmast väntar vittnesmål från brottsplatserna vid Stade de France (tisdagen och onsdagen), barerna och restaurangerna (till och med fredag) samt Bataclan (från tisdag den 5 oktober och under fyra veckor framåt).

Utrikes

Lastbilschaufför körde 26 timmar i sträck

Chauffören körde i 26 timmar i sträck utan att vila. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Utrikes
Utrikes

En holländsk lastbilschaufför i Danmark bröt mot arbetstidsreglerna 27 gånger inom loppet av 28 dagar, enligt polisen i mellersta och västra Själland.

Som mest körde mannen nära 26 timmar i ett sträck. Gränsen går vid tio timmars tillåten körning.

– En flera ton tung lastbil med en chaufför som har kört i nästan 26 timmar är självklart en mycket farlig lastbil på vägen, och därför är jag glad att vi fick stopp på denna riskabla körning innan det eventuellt gick helt galet, säger polischef Henrik Fobian.

Chauffören – som stoppades vid en rutinkontroll under måndagen – samt åkeriet riskerar nu böter på 342 000 danska kronor, motsvarande drygt 468 000 svenska kronor. Han riskerar dessutom att mista sitt lastbilskörkort.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Utrikes

Japaner får roa sig igen – slut på nödläge

Japan tar bort virusrestriktioner i veckan. Arkivbild.
Foto: Kiichiro Sato/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det undantagstillstånd som riktats mot nöjeslivet i Japan under coronapandemin kommer att avslutas i veckan, meddelar premiärminister Yoshihide Suga. Antalet nya smittofall i landet har sjunkit brant.

Restriktionerna har varat i över ett år, inklusive under OS i Tokyo. Alkoholförsäljning, öppettider för restauranger och deltagarantal vid större evenemang har varit hårt reglerade.

– Tack vare hårt arbete från alla, har antalet nysmittade per dag som var över 25 000 i mitten av augusti, sjunkit till 1 128 under gårdagen, sade Suga på ett ministermöte.

Även antalet inlagda på sjukhus samt allvarligt covidsjuka har sjunkit. 58 procent av befolkningen är fullvaccinerade.

Omkring 17 500 människor har avlidit med covid-19 i Japan.

Utrikes

Bangkok hotas av översvämningar

Soldater fyller sandsäckar för att skydda buddhisttemplet Wat Chaiwatthanaram i provinsen Ayutthaya norr om Bangkok.
Foto: Sakchai Lalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes Över 70 000 hem i norra och mellersta Thailand har översvämmats i spåren av den tropiska stormen Dianmu, och sex människor har dött. Myndigheterna gör nu sitt yttersta för att skydda huvudstaden Bangkok.

Vattennivån i floden Chao Phraya, som slingrar sig genom Bangkok, stiger stadigt i takt med att vatten släpps ut från dammar uppströms den nära 40 mil långa floden. Sandsäckar placeras ut och situationen övervakas noga, meddelar regionala myndigheter.

– Vi kommer att varna människor om vi ser tecken på att vattnet stiger och det finns risk för en störtflod, säger guvernör Aswin Kwanmuang.

Mångmiljonstaden, som kallats österns Venedig, är byggd på träskmark en och en halv meter över havsnivån. De risodlingar och jordbruk som tidigare absorberade vatten, har numer ersatts av bostäder vilket ökar riskerna.

Stadens plan för att leda bort vatten genom underjordiska reservoarer och tunnlar har sinkats på grund av problem med att köpa upp mark, rapporterar lokala medier.

Under monsunperioden 2011 omkom över 500 människor i de värsta översvämningar som drabbat Bangkok på decennier, och en femtedel av staden låg under vatten.

Utrikes

Tyskarna till Laschet: "Nein"

Armin Laschet. Bild från presskonferens i måndags.
Foto: Michael Kappeler/DPA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tyskarna verkar inte hålla med Armin Laschet. Drygt två av tre säger att det är fel av den kristdemokratiske kandidaten att försöka bli näste förbundskansler.

71 procent svarar nej på frågan om Laschet gör rätt efter CDU/CSU:s förlust i söndagens val, enligt en opinionsmätning i Augsburger Allgemeine. Kristdemokraterna gjorde ett dåligt val, och blev mindre än maktrivalen SPD, men Laschet har sagt att han ändå vill försöka sy ihop en koalition.

Frågan kan därmed avgöras av de mindre partierna De Gröna och FDP – den sida de ansluter sig till väntas kunna bilda regering.

Men ett annat alternativ är att Laschet erkänner sig besegrad, och lämnar fältet fritt för socialdemokratiska SPD. Många i de egna leden förespråkar det, rapporterar Bild. Tidningen publicerar också en opinionsmätning där över hälften av de tillfrågade tycker att Laschet ska avgå som CDU-ledare.

Om inte Laschet ger vika för trycket väntar nu en seg dragkamp för att få ihop en majoritet. Båda sidor sade efter valdagen att de hoppas ha en uppgörelse klar till jul.

Under tiden får den avgående förbundskanslern Angela Merkel (CDU) fortsätta styra.

Henrik Samuelsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL