Lagfarter SkD

Hus på 122 kvadratmeter sålt i Skurup

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Skjutbanevägen 20 i Skurup av John Valdemar Sulakiewicz. Nya ägare är Alexandra Linnea Wennhall och Carl Philip Simon Szakos, båda 27 år, boende på Ringduvevägen i Skurup. Priset blev 3 030 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i augusti 2021. Huset är 122 kvadratmeter stort och byggdes 1983.

Bara några hundra meter bort såldes nyligen ett annat hus, på Svaneholmsvägen 12. Där blev priset för ett något mindre hus, 120 kvadratmeter, 2 985 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Skuggande konstverk invigt i Nobelparken

Johan Lindberg och Kristina Schultz håller upp en provisorisk bräda som ska ge en bild av hur deras konstverk Skuggbåge ska se ut.
Foto: Stefan Persson
Lund
Brunnshög Nobelparken,Brunnshögs lunga, tar allt mer form. På fredagen invigdes ännu ett inslag i parken, konstverket Skuggbåge.

– Träden ger material till oss, men det vi tittat på är trädens förmåga att skapa rumslighet. Här vid eken får vi en väldigt specifik skugga som ska locka personer till platsen, säger Kristina Schultz som tillsammans med Johan Lindberg tagit fram konstverket Skuggbåge.

Invigningen till trots, det trästycke som ska skruvas i stolparna som satts upp är ännu inte färdigproducerat hos snickaren. Johan Lindberg och Kristina Schultz har tillverkat ett provisoriskt stöd så länge.
Foto: Stefan Persson
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tusentals migranter samlade vid Texasbro

Migranter vid en bro i Texas, USA.
Foto: Eric Gay
Utrikes
Utrikes

Omkring 10 000 migranter samlas vid en bro i Del Rio i den amerikanska delstaten Texas. Många av migranterna tros vara olagligt i USA eller sakna pass och dokumentation.

Bruno Lozano, borgmästare i Del Rio nära gränsen till Mexiko, säger att migranterna befinner sig i ett område som kontrolleras av amerikansk tull- gränspolis, de flesta under eller invid Del Rio International bridge.

– Gränspatrullerna är tyngda av antalet migranter som anländer till Del Rio-området, säger Lozano.

Många av migranterna kommer från Haiti, där en allvarlig politisk kris samt en svår jordbävning har försämrat redan svåra levnadsförhållanden.

Även ett stort antal migranter och flyktingar från Afghanistan har anlänt, liksom migranter från Mexiko och Centralamerika.

Sent på fredagen hade antalet ökat till över 10 000 människor, från omkring 8 000 människor ett dygn tidigare.

Ytterligare mellan 2 000 och 3 000 migranter hålls frihetsberövade av gränspolis.

Kultur och nöje

Taylor Swift gör om hitlåt – utan Max Martin

Taylor Swift släppte på fredagen en ny version av hennes låt 'Wildest dreams' från 2014. Arkivbild.
Foto: Charles Sykes/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Taylor Swift överraskar fansen med en ny version av hennes hitlåt "Wildest dreams" från albumet "1989", skriver Variety.

Enligt världsstjärnan är anledningen att hon inspirerats av att fans fått låten att trenda på Tiktok.

Originalversionen från 2014 skrevs av Swift tillsammans med de svenska producenterna Shellback och Max Martin.

På den nya versionen uppges Christopher Rowe, Shellback och Swift som producenter. Max Martin tycks alltså inte vara delaktig denna gång, även om han fortfarande listas som textförfattare.

Fredagens låtsläpp ger en indikation på att ett kommande släpp av albumet "1989 (Taylor’s version)" kan stå på tur, samt ge en fingervisning om vilka som kan vara aktuella som medproducenter.

Artistens kommande album "Red (Taylor’s version)" släpps den 19 november.

Sport

Tajt schema för Trelleborgs FF

En fotbollstränare i aktion
Foto: Björn Sandberg/arkiv
Sport
Söderslätt
Svalöv
Fotboll Matcherna duggar tätt för Superettanklubben Trelleborgs FF som på lördagen spelar borta mot toppkonkurrenten Norrby IF på bortaplan. Det är lagets tredje framträdande på bara åtta dagar.

Redan på fredagen satte sig TFF, som spelade 1-1 mot Helsingborgs IF tidigare i veckan, på bussen med destination Borås arena.

– I vanliga fall hade vi åkt upp till Borås samma dag, men med tanke starttiden (klockan 13) samt att det faktiskt är tredje matchen på en vecka - så åker vi redan i dag, säger tabelltreans tränare Kristian Haynes till trelleborgsff.se på fredagen.

– På så sätt ger vi oss de bästa förutsättningarna.

TFF vann i premiären

Senast lagen möttes var i Superettanpremiären som slutade med en 2-1-seger för Trelleborgs FF.

Norrby IF är en av säsongens positiva överraskningar och ligger på femte plats, två placeringar och tre poäng bakom TFF.

– Det är ett bra lag som är tungt att möta, konstaterar Haynes.

– Norrby är bra hemma på sitt konstgräs - men vi är också bra på konstgräs. Vi vann förra matchen, så så klart har vi positiva minnen därifrån. Även om det var tajt.

I Trelleborg saknas avstängde Haris Brkic som ersätts av Måns Söderqvist. Herman Hallberg (skadad) och Anton Tideman (personliga skäl) missar också matchen.

Sundsvall för Bois

För fjärdeplacerade nykomlingen Landskrona Bois väntar bortamatch mot tabellsexan GIF Sundsvall. I dagsläget skiljer det bara två poäng upp till en allsvensk direktplats.

– Vi förtjänar att tillhöra toppen och att verkligen ge det en chans, som nykomling med begränsade resurser, ska bli väldigt kul, säger tränaren Billy Magnusson i ett uttalande på föreningens hemsida.

– Det är också ett bevis på den ständiga utveckling som både spelarna och laget gör utifrån arbetssättet. De är väl värda framgångarna.

Landskrona triumferade senast över Gais och då man mötte Sundsvall på Landskrona IP blev det 2-0-seger.

I Bois är Sumar Almadjed, Linus R Olsson och Hampus Fehrm tillbaka efter sina skador. På minuskontot finns att Jacob Blixt är avstängd och att Viktor Ekblom drog på sig en skada i veckans U21-match. Filip Olsson vilar också.

Svedala

Pensionärer bussas runt när det äntligen är dags för möte

Det har krävt en massa förarbete för styrelsen, konstaterar Eva Kristell som tillsammans med Eva-Britt Johansson och Jan Lindskog prickar av Anita och Kjell Jönsson som sedan visas till sitt bord i stora samlen.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
BÖRRINGE Senast SPF Seniorerna Club 73 Svedala höll ett månadsmöte var i februari 2020. När det var dags igen krävdes en helt ny lokal, åtgärder enligt myndigheternas rekommendationer och transport ut ur Svedala.

– Det här har vi verkligen längtat efter. Det ska bli så trevligt, sa Kerstin Palm när hon klev av bussen utanför Börringe bygdegård.

Hon berättar att hon sedan 28 år tillbaka är en flitig deltagare vid sammankomsterna i SPF:s regi men säger:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Sport

Tuffa coronaregler på OS – kan bli vaccinkrav

IOK:s ordförande Thomas Bach förvarnar om stränga coronaregler under OS i Peking.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport Det kan bli lika stränga coronaregler i vinter-OS i Peking i februari som det var i Tokyo i somras.
Skillnaden är att ser ut att bli krav på vaccinering.
– Det är vad vi räknar med, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till TT.

Vinter-OS i Peking avgörs 4-20 februari, om nästan fem månader. I en värld som ännu inte blåst faran över när det gäller coronapandemin.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach sade under fredagen att vinter-OS kommer att kräva "stränga åtgärder under den pågående pandemin".

Mycket mer än det preciserade han inte.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tror på samma coronaregler på OS i Peking som man hade under OS i Tokyo.

Det innebar bland annat krav på munskydd och daglig coronatestning. Det som skiljer blir kravet på att vara vaccinerad.

– Det är vad vi räknar med, och någon form av vaccinkrav. Men det är inte klart hur det kommer se ut i dagsläget, säger Peter Reinebo.

En del kommer att klarna först i oktober.

– Då får vi ett regelverk som idrottare, ledare, funktionärer och så vidare ska förhålla sig till.

Peter Reinebo säger att man förbereder idrottarna på samma situation som under OS i Tokyo.

– Är man inte vaccinerad så drabbas man troligtvis av starkare restriktioner, det är en gissning från mig, men inte bekräftat. Vi kommer att veta mer i oktober, säger han.

TT: Om vaccinering blir ett krav, klarar ni det?

– Absolut, redan till OS i Tokyo hade vi hög vaccinationsgrad. Jag ser det som en icke-fråga för oss, men det kanske det inte är för alla länder.

David Hernqvist/TT

Diskussionerna om vaccinkrav för idrottarna är en icke-fråga för SOK, säger verksamhetschefen Peter Reinebo. Arkivbild.
Diskussionerna om vaccinkrav för idrottarna är en icke-fråga för SOK, säger verksamhetschefen Peter Reinebo. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inrikes

Brand i träkyrka på Tjörn

Det har brunnit i en träkyrka på Tjörn i Bohuslän. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det har brunnit i en träkyrka på Tjörn i Bohuslän. Räddningstjänsten åkte till platsen med åtta enheter. Kyrkan har fått "ordentliga skador", framför allt på ena gaveln.

– Men branden är på nedåtgående. Enligt den senaste rapporten börjar man få kontroll på den, säger Lotta Molander, räddningstjänstens talesperson, vid 17-tiden.

En kvinna förts till sjukhus, men det är inte känt hur illa skadad hon är.

Vid 19-tiden uppger polisen att man har lämnat platsen och upprättat en anmälan om grov allmänfarlig vårdslöshet.

– Något i förundersökningen pekar på att någon är vållande till branden genom oaktsamhet. Det är möjligt att någon är misstänkt, men jag har inte fått de uppgifterna, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Sport

OS-magin bortblåst: "Inte tillräckligt bra"

Svenskt jubel efter 1–0-målet borta mot Slovakien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Sveriges fotbollsdamer tog tre planenliga poäng i Senec.
Men 1–0-segern borta mot Slovakien var en blek VM-kvalpremiär av de nyblivna OS-silvermedaljörerna.
– Vi hade velat göra fler mål, men tre poäng är viktigare, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson till Viaplay.

Insatsen under OS i Tokyo gav Sverige en silvermedalj och ett avancemang till andra plats på världsrankningen. Men att ställa om från globalt mästerskap till en kvalmatch i en blåsig slovakisk småstad är uppenbarligen inte så enkelt.

Sverige vann visserligen fredagens match borta mot 45:e-rankade Slovakien, men allt annat hade också varit en skräll modell större. Och prestationen bakom 1–0-segern kan inte ses som godkänd för ett lag som för några veckor sedan skåpade ut världsettan USA med 3–0 i OS-premiären.

– Effektiviteten är inte tillräckligt bra. De gör det trångt, inspelen och inläggen är inte tillräckligt bra. Det är tredje gången vi möter Slovakien och vi har aldrig varit så överlägsna spelmässigt. Men vi behöver göra mål på fler chanser, säger Gerhardsson till Viaplay.

Sverige vann de tidigare matcherna över Slovakien med 6–0 respektive 7–0.

Det började ändå förtroendeingivande för "Blågult".

Redan efter knappt två minuter snodde Filippa Angeldahl åt sig bollen efter slovakiskt försvarsslarv och Manchester City-mittfältaren borde ha gjort 1–0, men den något nonchalanta chippen gick över.

Asllani på bänken

Ledningsmålet skulle ändå komma inom kort, genom Fridolina Rolfö i den tionde minuten.

Lina Hurtig ryckte förbi Diana Bartovicová till vänster i straffområdet och slog sedan en smart passning snett inåt bakåt till Rolfö som helt fri kunde placera in bollen lågt i det bortre hörnet.

Barcelonastjärnan fick för ovanlighetens skull chansen som offensiv innermittfältare i stället för Real Madrids Kosovare Asllani, som varit sjuk i covid-19 och som ännu inte ansågs redo för 90 minuter.

Ett kanske lite väl avslappnat svenskt lag släppte sedan in Slovakien i matchen, och det blev en hel del röriga situationer i det svenska straffområdet, dock utan att hemmalaget lyckades utmana Jennifer Falk på riktigt nära håll. Häckenmålvakten tog platsen i det svenska målet eftersom ordinarie förstamålvakten Hedvig Lindahl haft problem med en överansträngning i knäet.

Ribbträff från Eriksson

I slutet av första halvlek lyckades Sverige åter ta över spelet rejält och borde ha gjort ett par mål till. Magdalena Eriksson hade bland annat en dubbelchans där hon först nickade i ribban och kort därefter drog till med högern mot den bortre stolpen, men fick se Milanmålvakten Mária Korenciová sträcka ut och stoppa försöket.

Men det var som att det sista lilla saknades från Sveriges sida samtidigt som ett tappert krigande Slovakien, påhejat av en lika tapper publik, vägrade lägga sig platt.

Med lite flyt hade det faktiskt kunnat räcka till en slovakisk skrällpoäng. Nu löste Sverige ändå uppgiften med minsta möjliga marginal.

Andra halvlek var lika blågult frustrerande som den första, och när förbundskapten Peter Gerhardsson försökte krydda tillställningen genom att slänga in Kosovare Asllani och Olivia Schough med drygt 20 minuter gav det bara marginell effekt i form av högre energi.

– Det kändes bra att få några minuter. Jag tycker att jag borde ha haft en straff. Jag kommer fri och ska placera in bollen, men känner att någon tar mina ben och jag får ingen kraft i skottet. För mig är det en självklar straff, säger Asllani till Viaplay.

1–0 stod sig matchen ut och Sverige inledde kvalet till VM 2023 med tre förväntade poäng. Men magin från OS-veckorna gick inte att finna.

Lasse Mannheimer/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL